Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Orientări privind ajutoarele de stat pentru climă, energie și mediu. Comisia Europeană invită părțile interesate să transmită observații

Published

on

© European Union, 2019

Comisia Europeană a lansat astăzi o consultare publică specifică, invitând toate părțile interesate să își prezinte observațiile cu privire la propunerea de revizuire a Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie (“Orientările privind ajutoarele de stat pentru energie și mediu” sau “EEAG”), se arată în comunicatul oficial.

Pentru a răspunde importanței crescute a protecției climei, orientările revizuite vor purta denumirea de Orientări privind ajutoarele de stat pentru climă, energie și mediu (“CEEAG”). Orientările propuse includ, de asemenea, norme de compatibilitate pentru domenii emblematice, cum ar fi infrastructura de mobilitate curată și biodiversitatea, precum și eficiența resurselor pentru a sprijini tranziția către o economie circulară. Părțile interesate pot răspunde la consultare timp de opt săptămâni, până la 2 august 2021.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Europa va avea nevoie de o cantitate considerabilă de investiții durabile. Deși o parte semnificativă va proveni din sectorul privat, sprijinul public va juca un rol pentru a se asigura că tranziția ecologică are loc rapid. Prin urmare, dorim să ne asigurăm că normele noastre privind ajutoarele de stat pentru climă, energie și mediu sunt pregătite și adaptate pentru tranziția ecologică. Normele revizuite vor permite statelor membre să îndeplinească obiectivele ambițioase de mediu ale UE în ceea ce privește oferta ecologică europeană, menținând în același timp la un nivel minim posibilele denaturări ale concurenței. Invităm acum toate părțile interesate să își împărtășească opiniile.”

Orientările privind ajutoarele de stat în domeniul energiei și al mediului permit statelor membre să sprijine proiectele de protecție a mediului (inclusiv protecția climei și generarea de energie verde), precum și măsurile de asigurare a adecvării producției de energie, sub rezerva anumitor condiții. Orientările urmăresc să ajute statele membre să își atingă obiectivele ambițioase ale UE în materie de energie și climă, la cel mai mic cost posibil pentru contribuabili și fără denaturări nejustificate ale concurenței pe piața unică.

Comisia a efectuat o evaluare a orientărilor actuale în cadrul verificării adecvării ajutoarelor de stat. Evaluarea a arătat că actualele dispoziții ale orientărilor funcționează bine, că sunt, în general, adecvate scopului și că reprezintă un instrument eficient atunci când vine vorba de sprijinirea realizării obiectivelor de mediu și climatice ale UE, limitând în același timp denaturările nejustificate pe piața unică.

În același timp, evaluarea a arătat că ar putea fi necesare unele ajustări specifice, inclusiv simplificarea și actualizarea anumitor dispoziții și extinderea domeniului de aplicare al orientărilor pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi mobilitatea curată și decarbonizarea. În plus, evaluarea a arătat că este posibil să fie necesară alinierea normelor actuale la prioritățile strategice ale Comisiei, în special la cele ale programului european Green Deal, precum și la alte modificări recente ale reglementărilor în domeniul energiei și al mediului.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Published

on

© Calea Europeană

Corespondență din Brașov – Zaim Diana și Radu Andreea

Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean s-a alăturat proiectului „Connecting Europe Express”, trenul care traversează 26 de țări europene și peste 100 de orașe și a călătorit pe ruta București-Brașov alături de jurnaliști și călători.

Într-un interviu pentru CaleaEuropeană, comisarul european a salutat inițiativă Comisiei Europene pentru promovarea mobilității verzi, dar a oferit și detalii despre cum ar trebui să arate viitorul căilor ferate din România. 

În contextul în care mai puțin de 5% dintre români aleg trenul ca mijloc de transport, oficialul european a precizat că acest trend se poate schimba, odată cu noile investiții în infrastructura feroviară. 

„În România, investițiile în calea ferată au fost foarte reduse. Știm foarte bine că o viteză medie de 44 de km/h pe trenurile de pasageri și 16 km/h pe drumurile pentru marfă, este prea puțin. În general din studiile noastre, dacă o călătorie durează două ore jumătate – trei, trenul este preferat altui mod de transport, cum ar fi avionul sau mașina. Asta înseamnă că și în România, odată cu investițiile în cale ferată, în modernizarea trenurilor și creșterea vitezei de deplasare, cu siguranță românii se vor întoarce la acest mijloc de transport tradițional, pe care în timp istoric vorbind, l-au preferat”, a precizat comisarul european în cadrul interviului. 

Connecting Europe Express, un tren special, creat în cadrul Anului european al căilor ferate 2021, va pleca din gara Lisabona la 2 septembrie. El va opri în peste 100 de orășele și orașe în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris la 7 octombrie, potrivit comunicatului oficial al Executivului European.

Plecând de la Lisabona și încheindu-și călătoria la Paris, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând președințiile portugheză, slovenă și franceză ale Consiliului UE.

Trenul va traversa și România, iar acesta se va opri prima oară în gara din București (Nord), urmând apoi în cea din BrașovSibiuCopșa MicăCluj-NapocaOradeaArad și Curtici

Citiți și: Trenul Connecting Europe Express pleacă mâine din gara Lisabona. Va traversa 26 de țări, iar pe 17 septembrie ajunge și în București

Galerie FOTO

© Calea Europeană – Zaim Diana

© Calea Europeană – Zaim Diana

© Calea Europeană – Zaim Diana

© Calea Europeană – Zaim Diana

© Calea Europeană – Zaim Diana

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

 Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac: Jurnaliștii trebuie protejați. Dacă ne apărăm presa, ne apărăm în același timp democrația

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți faci meseria, informațiile sunt un bun public, iar jurnaliştii trebuie protejați, căci ei sunt cei care asigură transparenţa, a trasmis şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.

„Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare de informația apărută în presă, potrivit căreia doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost agresaţi într-o pădure din județul Suceava în timp ce îşi făceau meseria”, a declarat aceasta.

Mai mult, Ramona Chiriac a subliniat că autoritățile naţionale trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei, conform valorilor care stau la baza Uniunii Europene,  înscrise în Carta europeană a drepturilor fundamentale.

„Aşa cum a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Comisia lucrează la o lege care să garanteze independenţa presei. Dacă ne apărăm presa, ne apărăm în acelaşi timp democraţia!”, a conchis şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European că a făcut o recomandare vizând îmbunătățirea protecției jurnaliștilor.

Reacția Comisiei Europene vine după ce un jurnalist care filma un documentar despre tăierile ilegale de lemn din Suceava a fost agresat, alături de un coleg și un activist de mediu, de un grup de 20 de indivizi, scrie Digi24.

Comisia Europeană a prezentat joi o recomandare de îmbunătățire a siguranței jurnaliștilor și a altor profesioniști din domeniul mass-media, în condițiile în care jurnaliștii au fost ținta tot mai multor atacuri, în ultimii ani, iar unii au fost chiar victimele unor asasinate.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează apeluri în valoare de 7 mld. de euro pentru infrastructură rezilientă. Cine poate aplica

Published

on

Comisia Europeană a lansat astăzi, 17 septembrie, un apel pentru propuneri de proiecte în cadrul mecanismului pentru Interconectarea Europei. Astfel, Executivul European pune la dispoziția statelor membre un fond de 7 miliarde de euro ca să își modernizeze infrastructura, potrivit comunicatului oficial.

„Mărim masiv fondurile disponibile pentru implementarea infrastructurii de combustibili alternativi, până la 1,5 miliarde de euro. Pentru prima dată, sprijinim, de asemenea, proiecte astfel încât rețelele noastre transeuropene de transport să fie adecvate pentru o dublă utilizare: civilă și de apărare și să îmbunătățească mobilitatea militară în întreaga UE. Proiectele finanțate în cadrul apelului de ieri vor contribui la crearea unui sistem de transport multimodal eficient și interconectat, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri, precum și la dezvoltarea unei infrastructuri care să sprijine opțiuni de mobilitate mai durabile”, a transmis comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Tot în această zi, trenul Connecting Europe Express care traversează 26 de țări și peste 100 de orașe din Europa, a ajuns în București. Comisarul european pentru transporturi susținând o conferință de presă în Gara de Nord-București.

Infrastructură durabilă, inteligentă și rezilientă

Apelul sprijină viziunea Comisiei Europene privind mobilitatea durabilă, inteligentă și rezilientă. Pe măsură ce sectorul se recuperează după pandemia COVID-19, trebuie să se refacă mai bine, folosind oportunitatea de a dezvolta în continuare moduri și tehnologii de transport durabile și de a exploata pe deplin oportunitățile oferite de tehnologiile digitale.

UE are nevoie de un sistem de transport multimodal eficient și interconectat, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri. Acesta trebuie să includă o rețea feroviară de mare viteză la prețuri accesibile, o infrastructură de reîncărcare și realimentare abundentă pentru vehiculele cu emisii zero și o automatizare sporită pentru o mai mare eficiență și siguranță.

Cele 7 miliarde de euro vor redistribuite după cum urmează:

  • 5,175 de miliarde EUR pentru proiecte de infrastructură în cadrul TEN-T de bază și cuprinzătoare (căi ferate, căi navigabile interioare, porturi maritime și interioare, drumuri, terminale feroviare-rutiere și platforme logistice multimodale, centre multimodale de pasageri, aplicații inteligente și interoperabile pentru transport, mobilitate sigură și securizată, reziliență a infrastructurii);
  • 1,575 de miliarde EUR pentru un nou instrument pentru infrastructura de combustibili alternativi, pus în aplicare prin intermediul unei cereri de propuneri permanente până în 2023 (inclusiv infrastructura de reîncărcare rapidă a energiei electrice și de realimentare cu hidrogen pe rețeaua rutieră TEN-T);
  • 330 de milioane EUR pentru adaptarea TEN-T la dubla utilizare civilă și de apărare (pachetul financiar pentru mobilitate militară).

Cine poate aplica?

Unul sau mai multe state membre; Organizații internaționale sau organisme publice sau private stabilite într-un stat membru al UE, cu acordul statului membru (statelor membre) în cauză.

Solicitanții trebuie să își prezinte propunerea în format electronic prin intermediul sistemului electronic de depunere a propunerilor din cadrul portalului de finanțare și licitații până la data de 19 ianuarie 2022, ora 17:.00 CET.

Propunerile vor fi evaluate de către Comisia Europeană/Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), asistată de experți externi selectați dintr-o bază de date de experți independenți. Solicitanții vor primi rezultatele evaluării în termen de cel mult șase luni de la termenul limită de depunere, iar acordurile de grant vor fi semnate în termen de nouă luni.

Mecanismul pentru interconectarea Europei este principalul instrument de finanțare al UE pentru dezvoltarea unor rețele de transport transeuropene performante, durabile și interconectate, cu accent pe cele nouă coridoare ale rețelei centrale. Programul cofinanțează proiecte care consolidează multimodalitatea, îmbunătățesc infrastructura și promovează inovarea și noile tehnologii.

25,8 miliarde de euro sunt disponibile pentru granturi din bugetul UE 2021-2027 pentru cofinanțarea proiectelor de rețele transeuropene de transport (TEN-T) în statele membre ale UE. Până în prezen, mecanismul a sprijinit peste 1.000 de proiecte cu o valoare totală de 23,29 miliarde EUR în sectorul transporturilor.

Cererea de propuneri sprijină acțiunile din cadrul pachetelor generale, de coeziune și de mobilitate militară ale mecanismului.

Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) gestionează promovarea și evaluarea cererii de propuneri și supraveghează implementarea proiectelor.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
GALERIE FOTO28 mins ago

GALERIE FOTO⎢Trenul Connecting Europe Express traversează România. A fost întâmpinat la Brașov cu muzică live

REPUBLICA MOLDOVA55 mins ago

Asociația Orașelor din România a semnat declarația de înregistrare a CALRRM, având ca scop cooperarea dintre autoritățile publice locale din Republica Moldova și cele din România

U.E.2 hours ago

Viktor Orban acuză Comisia Europeană că blochează fondurile destinate Ungariei pentru planul de relansare post-COVID din cauza legii anti-LGBTIQ

Dragoș Pîslaru2 hours ago

Dragoș Pîslaru: România va încasa 3,8 mld. de euro prefinanțare din PNRR potrivit ultimei versiuni a înțelegerii cu Comisia Europeană

INTERVIURI2 hours ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI3 hours ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu: Fiecare lege nouă, fiecare gazoduct care ne unește cu UE și România este un pas în direcția integrării europene

Cristian Bușoi4 hours ago

Cristian Bușoi anunță că PNRR a intrat în fază finală: PNRR va însemna startul unui maraton de investiții și reforme importante pentru modernizarea României

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Franța își recheamă ambasadorii din SUA și Australia pentru consultări ca urmare a „gravităţii excepționale” a anunțului încheierii alianței de securitate AUKUS

INTERVIURI2 hours ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI3 hours ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Marian-Jean Marinescu1 day ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D3 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

Team2Share

Trending