Orban: CE are deschidere pentru reabilitarea termică a blocurilor, dar locatarii trebuie să contribuie

Comisia Europeană manifestă deschidere pentru ca banii necheltuiţi în programe UE să fie redistribuiţi către reabilitarea termică a locuinţelor, dar este nevoie de o contribuţie din partea locatarilor, propusă de autorităţile române la un plafon de 20% din total, afirmă ministrul Afacerilor Europene, potrivit Mediafax.ro.

Există deschidere la nivelul Comisiei Europene, dar discutăm, în detaliu, condiţiile în care se poate face. De exemplu nu se poate aplica această schemă fără o contribuţie a locatarilor. Deci, există un principiu foarte clar care priveşte toate fondurile comunitare şi care implică o contribuţie din partea beneficiarilor, iar beneficiarii, în acest caz, sunt locatarii blocurilor şi, atunci, este nevoie de o contribuţie din partea acestora. Discutăm acum care va fi proporţia, iar ceea ce am propus este următoarea formulă: 50% contribuţie a Uniunii Europene, maximum care poate fi acordat, 30% din partea autorităţilor locale şi 20% din partea locatarilor. Se pare că această schemă nu poate fi aplicată pentru Bucureşti, va trebui să venim cu altă formulă pentru Bucureşti, dar sunt lucruri care se discută”, a spus ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

De exemplu, Bucureştiul, în mod cert, va avea o formulă diferită faţă de restul ţării, pentru că Bucureştiul se află la un nivel înalt în ceea ce priveşte PIB-ul pe locuitor raportat la media europeană şi, atunci formula de aplicare a acestei scheme nu va mai putea fi aceeaşi ca pentru restul ţării“, a spus Orban.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  gov.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.