OSCE: Modificarea Legii de organizare și funcționare a AGERPRES îi pune în pericol independența

Foto: OSCE

Reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Harlem Désir, se declară îngrijorat de recentul amendament la Legea privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, care a primit aviz favorabil la 11 octombrie 2017 din partea Comisiei de Cultură a Senatului României. Harlem Désir i-a scris luni în acest sens ministrului de externe al României, Teodor Meleșcanu, potrivit unui comunicat al organizației.

„Sunt îngrijorat în legătură cu posibilele repercusiuni ale acestui amendament pentru independența Agenției Naționale de Presă AGERPRES”, notează acesta, adăugând că Biroul său este pregătit să sprijine autoritățile române cu recomandări politice pentru a asigura respectarea deplină a angajamentelor OSCE în materie de libertate a presei. 

Reprezentantul OSCE privind libertatea mass-media monitorizează evoluțiile media în toate cele 57 de state membre ale OSCE. El oferă avertizări timpurii cu privire la încălcarea libertății de exprimare și a libertății mass-media și promovează respectarea deplină a angajamentelor OSCE privind libertatea presei.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a Raportului anual de activitate al instituției, este înscrisă pe ordinea de zi de marți a plenului Senatului.

Citiți și: Scrisoare deschisă către ambasade transmisă de Agenția Națională de Presă AGERPRES

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.