Connect with us

ROMÂNIA

Oprescu: Canalul Bucuresti-Dunare, un proiect integrat care va propulsa intreaga regiune

Published

on

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat astazi, 9 decembrie, la invitatia omologului sau Michael Haupl, la lucrarile conferintei “Construirea Viitorului Urban in Regiunea Dunarii”, care are loc zilele acestea la Viena.

sorin oprescuIn cadrul evenimentului, Primarul General a declarat ca “pe parcursul acestor doua zile ar trebui sa exploram si sa identificam modalitatile concrete de sustinere a proiectelor, pentru a maximiza sansele de obtinere a fondurilor europene destinate Regiunii Dunarene, in perspectiva viitorului exercitiu bugetar al Uniunii Europene”.
In acest context, Primarul Capitalei a subliniat ca realizarea canalului Bucuresti-Dunare reprezinta un proiect integrat care va propulsa intreaga regiune, transformand Dunarea de Jos in una dintre cele mai atractive si mai eficiente zone ale Europei:
„Un loc aparte, dar pe care il consideram esential pentru dezvoltarea nu numai a Bucurestiului, dar si a intregii zone este racordarea Capitalei la Dunare prin canalul Bucuresti-Dunare, materializand astfel axa Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Sofia. Bucurestiul poate si trebuie sa fie conectat cu celelalte capitale si mari centre urbane europene. Prin si pe Dunare putem pune bazele unei reale retele europene de cai navigabile, cu acces direct la portul maritim Constanta, asigurand astfel inchiderea lantului logistic multimodal european. Canalul Bucuresti – Dunare poate reprezenta prima implementare de solutie multimodala de transport in regiunea de sud a Dunarii”.

Referindu-se la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, Sorin Oprescu a precizat: “Aceasta Strategie este salvatoare si vitala, avand in vedere problemele complexe existente, mai ales in zona Dunarii de Jos. Aceasta zona si-a capatat, in mod regretabil as spune eu, numele de zona periferica a Europei, situatie accentuata de perceptia actuala de bariera naturala data de Dunare. Dunarea este o punte, si nu o bariera. Dunarea este cea care ne leaga si nu cea ce ne separa. Trebuie sa trecem, insa, de la declaratii la fapte, iar pentru aceasta avem nevoie de proiecte comune la nordul si la sudul Dunarii, de initiere a unor axe de dezvoltare paralele cu traseul Dunarii si in imediata vecinatate a acestuia. Numai astfel, imi permit sa cred ca decalajele economice si sociale, de-a lungul traseului parcurs de Dunare, din Germania si pana la Marea Neagra, pot fi reduse si, intr-un viitor comun european, eliminate”.

Totodata, in cadrul evenimentului, Comisarul European pentru Dezvoltare Regionala, Johannes Hahn, a declarat, prin intermediul unui mesaj video, ca: „Rolul important al oraselor si intarirea cooperarii intre orase in spatiul dunarean sunt elemente centrale pentru dezvoltarea spatiului dunarean. Orase cu milioane de locuitori, ca Viena, Budapesta si Belgrad precum si alte centre urbane reprezinta motoare de crestere in spatiul dunarean precum si repere, poli pentru cercetare si dezvoltare, indispensabile pentru atingerea obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii”.

Comisarul Hahn a explicat ca exista deja proiecte concrete in desfasurare, precum si manifestari importante organizate de catre orasele din spatiul dunarean, subliniind ca perioada 2014-2020 este hotaratoare pentru succesul implementarii Strategiei Europene pentru Regiunea Dunarii: „In urma cu mai putin de o luna, a avut loc la Bucuresti cea de-a doua conferinta anuala pentru Strategia Dunarii, unde peste o mie de participanti si politicieni de rang inalt au discutat situatia actuala precum si strategia cu privire la problemele viitoare in macroregiune. Cu totii au fost de acord ca suntem in faza de implementare a strategiei, dar ca perioada 2014 – 2020 este hotaratoare, decisiva pentru a da noi impulsuri acestei strategii. Avem nevoie si de proiecte de investitii comune care pot fi finantate prin programe structurale, de aceea am solicitat statelor membre sa puna la dispozitie cel putin 5% din mijloacele financiare disponibile pentru masuri integrate de dezvoltare durabila urbana. Astfel, putem raspunde provocarilor si nevoilor specifice oraselor si regiunilor din spatiul dunarean. In acest sens salut in mod expres dezvoltarea unei platforme urbane in regiunea Dunarii. Aceasta platforma poate aduce o contributie importanta in ceea ce priveste schimbul de informatii intre orase, cu privire la provocarile si oportunitatile concrete in spatiul dunarean.

La eveniment au fost prezenti, printre altii, primarul orasului Ulm, Ivo Gonner, care este presedintele Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene, Milan Ftáčnik, primarul orasului Bratislava, Kurt Puchinger, coordonatorul Strategiei Dunarii, Axa Prioritara 10, precum si alti oficiali europeni.

In cadrul Conferintei „Construirea Viitorului Urban in Regiunea Dunarii” se va adopta Platforma Urbana a Regiunii Dunarene.

Unul dintre principiile acestei Platforme certifica faptul ca „orasele si zonele metropolitane reprezinta motoare ale dezvoltarii economice, iar Regiunea Dunarii este una dintre regiunile europene cu cea mai mare densitate de orase, majoritatea fiind capitale si zone metropolitane, ceea ce confera acestei regiuni o structura urbana policentrica, puternica si competitiva”.

Totodata se confirma ca, „ obiectivele Europa 2020 si a noii perioade pentru fonduri structurale trebuie implementate indeosebi in regiuni urbane astfel incat Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii sa aiba succes”.
De asemenea, prin intermediul noii Platforme, orasele care fac parte din Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarene(CODRC) „invita orasele, retelele urbane si Asociatiile Oraselor Regiunii Dunarene sa se alature CODRC, in spiritul Planului de Actiune al SUERD pentru a construi impreuna o Platforma Urbana care va sprijini orasele Regiunii sa devina parteneri puternici intr-o strategie a spatiului dunarean la care sa participe impreuna”.

Sursa: pmb.ro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI EUROPENE 2019

Klaus Iohannis, la Craiova: ”Pentru liderii europeni, România contează, pentru liderii europeni, românii contează”

Published

on

© Administrația Prezidențială

România și cetățenii săi contează și sunt importanți pentru liderii europeni și pentru Uniunea Europeană, a afirmat președintele Klaus Iohannis, marți, la Craiova, cu ocazia lansării volumului său ”EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”.

Întrebat despre rezultatele summitului de la Sibiu și despre mesajul liderilor europeni pentru România și pentru români, șeful statului a răspuns: ”pentru liderii europeni, România contează, pentru liderii europeni, românii contează”.

”Știți ce am învățat eu de acolo, de la Summit? Fiindcă mă întâlnesc de foarte multe ori cu oamenii aceștia, liderii europeni, în format de Consiliu European, de când sunt Președinte, ne-am întâlnit de peste 30 de ori. Ne cunoaștem, lucrăm împreună și, de aceea, îmi permit să fac această afirmație, fiindcă i-am simțit și mulți mi-au spus-o direct: pentru liderii europeni, România contează, pentru liderii europeni, românii contează. Am spus acest lucru și cu altă ocazie. Este fenomenal de important de înțeles. Pentru Europa, pentru Uniunea Europeană, România contează, românii contează. (…) Însă, într-o problemă, ei sunt foarte interesați, în problema statului de drept, a independenței justiției. Și vă spun și de ce. Uniunea Europeană nu este o Uniune strict economică, deci nu este un fel de târg, unde mergem și schimbăm mărfurile la liber. Mulți și-au imaginat că asta este Uniunea Europeană, o Uniune economică. Este și asta, și partea aceasta economică se numește Piața Unică. Este un mare succes al Uniunii Europene, dar Uniunea este mult, mult, mult mai mult decât atât. Este o Uniune care se bazează pe valori, care au fost numite valori europene sau valorile euroatlantice sau valorile democrației euroatlantice sau valorile democrației europene. Sunt valorile pentru care românii au luptat și mulți s-au sacrificat în decembrie 89. Democrație, libertate, stat de drept, sigur, și prosperitate, și libertatea de a te mișca, și libertatea schimburilor economice”, a afirmat Iohannis.

Anterior evenimentului de lansare a cărţii sale, şeful statului a avut o întâlnire cu autorităţile locale din regiunea Olteniei.

 

Continue Reading

NEWS

Bloomberg, despre Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă națională la nivel mondial: Trebuie să decidă dacă îşi va prelungi sau nu mandatul de peste un sfert de secol

Published

on

© www.bnr.ro

Jurnaliștii americani de la Bloomberg i-au dedicat un amplu material guvernatorului Băncii Naționale a României despre care spun că este văzut drept ”o ancora de stabilitate în timp ce multe guverne s-au prăbuşit. Sub conducerea sa, hiperinflaţia a fost învinsă iar creşterea economică a ajutat la reducerea sărăciei. Următorul obiectiv ar fi adoptarea monedei euro, a cărei dată ţintă a fost stabilită recent pentru 2024”.

Publicația americană punctează că se apropie momentul în care Mugur Isărescu trebuie să decidă dacă își va prelungi mandatul de peste un sfert de secol la conducerea Băncii Naționale a României, acesta fiind guvernatorul băncii centrale cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial.

Ceea ce va face în luna octombrie, atunci când îi expiră actualul mandat, ar putea fi un indicator al independenţei băncilor centrale într-o eră a populismului, comentează Bloomberg.

Potrivit sursei citate, România este ultima țară care dă dureri de cap oficialilor europeni, care încearcă să răspundă amenințărilor la adresa democrației venite din alte state ale fostului bloc comunist. Comitetele de politică monetară ale băncilor centrale din Ungaria şi Polonia sunt deja alcătuite din oamenii care sunt aliaţi ai guvernelor. Mugur Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă va exista o ameninţare similară şi asupra Consiliului de Administraţie al BNR, unde toţi membri urmează sa fie realeşi sau înlocuiţi, mai scriu jurnaliștii publicației americane.

”Dacă actuala conducere este înlocuită cu oameni slab calificaţi şi loiali puterii politice, atunci randamentele pentru titlurile de stat ar putea creşte iar leul ar putea fi supus la presiuni. Mă tem că dacă nu va fi Isărescu, va fi cineva mai puţin credibil şi cu mai puţină influenţă”, spune Blaise Antin, analist la American TCW Group.

Pentru România, o astfel de schimbare nu vine într-un moment oportun, scriu jurnaliștii. După o creştere rapidă, economia dă semne de încetinire, în timp ce deficitul bugetar urmează să depăşească anul viitor limitele impuse de UE iar deficitul de cont curent este la cel mai ridicat nivel din 2008. În condiţiile în care până la finele lui 2020 vor avea loc alegeri prezidenţiale şi parlamentare, este clar că banca centrală are nevoie de o mâna fermă. Isărescu este văzut drept ”o ancora de stabilitate în timp ce multe guverne s-au prăbuşit. Sub conducerea sa, hiperinflaţia a fost învinsă iar creşterea economică a ajutat la reducerea sărăciei. Următorul obiectiv ar fi adoptarea monedei euro, a cărei dată ţintă a fost stabilită recent pentru 2024”.

Pentru România, o astfel de schimbare nu vine într-un moment oportun. După o creştere rapidă, economia dă semne de încetinire, în timp ce deficitul bugetar urmează să depăşească anul viitor limitele impuse de UE iar deficitul de cont curent este la cel mai ridicat nivel din 2008. În condiţiile în care până la finele lui 2020 vor avea loc alegeri prezidenţiale şi parlamentare, este clar că banca centrală are nevoie de o mâna fermă, scrie Bloomberg.

Isărescu este exact această mâna fermă. Bloomberg subliniază că guvernatorul BNR a jucat un rol cheie în aderarea României la Uniunea Europeana în 2007 şi a fost o ancora de stabilitate în timp ce multe guverne s-au prăbuşit. Sub conducerea sa, hiperinflaţia a fost învinsă iar creşterea economică a ajutat la reducerea sărăciei. Următorul obiectiv ar fi adoptarea monedei euro, a cărei dată ţintă a fost stabilită recent pentru 2024.

De asemenea, Isărescu a dobândit şi o recunoaştere internaţională. În cei 28 de ani a colaborat cu omologi precum Alan Greenspan şi Mario Draghi, a primit 17 titluri de onoare universitare şi este un membru al exclusivistului club Bilderberg Group.

Potrivit Bloomberg, printre potenţialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu ar fi Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, Aura Socol, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), Cristian Socol, soţul Aurei şi de asemenea profesor în cadrul ASE şi Leonardo Badea, care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Continue Reading

DIASPORA

Eugen Teodorovici: Românii care trăiesc în străinătate vor putea transfera bani în România fără comisioane bancare, din luna iunie

Published

on

© EU Council

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că românii care trăiesc în străinătate vor putea transfera banii în ţară fără plata comisioanelor prin sucursale CEC Bank ce se vor înfiinţa în străinătate.

“O posibilitate, un mecanism de transfer mult mai facil al fondurilor pe care românii care sunt plecaţi în afara ţării îl trimit către familii, către copii, către părinţi şi atunci prin intermediul CEC-ului se va lansa cât de curând un pachet de măsuri care să vizeze deschiderea de sucursale, de birouri în afara ţării, unde trăiesc comunităţi importante de români, pentru ca românii de acolo să-şi poată deschide dacă doresc într-un mod mult mai facil conturi, să folosească aceste birouri de transfer, şi fără comisioane”, a spus Teodorovici, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Totodată, el a arătat că se vor lua alte măsuri prin care să se creeze facilităţi pentru românii care muncesc în afara ţării.

“O să fie cu impact foarte bun, sunt măsuri pe care românii le aşteaptă de foarte mulţi ani, românii care trăiesc în afara ţării. Partea care ne bucură este aceea că, undeva la final de mai, iunie, acest lucru se va şi concretiza, astfel încât să fie încă un sprijin pentru cei care au decis pentru motive obiective şi sperăm temporar să fie departe de cei dragi”, a spus Teodorovici. 

Teodorovici a făcut aceste declarații în condițiile în care, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, România s-a aflat în 2017 în top trei țări din regiune din perspectiva transferurilor de bani, cu 4,9 miliarde de dolari trimiși în țara noastră.

Conform aceluiași studiu, sumele trimise de românii din Diaspora sunt de aproape 4,3 miliarde de dolari. Raportate la nivelul Produsului Intern Brut, aceste sume reprezintă aproximativ 2% din PIB, fiind cea mai mare valoare a remitenței primite de România în istoria recentă.

De altfel, potrivit unei statistici Eurostat, România a înregistrat în 2017 cel mai ridicat număr de cetățeni care muncesc în străinătate.

Unul din cinci români apți de muncă locuia, în 2017, în alt stat membru al Uniunii Europene, România fiind statul cu cel mai mare procent al populației active plecate din țară.

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending