Connect with us

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Orașele și regiunile își intensifică eforturile pentru a reglementa platformele online și pentru a deschide o cale sigură pentru IMM-uri pe piețele digitale

Published

on

© European Union, 2015 - Source: EC - Audiovisual Service

Comitetul European al Regiunilor își consolidează angajamentul față de proiectul legislativ de anvergură al UE care vizează consolidarea controlului democratic asupra platformelor de internet dominante și restabilirea unei economii online echilibrate, care să funcționeze atât pentru IMM-uri, cât și pentru consumatorii individuali, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În cadrul sesiunii plenare din iunie, membrii Comitetului au dezbătut un aviz care sprijină intenția Comisiei Europene de a înăspri reglementarea piețelor și serviciilor digitale, subliniind în același timp inovațiile și competențele pe care orașele și regiunile le pot aduce pentru o reglementare solidă și eficientă. Avizul CoR cu privire la pachetul de legi privind serviciile digitale se înscrie într-o rețea mai largă de inițiative menite să consolideze profilul CoR ca unul dintre motoarele UE pentru o transformare digitală favorabilă incluziunii.

Pachetul privind Legea serviciilor digitale este o propunere legislativă a Comisiei Europene compusă din două elemente: Legea serviciilor digitale (DSA) propriu-zisă și Legea privind piețele digitale (DMA). Pachetul include o actualizare și o consolidare a legislației UE în materie de concurență pentru a răspunde cererii de reglementare temeinică a platformelor. Acesta urmărește să limiteze puterea de piață a așa-numitelor “platforme gatekeeper”, care controlează accesul întreprinderilor mai mici la consumatori și acționează ca factori de reglementare privați. De asemenea, pachetul de măsuri urmărește să contracareze răspândirea neîngrădită a dezinformării prin responsabilizarea platformelor pentru conținutul distribuit.

Reglementarea platformelor are o puternică dimensiune regională. Multe dintre sectoarele în care platformele online joacă un rol dominant – cum ar fi transportul urban, locuințele, cazarea turistică și furnizarea de servicii publice – sunt reglementate la nivel local și regional. Prin urmare, autoritățile locale și regionale dețin o poziție cheie în ceea ce privește elaborarea și aplicarea unei legislații eficiente: Ele dispun de informații, de experiență și reprezintă nivelul politic cel mai apropiat de părțile interesate.

Raportorul Rodi Kratsa (EL/PPE), guvernator al regiunii Insulelor Ionice, a declarat:

„Acest aviz consolidează vocea autorităților subnaționale și urmărește elaborarea cu precizie a reglementărilor, pentru a obține un impact pozitiv maxim și pentru a evita crearea de noi probleme atunci când le rezolvă pe cele existente. Digitalizarea este o realitate – care nu face decât să crească odată cu pandemia -, la fel ca și dependența noastră de infrastructura digitală. Trebuie să protejăm IMM-urile, care se află adesea într-o stare de dependență față de platformele mai mari și care sunt afectate în mod considerabil de pierderea accesului la platformele sau serviciile de care depind din ce în ce mai mult pentru întreprinderea lor.”

Reglementarea platformelor are, de asemenea, implicații importante pentru multe IMM-uri. Pe măsură ce tot mai multe întreprinderi se digitalizează, interacțiunile lor cu consumatorii, furnizorii și alte contacte de afaceri trec din ce în ce mai mult prin medierea platformelor online private – ceea ce sporește dependența lor de acești noi actori și le expune modelele de afaceri la riscuri și incertitudine. Astfel, în avizul CoR se pledează pentru un cadru juridic solid care să protejeze accesul direct al IMM-urilor la consumatori și, prin urmare, capacitatea acestora de a concura în condiții de egalitate. Această afirmație a fost confirmată și de rezultatele unui studiu privind condițiile juridice și politice necesare pentru a sprijini tranziția digitală a întreprinderilor tradiționale, care a fost discutat în cadrul unui seminar web recent al CoR. Studiul final va fi publicat la mijlocul lunii iulie.

O altă preocupare majoră a avizului CoR este atenuarea și depășirea “dublului decalaj digital”, cauzat de distribuția inegală a condițiilor prealabile necesare pentru a profita de potențialele beneficii sociale și economice ale digitalizării: accesul la rețele de mare capacitate și alfabetizarea digitală.

Pentru a contracara disparitățile teritoriale și sociale și pentru a asigura coeziunea digitală, CoR subliniază necesitatea urgentă de a sprijini consolidarea capabilităților la nivel local și de a accelera implementarea infrastructurii broadband. Aceste provocări critice sunt abordate cu regularitate și de Platforma în bandă largă a CoR – un forum creat împreună cu Comisia Europeană pentru a reuni cunoștințele juridice, tehnice și practice și pentru a accelera dezvoltarea de soluții care să permită tuturor cetățenilor, IMM-urilor și administrațiilor publice să navigheze cu succes în lumea online.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Comitetul European al Regiunilor: Emil Boc a fost nominalizat co-raportor pentru viitorul politicii de coeziune a UE, împreună cu președintele CoR

Published

on

© Emil Boc/ Facebook

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost nominalizat ca raportor din partea Comitetului European al Regiunilor (CoR) pentru viitorul politicii de coeziune a Uniunii Europene după anul 2027, a anunțat vineri edilul clujean. Boc, care ocupă poziția de președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul CoR, a fost nominalizat drept raportor alături de Vasco Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor.

“Planificarea politicii de coeziune a Uniunii Europene pentru perioada post-2027 a început. Având în vedere importanța și impactul ei la nivel local pe întreg continentul, Comitetul European al Regiunilor (EU CoR) a decis nominalizarea a doi raportori pentru această temă, anume „Viitorul politicii de coeziune după 2027”. Mulțumesc colegilor mei pentru încredere și Președintelui CoR, dl Vasco Cordeiro, co-raportor, pentru colaborarea de până acum și implicarea sa”, a spus Boc, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

“Viitorul Uniunii Europene depinde de viitorul politicii de coeziune. Politica de coeziune reprezintă acel lipici care menține Europa unită. Sfârșitul politicii de coeziune înseamnă începutul sfârșitului Uniunii Europene”, a insist Emil Boc.

În opinia sa, investițiile cu fonduri europene sunt esențiale nu doar pentru dezvoltarea comunităților noastre și creșterea prosperității fiecărui cetățean european, ci pentru însăși existența Uniunii Europene, pentru întărirea valorilor democratice și a libertăților de care ne bucurăm.

“Am transmis acest mesaj la Bruxelles, în cadrul ședinței comisiei COTER din cadrul EU CoR, pe care am condus-o în calitate de președinte. De asemenea, am prezentat pe scurt rezultatele politicii de coeziune la nivelul municipiului Cluj-Napoca, finanțarea europeană fiind concretizată în proiecte implementate și în derulare de peste 420 milioane euro până acum. Politica de coeziune post-2027 începe astăzi. În acest context, agenda COTER a cuprins agresiunea Rusiei în Ucraina și impactul războiului – social, economic, asupra tranziției verzi; transformarea majoră ce va avea loc în industria automotive – având în vedere decizia Parlamentului European de a reduce la zero emisiile de dioxid de carbon pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi până în 2035, fiind permisă vânzarea doar a autovehiculelor electrice; și teme care țin de perioada prezentă și anul care vine, respectiv probleme stringente cu care se confruntă regiunile Europei”, a adăugat Boc.

Cu un volum de 392 de miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, politica de coeziune rămâne principala politică de investiții a UE pentru a pune în aplicare obiectivul Tratatului de a consolida coeziunea economică, socială și teritorială a UE și de a reduce decalajele dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni. Prin urmare, o politică de coeziune puternică și eficace pentru toate regiunile UE reprezintă o preocupare majoră pentru autoritățile locale și regionale și pentru Comitetul European al Regiunilor.

Deși programarea actualei perioade 2021-2027 este încă în desfășurare, dezbaterea privind viitorul politicii de coeziune după 2027 a început deja, odată cu prezentarea celui de-al 8-lea raport de coeziune anul trecut.În acest scop, Comisia Europeană a înființat recent un grup de experți la nivel înalt privind viitorul politicii de coeziune. Obiectivul grupului este de a reflecta asupra modalităților de maximizare a eficacității politicii de coeziune, în vederea abordării multiplelor provocări identificate în cel de-al 8-lea raport de coeziune.

Grupul este alcătuit din 18 membri din mediul academic, politicieni de la nivel național, regional și local, parteneri socioeconomici și reprezentanți ai societății civile. Printre membrii grupului se numără șase membri actuali ai Comitetului European al Regiunilor și un fost membru al acestuia.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Portalul medical digital al județului Sibiu confirmă importanța unui Spațiu European al Datelor privind Sănătatea pentru facilitarea accesului la diagnosticare și tratamente de calitate

Published

on

© European Union / John Thys

Județul Sibiu a devenit din 2021 un exemplu de bune practici în ceea ce privește digitalizarea serviciilor de sănătate pentru cetățeni, potrivit Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și raportoarea Comitetului European al Regiunilor (CoR) pentru Spațiul European al Datelor privind Sănătatea (EHDS).

Spațiul European al Datelor privind Sănătatea (EHDS) este un cadru care asigură schimbul de date medicale esențiale și cruciale pentru salvarea de vieți omenești. Beneficiile unui astfel de cadru mi-au fost confirmate de cetățenii din județul Sibiu, unde am implementat portalul medical digital. Acum, cetățenii au acces mai ușor la datele lor medicale, care se află la doar un “click” distanță. În același timp, permițând accesul profesioniștilor din domeniul sănătății la istoricul lor medical, aceștia pot beneficia de un diagnostic mai precis, cu un tratament mai adecvat, care se bazează pe date complete și relevante“, a afirmat Daniela Cîmpean, raportoarea CoR pentru Spațiul European al Datelor privind Sănătatea.

Împărtășind cele mai bune practici la nivel local, Cîmpean a declarat că, prin intermediul EHDS, investițiile în sănătate pot fi făcute mult mai eficient și mai echitabil, pe baza informațiilor furnizate.

În calitate de autoritate care este responsabilă pentru cele mai importante spitale din județ, am putut vedea utilitatea datelor medicale colectate de-a lungul anilor în fundamentarea investițiilor în infrastructura de sănătate. În acest fel, am putut crea și structura acest proiect în funcție de nevoile reale ale cetățenilor, unul dintre cele mai importante proiecte pentru sănătatea cetățenilor noștri: construirea unui nou spital regional de urgență. Toate acestea, împreună cu beneficiile procesării datelor de sănătate de către furnizorii de servicii medicale, cercetători, autorități de reglementare, fac din EHDS o componentă centrală a unei Uniuni Europene a Sănătății puternice”, a explicat președinta Consiliului Județean Sibiu.

În opinia sa, Cîmpean a afirmat că, în încercarea de a le oferi persoanelor posibilitatea de a avea un acces sporit la datele lor electronice de sănătate și un control sporit asupra acestora, trebuie să se asigure că nu sunt neglijate grupurile vulnerabile, și în special persoanele în vârstă cu competențe digitale limitate sau cu acces limitat la resurse digitale.

În ceea ce privește guvernanța, raportorul subliniază că succesul EHDS necesită o abordare și soluții de guvernanță pe mai multe niveluri, nu numai la nivelul UE și la nivel național, ci și la nivel regional și local. De asemenea, solicită ca CoR, în calitate de reprezentant al autorităților locale și regionale, să fie reprezentat în cadrul Consiliului de administrație al EHDS.

EHDS va furniza informații de calitate privind consumul de servicii, bolile, tratamentele, efectele adverse ale tratamentelor etc., permițând experților în politici de sănătate și cercetătorilor să identifice diferențele dintre regiuni/țări membre în ceea ce privește anumiți indicatori de sănătate publică, permițând astfel elaborarea de politici și programe de sănătate adecvate nevoilor locale.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Emil Boc a fost ales președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor

Published

on

© European Committee of the Regions

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și fost prim-ministru al României, a fost ales președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor. Mandatul său va dura doi ani și jumătate.

Emil Boc (RO-PPE) este membru al CoR din 2019 și a fost raportorul a numeroase avize pe teme legate de educație, cum ar fi cele referitoare la Spațiul european al educației, Strategia europeană pentru universități și modul în care UE abordează provocarea exodului creierelor. În noul său rol de președinte al Comisiei COTER, Boc își va concentra activitatea politică pe modul utilizării bugetului UE și a fondurilor de coeziune, decarbonizarea transporturilor și lansarea unei reflecții prospective ce asigură și în viitor o politică de coeziune puternică și eficientă.

“În calitate de președinte COTER, unul dintre cele mai importante priorități este să mă asigur că vom avea o implementare eficientă, durabilă și calitativă a actualelor programe de coeziune și o politică de coeziune puternică în viitor. Vom dedica foarte multă atenție viitoarelor dezbateri pe acest subiect. Mă voi întâlni, în curând, cu comisarul UE pentru politica de coeziune și reforme, Elisa Ferreira, pentru a discuta despre Planul nostru de Acțiune Comun: trebuie să lucrăm îndeaproape cu Comisia pentru a oferi sprijinul necesar autorităților locale și regionale și  pentru a accelera implementarea proiectelor”, a afirmat Emil Boc, cu privire la alegerea sa în funcția de președinte COTER.

“Vreau să mă asigur că activitatea noastră din Comisia COTER are un impact real în teritoriile noastre și că nicio regiune nu este lăsată în urmă, indiferent de dimensiune, provocări demografice sau geografice. Trebuie să lucrăm împreună cu toate instituțiile UE și să ne asigurăm că vocea orașelor și regiunilor și a cetățenilor noștri este auzită. Coeziunea nu este o tehnicalitate, ci un principiu politic, este lipiciul care menține Europa unită. Viitorul democratic al Europei. depinde de viitorul politicii de coeziune. În special, în aceste momente dificile avem nevoie de coeziune și solidaritate pentru a putea răspunde corect și eficient la nevoile cetățenilor noștri”, a adăugat el.

Președintele CoR, Vasco Alves Cordeiro, l-a felicitat pe Emil Boc pentru alegerea sa în această funcție.

“Emil Boc devine președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE într-un moment crucial pentru regiuni și orașe și pentru Uniunea Europeană în ansamblu. Consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică și redresarea – încă în curs – în urma pandemiei conferă politicii de coeziune un rol și mai important pentru a păstra laolaltă UE. Experiența domnului Boc va ajuta Comitetul să pledeze mai ferm pentru o politică de coeziune mai puternică.”

Comisia COTER urmărește îndeaproape dosarele legate de politica de coeziune, de bugetul UE, de politica în domeniul transporturilor, de dezvoltarea teritorială, de cooperarea transfrontalieră și de chestiunile urbane.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL17 mins ago

Miniștrii justiției din peste 40 de țări se reunesc la Londra pentru a consolida sprijinul internațional privind investigarea crimelor de război din Ucraina

INTERNAȚIONAL27 mins ago

Finlanda își menține statutul de ”cea mai fericită țară din lume”. România ocupă locul 24 în clasament

ROMÂNIA1 hour ago

Bogdan Aurescu va susține, la Bruxelles, furnizarea cât mai rapidă de echipament militar și instruire Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

U.E.3 hours ago

UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui Putin: Este un început de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crime și atrocități

G717 hours ago

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

U.E.20 hours ago

Germania își închide ultimele trei centrale nucleare la 15 aprilie

U.E.21 hours ago

Liderii țărilor din UE ar urma să solicite companiilor „să utilizeze pe deplin” mecanismul de achiziție în comun a gazelor naturale

U.E.24 hours ago

Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Acordul care permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene a fost prelungit, anunță Turcia și ONU

NATO3 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE4 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA4 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL6 days ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending