Opt locații din 8 state membre ale Uniunii Europene au fost alese pentru a găzdui primele supercomputere europene. Aceste centre vor sprijini cercetătorii, industria și întreprinderile din Europa în dezvoltarea de noi aplicații într-o gamă largă de domenii, de la fabricarea medicamentelor și a materialelor noi la combaterea schimbărilor climatice, informează un comunicat al Comisiei Europene.
8 orașe din UE găzduiesc cele 8 supercomputere
Într-un pas important către transformarea Europei într-o regiune de top în ceea ce privește supercomputerizarea la nivel global, EuroHPC (Inițiativa Comună Europeană pentru Calcul de Înaltă Performanță) a selectat 8 locații pentru găzduirea unor centre de supercomputere situate în 8 state membre diferite.
Astfel, locațiile gazdă vor fi localizate în Sofia (Bulgaria), Ostrava (Cehia), Kajaani (Finlanda), Bologna (Italia), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugalia), Maribor (Slovenia) și Barcelona (Spania).
Acestea vor sprijini dezvoltarea de aplicații majore în domenii cum ar fi medicina, fabricarea de medicamente și materiale, bio-inginerie, prognoză meteo și schimbări climatice.
În total, 19 dintre cele 28 de țări participante la întreprinderea comună vor face parte din consorțiile care operează centrele. Împreună cu fondurile UE, bugetul total al proiectului este de 840 de milioane de euro.
Întreprinderea comună, împreună cu site-urile de găzduire selectate, intenționează să achiziționeze 8 supercomputere: 3 precursoare ale mașinăriilor care folosesc tehnologie exascale (capabile să execute 150 de milioane de miliarde de calcule pe secundă) care vor fi printre primele cinci astfel de calculatoare la nivel mondial și 5 mașini de tip petascale (capabile să execute cel puțin 4 milioane de miliarde operațiuni pe secundă).
Necesitatea supercomputerizării
În lumea de astăzi, capacitățile de calcul de înaltă performanță sunt esențiale pentru impulsionarea creșterii economice și generarea de noi locuri de muncă, dar și pentru autonomia strategică și inovarea în orice domeniu.
Gama de utilizări ale supercomputării este vastă. Ea poate, de exemplu, previziona evoluția tiparelor meteorologice locale și regionale și poate prezice mărimea și traiectoriile furtunilor și inundațiilor, făcând posibilă activarea sistemelor de alertă timpurie pentru fenomene meteorologice extreme.
Este, de asemenea, utilizată în proiectarea de noi medicamente, rezolvarea ecuațiilor fizice complexe care modelează procesele moleculare și interacțiunile unui medicament nou cu țesuturile umane.
Industria aviației și a automobilelor utilizează, de asemenea, supercomputerizarea pentru a efectua simulări complexe și pentru a testa componentele individuale ale avioanelor și mașinilor.
Mai mult, deoarece supercomputerele sunt vitale pentru a efectua simulări la scară largă și pentru analiza datelor, ele sunt o componentă extrem de importantă în dezvoltarea inteligenței artificiale și pentru a stimula punctele forte ale Europei în domeniul securității informatice și a blocajelor.
Originea inițiativei EuroHPC
Propusă de Comisie și sprijinită de Consiliul UE, întreprinderea comună EuroHPC a fost înființată în noiembrie 2018, cu scopul de a dota UE cu o infrastructură de supercalcul de nivel mondial până la sfârșitul anului 2020.
În februarie 2019, întreprinderea comună a lansat primele cereri de exprimare a interesului pentru selectarea siturilor care să găzduiască primele supercalculatoare până la sfârșitul anului 2020. Au fost lansate două astfel de cereri: una pentru entitățile care vor găzdui supercalculatoarele petascale și una pentru entități care vor găzdui supercalculatoarele exascale.
Supercalculul este o prioritate-cheie în programul Europa digitală al UE, propus de Comisie în mai 2018 în contextul următorului buget pe termen lung al UE, care include o propunere de 2,7 miliarde EUR pentru a finanța supercalculul în Europa în perioada 2021-2027. Acest buget va permite întreprinderii comune să sprijine achiziționarea de supercalculatoare exascale (capabile să execute 1018 calcule pe secundă sau o mie de petaflops) până în 2023, precum și să dezvoltarea unor aplicații de vârf pentru aceste supercalculatoare și a competențelor necesare de utilizare a acestora.