INTERNAȚIONAL
Organizația Mondială a Turismului avertizează: Numărul turiștilor la nivel global s-ar putea reduce anul acesta cu circa o treime, cu pierderi ce vor depăși 450 de miliarde de dolari
Published
5 years agoon
By
Teodora Ion
Sectorul turismului la nivel mondial va suferi anul acesta pierderi de aproximativ 450 de miliarde de dolari, sosirile turiștilor străini riscând să scadă cu până la 30%, estimează Organizația Mondială a Turismului, potrivit EFE, citat de Agerpres.
Secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului, georgianul Zurab Pololikashvili, a prezentat marți aceste date regelui Spaniei, Felipe al VI-lea, la o reuniune pentru evaluarea impactului pandemiei asupra sectorului turistic, au anunțat surse din Casa Regală spaniolă.
Pololikashvili i-a transmis regelui importanța turismului pentru recuperarea economică și socială în urma impactului pandemiei.
OMT, al cărei sediu se află la Madrid, estimează că numărul turiștilor la nivel global s-ar putea reduce cu circa o treime, cu pierderi ce vor depăși 450 de miliarde de dolari.
Pentru a combate acest posibil scenariu, Polikashvili a insistat că este nevoie urgent de ”un răspuns politic coordonat la nivel internaţional, precum şi de un angajament real pentru a sprijini turismul”, sector ce asigură 10% din locurile de muncă la nivel global.
Acesta a reamintit că turismul a fost ”un aliat fidel pentru recuperare în crizele anterioare”, cu beneficii ”foarte mari, care au trecut dincolo de propriul sector”.
”Pandemia este o provocare pentru Spania şi restul lumii, dar, departe de a ne învinge, ne va lăsa mai puternici ca şi societate globală”, a susţinut secretarul general al OMT la întâlnirea cu regele.
Oficialul georgian a subliniat, totodată, că turismul ”trebuie să fie parte din programele şi acţiunile de salvare, pentru a ne asigura că nimeni nu rămâne în urmă” şi a reamintit că este unul dintre pilonii obiectivelor derivate din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă a ONU.
Scopul acestui summit, care ar putea avea loc chir și în luna iunie, prin videoconferiță, potrivit declaraților unui purtător de cuvânt pentru piața internă, este aceal de a aduce împreună actorii instituționali, autoritățile publice, regionale și locale, dar și firmele din domeniul turismului.
Obiectivul este acela de a ”analiza modul cum va arăta turismul după criză și punerea la punct a unei foi de drum spre un turism european, durabil, inovativ și rezistent”.
Comisarul european pentru piața internă a insistat asupra nevoii de a apăra companiile europene din domeniul turismului, care ar putea fi vizate de investitorii străini.
Acest sector ”trebuie de asemenea să se protejeze faţă de strategiile agresive de investiţii ale ţărilor non-europene care ar putea vedea în criza actuală o oportunitate de a achiziţiona companii europene renumite la preţuri mici. Voi acorda o atenţie deosebită împreună cu statele membre pentru ca instrumentele noastre de supraveghere a investiţiilor străine să fie în stare de alertă”, a spus Thierry Breton, un mesaj care completează apelul la adresa guvernelor UE al comisarului european pentru Concurență, vicepreședintele executivului european Margrethe Vestager, acela de achiziționa participații în companii pentru a elimina amenințarea ca acestea să fie preluate de China.
Sectorul turismului, care acoperă 12% din locurile de muncă și 10-11% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, a fost profund afectat de măsurile de distanțare socială și carantină și restricțiile introduse pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
Fondul Monetar Internațional atărgea atenția asupra riscurilor cu care se confruntă statele din sudul zonei euro, precum Spania, Italia, Portugalia și Grecia, ale căror economii sunt puternic dependente de veniturile din turism.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Serviciul de informații externe al Germaniei: Pandemia COVID-19 ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator în Wuhan
Întărirea autonomiei strategice a UE în domeniul medicamentelor și transparența activităților comune de achiziții publice, în centrul recomandărilor propuse de PE pentru consolidarea Uniunii Europene a sănătății
Pfizer/BioNTech propun UE să plătească jumătate din prețul fiecărei doze de vaccin COVID-19 anulate (Financial Times)
The New York Times a dat în judecată Comisia Europeană pentru că nu a publicat mesajele dintre Ursula von der Leyen și șeful companiei Pfizer
FMI ajustează pozitiv previziunile privind creșterea economică globală în 2023
Statele din UE susțin introducerea testării COVID-19 pentru călătorii care vin din China
ROMÂNIA
Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară, participarea României la planurile apărării europene
Published
28 minutes agoon
April 23, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc miercuri, 30 aprilie, la ora 14,00, la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială.
Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:
– Participarea României la Planul de Răspuns European – Readiness 2030;
– Proiectul de Lege a apărării naționale a României;
– Planul național privind mobilitatea militară;
– Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate națională în domeniul hidroenergiei;
– Viziunea strategică națională în domeniul spațial.
“În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”, a precizat sursa citată.
Citiți și
Discuțiile de la nivelul CSAT cu privire la planul european Readiness 2030 vin în contextul în care președintele interimar a găzduit la începutul lunii aprilie o reuniune de lucru la Palatul Cotroceni, alături de reprezentanți ai industriei naționale de apărare și ai principalelor grupuri sindicale din domeniu.
SECURITATE
Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare
Published
1 hour agoon
April 23, 2025By
Diana Zaim
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de apreciere membrilor Forțelor Terestre care duc mai departe efortul eroilor români de a păstra România puternică, unită și respectată. Cu prilejul Zilei Forțelor Terestre, șeful Executivului a subliniat că este esențial ca țara noastră să își crească investițiile pentru reforma industriei naționale de apărare.
„(…) rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare, sume direcționate mai ales către înzestrare și pentru modernizarea infrastructurii. Creșterea alocărilor financiare pentru industria românească de apărare înseamnă locuri de muncă, înseamnă dezvoltare tehnologică și un viitor în care echipamentele armatei noastre vor fi produse la noi în țară”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
De asemenea, prim-ministrul a dat din nou asigurări că România nu va trimite soldați în Ucraina: Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă să influențeze stabilitatea regiunii Mării Negre, un punct strategic între Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Aceste provocări impun un răspuns unitar și coordonat, iar țara noastră joacă un rol esențial în consolidarea stabilității regionale. România își menține angajamentul ferm de a susține Ucraina, având în vedere nu doar solidaritatea umanitară, ci și interesele strategice de securitate. Dar vreau să reafirm foarte clar: România nu va trimite niciun militar pe frontul din Ucraina! Suntem însă obligați să ne continuăm și să intensificăm eforturile pentru a face față riscurilor și provocărilor actuale.”
„Gândurile noastre se îndreaptă azi și spre cei care, de-a lungul generațiilor, au marcat, prin curajul și dăruirea lor, momentele esențiale din istoria noastră. Sunt eroii cunoscuți, dar mai ales cei anonimi, al căror sacrificiu a stat la baza construirii României Mari. Grație lor suntem astăzi o națiune independentă și suverană. Vor fi întotdeauna în inimile și în rugăciunile noastre. Sunt convins că toți cei care îmbracă azi uniforma militară vor duce mai departe efortul acestor eroi de a păstra România puternică, unită și respectată”, a conchis Marcel Ciolacu în discursul său.
INTERNAȚIONAL
Londra amână negocierile de pace privind războiul din Ucraina pe fondul absenței secretarului de stat american Marco Rubio
Published
1 hour agoon
April 23, 2025
Ministerul britanic de Externe a confirmat marți că negocierile de pace la nivel ministerial privind războiul din Ucraina, programate să aibă loc la Londra împreună cu reprezentanți ai SUA și ai statelor europene, au fost amânate după ce secretarul de stat american Marco Rubio a anunțat că nu poate participa, relatează The Guardian.
„Întâlnirile la nivel ministerial programate să înceapă în această dimineață nu vor mai avea loc și vor fi înlocuite de discuții neoficiale la nivel de experți”, se arată într-un comunicat scurt al Ministerului britanic de Externe, potrivit publicației.
Declarația vine după un mesaj publicat aproape de miezul nopții de ministrul britanic de externe David Lammy, care a precizat că discuțiile cu Rubio au fost „productive”, dar a sugerat că vor continua la un nivel mai tehnic. „Negocierile continuă într-un ritm susținut, iar oficialii se vor întâlni mâine (miercuri) la Londra. Este un moment critic pentru securitatea Ucrainei, a Regatului Unit și a regiunii euro-atlantice”, a transmis Lammy.
Discuțiile, la care urmau să participe și delegații din Franța și Germania, erau privite cu atenție de Londra, însă retrogradarea lor la nivel de experți vine în contextul unei scurgeri de informații potrivit căreia „Rusia este pregătită să renunțe la pretențiile teritoriale asupra a trei regiuni ucrainene pe care le controlează parțial, în schimbul recunoașterii de către SUA a anexării Crimeei”, notează The Guardian.
Secretarul de stat Marco Rubio a transmis că „își va amâna călătoria în Regatul Unit pentru lunile următoare”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară, participarea României la planurile apărării europene

Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare

Londra amână negocierile de pace privind războiul din Ucraina pe fondul absenței secretarului de stat american Marco Rubio

Ministerul Finanțelor: România se va încadra în 2025 în ținta de deficit de 7% din PIB asumată prin Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu

Negociatorul-șef al bugetului UE 2028-2034, Siegfried Mureșan, cere creșterea bugetului multianual UE pentru a finanța adecvat apărarea, coeziunea și agricultura

Marco Rubio anunță o amplă reformă a Departamentului de Stat: Vom elimina birocrația ”tentaculară”

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- NATO6 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN