Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Oraşul Napoli este la un pas de faliment, cu datorii de 1 miliard de euro

Published

on

Napoli, al treilea oraş ca mărime din Italia, riscă să intre în încetare de plăţi după ce o instanţă de judecată a respins un plan de restructurare a datoriilor primăriei, ajunse la aproximativ 1 miliard de euro, transmite Bloomberg.napoli-07

“Napoli este, tehnic, în faliment. Dacă auditorii nu se vor răzgândi, Napoli nu va primi un împrumut cheie de la stat şi, asemenea Detroitului, va deveni incapabil să-şi plătească angajaţii sau să asigure servicii de bază pentru cetăţeni”, a declarat pentru Bloomberg Riccardo Realfonzo, profesor de economie şi fost consilier local pe afaceri economice în Napoli.

Tribunalul regional a decis că planul de reducere a cheltuielilor bugetare şi restructurare a datoriilor prezentat de primăria din Napoli este nerealist.

Un împrumut de 220 milioane euro, cu maturitatea la 10 ani, obţinut anul trecut de la guvernul central nu va face decât să crească datoriile oraşului şi să reducă eficacitatea tăierilor de cheltuieli, consideră instanţa. Guvernul a plătit până acum 58 milioane euro din împrumut.

Municipalitatea susţine că nu va intra în încetare de plăţi. Primarul Luigi De Magistris a declarat că va face recurs la decizia magistraţilor. El a adăugat că îl va suna pe premierul Enrico Letta pentru a-i cere sfatul.

Decizia instanţei regionale deschide calea pentru intrarea oraşului cu 960.000 de locuitori în administrare specială.

Într-o situaţie similară s-a aflat şi Detroit, cel mai mare oraş american intrat vreodată în faliment. În luna iulie a anului trecut, justiţia a numit un administrator judiciar pentru Detroit, care acumulase datorii de 18 miliarde de dolari şi nu mai putea asigura servicii de bază pentru cetăţeni, de la salubritate la poliţie şi pompieri.

Costurile de finanţare plătite de guvernul italian au continuat să scadă în acest an, datorită încrederii investitorilor că criza datoriilor de stat din zona euro a fost depăşită. Cu toate acestea, salvarea oraşelor cu o situaţie financiară delicată, precum Napoli sau Roma, ar putea depăşi posibilităţile financiare ale guvernului central, care înregistrează deja cea mai ridicată datorie publică din Europa ca procent din PIB, cu excepţia Greciei.

De hotărârea curţii de apel depinde şi soarta celor peste 20.000 de angajaţi ai primăriei din Napoli, precum şi a furnizorilor, a companiilor de transport şi servicii publice.

Împrumutul obţinut anul trecut de la guvernul central şi invalidat de instanţă este condiţionat de reducerea cheltuielilor publice ale oraşului cu 700 milioane euro în perioada de maturitate de 10 ani. Primarul De Magistris a subliniat că oraşul şi-a redus deja cheltuielile, anul trecut, cu 200 milioane de euro.

Reprezentanţii guvernului central au precizat că urmăresc situaţia din Napoli şi sunt încrezători că vor fi găsite soluţii pentru oraşele care traversează dificultăţi financiare.

Consecinţele intrării primăriei Napoli în încetare de plăţi s-ar putea propaga dincolo de oraş. Mai multe bănci străine, printre care Barclays, Deutsche Bank şi UBS, au expuneri pe derivate financiare pe datoria oraşului.

Economia Italiei a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea al anului trecut, după doi ani decontracţie. A fost cea mai îndelungată rundă de recesiune începând de la cel de-Al Doilea Război Mondial, şi a patra din 2001.

Napoli şi regiunile de sud ale Italiei sunt mai sărace decât restul ţării şi au fost afectate mai dur de criză. Sistemul de transport public din oraş a fost aproape paralizat anul trecut din cauza grevelor şi accesului dificil la carburant auto. Napoli a traversat de asemenea în ultimii ani mai multe crize legate de salubritate, cu munţi de gunoaie pe străzi. În 2008, autorităţile estimau la un moment dat că pe străzile oraşului zac 30.000 de tone de deşeuri.

Produsul Intern Brut pe locuitor din Napoli reprezintă numai 65% din media naţională, iar economia ar putea fi incapabilă să facă faţă unor noi creşteri ale taxelor şi comisioanelor pentru serviciile municipalităţii.

Potrivit celor mai recente statistici, care datează din 2012, şomajul din Napoli era de 22,6%, mai mult decât dublu faţă de media naţională de la acel moment, de 10,7%.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Corina Crețu participă în Grecia la un dialog cetățenesc despre viitorul Europei, alături de comisarul european Dimitris Avramopoulos

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene din Grecia organizează duminică, 17 februarie, în intervalul orar 14:30-16:00, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei, la care participă Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională și Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie.

Dialogul poate fi urmărit live pe pagina redacției noastre de Facebook, Calea Europeană, dar și pe pagina oficială de Facebook a comisarului european, Corina Crețu.

Comisarul European, Corina Crețu se află într-o vizită oficială în Grecia  pentru a discuta despre modul în care politica de coeziune poate sprijini în continuare economia greacă și dezvoltarea regională în țară. Aceasta este cea de-a 8 vizită în Grecia, în cadrul căreia a avut deja întrevederi cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al Dezvoltării.

În timpul întrevederii cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Comisarul European  a salutat progresele înregistrate până în prezent de Grecia și a încurajat autoritățile elene din domeniul dezvoltării infrastructurii de transport să-și intensifice eforturile pentru a continua implementarea cu succes a proiectelor finanțate de UE, care vor contribui substanțial la dezvoltarea economică a țării.

Foto: Corina Cretu Facebook

În cea de-a doua întâlnire la Atena cu Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al dezvoltării au avut loc discuții despre stadiul actual al implementării proiectelor finanțate prin politica de coeziune în Grecia și ,,i-am încurajat să participe activ la nivel de Guvern la negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene și al politicii de coeziune post-2020 și să înceapă discuțiile cu serviciile Comisiei pentru noua perioadă de programare 2021-2027.”, a menționat comisarul Corina Crețu.

Foto: Corina Cretu Facebook

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Manfred Weber în Porto: Când voi deveni președinte al Comisiei Europene voi prezenta un Masterplan european de combatere a cancerului

Published

on

Astăzi, 15 februarie este ziua internaționala de combatere a cancerului în rândul copiilor. În acest context, cu o zi înainte, Spitzenkandidat (PPE), Manfred Weber, și-a continuat turneul de consultare pentru campania electorală în Europa, ajungând și în orașul Porto din Portuglia. Manfred Weber împreună cu Rui Rio, președintele Partidului Social Democrat, Paulo Rangel și Lídia Pereira, au vizitat Institutul de Investigație și Inovație din Saud, institut de cercetare și tratament privind cancerul în Portugalia și Europa.

Discuțiile s-au axat pe cercetarea cancerului. Numai anul trecut, în Portugalia au existat 58.000 de cazuri noi de cancer. Manfred Weber a discutat cu experți în domeniu și a afirmat:
“Când voi deveni președinte al Comisiei, voi prezenta un Masterplan european împotriva cancerului”.


,,Știu că putem face mai multe în lupta de combatare a cancerului. Dacă o sa combinăm banii și cercetarea, experții ne spun că este posibil să câștigăm această luptă împotriva cancerului”, mai subliniază Manfred Weber în postarea sa pe Twitter.
 

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Prima reacție a Comisiei Europene în cazul Kovesi: Toți candidații pentru funcția de procuror european trebuie să fie tratați corect

Published

on

Comisia Europeană a transmis că este important ca toți candidații pentru funcția de procuror-șef european să fie tratați corect, într-o primă reacție care vine după ce Laura Codruța Kovesi a anunțat miercuri seara că a fost citată în calitate de suspect de procurorul Adina Florea de la secția pentru achetarea magistraților.

”Comisia Europeană urmărește cu atenție ultimele evenimente din cadrul procedurii de selecție. Este crucial ca toți candidații, aleși de o comisie independentă, să fie tratați corect în timpul acestui proces. Cu privire la independența sistemului de justiție din România, am transmis clar, în numeroase rânduri, că o justiție profesionistă și indepdentă este de o importanță capitală. Comisia este la curent cu faptul că toți candidații pentru postul de Procuror European au fost evaluați de comisia independentă și că lista a fost trimisă Parlamentului European și Consiliului”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, informează ProTv.

Laura Codruța Kovesi a anunțat, miercuri seara, că a fost citată în calitate de suspect pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu de procurorul Adina Florea de la secția pentru anchetarea magistraților, cu doar o săptămână înainte de audierea sa în Comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Reamintim că Laura Codruța Kovesi este favorită pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European, clasându-se pe primul loc la selecția organizată de comisia de specialiști, care a transmis Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene lista primilor trei clasați.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending