Connect with us

Nicolae Ștefănuță

Op-ed | Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: Revenirea din criză, stat de drept și noi surse pentru un buget istoric. Mizele bugetului multianual al UE pentru România

Published

on

© European Union, 2020 - Source: EP

de Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR-PLUS și Renew Europe

Nici nu am apucat să ne bucurăm bine de acordul istoric obținut săptămâna trecută între Parlamentul European și Consiliu, că veștile de luni l-au și pus sub semnul incertitudinii. Pentru că n-au putut bloca mecanismul care leagă acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, regimurile autocrate de la Budapesta și Varșovia și-au exercitate dreptul de veto în Consiliu în ceea ce privește bugetul Uniunii pe următorii șapte ani, mai cu seama asupra posibilității Comisiei de a se împrumuta cu 750 de miliarde de euro pe piețele financiare prin instrumentul numit Next GenerationEU.

Acordul amintit prevede că între 2021 și 2027, Uniunea Europeană va avea un buget de peste 1800 de miliarde de euro – cel mai mare buget avut vreodată în istoria sa: este vorba, mai precis, de 1074 de miliarde de euro, bugetul multianual, și 750 de miliarde, din „Next Generation EU”.

Din acești bani, s-au anunțat 80 de miliarde de euro pentru România, dintre care 30 sunt granturi și împrumuturi la care vom putea avea acces prin Next Generation EU, pachetul de revenire din criza provocată de pandemia COVID-19. Pentru a putea absorbi toți acești bani, va trebui să scriem proiecte care să ducă la un trai mai bun pentru toți cetățenii români și care să ne ducă la un nivel de dezvoltare similar statelor vestice. În afară de cele 80 de miliarde, România mai poate beneficia și de bani din alte programe, precum programul educațional Erasmus, programul pentru sănătate EU4Health, de programul pentru cercetare Horizon sau de cel de investiții, InvestEU.

Vom avea la dispoziție, așadar, foarte mulți bani, cu care putem moderniza România cu adevărat, în decurs de câțiva ani: putem reporni economia pe bază de energie curată, putem construi spitale și dispensare moderne, dotate cu aparatură de ultimă oră și medicamente de ultimă generație, putem construi școli și grădinițe care să ofere educație de calitate copiilor noștri.

De ce este atât de important bugetul multianual

Cadrul financiar multianual, numit informal și „bugetul multianual” al Uniunii Europene, este un buget pe mai mulți ani prin care Uniunea își alege prioritățile în care intenționează să investească bani, la fiecare interval de 7 ani. Astfel, pentru perioada 2021-2027, prioritățile asumate pentru banii europeni sunt tranziția digitală, tranziția verde, cercetarea și sănătatea.

Pornind de la aceste priorități, Uniunea programează înainte cu 7 ani câți bani vor primi agricultorii din Politica Agricolă Comună, sau câți bani vor primi statele membre sub forma fondurilor structurale, sau câți bani vor primi studenții pentru programul Erasmus, câți bani se vor investi în cercetare și inovare șamd. Odată la 7 ani, instituțiile Uniunii trebuie să negocieze câți bani vor avea, pe ce îi cheltuie și cum, stabilesc sumele pentru programele mari, precum și obligațiile statelor membre, care finanțează bugetul Uniunii cu aproximativ 1% din Produsul Național Brut.

LIVE 4 decembrie ora 11:30 – Dezbatere cu eurodeputatul Nicu Ștefănuță (Renew Europe) privind viitorul buget UE

Miza bugetului multianual, așadar, aceasta este: el creionează cadrul pentru banii care vor veni pentru fiecare stat pentru agricultură, fondurile structurale, care ajută statele cu economii mai puțin performante să le ajungă din urmă pe cele mai bogate. De acum, una din mizele principale o constituie fondurile pentru a face față crizei.

În absența unui acord formal, votat în Parlamentul European și în Consiliu, pe Cadrul Financiar Multianual, „pachetul” integral va întârzia, iar Uniunea ar urma să funcționeze în 2021 cu un buget de dimensiunile celui din anul curent. Fără votul din Consiliu și Parlament, de asemenea, planul de redresare Next Generation EU există doar pe hârtie.

În Polonia, ministrul justiției, care este și procurorul șef, clasează dosare care au legătură cu frauda cu fondurile europene. Prin acțiunile lor, guvernele de la Varșovia și Budapesta ne spun că, dacă nu pot să fure ei sau să facă afaceri cu fonduri europene, atunci nici cetățenii lor nu ar trebui să beneficieze de banii europeni. Este un șantaj la adresa Uniunii pe care nu îl putem accepta.

Parlamentul European s-a luptat pentru un acord istoric în aceste negocieri. Pentru noi, a fost important să ne asigurăm că acești bani vor contribui la schimbarea în bine a vieții etățenilor europeni, aducând dezvoltare, mediu mai curat, servicii publice mai bune și nu vor ajunge în buzunare baronilor sau oligarhilor.

Acum este rândul președinției germane a Consiliului să modereze conflictul ivit, caruia i s-a alăturat și Slovenia. În această dimineață, premierul Sloveniei a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, prin care, practic, spunea că se alătură guvernelor Poloniei și Ungariei pentru a critica mecanismul privind statul de drept.

Acordul de săptămâna trecută, în termenii în care a fost negociat, este forte important pentru că el include soluțiile la criza de sănătate și economică pe care o traversează Uniunea. Pentru prima dată, Comisia se va împrumuta cu 750 de miliarde de euro de pe piețele financiare și va pune la dispoziția  statelor membre bani pentru a lupta cu criza și pentru redresare.  

Câteva cifre care îmi par semnificative: în urma acestui acord dintre Parlament și Consiliu, bugetul UE va crește cu 16 miliarde de euro. Programul european pentru sănătate, EU4Health, va crește cu 3.4 miliarde de euro (5,1 miliarde euro în total), programul Erasmus+ va beneficia de 2.2 miliarde de euro în plus (în total, 23,4 miliarde euro), iar 4 miliarde de euro vor fi acordați suplimentar pentru cercetare. Aș adăuga: Fondul integrat de gestionare a frontierelor și polițiștii de frontieră și de coastă ( +1,5 miliarde), Drepturi și valori (+ 0,8 miliarde (dublăm programul comparativ cu 2014-2020!), Europa creativă (+ 0,6 miliarde),  InvestEU (+ 1 miliard), Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională (+ 1 miliard) si Ajutor umanitar: + 1 miliard (inclusiv 0,5 miliarde în plus provenind din rezerva de ajutor de urgență).

Pentru a putea susține toate aceste investiții, Uniunea intenționează să introducă contribuții noi la buget, prin care să plătească împrumuturile contractate. Aceste resurse noi se vor constitui din noi taxe, precum introducerea contribuției bazate pe deșeurile din plastic în 2021, iar de la 1 ianuarie 2023, taxa pentru giganții digitali, introducerea unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon si o taxă pentru comercializarea certificatelor pentru emisii ale gazelor cu efect de seră.

Este vorba, așadar, de sume consistente, pentru Europa și pentru România, bani care investiți strategic, în acord cu prioritățile asumate, vor construi o Uniune Europeană a stabilității economice, a economiei circulare, a păcii și prosperității.  

Fondurile Europene pentru România: un ghid orientativ pentru autoritățile locale 

Ani de-a rândul, înainte și după aderare, România a avut probleme la absorbția fondurilor europene. Acum, în fața unui buget istoric al Uniunii Europene, trebuie să ne mobilizăm pentru a prinde acest ultim tren, poate, al modernizării României.

De aceea, în urmă cu câteva luni am realizat un ghid preliminar al fondurilor europene disponibile pentru România, adresat în special autorităților locale, pe umerii cărora stă o mare parte din responsabilitatea pentru modernizarea localităților din România.

Ca europarlamentar, la aproape fiecare întâlnire cu cetăţenii am fost întrebat: care sunt fondurile europene disponibile? Care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmăm pentru a putea accesa finanțările europene? Cum putem folosi fondurile europene pentru a îmbunătăţi lucrurile în comunitatea noastră?

Des aceea, am încercat, selectând din documentele puse la dispoziție pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, să arăt care sunt domeniile în care vor exista fonduri disponibile pe care vor putea să le acceseze autoritățile locale și județene, pentru a-și dezvolta comunitățile.

Fără îndoială, dacă autorităţile îşi vor face treaba, aceşti bani pot să aibă un efect real în viaţa cetăţenilor: cu ei vom putea construi drumuri de calitate, şcoli dotate cu tehnologie de ultimă generație, spitale moderne, vom putea finanța proiecte care să creeze locuri de muncă durabile, vom avea mediu mai curat şi o administraţie digitalizată, demnă de secolul 21. Aceștia sunt pași siguri spre o Românie de mâine în care tinerii vor vrea să rămână, o Românie în care viața și nivelul de trai al unui om de la țară să semene cu ale unuia din Franța sau Spania.

Ajunge așteptarea de trei decenii de după Revoluție. Românii merită o viaţă mai bună: să aibă slujbe mai bune, să-şi trimită copiii la şcoli moderne, să fie trataţi cu succes în spitale curate şi bine dotate, să respire un aer mai curat.

Pentru asta, trebuie să ne pregătim din timp și cred că fiecare ONG, fiecare instituție publică și fiecare firmă românească trebuie să-și facă temele cât mai din timp, pentru ca în momentul în care programele cu finanțare europeană pentru perioada 2021-2027 vor fi lansate și se vor putea depune cereri de finanțare, să fie pregătiți.

Suntem parte a acestei construcții nemaipomenite care a adus cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei: Uniunea Europeană, care ne pune la dispoziție bani și mijloace pentru a depăși anii de stagnare și întuneric lăsați în urmă.

Haideți să ne arătăm la înălțimea momentului, pentru noi și pentru copiii noștri!


Nicolae Ştefănuţă este vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite a Parlamentului European şi supleant în Comisia pentru Afaceri Externe. Este, de asemenea, membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară și al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European. Nicolae Ştefănuţă este vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei USR PLUS pe 26 mai 2019. În Parlamentul European, Ștefănuță este membru al grupului Renew Europe, a treia cea mai mare familie politică din legislativul european. Anterior activității sale politice, Ștefănuță a lucrat ca diplomat al Parlamentului European pe lângă Congresul SUA.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputații Nicu Ștefănuță și Vasile Blaga cer explicații directorului Aeroportului din Viena privind dublul control de securitate discriminatoriu pentru români

Published

on

Europarlamentarii Vasile Blaga (PNL, PPE) și Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană) au adresat marți o scrisoare directorului Aeroportului Internațional din Viena, pentru a cere explicații legate de politica discriminatorie a Aeroportului privind trecerea a doua oară prin filtrul de securitate a pasagerilor veniți din afara spațiului Schengen. 

“Am observat că pasagerii care vin din București sunt puși să treacă prin filtrul de securitate și după ce aterizează, lucru care nu e necesar și nu știu să se fi întâmplat și la alt aeroport din spațiul Schengen. Le amintim austriecilor că faptul că România în afara Schengen nu înseamnă un control dublu de securitate. Acest lucru este umilitor pentru pasagerii români. Uniunea Europeană a susținut dintotdeauna libertatea de circulație a cetățenilor ei. Le cer celor de la Viena să oprească această politică discriminatorie”, a declarat Nicu Ștefănuță, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În scrisoarea adresată, cei doi europarlamentari au cerut mai multe explicații care țin de necesitatea și legalitatea acestei măsuri, întrebând directorul Aeroportului Internațional din Viena dacă nu cumva acest dublu control aparține vreunei reglementări uitate a pandemiei.

În plus, s-a cerut și punerea la dispoziție a regulamentului Aeroportului care prevede efectuarea acestei duble verificări.

Contactat de CaleaEuropeană.ro, europarlamentarul Vasile Blaga a calificat drept “regretabil demersul de supra-control exercitat asupra cetățenilor români care vin de la București.

“Am solicitat mai multe lămuriri conducerii aeroportului de la Viena pentru că nu mi se pare normal ca un cetățean român și, evident, european aflat în tranzit să fie supus unui control suplimentar, de altfel nefiresc si umilitor, chestiune pe care nu am mai întâlnit-o în niciun alt aeroport din Uniunea Europeană. Așteptăm cu interes un punct de vedere al celor de la aeroportul de la Viena”, a adăugat el

După ce oficialii aeroportului vor transmite răspunsul, acesta va fi făcut public, iar demersul de a opri această politică discriminatorie va continua. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Nicu Ștefănuță devine primul europarlamentar român afiliat Grupului Verzilor din Parlamentul European

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Nicu Ştefănuţă a devenit miercuri primul europarlamentar român afiliat grupului Verzilor/Alianţei Libere Europene din Parlamentul European.

“Astăzi, împreună cu Verzii europeni, avem ocazia să contribuim cât de bine putem la o Europă verde. Haideţi să profităm din plin de ea! Este de datoria noastră să luăm măsuri îndrăzneţe şi să construim o lume mai bună pentru viitorul tinerei generaţii româneşti. Tinerii noştri au dreptate să fie îngrijoraţi de cum ar putea arăta viaţa lor în următorii zece sau douăzeci de ani. Vreau să aduc putere şi coerenţă mişcării verzi din România şi să demonstrez tuturor că este vorba despre întregul nostru stil de viaţă, despre economia noastră, sănătatea noastră, justiţia noastră civilă, despre egalitate în faţa legii”, a declarat Nicu Ştefănuţă, potrivit unui comunicat dat publicității de biroul său europarlamentar.

“Suntem încântaţi să-i urăm bun venit lui Nicu în grupul Verzilor. În trecut, am lucrat cu plăcere împreună în dosare progresiste şi aşteptăm cu nerăbdare să stăm umăr la umăr în lupta pentru un viitor mai verde. De la exploatarea forestieră ilegală, la corupţie sau drepturile individuale în România şi aderarea la Schengen, este nevoie de multă muncă pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Nicu pentru a construi o Românie mai verde şi mai puternică, în inima Europei”, a afirmat Terry Reintke, co-preşedintă a grupului Verzilor/Alianţei Libere Europene.

În calitate de raportor general pentru bugetul Uniunii Europene pentru 2023, Nicu Ştefănuţă a pledat pentru o finanţare adecvată pentru proiectele legate de protejarea mediului înconjurător, calitatea aerului, lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri şi a defrişărilor din România, precum şi pentru acces egal la bursele Erasmus+, se mai arată în comunicat. “Ca membru al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European (BUDG), eurodeputatul Nicu Ştefănuţă a înţeles că tinerii, fermierii, întreprinderile mici şi mijlocii au nevoie de bani pentru a profita la maximum de Pactul Verde European”, conform comunicatului.

Membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI), Ştefănuţă a făcut parte din echipa care a negociat legislaţii precum Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) sau regulamentul UE care va interzice, la nivel global, importul de produse de pe terenuri defrişate, a mai precizat biroul său.

Cu cei 72 de membri ai săi, grupul Verzilor/Alianţei Libere Europene este al patrulea ca mărime din Parlamentul European, după cele ale Partidului Popular European (176 de membri), Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (144 de membri) şi Renew Europe (102 membri). Co-preşedinţii săi sunt Theresa Reintke (Germania) şi Philippe Lamberts (Belgia).

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

Sumele negociate de Nicu Ștefănuță, raportor general pe bugetul UE 2023, au fost votate în PE: 1,6 mld. de euro solicitate în plus pentru criza energetică, conflictul din Ucraina și creștere economică

Published

on

© Nicu Ștefănuță/Renew Europe

Eurodeputații solicită un buget al UE pentru 2023 care să abordeze într-un mod mai eficace consecințele războiului din Ucraina și procesul de redresare în urma pandemiei, avându-i în prim plan pe cetățenii europeni. În acest sens, sub coordonarea eurodeputatului USR Nicu Ștefănuță (Renew Europe), negociatorul bugetului UE pentru anul viitor, aceștia au anulat aproape toate reducerile aplicate de Consiliu (peste 1.6 miliarde EUR) și, prin urmare, au readus proiectul de buget la nivelul propus inițial de Comisie pentru liniile bugetare respective, se arată într-un comunicat al instituției.

Sumele negociate de către Nicu Ștefănuță cu celelalte grupuri politice au fost votate în plenul Parlamentului European, în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg din 19 octombrie.

Potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro, votul va deschide perioada de 21 de zile de conciliere între cele trei instituții – Parlamentul European, reprezentat de Nicu Ștefănuță, Consiliul Uniunii Europene, reprezentat de Jiri Georgiev, Secretar de Stat al Republicii Cehe și Comisia Europeană, reprezentată în negocieri de către Comisarul pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn. 

 „Parlamentul European transmite astăzi un mesaj important, acela că oferim un buget în conformitate cu nevoile cele mai mari ale cetățenilor Europei: securitate energetică accesibilă, siguranță în fața războiului, sprijin pentru aliații noștri din Ucraina, redresare economică” declară europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță.

Întreg bugetul Uniunii Europene se ridică la peste 300 de miliarde de euro, 187 de miliarde din Cadrul Financiar Multianual și restul din Next Generation EU, bani pentru planurile naționale de redresare și reziliență. 

Bugetul UE pentru 2023 va ajuta statele membre să continue marile investiții importante și reformele necesare pentru redresarea economică după pandemie. Cu toate acestea, acest buget nu este adaptat contextului instabil în care se află Europa din cauza războiului de la granițele noastre, inflației și facturilor la energie în creștere. Prin urmare, europarlamentarul a cerut redeschiderea bugetului pe 7 ani, a Cadrului Financiar Multianual pentru a adapta răspunsul bugetar al Uniunii la crizele actuale.

Iată sumele negociate de europarlamentarul Ștefănuță cu celelalte grupuri politice din Parlamentul European, acestea urmând să fie negociate de Nicolae Ștefănuță și Consiliu în zilele următoare:

 1. Consecințele războiului din Ucraina pentru Europa – 853 milioane euro, printre care:
 • Bani pentru cercetătorii ucraineni prin programul Marie Skłodowska-Curie – 50 milioane;
 • Bani pentru studenții si profesorii ucraineni prin programul Erasmus+ – 200 milioane;
 • Bani pentru statele membre și organizațiile internaționale care gestionează fluxurile de migranți ucraineni – 100 milioane, prin Fondul pentru migrație și azil;
 • Bani pentru apărare, prin Fondul European de Apărare și Mobilitate Militară – 80 milioane; 
 • Sprijin financiar pentru Ucraina și Republica Moldova, prin Instrumentul de Vecinătate – 150 milioane; 
 • Ajutor umanitar pentru Ucraina, Moldova dar și pentru alte state care se confruntă cu crize majore – 250 milioane;
 • Fonduri de preaderare – 45 milioane.
 1. Creșterea independenței energetice a UE și a sprijinului pentru cetățeni și IMM-uri cu facturi mari la energie, tranziție verde și biodiversitate – 533 milioane, printre care:
 • Proiectele pe  Energie, Climă și Agricultură finanțabile prin Orizont Europa – 365 milioane;
 • Proiectele pe Energie și Transport, finanțabile prin Facilitatea Conectarea Europei – 90 milioane;
 • Proiectele de tranziție energetică, economie circulară și biodiversitate, finanțabile prin programul LIFE – 60 milioane;
 • Crize și provocări globale – 20 milioane .
 1. Lecțiile pandemiei: o mai bună gestionare a crizelor în viitor și sănătate echitabilă în UE – 175 milioane de euro, printre care: 
 • Cluster Health Horizon – 130 milioane;
 • Programul pentru sănătate EU4Health – 25 milioane;
 • Mecanismul de Protecție Civilă al UE – 20 milioane.
 1. Alte priorități:
 • Mai mulți bani pentru Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi;
 • Mai multă finanțare pentru agențiile pentru migrație: EU-LISA și Agenția UE pentru Azil;
 • Finanțare întărită pentru Agenția Europeană de Mediu;
 • Mai mulți bani pentru proiectele-pilot și acțiunile pregătitoare ale PE, Europa Creativă, inițiativa Bauhaus, Special Olympics in Berlin.

„Bugetul Uniunii pentru anul 2023 este de peste 300 de miliarde de euro. Pe de-o parte, nu avem bani suficienti in buget pentru a ajuta Ucraina, iar pe de altă parte statele membre nu folosesc toti banii europeni pe care îi primesc. România riscă să piardă peste 10 miliarde de euro pe care nu i-a folosit din fondurile nerambursabile din CFM 2014-2020. Riscăm să pierdem mulți bani europeni, și deci proiecte ca spitale, școli, autostrăzi să nu se facă din iresponsabilitate politică. Îmi doresc ca România să folosească acest ajutor istoric al UE de peste 80 de miliarde de euro și să nu irosească timpul, ratând această șansă la dezvoltare unică în istoria recentă a țării. Sunt sigur că o parte din acești bani se vor duce și în infrastructura, spitalele și spațiile verzi din Sibiu”, adaugă Nicu Ștefănuță.

Bugetul anului 2023 este al treilea buget anual din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Bugetul va juca un rol important în îndeplinirea obiectivelor pe termen lung și ale priorităților politice convenite de Uniune, contribuind la redresarea economiei europene în urma pandemiei de COVID-19. Bugetul pentru anul 2023 va răspunde, de asemenea, șocurilor economice, energetice, umanitare și de securitate în urma invaziei rusești în Ucraina.

Continue Reading

Facebook

U.E.15 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

NATO33 mins ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ16 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE17 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eugen Tomac17 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

SCHENGEN19 hours ago

Klaus Iohannis transmite viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE că România are obiectivul de a adera la Schengen în acest an

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană deblochează 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea în comun a unor capabilități și tehnologii strategice de apărare

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE24 hours ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending