Connect with us

SUA

Ordinea internațională liberală, la final? Barack Obama, ultima sa vizită în Europa. Președintele SUA se va întâlni la Berlin cu Angela Merkel și alți lideri europeni

Published

on

Președintele în funcție al Statelor Unite, Barack Obama, efectuează în zilele următoare ultimele sale deplasări externe în calitate de lider al SUA, pe agenda sa aflându-se Grecia, Germania și Peru, informează Politico Europe.

Deși aceste vizite au fost anunțate cu ceva timp înainte de scrutinul prezidențial din SUA, alegerea lui Donald Trump drept noul locatar al Casei Albe adaugă un nou dinamism agendei discuțiilor pe care Obama le va purta cu partenerii săi, cel puțin în Germania.

FOTO: Bundesregierung

FOTO: Bundesregierung

La Atena, Obama va fi prezent pe 15 noiembrie și va avea întrevederi cu președintele Prokopis Pavlopoulos și premierul Alexis Tsipras, fiind așteptat să discute despre reformele aflate în desăfșurare în Grecia pentru a readuce țara pe calea stabilității și prosperității, anunța Casa Albă luna trecută. Grecia este, totodată, și un aliat împortant în cadrul NATO și unul dintre puținele state care alocă minim 2% din PIB pentru bugetul Apărării.

În ceea ce privește deplasarea în Peru, Barack Obama va participa la Summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (18-20 noiembrie), acolo unde ar putea să facă o ultimă pledoarie pentru acordul comercial Trans-Pacific și să determine Congresul SUA să-l aprobe, scrie și Deutsche Welle.

Cu toate acestea, pe fondul alegerii lui Donald Trump, vizita lui Barack Obama în Germania, a șasea în calitate de președinte al SUA, are o importantă semnificație: prilejul unei ultime discuții cu partenerii europeni, la Berlin urmând a avea atât o întrunire bilaterală cu Angela Merkel, cât și o reuniune multilaterală la care vor participa și președintele Franței, premierul Italiei și premierul Marii Britanii.

Reuniunea aceasta va avea și un profund caracter simbolic pentru ordinea internațională liberală girată de clubul occidental al țărilor UE, NATO sau G7. Cu Barack Obama aflat la final de mandat, cu Francois Hollande identificat cu o susținere populară aproape inexistență în Franța (4-6%), cu Matteo Renzi confruntat cu puternice provocări interne pe fondul reformelor constituționale, cu Theresa May la cârma unei puteri care este pe picior de plecare din Uniunea Europeană și cu cel mai longeviv lider actual din sfera occidentală, dar puternic criticat – Angela Merkel, ordinea internațională de sorginte occidentală este considerată de mulți analiști ca fiind aproape de final.

Sub aceste considerente, dar și în contextul dezbaterii unor subiecte extrem de delicate – eforturile de identificare a unei soluții pentru conflictele din Siria și Ucraina, campaniile militare împotriva grupării Stat Islamic și relațiile economice transatlantice – vizita lui Barack Obama în Germania va consta în ultimul impuls dat de actualul leadership occidental problemelor globale cu care se confruntă lumea. Trebuie precizat, totodată, că în contextul deja anunțat al tranziției de putere în SUA, prezența lui Obama în Europa ar putea să nu producă efecte concrete.

Dintre liderii europeni cu care președintele în exercițiu al SUA urmează să se întâlnească, Theresa May și Francois Hollande au discutat deja cu noul lider ales SUA, Donald Trump. Premierul britanic a fost invitat la Washington de către Trump, în timp ce Francois Hollande a discutat cu viitorul său omolog despre colaborare și clarificarea poziţiilor privind combaterea terorismului, crizele din Ucraina, Siria şi Irak.

În schimb, Angela Merkel și Matteo Renzi, doar l-au felicitat pe noul președinte american. Renzi a indicat că alegerea lui Trump marchează intrarea într-o nouă era politică, în vreme ce cancelarul german i-a transmis viitorul lider al SUA un mesaj consistent și reflexiv la adresa valorilor comune ale parteneriatului Germania-Statele Unite: ”Germania și America sunt unite de către aceleași valori – democrație, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea lor, culoarea pielii, religie, gen, orientare sexuală sau opinii politice. Pe baza acestor valori împărtășite, mă ofer să lucrez îndeaproape cu viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii”.

Înaintea ultimului său turneu prezidențial, Obama a avertizat într-un interviu pentru un cotidian din Grecia asupra pericolului izolaţionismului, care se instaurează treptat pe fondul creşterii populismului în lume şi ar putea lua avânt după învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

”Cea mai bună şansă a noastră de progres este să rezistăm tentaţiei de a ne replia pe noi înşine şi, din contră, să relansăm valorile noastre comune şi să acţionăm împreună pentru a ne asigura că instituţiile noastre politice şi economice aduc securitatea şi prosperitatea pe care toţi le merită“, a declarat acesta.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NEWS

Ambasadorul George Maior: România îndeplinește criteriile tehnice și de securitate privind programul Visa Waiver și merită să fie parte a acestui program, fiind partener și aliat de încredere al SUA

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii/ Facebook

România îndeplinește criteriile tehnice și de securitate legate de programul Visa Waiver și merită să fie parte a acestui program, fiind partener și aliat de încredere al Statelor Unite, a declarat ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior la evenimentul ”Romanian Social”, organizat de Romanians of DC, cea mai activă organizaţie a comunităţii româneşti din zona Washington, condusă de Bogdan Banu, informează Agerpres.

Cu această ocazie, diplomatul a transmis mulțumirile sale comunității pentru sprijinul acordat ambasadei în eforturile de aderare a României la acest program, potrivit unei postări pe Facebook a Ambasadei României la Washington.

Ambasadorul țării noastre în Statele Unite George Cristian Maior a fost invitatul special la evenimentul organizat de Romanians of DC, care i-a acordat o diplomă de apreciere, ca formă de recunoaștere pentru ”munca sa remarcabilă și continuă în calitate de ambasador și pentru eforturile notabile de dezvoltare a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România”.

Potrivit Legii americane privind imigrația și cetățenia, pentru ca Statele Unite să elimine vizele pentru România, rata de respingere a candidaților trebuie să fie sub 3%, în prezent aceasta fiind de 10.44%, lucru, de altfel, semnalat și de ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, la finalul lunii ianuarie.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul SUA la București atrage atenția că românii pleacă pentru că își pierd speranța că țara va scăpa de ”corupţia endemică”: Este momentul ca toți românii, nu doar elita și cei conectaţi politic, să prospere și să își ridice nivelul de trai

Published

on

©https://ro.usembassy.gov/

Ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, a atras miercuri atenția asupra distrugerilor produse de comunismul care ”creează și susține un sistem endemic al corupției” și care ”nu face nimic pentru a ajuta săracii și persoanele defavorizate, ci este benefic doar câtorva elite din clasa conducătoare”.

În cadrul discursului susținut la  Forumul CEO al Camerei Americane de Comerţ din România, Zuckerman a avertizat că, din cauza acestor distrugeri care ”nu au fost reparare și pot fi adâncite”,  ”România îşi pierde tinerii şi muncitorii de toate vârstele, într-o rată record a emigraţiei. Oamenii nu pleacă pentru că pot câştiga mai mulţi bani în altă parte, ci pleacă pentru că îşi pierd speranţa. Şi-au pierdut speranţa că România are determinarea şi curajul, după 30 de ani, pentru a scăpa, în sfârşit, de corupţia endemică generată de comunism şi perpetuată de baronii corupţi.”

Ambasadorul american la București a mai transmis că și-a luat angajamentul, alături de președintele Donald Trump și de poporul american și membrii ambasadei, să lucreze ”cu preşedintele Iohannis, cu guvernul României şi cu dumneavoastră, să facem din acest an Anul Renaşterii României. Acum este momentul ca România să devină un lider european şi global în domeniul artelor, ştiinţei, finanţelor, sănătăţii, tehnologiei informaţiei, producţiei agricole, de energie şi industriei. România este gata să-şi declanşeze adevăratul potenţial economic, dar poate face acest lucru doar prin adoptarea unor legi şi reguli de bun simţ pentru afaceri şi punând capăt corupţiei endemice. Toate acestea vor conduce la beneficii economice enorme şi la prosperitate”.

Adrian Zuckerman a lăudat, în același timp, eforturile președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban de a consolida statul de drept în România.

Președintele Iohannis, premierul Orban și miniștrii săi s-au angajat să reconstruiască un bun guvern, să refacă modificările legislative care au slăbit statul de drept, să pună în aplicare o legislație nouă pentru a reduce corupția astfel încât să protejeze toți românii. Poporul român a îndurat destul. Acum este momentul ca toți românii, nu doar elita și cei conectaţi politic, să prospere și să își ridice nivelul de trai”, a mai spus Zuckerman.

Acesta a mai afirmat că privatizarea este necesară şi că un mediu de afaceri cu adevărat liber va crea bogăţie şi prosperitate pentru toată lumea.

”Firmele controlate de guvern nu doar că favorizează practici de business ineficiente, împiedică piaţa liberă şi competiţia, dar, mai important, păstrează corupţia vie. Doar un mediu de afaceri stabil, predictibil şi complet transparent poate atrage investiţiile necesare, care să ducă la dezvoltare şi să promoveze o economie concurenţială. Transparenţa în afaceri şi responsabilitatea sunt primordiale”, a subliniat Zuckerman.

Capacitatea oligarhilor cu legături politice şi a baronilor de a controla interesele de afaceri şi de a limita competiţia pe piaţa liberă trebuie să ia sfârşit. Comunismul a distrus toate ţările care au avut ghinionul de a fi subjugate acestui rău. Comunismul nu face nimic pentru a ajuta săracii şi persoanele defavorizate, ci este benefic doar câtorva elite din clasa conducătoare. Comunismul creează şi susţine un sistem endemic al corupţiei. Acum, revoluţia care a început în urmă cu 30 de ani trebuie încheiată cu succes. România a suferit prea mult timp şi dumneavoastră puteţi ajuta să se pună capăt acestei suferinţe”, le-a transmis Adrian Zuckerman liderilor comunității de business prezenți la eveniment.

În opinia sa, România ”România ar beneficia enorm de pe urma vastelor sale resurse naturale, dacă legislaţia raţională şi aplicarea legii ar fi respectate. Totuşi, foarte puţine resurse naturale sunt exploatate sau extrase eficient şi economic. Corupţia din ultimii 30 de ani a făcut ca pădurile să fie exploatate ilegal, distrugând largi suprafeţe de pădure virgină şi provocând daune mediului. Un plan eficient şi legal de tăiere a pădurilor ar aduce nu numai avantaje economice, dar şi beneficii pentru mediu. La fel, extracţia de petrol şi gaze este la un nivel foarte redus faţă de cum ar trebui să fie. Legile de funcţionare şi cele fiscale stabile şi de bun simţ ar aduce României venituri enorme din gaz şi petrol şi nu doar ar furniza securitate energetică României, ci ar transforma-o într-un exportator către alte ţări europene şi mai departe”.

Ambasadorul Statelor Unite în România a criticat, de asemenea, compania chineză Huawei, pe care a descris-o ca fiind ”un pericol pentru securitatea națională a fiecărei țări care folosește dispozitive electronice. Toate informațiile colectate devin cu uşurinţă disponibile și sunt transmise guvernului comunist chinez.  Poporul român știe prea bine cum este să trăieşti într-un regim comunist care spionează fiecare persoană în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare minut, în fiecare secundă, peste tot. Doar spune nu! Huawei este o cale greșită”, a completat Adrian Zuckerman.

În încheiere, acesta și-a exprimat speranța ca ”românii să rămână în România sau să revină acasă – împreună puteţi construi măreţia României. Ei, românii care și-au dorit un viitor mai bun, şi-au spus cuvântul în octombrie anul trecut împotriva corupției. Îi îndemn să continue să îşi spună cuvântul și să nu înceteze să viseze un viitor mai bun. Cu toții trebuie să lucrăm împreună pentru a face România o ţară de care generațiile viitoare să fie mândre. Președintele Trump și Statele Unite s-au angajat să ajute România să-și atingă potențialul maxim. Sunt mândru să spun că poporul român nu are un prieten mai bun decât poporul american”.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump l-a numit pe ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, un susținător puternic al politicilor sale, în funcția de director interimar al Serviciilor Naționale de Informații

Published

on

© US-Botschaft Berlin/ Twitter

Președintele american Donald Trump l-a numit miercuri pe ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, un susținător puternic al politicilor sale, în funcția de director interimar al Serviciilor Naționale de Informații, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Rick a reprezentat ţara noastră extrem de bine şi aştept cu nerăbdare să lucrez cu el”, a scris Trump pe Twitter.

Președintele american intalează așadar o persoană loială în fruntea serviciului de informații naționale, ca ultimă dovadă a intențiilor sale de a numi oameni de încredere în funcții importante, informează Politico Europe.

Grennell, care a fost ambasador al SUA în Germania într-o perioadă în care relațiile dintre Washington și Berlin au devenit tensionate ca urmare a chestiunilor comerciale sau a celor privind contribuția Germaniei, membru NATO, la apărare, i-a mulţumit de asemenea lui Joseph Maguire, care a preluat postul după că plecarea lui Dan Coats, vara trecută, ”pentru modul minunat în care şi-a îndeplinit funcţia” de director interimar al serviciului de informaţii naţionale, din luna august.

Richard Grenell, care nu a mai deținut până acum un post de conducere în vreo agenție americană de informații, va supraveghea activitatea a 17 agenții de informații din SUA și va servi, de asemenea, și în Consiliul de Securitate Națională al Statelor Unite.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending