Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Op-ed | Eurodeputatul Victor Negrescu: O Europă socială puternică pentru o tranziție justă

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

de Victor Negrescu 

Parlamentul European a adoptat în ultima sa sesiune plenară un document esențial, care trasează evoluția Europei din punct de vedere social. Prin rezoluția sa din 17 decembrie, legislativul european adoptă raportul privind o Europă socială puternică pentru o tranziție justă și prezintă direcțiile strategice privind consolidarea modelului social european și întărirea mecanismelor de protecție socială disponibile la nivelul UE.

Mai exact, documentul subliniază importanța justiției sociale, a unei salarizări decente, a egalității de șanse, a unei mobilități juste și a unor sisteme sociale puternice în vederea consolidării Europei în contextul post-pandemic. Raportul și rezoluția reprezintă preambulul unei dezbateri esențiale care va avea loc în perioada următoare privind Planul de Acțiune în domeniul social pe care Comisia Europeană trebuie să îl pregătească și să îl lanseze în perioada următoare.

Dar dezbaterea în jurul acestor documente strategice esențiale nu reprezintă o noutate în peisajul european. Încă din 1961 statele membre au adoptat o Cartă Socială Europeană, în 1989 o Cartă Comunitară a drepturilor sociale fundamentale ale lucrătorilor, iar Europa este cunoscută pentru cele mai avansate prevederi sociale prevăzute în documente strategice aprobate la nivel european și confirmate în mai multe articole ale Tratatului Uniunii Europene.

În ciuda faptului că trăim pe un continent dezvoltat, în 2018, în UE-27 existau aproape 109 milioane de persoane expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, echivalentul a 21,7% din populația totală. Și mai grav este că printre aceste persoane numărăm și 23 de milioane de copii. Situația agravantă privește și persoanele fără adăpost care au crescut cu 70% în majoritatea statelor membre în ultimul deceniu conducând la aproape 1 milion de persoane care nu au un adăpost în fiecare noapte în Europa.

Aceste cifre au crescut însă în contextul crizei generate de pandemie. Aproape o cincime din populația UE este în pericol să se îndatoreze excesiv iar numeroase persoane nu mai primesc prestațiile sociale la care aveau dreptul. De aceea se preconizează că rata sărăciei va crește, iar persoanele din grupurile vulnerabile riscă să devină și mai puternic afectate. Precaritatea se manifestă în diferite forme, unul din cinci lucrători din UE suferind spre exemplu de un loc de muncă de calitate precară iar 60% dintre lucrători sunt captivi, în mod involuntar, în locuri de muncă pe perioadă determinată. Evident toate aceste tendințe de precarizare sunt accentuate de creșterea ratei șomajului care se preconizează a depăși cifra actuală de 7%, cu un impact foarte mare spre exemplu în rândul tinerilor în privința cărora rata șomajului este de 17%.

Raportul recent adoptat prezintă direcții clare privind implementarea Agendei de la Porto, a Agendei 2030, a Pilonului european al drepturilor sociale și a normelor sociale aprobate la nivel european, solicitând crearea unui nou cadru strategic raportat la noile provocări de natură socială. Mai exact, Parlamentul European este convins că un cadru de guvernanță pentru o Europă socială și sustenabilă ar trebui să fie ancorat în următoarele reforme: integrarea în tratate a Pilonului european al drepturilor sociale și a unui protocol privind progresul social, protejându-se drepturile sociale la același nivel ca și libertățile economice pe piața unică, și adoptarea unui pact pentru dezvoltare sustenabilă și progres social, care să impună obligativitatea obiectivelor sociale și de sustenabilitate, pentru a realiza ODD-urile ONU. Tot în aceeași logică, legislativul european consideră, de asemenea, că procesul semestrului european ar trebui să respecte metoda comunitară și să fie stabilit de comun acord de către Consiliu și Parlamentul European, iar mai multe domenii de politică socială ar trebui să se supună procesului decizional cu majoritate calificată, în special nediscriminarea, protecția socială a lucrătorilor (în afara situațiilor transfrontaliere), protecția lucrătorilor cărora li s-a reziliat contractul de muncă, reprezentarea și apărarea colectivă a intereselor lucrătorilor și angajatorilor și condițiile de ocupare a forței de muncă pentru resortisanții țărilor terțe care locuiesc în mod legal în UE.

Evident, în vederea implementării acestor obiective, se solicită o alocare financiară adecvată pentru sistemele și mecanismele de protecție socială atât la nivelul bugetelor naționale, cât și din resursele europene. Programe de tipul schemei europene de sprijinire a șomajului tehnic (SURE) sau crearea unui sistem UE de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj pot reprezenta soluții pentru europenizarea acțiunii în domeniul social. Interesant este că în România, în ciuda direcțiilor și recomandărilor europene, Guvernul a uitat de componenta și factorul social în Planul Național de Redresare și Reziliență. Tot în această logică implementarea Fondul European de Ajustare la Globalizare, a Fondului Social European sau a Planului pentru o Tranziție Justă reprezintă cheia unei tranziții de succes. Pentru asta trebuie ca solicitările repetate ale stângii europene, privind Garanția Europeană pentru Tineret și Garanția Europeană pentru Copii, să fie sprijinite adecvat prin alocarea unor bugete dedicate și eficientizarea programelor implementate în acest sens.

Raportul accentuează, de asemenea, importanța mecanismelor de auto-reglementare, de negociere colectivă, a economiei sociale și a dialogului social și civic în reușita menținerii standardelor sociale europene și întărirea Europei sociale. În acest sens, Parlamentul European propune mecanisme comune la nivel european, un set de standarde europene dar și o monitorizare activă a Comisiei Europene în această privință. Pentru realizarea acestor lucruri legislativul european consideră oportună revizuirea directivei europene privind achizițiile publice, pentru a privilegia întreprinderile care respectă standardele sociale, solicită întărirea sistemului public, reclamă creșterea investițiilor în infrastructura socială, educațională și de sănătate, și accentuează importanța creșterii rolului angajaților în guvernanța companiilor. Nu în ultimul rând, raportul tratează în mod detaliat aspecte punctuale și foarte importante referitoare la protecția lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri, creșterea salariului minim, situația lucrătorilor din domeniul social și asistenței sociale sau protecția împotriva bolilor profesionale.

Practic, Uniunea Europeană și statele membre se pregătesc de o resetare a modului în care se structurează societatea după perioada pandemiei. În vederea creșterii rezilienței societăților noastre devine esențial să investim mai mult în zona socială, în protejarea vieții și creșterea calității muncii și a standardelor în comunitățile noastre. România pare din nou prinsă pe picior greșit, spațiul public fiind dominat de o retorică neo-liberală care nu se potrivește cu modelul social european. În Europa se dorește creșterea standardelor sociale, la noi se destructurează treptat orice formă de protecție socială și se aruncă lucrătorii în precaritate. Cu ajutorul Uniunii Europene sperăm ca această tendință să fie blocată pentru că, așa cum spune și raportul, Europa poate fi mai puternică doar dacă este mai socială.


Victor Negrescu este președintele PES activists România și vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European. De asemenea, eurodeputatul român este membru al Comisiei pentru bugete (BUDG) și membru supleant al Comisiei pentru afaceri economice și monetare (ECON) și al Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO) din Parlamentul European.

PPE

Rareș Bogdan face apel la cetățeni să se informeze: România este printre cele mai relaxate țări ca măsuri anti-COVID-19 și în top 3 ca număr de persoane de vaccinate

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

România se numără printre cele mai relaxate țări din punctul de vedere al măsurilor luate împotriva răspândirii COVID-19, a afirmat luni eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE din Parlamentul European.

“Va rog sa nu mai acuzați fără sa va informați. Romania este printre cele mai relaxate tari din punctul de vedere al măsurilor luate împotriva răspândirii Covid19. Da, Da, exact așa este. La nivelul Europei suntem in top 5 ca măsuri luate și in top 3 ca număr de persoane vaccinate. Sunt tari europene importante care nu au ajuns încă la 100.000 de vaccinuri administrate, iar noi am sărit de 1.100.000!”, a scris Bogdan, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a afirmat că în multe orașe europene, întrec care Bruxelles, Paris, Viena, Amsterdam, Milano, Madrid, Londra, Barcelona sau Roma, sunt închise restaurantele, cafenelele, bistro-urile și au ajuns sa se închidă inclusiv restaurantele hotelurilor.

“Sunt restricții de circulație in multe orașe europene importante incepand cu ora 18.00! Nu spun toate acestea decât pentru a arată ca măsurile luate la nivel european sunt mult mai restrictive decât in Romania, de cele ‘mai multe ori. Va rog nu mai acuzați dacă nu va informați. Inclusiv situația cu deschidere/închiderea școlilor a fost o măsura condiționata strict de gradul de infectare. Nimeni, NICIODATĂ nu și-ar fi dorit sa țină copiii departe de sălile de cursuri, va rog sa ma credeți. Toată lumea e conștientă ca școala făcută in sala de clasa este mult superioară calitativ celei online. De asemenea va asigur ca nimeni nu iubește îngrădirea libertății de circulație și nu dorește in general suspendarea vreunei libertăți individuale. Nimeni!”, a detaliat el.

Rareș Bogdan a mai spus că niciun guvern sau om politic nu are beneficii din îngrădirea libertăților cetățenilor, subliniind că distanțarea socială rămâne cea mai bună formă de luptă împotriva pandemiei.

Și încă ceva, niciun guvern, putere, om politic, manager, NU câștiga nimic din îngrădirea libertăților. Nimeni nu își dorește așa ceva in Europa! Din păcate însă, s-a constatat ca cea mai buna formula de lupta împotriva acestui teribil virus este și rămâne distanțarea socială, ca ne place sau nu. Și asta o spune un om care iubește oamenii, dialogul direct, iubește viata dar care vede prin prisma meseriei actuale cum arată Europa in mod direct, in vremuri de Covid. Sa speram in vremuri mai bune”, a conchis el.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu, de Ziua Internațională a Femeii: UE a inclus obligatoriu egalitatea de gen în investițiile finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență

Published

on

© Dan Motreanu

Egalitatea de gen nu a ocupat niciodată un loc atât de important pe agenda politică a Uniunii Europene, a afirmat luni eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), într-un mesaj prilejuit de Ziua Internațională a Femeii.

“Cu toate că UE este lider mondial în domeniul egalității de gen și a înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii, violența bazată pe gen și stereotipurile persistă, din păcate. Chiar dacă numărul femeilor absolvente de cursuri universitare este mai mare decât cel al bărbaților, ele câștigă în medie cu 16 % mai puțin decât bărbații și doar 8 % din directorii generali ai celor mai mari întreprinderi din UE sunt femei”, a scris Motreanu, într-o postare pe Facebook.

El a arătat că, pentru a remedia aceste probleme, Uniunea Europeană a adoptat „Strategia privind egalitatea de gen pe perioada 2020-2025”, cu scopul de a integra perspectiva egalității în toate domeniile de politică ale UE și de a oferi aceleași oportunități tuturor celor care au aceleași aspirații.

Strategia prevede o serie de acțiuni concrete pentru egalitate în perioada 2020-2025, precum: – încetarea violenței bazate pe gen și eliminarea stereotipurilor (prin extinderea domeniilor de criminalitate în care armonizarea este posibilă în întreaga Europă la formele specifice de violență împotriva femeilor, inclusiv hărțuirea sexuală și abuzul asupra femeilor); – asigurarea oportunităților egale pe piața forței de muncă, inclusiv a egalității de remunerare (prin legislație cu măsuri obligatorii privind asigurarea transparenței salariale); – realizarea unui echilibru între bărbați și femei în procesul decizional și în politică (prin adoptarea propunerii din 2012 privind Echilibrul de gen în consiliile de administrație ale întreprinderilor și prin intermediul finanțării și al schimbului de bune practici pentru participarea femeilor în politică, inclusiv la alegerile pentru Parlamentul European din 2024. Comisia Europeană depune eforturi pentru a atinge un echilibru de gen de 50 % la toate nivelurile propriei conduceri până la sfârșitul anului 2024).

Eurodeputatul român au mai subliniat că pandemia COVID-19 reprezintă o provocare majoră pentru egalitatea de gen, având în vedere că femeile s-au aflat în prima linie în combaterea pandemiei, iar 76 % din personalul din domeniul sănătății și al asistenței sociale și 86 % din personalul de îngrijire în serviciile de ocrotire a sănătății sunt femei.

“UE a inclus obligatoriu egalitatea de gen în investițiile finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, principalul instrument pentru relansarea economiilor Statelor membre în urma pandemiei, în valoare de €750 miliarde, din care României îi sunt alocate €30,5 miliarde”, a conchis Dan Motreanu.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Eurodeputatul Dacian Cioloș: De Ziua Internațională a Femeii, sărbătorim jumătatea frumoasă și creatoare a României

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Europarlamentarul Dacian Cioloș,  liderul Grupului Renew Europe din Parlamentul European, reiterează rolul femeii în societatea românească cu ocazia zilei de 8 martie.

„De Ziua Internațională a Femeii, sărbătorim jumătatea frumoasă, sensibilă, puternică și creatoare a României. Dincolo de flori și urări, e important să recunoaștem că nu le oferim mereu femeilor ceea ce merită – noi, ca societate, în general și noi, ca bărbați uneori cam prea plini de noi, în special. Multe dintre soțiile, surorile, fiicele, prietenele sau colegele noastre au fost afectate în mod disproporționat în ultimul an, ajungând la șomaj sau fiind supuse mai des violenței în familie”, a scris deputatul european pe pagina oficială de Facebook.

Dacian Cioloș susține că cel mai important este ca femeile să primească recunoaștere: „Și, pentru că 8 Martie este întainte de toate ziua drepturilor femeii, dincolo de buchetul de flori cu care, de multe ori, poate inconștient încercăm să ne „cumpărăm“ conștiința împăcată, haideți să le oferim recunoașterea că, încet, dar ireversibil, ar cam trebui să schimbăm niște lucruri în felul în care societatea se raportează la femei.”

„Fie că lucrează în slujbe sezoniere în diaspora, că sunt tinere mame sau că sunt printre asistentele sau medicii care se luptă de un an cu pandemia de COVID-19, femeile române sunt adaptabile și puternice și reprezintă de multe ori o sursă de inspirație pentru noi toți. Atunci când ne-am asumat guvernarea, am făcut-o și pentru ele și avem nevoie de sprijinul lor pentru a reuși în tot ceea ce ne-am propus”, a mai adăugat Dacian Cioloș în mesajul său.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PPE54 mins ago

Rareș Bogdan face apel la cetățeni să se informeze: România este printre cele mai relaxate țări ca măsuri anti-COVID-19 și în top 3 ca număr de persoane de vaccinate

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Kamala Harris a pledat pentru consolidarea “alianței transatlantice” într-o intervenție premieră în plenul Parlamentului European de Ziua Internațională a Femeii

NATO14 hours ago

MApN a demarat licitațiile pentru extinderea infrastructurii Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu

FONDURI EUROPENE15 hours ago

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care România accesează cele 4,1 miliarde de euro de la UE, disponibile sub formă de împrumut prin programul SURE

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Președintele SUA Joe Biden salută vizita “istorică” a Papei Francisc în Irak: “Un simbol al speranţei pentru lumea întreagă”

ROMÂNIA16 hours ago

Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată

ROMÂNIA16 hours ago

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, despre PNRR: Am făcut paşi înainte. Vom ajunge la o formă pe care să o putem discuta cu preşedintele și pe care să o transmitem ulterior Comisiei Europene

FONDURI EUROPENE17 hours ago

Președintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul pe anul 2021, unul “axat pe investiții și pe accesarea fondurilor europene”

SUA17 hours ago

Primul înalt oficial al administrației Biden care vine în Europa: John Kerry, trimisul special pentru climă, efectuează vizite la Londra, Bruxelles și Paris și participă la reuniunea Colegiului Comisiei Europene

MAREA BRITANIE18 hours ago

Uniunea Europeană și Statele Unite încheie negocierile pentru acordul privind cotele agricole post-BREXIT

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Florin Cîțu: În PNRR sunt alocate sume considerabile pentru construcția de spitale noi. Reforma trebuie să se vadă în investiții

FONDURI EUROPENE4 days ago

Nicușor Dan: Primăria Capitalei a depus la MIPE proiecte care însumează 7 miliarde de euro. Acestea vizează domenii precum protecţia mediului, sănătatea, termoficarea, educaţia

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană: Clauza derogatorie generală din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere ar trebui să rămână activă în 2022 pentru o redresare sustenabilă post-pandemie

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu consideră că digitalizarea administrației publice reprezintă ”un mod natural de a îmbunătăți comportamentul statului față de cetățeni”: Va fi finanțată din fonduri europene

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu are convingerea că premierul României va acorda prioritate proiectelor de infrastructură din Oltenia și Nordul Moldovei în vederea recuperării decalajului de dezvoltare între regiuni

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE2 weeks ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE2 weeks ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

Advertisement
Advertisement

Trending