Connect with us

U.E.

Op-ed | Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell și comisarul pentru parteneriate internaționale Jutta Urpilainen: Până în 2025, 85 % din noile acțiuni externe ale UE vor contribui la egalitatea de gen și la emanciparea femeilor

Published

on

© colaj foto/Reprezentanța Comisiei Europene în România

Editorial comun semnat de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de Securitate, Josep Borrell, și comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, pentru a marca un an de la prezentarea Planului de acțiune pentru egalitatea de gen (PAEG III), cât și Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Egalitatea de gen înainte de toate 

În puține țări din lume drepturile femeilor și fetelor au fost atât de sfidate așa cum sunt în Afganistan. Cele mai recente evoluții înregistrate reprezintă un motiv serios de îngrijorare.  Uniunea Europeană a precizat că viitoarea asistență pentru dezvoltare acordată Afganistanului va depinde de respectarea cadrului juridic internațional și a normelor privind drepturile omului, inclusiv a drepturilor femeilor și fetelor. Uniunea este hotărâtă să ofere în continuare sprijin femeilor și fetelor din Afganistan și din întreaga lume, rămânând fidelă valorilor și convingerilor sale. 

Egalitatea, împreună cu drepturile omului, libertatea și democrația, constituie una dintre valorile fundamentale care definesc Uniunea Europeană și care ne îmbogățește societățile și le consolidează reziliența. Egalitatea de gen este un element fundamental al păcii, al securității, al prosperității economice și al dezvoltării durabile. În plus, tratatele UE prevăd apărarea și promovarea egalității de gen. 

Acesta este motivul pentru care acțiunea politică, operațională și financiară în scopul promovării și garantării progresului în ceea ce privește egalitatea de gen este o prioritate politică și un obiectiv major pentru UE. Planul de acțiune al UE pentru egalitatea de gen III și noul buget al UE destinat acțiunii externe oferă o foaie de parcurs pentru acțiuni la nivel mondial în vederea construirii unei lumi în care femeile sunt egale cu bărbații. Colaborăm îndeaproape cu partenerii multilaterali, regionali și bilaterali, inclusiv cu organizațiile societății civile, pentru realizarea acestor obiective. Mai avem însă un drum lung de parcurs și trebuie să rămânem vigilenți. Suntem mai puternici împreună și, cu toate acestea, există încă numeroase obstacole.

În multe țări, criza provocată de pandemia de COVID-19 a exacerbat inegalitățile de gen existente în diferite domenii: educație, formare profesională, sănătate, securitate și siguranță, sănătate sexuală și reproductivă și drepturile aferente, procesul decizional și oportunități economice. 

Măsurile de limitare a mișcării persoanelor impuse de pandemia de COVID-19 au condus adesea la o creștere a violenței pe criterii de gen, în special a violenței domestice, în timp ce accesul femeilor și fetelor la servicii de sănătate sexuală și reproductivă a fost redus. În același timp, o parte semnificativă a sarcinilor de îngrijire le revine femeilor și fetelor. Lucrătorii din economia informală și cei care ocupă locuri de muncă ce necesită calificări reduse (majoritatea fiind femei), migranții și persoanele care aparțin minorităților au fost mai expuși riscurilor și se confruntă cu forme multiple și intersecționale de discriminare. 

În plus, închiderea școlilor a expus fetele unui risc accentuat de exploatare sexuală, de sarcină la vârste fragede, de muncă a copiilor și de căsătorie forțată. Fondul Malala estimează că alte 20 de milioane de fete sunt expuse riscului de abandon școlar, adăugându-se totalului de 150 de milioane de fete – echivalentul a o treime din populația UE – fără perspective educaționale.

Potrivit unui raport recent al ONU, cheltuielile militare din 2020 au depășit în continuare cheltuielile mondiale pentru sănătate, chiar și într-un an dominat de pandemia de coronavirus. Trebuie să ne intensificăm eforturile de promovare a egalității de gen, pentru o redresare durabilă în urma pandemiei de COVID-19. 

Acum este momentul să facem mai mult 

O astfel de problemă necesită un răspuns la nivel mondial și trebuie abordată acum, când punem bazele viitorului pe care îl dorim copiilor și nepoților noștri, și anume să crească într-o lume post-pandemie mai echitabilă, mai diversă și în care egalitatea de șanse este o realitate. Trebuie să abordăm cauzele profunde ale inegalității de gen și ale discriminării pe criterii de gen pentru a realiza schimbări durabile.

Uniunea Europeană și statele sale membre, precum și instituțiile financiare europene au acordat sprijin femeilor și fetelor din întreaga lume pe tot parcursul pandemiei. În cadrul Echipei Europa, am mobilizat deja 46 de miliarde EUR în sprijinul a peste 130 de țări partenere, cu un accent deosebit pe femei și tineret.

Iată trei exemple: În Nepal, am ajutat un milion de fete și băieți să își continue studiile prin transmiterea lecțiilor la radio. În Togo, am sprijinit crearea unui sistem universal de venit și numirea femeilor la conducerea unor noi comune. La nivel mondial, Inițiativa Spotlight a UE-ONU a ajutat 650 000 de femei și fete să prevină sau să combată violența îndreptată împotriva lor și a educat 880 000 de bărbați și băieți cu privire la masculinitatea pozitivă, la soluționarea pașnică a conflictelor și la rolul de părinte. ~

Însă, pentru a putea face față provocărilor tot mai accentuate, trebuie să ne intensificăm și să ne îmbunătățim eforturile. Aici intră în joc Planul de acțiune pentru egalitatea de gen III. Acesta promovează spiritul de conducere și participarea semnificativă a femeilor, a fetelor și a tinerilor la viața politică, economică, socială și culturală, precum și la toate aspectele legate de pace și securitate la nivel mondial.

Depunem eforturi pentru a readuce dezvoltarea umană pe drumul cel bun

În prezent, încercăm să concretizăm acest plan cu ajutorul noului instrument IVCDCI – Europa Globală, în valoare de 79,5 miliarde EUR, care va sprijini acțiunea externă a UE în următorii șapte ani. 

Sprijinul acordat pentru educație, în special în rândul fetelor, va avea un rol central. La fel cum sprijinim educația în situații de urgență, UE a colaborat cu țările partenere pe tot parcursul pandemiei pentru a reduce impactul crizei sanitare asupra educației și a bunăstării copiilor și pentru a facilita  revenirea în unitățile de învățământ în condiții de siguranță. 

În cadrul Echipei Europa, asigurăm deja mai mult de jumătate din ajutorul mondial alocat educației. Dar vom continua să sporim finanțarea acordată, pentru a promova egalitatea de gen prin intermediul unei educații de calitate la toate nivelurile. Angajamentul nostru comun din iulie de a contribui cu 1,7 miliarde EUR la Parteneriatul mondial pentru educație – cu scopul de a transforma sistemele de educație în beneficiul fetelor și băieților dintr-un număr de până la 90 de țări și teritorii – face parte din acest nou început. 

Întreprindem eforturi suplimentare la toate nivelurile, de la sprijinirea educației și a oportunităților economice ale femeilor și fetelor la îmbunătățirea accesului acestora la servicii de sănătate sexuală și reproductivă. Până în 2025, 85 % din noile acțiuni externe ale UE – în toate sectoarele – vor contribui la egalitatea de gen și la emanciparea femeilor.

Această inițiativă este în curs de finalizare cu sprijinul țărilor noastre partenere, pe baza unei strânse consultări cu organizațiile societății civile, cu militanții pentru drepturile femeilor și cu tinerii. 

Trebuie să readucem dezvoltarea umană pe drumul cel bun și să realizăm obiectivele de dezvoltare durabilă până în 2030, fără a lăsa nicio fată sau femeie în urmă. 

Reușita noastră este crucială.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vlad Nistor cere UE să-și consolideze ”structura instituțională pe direcția relațiilor externe” pentru a ajunge ”la maturitate ca actor geopolitic autentic”: Votul în unanimitate limitează capacitatea de reacție rapidă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, semnalează că ”securitatea europeană s-a deteriorat dramatic în urma războiului de agresiune” al Rusiei împotriva Ucrainei, astfel că ”UE trebuie să sporească ajutorul militar acordat statului ucrainean și să îmbunătățească funcționarea politicii sale de apărare, continuând și consolidând cooperarea cu NATO”.

”Securitatea UE este strâns legată de accelerarea procesului de extindere, respectând în același timp criteriile de aderare și reformând politica de vecinătate. UE trebuie să devină mai puțin dependentă de resursele energetice și orice alte materiale esențiale care sunt importate din țări terțe – în special cele care nu împărtășesc valorile Uniunii Europene sau cu care UE se află într-o stare de rivalitate sistemică. Consider că pentru a ajunge la maturitate ca actor geopolitic autentic, Uniunea Europeană trebuie să-și extindă instrumentarul de politică externă și să consolideze structura sa instituțională pe direcția relațiilor externe. Votul în unanimitate, de exemplu, limitează în mod clar capacitatea UE de reacție rapidă”, a menționat europarlamentarul într-un material de opinie postat pe pagina sa.

Amintim că la mijlocul lunii ianuarie Parlamentul European a adoptat raportul lor anual privind politica externă și de securitate comună în care semnala că răspunsul UE la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este urmărit îndeaproape de autocrațiile din întreaga lume și va influența în mare măsură modul în care acestea se vor comporta pe scena internațională, avertizează europarlamentarii.

UE trebuie să flexibilizeze și să eficientizeze procesul decizional

Parlamentul European a cerut atunci Uniunii Europene să utilizeze dispozițiile Tratatului privind UE care ar permite Consiliului să ia anumite decizii, fără implicații militare, în special cele referitoare la sancțiuni și la drepturile omului, prin majoritate calificată și nu în unanimitate.

De asemenea, raportul solicită instituțiilor UE să prezinte propuneri solide cu privire la modul în care se poate obține și garanta un loc propriu și permanent pentru Uniune în toate forurile multilaterale, inclusiv la Consiliul de Securitate al ONU, pentru a consolida acțiunea, coerența și credibilitatea UE în lume.

Reducerea dependenței UE de resursele energetice

Securitatea UE este strâns legată de accelerarea procesului de extindere, respectând în același timp criteriile de aderare și reformarea politicii de vecinătate a UE, susțin europarlamentarii. De asemenea, ei îndeamnă UE să devină mai puțin dependentă de resursele energetice și de alte materiale esențiale pentru infrastructura noastră, care sunt importate din țări terțe – în special cele care nu împărtășesc valorile Uniunii Europene sau cu care UE se află într-o stare de rivalitate sistemică.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

Published

on

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev, l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de sprijinul Uniunii Europene pentru asigurarea securității energetice a Ucrainei prin livrarea de echipamente energetice esențiale, prin achiziția comună de gaze și cooperarea în domeniul energiei regenerabile.

„Lucrăm împreună neobosit pentru a restabili infrastructura energetică vitală. Totul începe în casele ucrainenilor. Începând din această săptămână, într-adevăr, becurile LED sunt disponibile pentru cetățenii ucraineni la oficiul poștal. Acestea sunt primele loturi din cele 30 de milioane de becuri LED pe care le-am promis, dar, de fapt, mă bucur să vă anunț că putem să ne depășim obiectivul: acum suntem în măsură să furnizăm 35 de milioane de becuri LED livrăm echipamente pentru a menține rețeaua ucraineană rețeaua ucraineană funcțională. Și ne asigurăm că energia electrică circulă prin rețea în ciuda atacurilor. Așadar, este foarte practic ceea ce facem. Astăzi, de exemplu, pot anunța că furnizăm 2400 de generatoare suplimentare acestea vin în plus față de cele 3000 deja livrate de la începutul războiului”, a afirmat șefa Comisiei Europene, într-o conferință de presă comună cu președintele Ucrainei.

De asemenea, aceasta a anunțat că UE, alături de statele membre din Comunitatea Energiei, vor pune la dispoziție peste 150 de milioane de euro pentru a achiziționa „echipamente energetice vitale” pentru Ucraina și a invitat țara să participe la platforma energetică pentru achiziționarea în comun de gaze.

În ceea ce privește energia pe termen mediu și lung, UE lucrează cu Ucraina la dezvoltarea de surse de energie regenerabilă și va oferi sprijin pentru investiții în acest sector, a afirmat Ursula von der Leyen.

„Ucraina a decis să devină un lider în construirea de energie verde modernă. Și pe bună dreptate. Acesta este obiectivul corect și este posibil să îl atingem. Cu toate acestea, sursele de energie regenerabilă nu vor aduce doar energie curată, ele vor crește, de asemenea, securitatea energetică a Ucrainei, deoarece sunt produse în țară și deoarece un sistem energetic descentralizat este pur și simplu mai sigur. Așadar, lucrăm acum la punerea la dispoziție a unor fonduri semnificative pentru panouri solare. Acestea vor fi distribuite în întreaga Ucraină. Vom face apel la statele membre și la partenerii de încredere să se alăture acestei inițiative. Scopul este de a alimenta cu energie clădirile publice, astfel încât să asigurăm aprovizionarea stabilă a spitalelor, a pompierilor sau a școlilor”, a declarat președinta Comisiei Europene.

În cele din urmă, von der Leyen a anunțat că reprezentanții Comisiei vor semna, astăzi, un memorandum de înțelegere privind gazele regenerabile, cum ar fi biometanul sau hidrogenul, pentru a face „pași foarte concreți în direcția reconstrucției ecologice a Ucrainei”.

rsula von der Leyen a sosit joi dimineață la Kiev, însoțită de 15 membri ai Colegiului de Comisari, în vederea participării la summit-ul UE-Ucraina de vineri, 3 februarie. 

Vizita Colegiului este un simbol puternic al sprijinului Comisiei pentru Ucraina în fața agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei.

Întâlnirea anterioară summit-ului dintre Comisie și guvernul ucrainean este o ocazie de a face schimb de informații cu privire la numeroasele domenii de cooperare dintre UE și Ucraina și de a discuta despre viitoarea reconstrucție, precum și despre parcursul european al țării. Este, de asemenea, o oportunitate de a aprofunda în continuare cooperarea cu Ucraina.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu a sprijinit în PE creșterea transparenței și introducerea unor reguli mai stricte privind publicitatea politică în țările UE: Partidele nu au dreptul să secretizeze modul în care cheltuie banii publici

Published

on

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) sprijină creșterea transparenței și introducerea unor reguli mai stricte privind publicitatea politică în țările Uniunii Europene.

”Am votat astăzi la Bruxelles poziția Parlamentului European referitoare la propunerea de Regulament a Comisiei Europene privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică”, a anunțat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

În contextul schimbării regulilor la nivelul UE, europarlamentarul a îndemnat ”Guvernul sau Parlamentul din România trebuie să adopte reglementări mai transparente în privința cheltuirii banilor alocați pentru partide”.

”Banii publici trebuie să fie folosiți pentru a prezenta proiectele și politicile publice ale partidelor și nu pentru atacarea adversarilor. Partidele nu au dreptul să secretizeze modul în care cheltuie banii publici”, a completat Dan Motreanu.

Parlamentul European a susținut joi numeroase modificări ale regulilor propuse privind publicitatea politică pentru a face alegerile și referendumurile mai transparente și mai rezistente la interferențe.

Citiți și:
Alegeri europene 2024: Parlamentul European a votat pentru reguli mai stricte privind publicitatea politică și interzicerea finanțării de către entitățile non-UE

Prin modificările aduse de eurodeputați propunerii Comisiei, numai datele cu caracter personal furnizate în mod explicit pentru publicitatea politică online pot fi utilizate de furnizorii de publicitate. Prin urmare, microvizarea, o strategie care utilizează date de consum și demografice pentru a identifica interesele unor anumite persoane, nu va fi posibilă.

Parlamentul a introdus alte dispoziții pentru a reglementa în continuare activitatea mai amplă de vizare, cum ar fi interzicerea generală a utilizării datelor minorilor.

Eurodeputații propun ca entităților din afara UE să li se interzică finanțarea publicității politice în UE. Pentru a determina locul în care este stabilită o astfel de entitate, autoritățile relevante ar trebui să ia în considerare locul în care se află operatorul de date final al acestei entități.

Eurodeputații au propus, de asemenea, schimbări semnificative pentru a se asigura că cetățenii, autoritățile și jurnaliștii au acces ușor la informațiile privind publicitatea politică. Printre alte propuneri, aceștia pledează pentru crearea unui registru online pentru toate reclamele politice online și datele conexe.

Ar trebui facilitat accesul la informații cu privire la cine finanțează un material publicitar, la costul acestuia și la originea finanțării. Alte informații care ar trebui publicate includ, de asemenea, dacă o un material publicitar a fost suspendat pentru încălcarea normelor, ce grupuri specifice de persoane au fost vizate și ce date cu caracter personal au fost utilizate în acest scop, precum și numărul de vizualizări și interacțiuni cu materialul publicitar. Eurodeputații urmăresc să acorde jurnaliștilor un drept specific de a obține astfel de informații.

Eurodeputații introduc posibilitatea aplicării unor sancțiuni periodice pentru o încălcare repetată și obligația marilor furnizori de servicii de publicitate de a-și suspenda serviciile timp de 15 zile cu un anumit client în cazul unor încălcări grave și sistemice. Comisia va putea introduce sancțiuni minime la nivelul UE.

Textul adoptat consolidează, de asemenea, competențele autorităților naționale și permite Comitetului european pentru protecția datelor să preia o anchetă privind o încălcare și să asigure respectarea normelor.

Continue Reading

Facebook

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Vlad Nistor cere UE să-și consolideze ”structura instituțională pe direcția relațiilor externe” pentru a ajunge ”la maturitate ca actor geopolitic autentic”: Votul în unanimitate limitează capacitatea de reacție rapidă

ENERGIE5 hours ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

NATO6 hours ago

FOTO Grupul de luptă al NATO condus de Franța a dislocat 600 de militari și tancuri Leclerc în estul României în cadrul exercițiului “Eagle Meda 23”

COMUNICATE DE PRESĂ6 hours ago

eMAG obține o finanțare pe termen lung de aproape 70 milioane de euro pentru primul său hub logistic regional din afara României

ENERGIE6 hours ago

Președintele Azerbaidjanului: Prin intermediul României ne vom adresa și altor piețe europene pentru a exporta gaze. Cooperarea dintre porturile Constanța și Baku trebuie îmbunătățită

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

Dan Motreanu6 hours ago

Dan Motreanu a sprijinit în PE creșterea transparenței și introducerea unor reguli mai stricte privind publicitatea politică în țările UE: Partidele nu au dreptul să secretizeze modul în care cheltuie banii publici

NATO6 hours ago

Rheinmetall negociază cu Lockheed Martin să producă rachete HIMARS în Germania. Compania germană dorește un acord cu americanii la Conferinţa de Securitate de la München, înțelegere care ar “torpila acordurile franco-germane”

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

CONSILIUL UE7 hours ago

În ajunul summitului UE – Ucraina de la Kiev, țările UE au aprobat al șaptelea pachet de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

ENERGIE5 hours ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO5 days ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.6 days ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO6 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO1 week ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

Team2Share

Trending