Connect with us

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Op-ed comun. Președintele CoR, Apostolos Tzitzikostas, și primarul Londrei, Sadiq Khan: După Brexit: autoritățile locale trebuie să construiască punți pentru a proteja comunitățile 
și viitoarele relații dintre Regatul Unit și UE

Published

on

© colaj foto

Editorial semnat de președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Apostolos Tzitzikostas, și primarul Londrei, Sadiq Khan 

Autoritățile locale și regionale din Regatul Unit și din UE se pregătesc să petreacă sărbători de Crăciun și de Anul nou în condiții inedite. În mod normal, de sărbători, serviciile publice sunt solicitate la maximum, dar anul acesta funcționăm pe un model de criză, pentru a gestiona pandemia. La toate acestea, se adaugă Brexitul. Cu doar câteva săptămâni înainte de finalul perioadei de tranziție, s-a spulberat orice speranță de încheiere a unui acord comercial complet. Numeroase comunități se vor confrunta cu efecte și perturbări grave, dar întrebarea este cine va avea cel mai mult de pierdut, când și cum vom putea ajuta. Singura certitudine este că ieșirea Regatului Unit din UE nu va împiedica orașele și regiunile să valorifice cele patru decenii de parteneriat nu numai pentru a atenua impactul Brexitului, ci și pentru a consolida cooperarea necesară pentru a face față provocărilor comune.

Nu ar trebui să uităm niciodată că guvernele britanice anterioare au contribuit la construirea UE cu tot ce înseamnă ea astăzi: un proces decizional democratic, o legislație, fonduri și programe. Cei trei ani și jumătate de negocieri s-au desfășurat însă într-un spirit mai curând distructiv decât constructiv, mergând uneori până la a amenința respectarea dreptului internațional. Negocierile au fost lente, laborioase, într-un climat de neîncredere și guvernate mai mult de ideologia politică decât de pragmatismul economic, regiunile și orașele urmând să suporte consecințele. Totuși nimeni nu își poate permite o nouă prăbușire a economiilor regionale, cu atât mai puțin în timpul unei pandemii. Cercetările publicate de Școala de economie și științe politice din Londra (London School of Economies) și de organizația UK in a Changing Europe estimează că un Brexit fără acord ar putea avea consecințe de trei ori mai grave decât pandemia pentru economia Regatului Unit.

Un studiu realizat de Comitetul Regiunilor al UE a arătat că impactul va fi extrem de diferit în regiunile din UE-27. Până în prezent sunt prea multe necunoscute, de la fluxurile comerciale și controalele la frontieră, până la lămurirea drepturilor persoanelor de a lucra sau a se stabili în comunitățile noastre. În UE, anumite sectoare precum cel alimentar, al vehiculelor de transport, al utilajelor și al produselor electronice vor fi deosebit de grav afectate. Perturbările din comerț amenință grav regiuni de pe întregul continent – fiecare regiune din Irlanda, părți întregi din Polonia, Slovacia, Cehia, România, Bulgaria și Grecia. Regiunile cele mai vulnerabile se află, desigur, chiar în Regatul Unit, printre care chiar Londra, deși, poate, într-o măsură mai mică. Este imperativ ca atât guvernul britanic, cât și guvernele UE să evalueze în permanență impactul la nivel regional și să ofere sprijinul financiar adecvat pentru a proteja mijloacele de subzistență și întreprinderile.

Noul acord ne va spune doar ce pot conveni cele două părți în acest moment, sub amenințarea unui dezastru economic mai mare decât pandemia. Acest nou acord ne va spune relativ puțin despre viitor pe termen mediu și lung. Ce este de făcut? Ca lideri politici ai orașelor și regiunilor, trebuie să ne punem întotdeauna această întrebare. Și atunci când – ca acum – cei din fruntea sistemului nostru politic eșuează sau se confruntă cu dificultăți, devine și mai important ca politicienii de la nivel regional și local să încerce să îmbunătățească lucrurile de jos în sus.

De la sprijinirea turismului la colaborarea în vederea combaterii schimbărilor climatice, de la găsirea de soluții pentru menținerea fluxului comercial transfrontalier la migrație, autoritățile locale și regionale trebuie să colaboreze în continuare pentru a construi comunități durabile și reziliente. Brexitul va avea consecințe asupra tuturor regiunilor și orașelor noastre, care trebuie să colaboreze în continuare, să-și pună în comun expertiza și să privească spre viitor chiar și în absența cadrului formal de sprijin oferit de Uniunea Europeană. Un nou grup lansat recent de regiunile și orașele UE este o platformă de reflecție asupra modul în care intenționăm să menținem o cooperare strânsă.

În ceea ce privește dezvoltarea durabilă și schimbările climatice, UE este în fruntea clasamentului mondial, înscriind cu fermitate acest obiectiv pe agenda internațională. Ea s-a angajat juridic să fie neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, iar orașul Londra aderă la acest obiectiv. Misiunea tranziției către un stil de viață durabil, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, va reveni întotdeauna autorităților locale și regionale, actori determinanți ai schimbării. Vom profita de ocazia oferită de COP26 a ONU, care va avea loc anul viitor la Glasgow, pentru a ne consolida relațiile, a face schimb de cunoștințe și a colabora. Considerăm că ceea ce am realizat timp de 47 de ani ca membri ai aceleiași comunități se poate consolida și transforma într-o relație privilegiată. Cooperarea consolidează reziliența, iar într-o perioadă de pandemie și de schimbări climatice, reziliența este foarte necesară.

Brexitul este un proces, nu o schimbare produsă peste noapte. Chiar și după eșecul actual, vor fi necesari mai mulți ani pentru a stabili noi limite, a înțelege ce înseamnă această ruptură și consecințele sale pentru noi și pentru comunitățile noastre. Orașe și regiuni din Regatul Unit și din UE vor trebui să lucreze umăr la umăr, pentru a găsi modalități de a atenua impactul asupra comunităților noastre. Brexitul nu trebuie să ne împiedice să lucrăm pe teme de importanță reciprocă. Îndemnăm alte părți ale Regatului Unit și ale societății europene să ne urmeze exemplul, reflectând asupra modalităților de a crea legături ambițioase de cele două părți ale Canalului Mânecii, care să răspundă nevoilor cetățenilor noștri și vremurilor actuale. Prin dialog, compromis și multilateralism, nu printr-un naționalism închis în sine, suntem cei care reprezintă cel mai bine interesele cetățenilor noștri. În acest spirit, în calitate de lideri ai orașelor și regiunilor, suntem hotărâți să colaborăm și după Brexit. Și în pofida acestuia.

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Președintele CoR Apostolos Tzitzikostas, după prima reuniune a Comitetului executiv al Conferinței privind viitorul Europei: Suntem pregătiți să susținem Declarația Comună în numele aleșilor locali și regionali din UE

Published

on

© EPP CoR/ Twitter

Comitetul European al Regiunilor este pregătit să semneze și să susțină Declarația comună a Conferinței privind viitorul Europei, în numele tuturor celor 1 milion de lideri aleși la nivel local și regional, reprezentând votul cetățenilor care trăiesc în 300 de regiuni și peste 90.000 municipii, a declarat miercuri președintele CoR, Apostolos Tzitzikostas (PPE), guvernator al regiunii Macedonia Centrală, informează Comitetul European al Regiunilor într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

„Salut referința din Declarația comună privind regiunile, orașele și parlamentele regionale și naționale. Suntem pregătiți să începem activitatea, prin intermediul dialogurile noastre politice și locale”, a menționat Apostolos Tzitzikostas.

Făcând trimitere la grupul înființat recent privind democrația, acesta a subliniat că va face echipa cu sectorul de afaceri și cu societatea civilă, cu asociațiile teritoriale europene și naționale, cu Mișcarea Europeană Internațională și Forumul European al Tineretului, printre altele.

„În calitate de guvernatori, președinți de regiuni, primari, am fost în prim-plan, luptând împotriva pandemiei, iar acum suntem pregătiți să începem redresarea. Astăzi, Europa și cetățenii săi au nevoie de încredere și de conducere, iar Conferința trebuie să permită acest lucru”, a adăugat acesta. 

„Obiectivul nostru comun este să ne implicăm sincer cu oamenii și, în special, cu tinerii. Vrem mai puțină complexitate instituțională și birocrație. Vrem o reprezentare democratică mai bună a încrederii oamenilor prin votul lor la alegerile europene, naționale, regionale și locale. Să ne consolidăm Casa comună a democrației europene prin consolidarea acoperișului său – UE, zidurile sale – statele noastre membre și fundațiile sale – regiunile, orașele și satele. Să aducem Europa mai aproape de oameni”, a conchis Apostolos Tzitzikostas. 

Declarațiile președintelui CoR vin la doar două săptămâni după ce Declarația comună privind Conferința a fost semnată la Bruxelles de președintele Parlamentului European, David Sassoli, de prim-ministrul portughez António Costa, în numele Președinției Consiliului și de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, precum și la o zi distanță după ce Comitetul executiv al Conferinței a avut o primă întrevedere, arată un comunicat de presă publicat de cele trei instituții.

Comitetul executiv va supraveghea activitatea, procesul și organizarea Conferinței privind viitorul Europei. La prima reuniune, acesta a convenit asupra unor elemente esențiale necesare pentru începerea Conferinței și a făcut primii pași pentru a se asigura că cetățenii pot începe să contribuie la Conferință, în special pe platforma digitală multilingvă.

De asemenea, Comitetul executiv a discutat despre posibilitatea unui eveniment oficial pe 9 mai la Strasbourg, precum și organizarea primei sesiuni plenare a Conferinței pe 10 mai, în funcție de condițiile de sănătate publică (sau sub rezerva restricțiilor impuse din cauza pandemiei COVID-19).

La reuniune au participat cei trei co-președinți ai Comitetului executiv: Guy Verhofstadt (Renew Europe), din partea Parlamentului European, Ana Paula Zacarias, secretar de stat pentru afaceri europene al Guvernului Portugaliei, țara care asigură președinția Consiliului UE, Dubravka Šuica, vicepreședintele Comisiei Europene.

Ceilalți membri ai Comitetului sunt Manfred Weber (PPE) și Iratxe Garcia (S&D) din partea Parlamentului European, miniștrii pentru afaceri europene ai Sloveniei și Franței și vicepreședinții Comisiei Europene Maroš Šefčovič și Věra Jourová.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Alianța pentru Coeziune cere statelor membre să implice administrațiile locale și regionale în procesul de pregătire a planurilor naționale de redresare și atrage atenția asupra riscului unei competiții pentru vaccinuri

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Alianța pentru Coeziune (Cohesion Alliance) din Comitetul European al Regiunilor (CoR), o alianță la nivel european formată din 12.000 de semnatari care militează pentru o politică de coeziune mai puternică după 2020, face apel la statele membre să coopereze cu administrațiile locale și regionale în conceperea și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență.

Potrivit unui comunicat dat publicității înaintea reuniunii șefilor de stat sau de guvern, ce va avea loc joi și vineri în format de videoconferință, Alianța pentru Coeziune cere, în egală măsură, parlamentelor naționale să ratifice Decizia (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, ce permite Comisiei Europene să împrumute de pe piețele de capital 750 de milirde de euro, bani ce vor fi folosiți de statele membre pentru a combate efectele negative ale pandemiei de COVID-19.

În plus, Alianța pentru Coeziune atrage liderilor UE atenția asupra unui risc de competiție pentru vaccinuri, fapt ce va crește inegalitățile între regiunile, orașele și satele europene.

În comunicatul mai sus amintit este explicat că administrațiile locale și regionale s-au aflat în prima linie a crizei de sănătate și vor juca un rol cheie în asigurarea unei redresări corecte, sustenabile și reziliente în întreaga Europă.

Cu toate acestea, semnalează Alianța pentru Coeziune, pe măsură ce statele membre pregătesc planurile naționale de redresare și reziliență, a devenit clar că în multe state regiunile, orașele și municipalitățile, dar și partenerii socio-economici nu sunt pe deplin implicați în procesul de concepere a acestor planuri.

”Redresarea Europei va fi atât de rezilientă pe cât va fi redresarea în toate regiunile, orașele și localitățile sale. Nevoile lor sunt diverse, iar o redresare eficientă este posibilă doar dacă ne adresăm numeroaselor provocări cu care se confruntă toate regiunile Europei, de la cele rurale și cele mai izolate zone, până la cele mai urbanizate, de la regiunile insulare și muntoase, până la regiunile slab populate” semnalează Alianța pentru Coeziune.

”Fără poziția administrațiilor locale și regionale privind conceperea și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență, există riscul ca multe regiuni să fie lăsate în urmă. Administrațiile locale și regionale sunt responsabile pentru o treime din cheltuielile publice și pentru jumătate din investițiile publice din Uniunea Europeană. Redresarea pur și simplu nu va putea fi realizată fără acestea”, a argumentat Alianța pentru Coeziune.

Făcând trimitere la campania de vaccinare, aceasta a făcut apel la colaborare pentru o campanie de succes. ”O campanie fragmentată nu aduce beneficii nimănui și ar pune în pericol redresarea prin creșterea inegalităților între regiunile Europei. Acesta este motivul pentru care, înaintea summitului Consiliului European, Alianța pentru Coeziune avertizează liderii UE asupra unui risc de competiție pentru vaccin în teritoriu. Facem apel la coordonare strânsă între UE, administrațiile regionale și locale pentru a ne asigura că sunt satisfăcute nevoile și așteptările tuturor cetățenilor noștri. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a evita o <<divizare>> din cauza lipsei vaccinurilor care ar crește inegalitățile între regiuni și orașe”, a conchis Alianța pentru Coeziune.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Emil Boc, în cadrul unei dezbateri PPE privind redresarea post-pandemie: “Viitorul orașelor europene trebuie bazat pe conceptul Verde.Digital.Rezilient”

Published

on

© European Committee of the Regions

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat marți la dezbaterea “Recovery in the post-pandemic age at local and regional level” organizată de Partidul Popular European și grupul PPE în Comitetul European al Regiunilor al cărui membru este, unde a susținut importanța fondurilor europene în vederea modernizării comunităților locale prin investiții masive în infrastructura verde, educație, sănătate și digitalizare.

“Viitorul orașelor europene trebuie să fie cu certitudine bazat pe conceptul Verde.Digital.Rezilient. Integrarea fondurilor europene, sinergia dintre fondurile pentru redresare și reziliență și fondurile de coeziune și regulile clare și simple pentru accesarea acestora sunt esențiale în vederea unei tranziții verzi și digitale de succes la nivelul orașelor”, a afirmat Boc, în cadrul dezbaterii, conform unei postări de pe pagina sa de Facebook.

El a dat ca exemplu proiectele din Cluj-Napoca.

“mobilitatea sustenabilă este unul dintre principalele obiective ale municipalității pentru tranziția verde. În acest moment 50% din flota de transport public a orașului este electrică, iar obiectivul nostru este ca până în anul 2026 întreaga flotă de transport în comun să fie verde și nepoluantă. O altă politică publică pe care dorim să o implementăm pentru încurajarea mobilității alternative la mașină este Vinerea verde – o zi cu transport public gratuit, în fiecare săptămână. De asemenea , avem în pregătire și implementare proiecte pentru 160 ha de noi spații verzi și de agrement în Cluj-Napoca”, a spus Boc.

În cadrul întâlnirii online au mai participat: Antonio Lopez-Isturiz, parlamentar european, secretar general al Partidului Popular European; Apostolos Tzitzikostas, Președintele Comitetului European al Regiunilor; Olgierd Geblewicz, EPP, CoR President; Markku Markkula, președinte al regiunii Helsinki, președinte al consiliului de administrație al orașului Espoo; Mairead McGuinness, comisar pentru servicii financiare, stabilitate financiară și Uniunea piețelor de capital; Agnès Rampal, vicepreședinte al Métropole Nice-Côte d’Azur, viceprimar al orașului Nice; Ricardo Rio, primarul orașului Braga.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL4 mins ago

Primul unicorn românesc scrie istorie: UiPath a devenit prima companie românească listată la Bursa din New York

U.E.40 mins ago

Eurostat: Piața forței muncă, afectată semnificativ de pandemia de COVID-19. România se află printre țările UE cu cea mai scăzută rată a ocupării forței de muncă

ROMÂNIA48 mins ago

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Ioanei Mihăilă în funcţia de ministru al Sănătăţii

S&D1 hour ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Transformarea digitală trebuie să facă toate aspectele vieții mai ușoare. De aceea, am propus un proiect pilot în valoare de 2.2 milioane de euro pentru soluții digitale în mediul rural

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană a adoptat un pachet ambițios de măsuri care să contribuie la îmbunătățirea fluxului de investiții către activități durabile

U.E.2 hours ago

PES salută ”decizia istorică” privind legea europeană a climei: Uniți, ne luăm angajamentul pentru un viitor sustenabil pentru această generație și pentru cele care vor veni

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană a înregistrat două noi inițiative cetățenești privind formarea funcționarilor publici și mediul

Nicolae Ștefănuță3 hours ago

Nicu Ștefănuță, mesaj pentru viitorul ministru al Sănătății: Ne trebuie un ministru bine conectat la Europa pentru ca programul EU4Health să fie o realitate în România

U.E.3 hours ago

Președintele Eurogrupului: Un euro digital conceput corespunzător are potențialul de a aduce beneficii majore cetățenilor, întreprinderilor și statelor membre

ROMÂNIA3 hours ago

Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat analiza care va permite accesarea fondurilor europene pentru ca transformarea digitală să fie calibrată și de succes în perioada 2021-2027

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

O Europă pregătită pentru era digitală: Comisia Europeană propune noi norme și măsuri menite să transforme Europa în polul mondial al unei inteligenței artificiale de încredere

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

Advertisement
Advertisement

Trending