Oprescu: Canalul Bucuresti-Dunare, un proiect integrat care va propulsa intreaga regiune

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat astazi, 9 decembrie, la invitatia omologului sau Michael Haupl, la lucrarile conferintei “Construirea Viitorului Urban in Regiunea Dunarii”, care are loc zilele acestea la Viena.

sorin oprescuIn cadrul evenimentului, Primarul General a declarat ca “pe parcursul acestor doua zile ar trebui sa exploram si sa identificam modalitatile concrete de sustinere a proiectelor, pentru a maximiza sansele de obtinere a fondurilor europene destinate Regiunii Dunarene, in perspectiva viitorului exercitiu bugetar al Uniunii Europene”.
In acest context, Primarul Capitalei a subliniat ca realizarea canalului Bucuresti-Dunare reprezinta un proiect integrat care va propulsa intreaga regiune, transformand Dunarea de Jos in una dintre cele mai atractive si mai eficiente zone ale Europei:
„Un loc aparte, dar pe care il consideram esential pentru dezvoltarea nu numai a Bucurestiului, dar si a intregii zone este racordarea Capitalei la Dunare prin canalul Bucuresti-Dunare, materializand astfel axa Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Sofia. Bucurestiul poate si trebuie sa fie conectat cu celelalte capitale si mari centre urbane europene. Prin si pe Dunare putem pune bazele unei reale retele europene de cai navigabile, cu acces direct la portul maritim Constanta, asigurand astfel inchiderea lantului logistic multimodal european. Canalul Bucuresti – Dunare poate reprezenta prima implementare de solutie multimodala de transport in regiunea de sud a Dunarii”.

Referindu-se la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, Sorin Oprescu a precizat: “Aceasta Strategie este salvatoare si vitala, avand in vedere problemele complexe existente, mai ales in zona Dunarii de Jos. Aceasta zona si-a capatat, in mod regretabil as spune eu, numele de zona periferica a Europei, situatie accentuata de perceptia actuala de bariera naturala data de Dunare. Dunarea este o punte, si nu o bariera. Dunarea este cea care ne leaga si nu cea ce ne separa. Trebuie sa trecem, insa, de la declaratii la fapte, iar pentru aceasta avem nevoie de proiecte comune la nordul si la sudul Dunarii, de initiere a unor axe de dezvoltare paralele cu traseul Dunarii si in imediata vecinatate a acestuia. Numai astfel, imi permit sa cred ca decalajele economice si sociale, de-a lungul traseului parcurs de Dunare, din Germania si pana la Marea Neagra, pot fi reduse si, intr-un viitor comun european, eliminate”.

Totodata, in cadrul evenimentului, Comisarul European pentru Dezvoltare Regionala, Johannes Hahn, a declarat, prin intermediul unui mesaj video, ca: „Rolul important al oraselor si intarirea cooperarii intre orase in spatiul dunarean sunt elemente centrale pentru dezvoltarea spatiului dunarean. Orase cu milioane de locuitori, ca Viena, Budapesta si Belgrad precum si alte centre urbane reprezinta motoare de crestere in spatiul dunarean precum si repere, poli pentru cercetare si dezvoltare, indispensabile pentru atingerea obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii”.

Comisarul Hahn a explicat ca exista deja proiecte concrete in desfasurare, precum si manifestari importante organizate de catre orasele din spatiul dunarean, subliniind ca perioada 2014-2020 este hotaratoare pentru succesul implementarii Strategiei Europene pentru Regiunea Dunarii: „In urma cu mai putin de o luna, a avut loc la Bucuresti cea de-a doua conferinta anuala pentru Strategia Dunarii, unde peste o mie de participanti si politicieni de rang inalt au discutat situatia actuala precum si strategia cu privire la problemele viitoare in macroregiune. Cu totii au fost de acord ca suntem in faza de implementare a strategiei, dar ca perioada 2014 – 2020 este hotaratoare, decisiva pentru a da noi impulsuri acestei strategii. Avem nevoie si de proiecte de investitii comune care pot fi finantate prin programe structurale, de aceea am solicitat statelor membre sa puna la dispozitie cel putin 5% din mijloacele financiare disponibile pentru masuri integrate de dezvoltare durabila urbana. Astfel, putem raspunde provocarilor si nevoilor specifice oraselor si regiunilor din spatiul dunarean. In acest sens salut in mod expres dezvoltarea unei platforme urbane in regiunea Dunarii. Aceasta platforma poate aduce o contributie importanta in ceea ce priveste schimbul de informatii intre orase, cu privire la provocarile si oportunitatile concrete in spatiul dunarean.

La eveniment au fost prezenti, printre altii, primarul orasului Ulm, Ivo Gonner, care este presedintele Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene, Milan Ftáčnik, primarul orasului Bratislava, Kurt Puchinger, coordonatorul Strategiei Dunarii, Axa Prioritara 10, precum si alti oficiali europeni.

In cadrul Conferintei „Construirea Viitorului Urban in Regiunea Dunarii” se va adopta Platforma Urbana a Regiunii Dunarene.

Unul dintre principiile acestei Platforme certifica faptul ca „orasele si zonele metropolitane reprezinta motoare ale dezvoltarii economice, iar Regiunea Dunarii este una dintre regiunile europene cu cea mai mare densitate de orase, majoritatea fiind capitale si zone metropolitane, ceea ce confera acestei regiuni o structura urbana policentrica, puternica si competitiva”.

Totodata se confirma ca, „ obiectivele Europa 2020 si a noii perioade pentru fonduri structurale trebuie implementate indeosebi in regiuni urbane astfel incat Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii sa aiba succes”.
De asemenea, prin intermediul noii Platforme, orasele care fac parte din Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarene(CODRC) „invita orasele, retelele urbane si Asociatiile Oraselor Regiunii Dunarene sa se alature CODRC, in spiritul Planului de Actiune al SUERD pentru a construi impreuna o Platforma Urbana care va sprijini orasele Regiunii sa devina parteneri puternici intr-o strategie a spatiului dunarean la care sa participe impreuna”.

Sursa: pmb.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.