Editorial comun semnat de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de Securitate, Josep Borrell, și comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, pentru a marca un an de la prezentarea Planului de acțiune pentru egalitatea de gen (PAEG III), cât și Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.
Egalitatea de gen înainte de toate
În puține țări din lume drepturile femeilor și fetelor au fost atât de sfidate așa cum sunt în Afganistan. Cele mai recente evoluții înregistrate reprezintă un motiv serios de îngrijorare. Uniunea Europeană a precizat că viitoarea asistență pentru dezvoltare acordată Afganistanului va depinde de respectarea cadrului juridic internațional și a normelor privind drepturile omului, inclusiv a drepturilor femeilor și fetelor. Uniunea este hotărâtă să ofere în continuare sprijin femeilor și fetelor din Afganistan și din întreaga lume, rămânând fidelă valorilor și convingerilor sale.
Egalitatea, împreună cu drepturile omului, libertatea și democrația, constituie una dintre valorile fundamentale care definesc Uniunea Europeană și care ne îmbogățește societățile și le consolidează reziliența. Egalitatea de gen este un element fundamental al păcii, al securității, al prosperității economice și al dezvoltării durabile. În plus, tratatele UE prevăd apărarea și promovarea egalității de gen.
Acesta este motivul pentru care acțiunea politică, operațională și financiară în scopul promovării și garantării progresului în ceea ce privește egalitatea de gen este o prioritate politică și un obiectiv major pentru UE. Planul de acțiune al UE pentru egalitatea de gen III și noul buget al UE destinat acțiunii externe oferă o foaie de parcurs pentru acțiuni la nivel mondial în vederea construirii unei lumi în care femeile sunt egale cu bărbații. Colaborăm îndeaproape cu partenerii multilaterali, regionali și bilaterali, inclusiv cu organizațiile societății civile, pentru realizarea acestor obiective. Mai avem însă un drum lung de parcurs și trebuie să rămânem vigilenți. Suntem mai puternici împreună și, cu toate acestea, există încă numeroase obstacole.
În multe țări, criza provocată de pandemia de COVID-19 a exacerbat inegalitățile de gen existente în diferite domenii: educație, formare profesională, sănătate, securitate și siguranță, sănătate sexuală și reproductivă și drepturile aferente, procesul decizional și oportunități economice.
Măsurile de limitare a mișcării persoanelor impuse de pandemia de COVID-19 au condus adesea la o creștere a violenței pe criterii de gen, în special a violenței domestice, în timp ce accesul femeilor și fetelor la servicii de sănătate sexuală și reproductivă a fost redus. În același timp, o parte semnificativă a sarcinilor de îngrijire le revine femeilor și fetelor. Lucrătorii din economia informală și cei care ocupă locuri de muncă ce necesită calificări reduse (majoritatea fiind femei), migranții și persoanele care aparțin minorităților au fost mai expuși riscurilor și se confruntă cu forme multiple și intersecționale de discriminare.
În plus, închiderea școlilor a expus fetele unui risc accentuat de exploatare sexuală, de sarcină la vârste fragede, de muncă a copiilor și de căsătorie forțată. Fondul Malala estimează că alte 20 de milioane de fete sunt expuse riscului de abandon școlar, adăugându-se totalului de 150 de milioane de fete – echivalentul a o treime din populația UE – fără perspective educaționale.
Potrivit unui raport recent al ONU, cheltuielile militare din 2020 au depășit în continuare cheltuielile mondiale pentru sănătate, chiar și într-un an dominat de pandemia de coronavirus. Trebuie să ne intensificăm eforturile de promovare a egalității de gen, pentru o redresare durabilă în urma pandemiei de COVID-19.
Acum este momentul să facem mai mult
O astfel de problemă necesită un răspuns la nivel mondial și trebuie abordată acum, când punem bazele viitorului pe care îl dorim copiilor și nepoților noștri, și anume să crească într-o lume post-pandemie mai echitabilă, mai diversă și în care egalitatea de șanse este o realitate. Trebuie să abordăm cauzele profunde ale inegalității de gen și ale discriminării pe criterii de gen pentru a realiza schimbări durabile.
Uniunea Europeană și statele sale membre, precum și instituțiile financiare europene au acordat sprijin femeilor și fetelor din întreaga lume pe tot parcursul pandemiei. În cadrul Echipei Europa, am mobilizat deja 46 de miliarde EUR în sprijinul a peste 130 de țări partenere, cu un accent deosebit pe femei și tineret.
Iată trei exemple: În Nepal, am ajutat un milion de fete și băieți să își continue studiile prin transmiterea lecțiilor la radio. În Togo, am sprijinit crearea unui sistem universal de venit și numirea femeilor la conducerea unor noi comune. La nivel mondial, Inițiativa Spotlight a UE-ONU a ajutat 650 000 de femei și fete să prevină sau să combată violența îndreptată împotriva lor și a educat 880 000 de bărbați și băieți cu privire la masculinitatea pozitivă, la soluționarea pașnică a conflictelor și la rolul de părinte. ~
Însă, pentru a putea face față provocărilor tot mai accentuate, trebuie să ne intensificăm și să ne îmbunătățim eforturile. Aici intră în joc Planul de acțiune pentru egalitatea de gen III. Acesta promovează spiritul de conducere și participarea semnificativă a femeilor, a fetelor și a tinerilor la viața politică, economică, socială și culturală, precum și la toate aspectele legate de pace și securitate la nivel mondial.
Depunem eforturi pentru a readuce dezvoltarea umană pe drumul cel bun
În prezent, încercăm să concretizăm acest plan cu ajutorul noului instrument IVCDCI – Europa Globală, în valoare de 79,5 miliarde EUR, care va sprijini acțiunea externă a UE în următorii șapte ani.
Sprijinul acordat pentru educație, în special în rândul fetelor, va avea un rol central. La fel cum sprijinim educația în situații de urgență, UE a colaborat cu țările partenere pe tot parcursul pandemiei pentru a reduce impactul crizei sanitare asupra educației și a bunăstării copiilor și pentru a facilita revenirea în unitățile de învățământ în condiții de siguranță.
În cadrul Echipei Europa, asigurăm deja mai mult de jumătate din ajutorul mondial alocat educației. Dar vom continua să sporim finanțarea acordată, pentru a promova egalitatea de gen prin intermediul unei educații de calitate la toate nivelurile. Angajamentul nostru comun din iulie de a contribui cu 1,7 miliarde EUR la Parteneriatul mondial pentru educație – cu scopul de a transforma sistemele de educație în beneficiul fetelor și băieților dintr-un număr de până la 90 de țări și teritorii – face parte din acest nou început.
Întreprindem eforturi suplimentare la toate nivelurile, de la sprijinirea educației și a oportunităților economice ale femeilor și fetelor la îmbunătățirea accesului acestora la servicii de sănătate sexuală și reproductivă. Până în 2025, 85 % din noile acțiuni externe ale UE – în toate sectoarele – vor contribui la egalitatea de gen și la emanciparea femeilor.
Această inițiativă este în curs de finalizare cu sprijinul țărilor noastre partenere, pe baza unei strânse consultări cu organizațiile societății civile, cu militanții pentru drepturile femeilor și cu tinerii.
Trebuie să readucem dezvoltarea umană pe drumul cel bun și să realizăm obiectivele de dezvoltare durabilă până în 2030, fără a lăsa nicio fată sau femeie în urmă.
Reușita noastră este crucială.