Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Op-ed | Vicepreședinta pentru democrație și demografie Dubravka Šuica: Consolidarea rolului cetățenilor în conturarea viitorului energetic al Europei

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Articol de opinie al vicepreședintei pentru democrație și demografie Dubravka Šuica

Vineri, 23 februarie, a fost o zi de referință în care am lansat un alt grup de dezbatere al cetățenilor europeni, de data aceasta privind eficiența energetică. Este un alt pas important în această călătorie unică pe care am inițiat-o împreună cu oameni din toate colțurile Europei, o călătorie care a început cu Conferința privind viitorul Europei. De atunci, am depus eforturi pentru construirea unui ecosistem democratic inovator.

Anul trecut am început cu cele trei grupuri de dezbatere ale cetățenilor – privind risipa de alimente, lumile virtuale și mobilitatea în scop educațional – fiecare dintre acestea având un impact decisiv asupra inițiativelor politice. Această inițiativă a vizat nu numai promovarea unui proces de deliberare legislativă și apropierea instituțiilor de cetățeni, ci și integrarea efectivă a opiniilor cetățenilor în structura procesului nostru de elaborare a politicilor.

Conferința privind viitorul Europei a reprezentat un exercițiu inovator în ceea ce privește democrația participativă și deliberativă. Aceasta a implicat participarea a mii de europeni la discuții semnificative cu privire la speranțele și visurile lor pentru UE. Informațiile colectate au fost inestimabile, modelând înțelegerea și abordarea noastră în direcția unei Europe mai coezive, mai reziliente și mai orientate spre viitor. În acest spirit de implicare și colaborare continuă lansăm Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică.

Dar ce sunt mai exact aceste grupuri de dezbatere și cum funcționează? La bază, grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni constituie spații inovatoare, sigure și transparente pentru democrația deliberativă. Ele reunesc europeni din toate generațiile și din medii diverse pentru a discuta, a dezbate și a contribui cu idei privind domenii de politică specifice.

Grupurile de dezbatere nu sunt organe consultative, ci forumuri pentru consolidarea rolului cetățenilor, în cadrul cărora participanții se familiarizează foarte rapid cu subiectul vizat, deliberează cu privire la acesta și apoi își prezintă ideile și propunerile. În acest mod concret cetățenii pot influența direcția politicilor UE.

Valorificăm la maximum acest spațiu dinamic între alegeri și ne consolidăm democrația reprezentativă. Deoarece, deși votul este important – și îndemn pe toată lumea să voteze la viitoarele alegeri europene – nu ar trebui să reducem democrația la acest act unic o dată la câțiva ani.

Participanții sunt aleși printr-un proces riguros de selecție aleatorie, care asigură o reprezentare demografică largă, inclusiv în ceea ce privește vârsta, localizarea geografică (toate statele membre și zonele urbane/rurale), mediul socioeconomic și nivelul de educație. Această diversitate este esențială, deoarece asigură o multitudine de perspective și experiențe, îmbogățind discuțiile și rezultatele. Cu toate acestea, introducem o ușoară suprareprezentare a tinerilor. Așa cum am procedat în cadrul conferinței, cel puțin o treime din fiecare grup de dezbatere este compus din tineri cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.

Lansarea Grupului de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică vine la momentul oportun. Europa trebuie să abordeze dubla provocare a schimbărilor climatice și a securității energetice și, prin urmare, nevoia de soluții inovatoare și sustenabile nu a fost niciodată mai urgentă. Acest grup le va oferi cetățenilor o platformă pentru a-și exprima ideile, preocupările și viziunile pentru o Europă mai eficientă din punct de vedere energetic. Contribuțiile acestora vor fi esențiale pentru orientarea eforturilor UE în materie de reducere a consumului de energie, de tranziție către surse de energie curată și de asigurare a unui viitor sustenabil pentru toți.

Noul ecosistem democratic pe care îl construim este o dovadă a angajamentului nostru nu numai de a asculta, ci și de a acționa pe baza propunerilor cetățenilor noștri. Reflectă convingerea noastră cu privire la puterea inteligenței colective intergeneraționale și la rolul democrației participative în elaborarea unor politici mai favorabile incluziunii, mai echitabile și care să reflecte diversele aspirații ale populației europene.

Se vorbește foarte mult despre necesitatea ca cetățenii să aibă încredere în politicieni. În calitate de fost primar, cred că noi, politicienii, trebuie, de asemenea, să avem încredere în cetățeni. Prin urmare, îndemn pe toată lumea să urmărească ceea ce facem, deoarece dialogul se desfășoară în ambele sensuri.

Cu ocazia lansării Grupului de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică, aș dori să reiterez că acesta este mult mai mult decât un forum de discuții sau un grup de reflecție. Trebuie să demonstrăm că democrația poate avea efecte tangibile pentru cetățeni, nu numai acționând pe baza rezultatelor, ci și prin intermediul mecanismului nostru solid de feedback. Cetățenii care își dedică timpul pentru a contribui în mod valoros la procesul nostru de elaborare a politicilor merită, de asemenea, să știe ceea ce s-a întâmplat cu propunerile lor.

Grupurile de dezbatere ale cetățenilor reprezintă un pas îndrăzneț către o Uniune Europeană mai deschisă, mai democratică, mai participativă și mai axată pe cetățeni.

Obiectivul lor este de a oferi fiecărei persoane posibilitatea de a juca un rol activ în viitorul nostru comun, asigurându-se faptul că Europa de mâine este construită nu numai pentru oameni, ci și cu ajutorul acestora. Și, în special, incluzând persoanele care, în mod normal, nu ar participa neapărat la un astfel de proces, de unde importanța selecției aleatorii.

În săptămânile care urmează, pe măsură ce ne vom concentra asupra activității grupului, haideți să păstrăm în continuare spiritul de colaborare și de implicare, care a reprezentat până în prezent trăsătura distinctivă a călătoriei noastre.

Împreună, putem deschide calea către o Europă mai sustenabilă, mai eficientă din punct de vedere energetic și mai rezilientă. Iar în viitor vom lansa și mai multe grupuri de dezbatere ale cetățenilor!

COMISIA EUROPEANA

Roxana Mînzatu, întâlnire cu reprezentanții industriei auto înainte de lansarea dialogului strategic la nivelul UE: Sunt 13 milioane de locuri de muncă în domeniu pe care trebuie să le protejăm

Published

on

© Roxana Mînzatu/ Facebook

Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene Roxana Mînzatu a avut joi o întrevedere cu reprezentanții la nivel european ai industriei producătorilor de automobile, responsabilă pentru aproape 13 milioane de locuri de muncă, întâlnirea desfășurându-se înainte ca executivul european să lanseze dialogul strategic cu privire la viitorul industriei de automobile.

 Astfel, Mînzatu a avut o întrevedere cu Ola Källenius, președintele Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA) și CEO al grupului Mercedes Benz, cu Matthias Zink, președintele Asociației Europene a Furnizorilor de Automobile (CLEPA), și cu Christian Levin, președintele Consiliului pentru Vehicule Comerciale al Asociației Constructurilor Europeni de Automobile (ACEA).

Aproape 13 milioane de europeni lucrează în industria automotive, unul dintre pilonii economiei europene. În calitate de Vice-Președinte Executiv al Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale, Competențe, Locuri de Muncă de calitate și Pregătire pentru situații de criză mă preocupă, în mod deosebit, menținerea standardelor acestui sector în fața multiplelor transformări cu care se confruntă. Este un sector care oferă locuri de muncă de calitate pentru 1 din 10 muncitori în Europa. Sunt locuri de muncă pe care trebuie să le protejăm și să le îmbunătățim“, a scris Mînzatu, pe Facebook.

Ea a precizat că a avut această întâlnire pentru a înțelege dimensiunea schimbărilor cu care se confruntă sectorul auto.

Înaltul oficial european și reprezentanții industriei auto au discutat despre “cum putem să menținem competitivitatea acestui sector și să protejăm locurile de muncă și oamenii din industria auto”.

“Formarea continuă și îmbunătățirea competențelor sunt deosebit de importante pentru oamenii implicați astăzi în acest sector. Am agreat că este nevoie de un nou suflu în această direcție”, a punctat ea.

Prin intermediul Uniunii Competențelor, inițiativă pe care Comisia Europeană o va lansa în martie, Roxana Mînzatu și-a asumat angajamentul să lanseze programe eficiente pentru păstrarea și îmbunătățirea competențelor, adaptate inclusiv cerințelor industriei auto, contribuind la menținerea și crearea de locuri de muncă de calitate nu doar astăzi, dar și pentru viitor.

“Mașinile de mâine vor fi mai mult decât un simplu mijloc de transport. Expertiza companiilor auto este deosebit de importantă pentru a dezvolta un program educațional orientat spre formarea competențelor specifice necesare, pentru ca Europa să rămână un lider global și competitiv în acest domeniu. Prin sprijinirea industriilor europene putem proteja modelul social european, axat pe egalitate de șanse, condiții de muncă echitabile și protecție socială”, a conchis vicepreședinta Comisiei Europene.

Comisia Europeană lansează în luna ianuarie dialogul strategic privind viitorul industriei de automobile din Europa, o industrie ”esențială pentru prosperitatea Europei”.

Întrucât industria europeană a automobilelor și a furnizorilor trece printr-o tranziție profundă și perturbatoare, dialogul strategic va elabora strategii și soluții concrete pentru a sprijini competitivitatea globală a producției de automobile în Europa. Unul dintre domeniile pe care se va axa acest dialog vizează “abordarea locurilor de muncă, a competențelor și a altor elemente sociale din sector”

Dialogul strategic reunește principalele părți interesate din întreaga industrie, inclusiv companii europene din sectorul automobilelor, furnizori de infrastructură, sindicate și asociații de afaceri, precum și părți ale lanțului valoric din sectorul automobilelor și alte părți interesate.

Lansarea oficială, sub conducerea personală a președintei Ursula von der Leyen, va fi urmată de o serie de reuniuni tematice, prezidate de membri ai colegiului, inclusiv de vicepreședinta Comisiei, Roxana Mînzatu.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE anunță un nou ajutor umanitar de 120 milioane de euro pentru Gaza. Von der Leyen: Acordul de încetare a focului oferă speranța, dar situația umanitară rămâne sumbră

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Ca parte a angajamentului de lungă durată al UE de a sprijini palestinienii aflați în dificultate și având în vedere ultimele evoluții din regiune, Comisia Europeană a anunțat astăzi un nou pachet de asistență pentru Gaza în valoare de 120 de milioane de euro. Astfel, asistența umanitară totală a UE pentru Gaza se ridică la peste 450 de milioane de euro începând din 2023, informează comunicatul oficial.

De asemenea, Uniunea Europeană continuă să colaboreze cu partenerii de pe teren pentru a se asigura că ajutorul ajunge rapid la cei care au nevoie.

„Acordul de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor oferă speranța de care regiunea avea nevoie cu disperare. Dar situația umanitară rămâne sumbră în Gaza. Europa va direcționa un ajutor de 120 de milioane euro în 2025, alături de tone de bunuri esențiale, pentru a continua să sprijine palestinienii”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Pachetul va include:

  • asistență alimentară pentru a aborda insecuritatea alimentară acută și malnutriția;
  • asistență medicală pentru a sprijini funcționarea unităților medicale și pentru a furniza materiale medicale;
  • sprijin pentru apă, canalizare și igienă pentru a permite accesul la servicii de apă și canalizare;
  • asistență pentru adăposturi, pentru a oferi cazare sigură și securizată celor care au fost strămutați;
  • asistență în materie de protecție pentru a sprijini siguranța și demnitatea populațiilor vulnerabile.

Uniunea Europeană va colabora îndeaproape cu agențiile ONU și cu alte organizații umanitare partenere pentru a asigura furnizarea rapidă a asistenței.

Hamas și Israel au convenit miercuri, la Doha, asupra unui acord de încetare a focului, a anunțat Qatarul, în timp ce Statele Unite, prin președintele în exercițiu Joe Biden și președintele ales Donald Trump, Uniunea Europeană și Marea Britanie s-au grăbit să salute acordul care urmează să intre în vigoare duminică, 19 ianuarie, și care va dura 42 de zile.

Uniunea Europeană „a salutat” miercuri anunțarea unui acord de armistițiu între Israel și Hamas, după mai bine de 15 luni de război.

“Salut acordul de încetare a focului și acordul privind ostaticii între Israel și Hamas, care vor aduce un răgaz atât de necesar celor afectați de acest conflict devastator”, a declarat comisarul european Dubravka Suica pe platforma X.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu: Uniunea Competențelor va ajuta tinerii din învățământul profesional să beneficieze de aceleași oportunități de care se bucură și studenții care urmează o facultate

Published

on

© Roxana Mînzatu/ Facebook

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, responsabilă pentru portofoliul oameni, competențe și pregătire, a discutat la Bruxelles despre modul în care „Uniunea Competențelor” – pachetul de măsuri pe care îl va prezenta public în luna martie – va ajuta tinerii din învățământul profesional să beneficieze de aceleași oportunități de care se bucură și studenții care urmează o facultate.

Pe pagina sa de Facebook, Roxana Mînzatu a împărtășit povestea lui Stefan Mißbach, un tânăr de 25 de ani din Germania, care a câștigat medalia de aur la competiția mondială de abilități din 2022, pentru competențele sale în tehnologia auto.

„Stefan a obținut deja calificarea de mecanic auto și se ocupă de repararea mașinilor vechi – o mică afacere a familiei sale, o afacere în care lucrează oameni din multe generații. Ce este interesant în povestea lui Ștefan este că el a ales să-și vadă visul împlinit optând, de la bun început, să urmeze cea mai bună școală tehnică profesională în domeniul tehnologiilor auto”, a explicat Roxana Mînzatu.

 

Mai mult, aceasta a precizat că Uniunea Europeană va sprijini tinerii care își doresc să urmeze învățământul profesional și vor să atingă excelența în meseria lor.

„Talentul lor este indispensabil pentru ca Europa să fie competitivă. Învățământul profesional și tehnic, bazat pe vocație, este de prim rang în Europa, nu este o variantă de rezervă. Cred în valoarea și reputația acestui de tip de formare”, a subliniat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene..

Consultarea de miercuri privind „Uniunea Competențelor” a fost a doua, după cea de luni, care a implicat actori cheie din sectorul educației școlare.

Citiți și: Roxana Mînzatu va conduce demersurile de pregătire a inițiativelor CE privind competențele, locurile de muncă și drepturile sociale, de la cârma unuia dintre cele 14 grupuri de proiect create la nivelul instituției

O Uniune a competențelor va însemna instrumente ambițioase care vor ajuta tinerii să-și dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a reuși în viață și în carierele lor viitoare; vor face învățământul mai atractiv prin îmbunătățirea condițiilor de muncă, a evoluției în carieră și prin sprijinirea profesorilor să țină pasul cu schimbările din profesie; dar vor dezvolta și cultiva talente pentru a se asigura că Europa rămâne un lider în materie de idei, tehnologii și inovații noi.

Reamintim că săptămâna trecuta, comisarul european Roxana Mînzatu a avut o serie de întâlniri cu Joseph Garrell, președintele Asociației Universităților Europene (EUA), și cu Jan Palmowski, secretarul general al Alianței Universităților Europene de Cercetare Intensivă, ca parte a eforturilor sale de pregătire a Uniunii Competențelor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA8 minutes ago

Sebastian Burduja anunță o nouă schemă de finanțare de 150 milioane euro pentru sectorul energetic românesc: E vorba de securitatea românilor și de eliminarea șantajului energetic al Moscovei

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria amână decizia, așteptând instalarea lui Donald Trump la Casa Albă și opinia acestuia

U.E.4 hours ago

Ministrul german al apărării Boris Pistorius consideră insuficient un buget al apărării de 2% din PIB

FONDURI EUROPENE4 hours ago

Secția ATI de la Spitalul Militar din București, reabilitată cu sprijinul PNRR, anunță președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților: Reprezintă mai mult decât o realizare tehnică

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk

IRAN7 hours ago

Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului

ROMÂNIA7 hours ago

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

U.E.7 hours ago

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 day ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending