U.E.
Organizația Europeană de Cancer: Din cauza pandemiei, un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate, la nivel european
Published
4 years agoon
By
Diana Zaim
Organizația Europeană de Cancer (ECO) trage un semnal de alarmă în urma celui mai recent raport, care potrivit căruia aproape un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa din cauza pandemiei de COVID-19.
Studiul precizează că aproximativ 100 de milioane de teste de screening pentru cancer nu au fost efectuate în Europa în timpul pandemiei, ceea ce a dus la diagnosticarea în stadii mai avansate și la scăderea supraviețuirii. Testul de screening fiind primul pas și unul dintre cele mai importante instrumente în prevenirea cancerului.
De asemenea, una din două persoane cu simptome potențiale de cancer nu a fost direcționată de urgență pentru diagnosticare, iar 1 din 5 pacienți cu cancer din Europa nu primește încă tratamentul chirurgical sau chimioterapeutic de care are nevoie.
Constatările, care reamintesc cu claritate provocările cu care se confruntă serviciile de îngrijire a bolnavilor de cancer din Europa în timpul pandemiei, coincid cu lansarea campaniei “Time To Act“, prin care ECO îndeamnă publicul, bolnavii de cancer, factorii de decizie politică și profesioniștii din domeniul sănătății să se asigure că pandemia Covid-19 nu continuă să submineze lupta împotriva cancerului.
Campania ”Time To Act” este disponibilă și în limba română (RO).
În România, ultimul Plan Național de Cancer a fost realizat în 2016, iar statisticile actuale indică nevoia urgentă de actualizare a documentului și includerea Oncologiei, ca domeniu prioritar, în Strategia Națională de Sănătate 2021- 2027.
Planul de combatere a cancerului stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului. Acest plan va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli, concentrându-se asupra acțiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății
Noi parteneriate româno-coreene în sectorul sănătății, discutate la inițiativa președintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete
Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație
Comisia Europeană sprijină un Acord internațional de prevenire și combatere a pandemiilor viitoare, bazat pe principiul ”o singură sănătate”
Deputatul Alexandru Rogobete anunță extinderea cadrului legal pentru înființarea și funcționarea cabinetelor medicale: Îmbunătățim accesul românilor la servicii medicale esențiale
Comisia Europeană trebuie să vină cu un răspuns strategic în cazul în care SUA impun tarife suplimentare produselor farmaceutice, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
U.E.
Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară
Published
22 minutes agoon
April 28, 2025By
Diana Zaim
Spania, Portugalia și Franța se confruntă cu o pană generală de curent. Operatorul spaniol al rețelei de electricitate, Red Electrica, a declarat că sunt investigate cauzele producerii acestui blackout de energie și că se lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, informează Reuters, Politico și Euronews.
Posturi de radio din Spania au declarat că o parte din liniile de metrou din Madrid nu mai funcționează, iar pasagerii au fost evacuați. De asemenea, au existat blocaje de trafic în centrul Orașului Madrid, după ce semafoarele nu au mai funcționat.
➡️ Activados planes de reposición del suministro eléctrico en colaboración con las empresas del sector tras el cero ocurrido en el sistema peninsular.
➡️ Se están analizando las causas y se están dedicando todos los recursos para solventarlo.
Seguiremos informando.
— Red Eléctrica (@RedElectricaREE) April 28, 2025
Cauza este încă neclară. Presa națională semnalează însă probleme cu rețeaua electrică europeană, care a afectat rețelele naționale din Peninsula Iberică. Un incendiu în sud-vestul Franței, pe muntele Alaric, care a afectat o linie electrică de înaltă tensiune între Perpignan și Narbonne, a fost, de asemenea, identificat ca o posibilă cauză.
Știre în curs de actualizare.
U.E.
Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial
Published
41 minutes agoon
April 28, 2025By
Diana Zaim
În 2024, UE a exportat băuturi alcoolice în valoare de 29,8 miliarde de euro, indicând o creștere de 10,9 % față de 2019. Vinul a fost produsul favorit pentru export, urmat de băuturile spirtoase și lichiorurile, apoi de bere și cidru. Franța a fost de departe principalul exportator de băuturi alcoolice către țări din afara UE în 2024, urmată de Italia, Spania și Țările de Jos. De asemenea, SUA au fost principala destinație pentru băuturile alcoolice din UE, cu exporturi în valoare totală de 8,9 miliarde do euro, arată datele Eurostat.
Exporturile au fost dominate de vinurile din struguri proaspeți, inclusiv vinurile alcoolizate, reprezentând 56,2% (16,8 miliarde de eurp) din totalul băuturilor alcoolice. Băuturile spirtoase și lichiorurile au reprezentat a doua cea mai mare categorie, cu 29,7% din total (8,9 miliarde de euro), urmate de bere, cu 11,5% (3,4 miliarde de euro); cidru, pere, hidromel, saké și alte băuturi fermentate, cu 1,7% (0,5 miliarde EUR).
Franța a fost de departe principalul exportator UE de băuturi alcoolice către țări din afara UE în 2024, cu o valoare totală de 12,1 miliarde de euro, reprezentând 41% din total. Această țară a exportat în principal vin (66,7% sau 8,1 miliarde EUR) și băuturi spirtoase și lichioruri (31,8% sau 3,8 miliarde EUR). Italia a fost pe locul 2, cu 6,0 miliarde de euro. Spania a exportat a treia cea mai mare cantitate de vin din UE, Țările de Jos au exportat cea mai amre cantitate de bere din UE.
În 2024, Statele Unite erau principala destinație pentru băuturile alcoolice din UE, cu exporturi în valoare totală de 8,9 miliarde de eurp (30% din total). Mai mult de jumătate din această valoare, 4,9 miliarde de euro, este legată de exportul de vin și alte 2,9 miliarde de euro de băuturi spirtoase și lichioruri.
Regatul Unit a fost al doilea cel mai mare partener comercial, cu 4,9 miliarde de euro (17% din total), fiind urmat de China și Canada (1,6 miliarde de euro fiecare) și Elveția (1,4 miliarde de euro).
COMISIA EUROPEANA
Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani
Published
1 hour agoon
April 28, 2025By
Teodora Ion
Germania a solicitat Comisiei Europene să îi îngăduie o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani, conform unei scrisori trimise la Bruxelles de ministrul Finanțelor în exercițiu, Jörg Kukies, și consultată luni de Reuters, informează Agerpres.
”Vedem propunerea Comisiei pentru o activare coordonare a clauzei naționale de derogare din Pactul de stabilitate și creștere drept o măsură complementară importantă care permite majorarea cheltuielilor naționale de apărare, în paralel cu protejarea sustenabilități fiscale”, se arată în scrisoarea trimisă de ministrul german al Finanțelor, Jörg Kukies.
Chiar dacă datoria guvernamentală a Germaniei a fost de 62,5% din PIB în 2024, Berlinul a adoptat în luna martie o modificare istorică a Constituției care permite Guvernului Merz niveluri fără precedent pentru investiții în apărare, iar solicitarea de acum ar putea încuraja și alte țări să urmeze exemplul Germaniei.
Polonia și Portugalia și-au manifestat deja interesul de a cere Comisiei Europene o derogare de la limitele de împrumut stabilite de UE pentru a-și menține cheltuielile de apărare la un nivel ridicat în anii următori fără a încălca prevederile europene.
De cealaltă parte, țările UE cu datorii naționale ridicate sunt sceptice cu privire la împrumuturi mai mari pentru cheltuieli în domeniul apărării, mai ales dacă sunt îndepărtate geografic de Rusia.
Italia a declarat că nu va solicita o marjă de manevră suplimentară. Spania și Franța sunt, de asemenea, sceptice.
Cartea albă pentru apărarea europeană – Readiness 2030, alături de un pachet ambițios în domeniul apărării ca parte a planului “ReArm Europe/ Readiness 2030”, oferă pârghii financiare statelor membre ale UE pentru a stimula creșterea investițiilor în capacitățile de apărare.
Cartea albă prezintă soluții pentru acoperirea lacunelor critice în materie de capabilități și pentru construirea unei baze industriale de apărare solide.
Ea propune modalități prin care statele membre ar putea să investească masiv în apărare, să achiziționeze sisteme de apărare și să consolideze gradul de pregătire al industriei europene de apărare pe termen lung.
De cealaltă parte, Planul de reînarmare a Europei „ReArm Europe – Readiness 2030” va permite efectuarea unor cheltuieli de peste 800 miliarde EUR, structurate în jurul următorilor piloni:
Deblocarea utilizării fondurilor publice în domeniul apărării la nivel național.
Comisia a invitat statele membre să activeze clauza derogatorie națională din Pactul de stabilitate și de creștere, care le va oferi un spațiu bugetar suplimentar pentru a-și majora cheltuielile pentru apărare, în cadrul normelor bugetare ale UE.
- Pentru a garanta sustenabilitatea finanțelor publice, derogarea temporară va fi limitată la:
- Creșterea exclusivă a cheltuielilor pentru apărare, plecând de la categoria statistică „Apărare” din Clasificarea Funcțiunilor Guvernamentale (COFOG);
- Până la maximum 1,5 % din PIB pentru fiecare an de activare a clauzei derogatorii naționale;
- O perioadă de patru ani.2
Un nou instrument dedicat Acțiunilor pentru securitatea Europei (SAFE)
Comisia Europeană s-a angajat să colecteze de pe piețele de capital până la 150 de miliarde EUR, aplicând abordarea sa de finanțare unificată deja bine stabilită.
Statele membre interesate vor putea folosi aceste fonduri pentru a crește rapid și substanțial investițiile în capabilitățile de apărare ale Europei. Fondurile vor fi plătite statelor membre interesate la cerere, pe baza unor planuri naționale. Plățile vor lua forma unor împrumuturi cu scadență lungă, structurate interactiv și la prețuri competitive. Statele membre beneficiare vor trebui să ramburseze apoi aceste împrumuturi. Împrumuturile vor fi susținute de marja de manevră a bugetului UE.
Valorificarea posibilităților oferite de Grupul BEI și mobilizarea capitalului privat prin accelerarea uniunii economiilor și investițiilor
Planul ”ReArm Europe – Readiness 2030” se bazează și pe Grupul Băncii Europene de Investiții, care ar urma să includă în sfera de acoperire a împrumuturilor pe care le acordă și proiectele de apărare și securitate, protejându-și în același timp capacitatea de finanțare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ6 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA6 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE6 days ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA3 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice