Connect with us

ROMÂNIA

Op-ed | Mădălina Turza, fost consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului: Traficul de persoane face victime în tăcere. Sute de copii și femei din România cad pradă traficanților anual, fiind exploatați sexual peste hotare sau la noi

Published

on

de Mădălina Turza, fost consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului și fost coordonator național anti-trafic

Traficul de persoane sau sclavia moderă este, din păcate, unul dintre cele mai grave și insidioase forme de criminalitate la care este expusă societatea noastră, căreia îi cad victime la nivel global anual peste 50 de milioane de persoane, în timp ce rețelele criminale produc venituri uriașe de pe urma expolatării oamenilor.

Deși poate părea la prima vedere că este departe de noi acest pericol, în fapt majoritatea victimelor sunt ademenite (recrutate) de un cunoscut sau de un membru al familiei și cel mai adesea pleacă în străinătate pentru un mult sperat trai mai bun.

În realitate, copiii noștri, fete și adolescente vulnerabile, femei lipsite de oportunități reale în România sau chiar mulți bărbați (frații, soții sau tații noștri) pleacă în Vest pentru un sperat loc de muncă mai bine plătit. Mulți dintre ei ajung să fie exploatați în condiții greu de descris, iar industria sexuală face victime ale căror istorii distrug cel mai adesea iremediabil suflete de femei și copii.

România are o rată oficială anuală de aproximativ 500 de victime ale traficului de persoane, marea lor majoritate fiind copii și femei, exploatați sexual. Este evident, cu ochiul liber, că atât în România, cât și la nivel global, fenomenul este sub-raportat.

Din păcate, autoritățile de aplicare a legii fac cu greu față acestui fenomen deoarece el este direct legat, pe de o parte de dezvoltarea economică și socială a societăților, iar pe de altă parte de nevoia de reducere a cererii. Atât timp cât vor exista clienți dispuși să plătească sume fabuloase pentru a consuma serviciile sexuale ale copiilor și femeilor exploatate, criminalii vor găsi metode de a eluda legea.

Am decis să mă alătur organizației Justice and Care, în calitate de Country Director și mebru al echipei de leadreship global pentru a continua lupta împotriva acestui fenomen, dar și pentru a construi soluții reale și adaptate contextului românesc și european alături de toți partenerii implicați din sectorul public și neguvernamental.

Justice and Care lucrează la nivel internațional cu poliția, procurorii, autoritățile centrale și locale și organizațiile neguvernamentale, facilitând accesul supraviețuitorilor la servicii și asigurându-se că cei responsabili sunt aduși în fața justiției, în timp ce contribuie la devoltarea politicilor publice în domeniu. Pe lângă activitatea sa în România, Justice and Care lucrează pe scară largă în Marea Britanie, Bangladesh și recent SUA, și colaborează cu aproximativ 150 de organizații din întreaga lume în lupta împotriva traficului de persoane.

Pentru mine, lupta împotriva traficului de persoane înseamnă, în primul rând parteneriat. Tocmai de aceea, Justice and Care Romania va fi partenerul național și european solid și de încredere, care va crea modele de prevenire adaptate contextului din România și din regiune, va sprijini în mod proactiv polițiștii și procurorii în relația cu victimele, va contribui la consolidarea politicilor publice naționale și europene în domeniu și va sprijini eforturile actorilor implicați în această luptă pentru că noi credem în puterea efortului comun.

În rolul precedent de Coordonator național anti-trafic în Cancelaria Prim-ministrului, am reușit să reformez arhitectura sistemului de luptă anti-trafic din România, în sensul în care am înființat prima structură de coordonare centrală, la nivelul Cancelariei, a luptei anti-tarfic. Toate instituțiile implicate în prevenirea, combaterea acestui fenomen și asistența victimelor, precum și organizațiile neguvernamentale și internaționale au acum prilejul să decidă coordonat direcțiile de acțiune.

Am elaborat și adoptat un nou Mecanism de Identificare și Referire a Victimelor prin intermediul căruia inclusiv sectorul privat și alți specialiști pot identifica și sprijini victime, am dotat Poliția Națională cu primul sistem integrat de criminalistică informatică pentru depistarea pedofililor și prădătorilor online, am creat numărul unic de urgență pentru copii abuzați și expolatați 119, camere de ascultare pentru copiii victime la nivelul tururor inspectoratelor de poliție din țară, primul Fond de Urgență pentru victime și am militat puternic pentru măsuri de reducere a cererii în țările de destinație etc.

Toate aceste reforme derulate într-un interval scurt și în contexte complicate pentru România au fost posbile datorită echipei solide de coordonare pe care am creat-o la nivel guvernamental și căreia îi sunt profund recunoscătoare.

ROMÂNIA

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

Published

on

© PNL/Facebook

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene, au anunțat Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, după deciziile agreate miercuri dupa-amiaza în forurile de conducere ale celor două partide.

PSD și PNL vor candida pe liste separate la alegerile locale, urmând să facă alianță pentru cele europene. Voturile vor fi organizate pe 9 iunie.

„Decizia finală, dincolo de comasare, prevede ca la alegerile locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar la alegerile europarlamentare să existe o listă comună. A fost o decizie politică ce vizează stabilitatea țării, coerența actului de guvernare, și siguranța cetățenilor României. Românii își doresc stabilitate și liniște. Cred că este absolut necesar ca în anumite momente, partidele să dea dovadă de un minim sacrificiu de orgoliu pentru interesul românilor și stabilitatea țării”, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

 

Citiți și Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

La rândul său, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a explicat că decizia comasării este o decizie în favoarea susținerii democrației și a stabilității țării.

„Știm cu toții că prezența cea mai mare la alegeri e prezența de la locale. Faptul că noi am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă. Am decis să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele, e evident că doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe nu se poate angaja singură în această luptă. E vorba de stabilitate, de asumare și de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor. Așa am putut să intrăm în UE și în NATO. Acum avem două obiective la fel de importante – de a intra în Schengen, anul acesta și în 2026, România să fie membră a OECD”, a afirmat președintele PSD.

De asemenea, Marcel Ciolacu a anunțat că alegerile prezidențiale vor fi mutate în septembrie, existând „trei variante: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii”, dintre acestea coaliția considerând că varianta „8-22 ar fi cea mai potrivită”.  

În final, alegerile parlamentare vor avea loc la termenul obișnuit, pe data de 8 decembrie.

Continue Reading

ROMÂNIA

PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile europene din 9 iunie

Published

on

© Guvernul României/Facebook

Liderii PSD și PNL au decis, miercuri dimineață, într-o ședință a coaliției de guvernare, să meargă împreună, pe liste comune, la alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc pe 9 iunie, informează Agerpres.

„La europarlamentare am decis să avem liste comune”, a afirmat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Liderul liberalilor a recunoscut că, în contextul alegerilor locale, există „un risc pe care îl asumăm pentru stabilitatea țării și a guvernării” după decizia de a avea o listă comună PNL-PSD la alegerile europene.

„Nu este vorba de a câştiga un partid sau altul, un primar sau un preşedinte de Consiliu judeţean, ci ce câştigă România prin stabilitate”, a transmis Ciucă.

Citiți și Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

Întrebat ce s-a întâmplat între decizia din noiembrie ca PNL să meargă singur în alegeri şi cea de acum cu liste comune cu PSD, Ciucă a spus: „Absolut nimic. A ne duce mai departe această asumare, candidând cu proprii noştri candidaţi de primari pe liste proprii”. La europarlamentare am decis să avem liste comune”, a explicat preşedintele PNL, care a precizat că stabilirea candidaţilor „va mai dura”.

Liderii PSD şi PNL s-au întâlnit miercuri, la Palatul Parlamentului, pentru o nouă rundă de discuţii cu privire la comasarea alegerilor şi a unui calendar complet al scrutinelor din acest an. Un anunț oficial ar urma să fie făcut după ședințele din cele două partide, în jurul orei 19:00.

Continue Reading

ROMÂNIA

Luminița Odobescu îl convoacă la MAE pe ambasadorul Rusiei în legătură cu moartea subită a lui Alexei Navalnîi

Published

on

© MAE

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, la 21 februarie, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse. A evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul. A menționat obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia.

Convocarea ambasadorului rus reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federația Rusă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu.

Uniunea Europeană l-a convocat marți pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei din cauza morții lui Navalnîi, în timp ce Belgia, Franța, Germania, Italia și Polonia au chemat ambasadorii ruși.

 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Mircea Hava43 mins ago

Eurodeputatul Mircea Hava atenționează: A fi mai ”verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei

ROMÂNIA14 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PPE16 hours ago

Ursula von der Leyen respinge vehement orice cooperare cu partide extremiste: Vreau să lucrez cu partide pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care apără democrația, nu cu prietenii lui Putin

U.E.16 hours ago

Sondaj îngrijorător: Europenii sunt pesimiști cu privire la șansele Ucrainei de a câștiga războiul. Doar 1 din 10 crede că aceasta va învinge Rusia, sentiment alimentat și de inacțiunea Congresului SUA privind sprijinul pentru Kiev

ROMÂNIA16 hours ago

PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile europene din 9 iunie

ROMÂNIA17 hours ago

Luminița Odobescu îl convoacă la MAE pe ambasadorul Rusiei în legătură cu moartea subită a lui Alexei Navalnîi

ROMÂNIA17 hours ago

Ligia Deca a discutat cu ministrul pentru competențe și educație din Irlanda despre formarea profesorilor pentru „adaptarea practicilor didactice la nevoile actualei generații de elevi”

ROMÂNIA17 hours ago

Bruxelles-ul aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 37,6 milioane de euro pentru producătorii de tomate și usturoi

NATO18 hours ago

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României” în contextul războiului rus din Ucraina

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ROMÂNIA14 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA3 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA7 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

Trending