Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Turcia a fost bine organizat și a oferit alegătorilor posibilitatea de a alege între alternative politice reale, dar a fost caracterizat de un limbaj din ce în ce mai inflamator și discriminatoriu în timpul campaniei. Prejudiciul mediatic și restricțiile continue la libertatea de exprimare au creat condiții de concurență inegală și au contribuit la un avantaj nejustificat al președintelui în exercițiu, au afirmat observatorii internaționali într-o declarație publicată luni.
Misiunea comună a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO), a Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE) și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a constatat că, deși autoritățile electorale au introdus unele reglementări înainte de primul tur de scrutin pentru a asigura buna desfășurare a unui potențial tur de scrutin, legislația nu abordează aspecte importante ale organizării celui de-al doilea tur de scrutin, ceea ce are un impact negativ asupra certitudinii juridice și a stabilității cadrului juridic general.
Deși candidații au putut face campanie în mod liber, susținătorii unor partide de opoziție au continuat să se confrunte cu intimidări și hărțuiri. De ambele părți s-a folosit un limbaj inflamator și discriminatoriu, cu acuzații reciproce de colaborare cu organizații teroriste.
„Preocupările exprimate în timpul primului tur de scrutin cu privire la lipsa unor condiții de concurență echitabile și la caracterul inechitabil al campaniei au rămas nerezolvate, președintele în exercițiu continuând să beneficieze de un avantaj nejustificat”, a declarat Farah Karimi, coordonator special și lider al misiunii de observare pe termen scurt a OSCE / șef al delegației OSCE pentru AP. „Cu părere de rău, utilizarea unei retorici mai dure de către ambele părți aflate în competiție, care a fost discriminatorie și incendiară, a polarizat și mai mult mediul politic. Ieri, alegătorii au ieșit la vot în număr mare și este esențial ca învingătorul să facă eforturi reale pentru a asigura unitatea poporului turc.”
Perioada de campanie premergătoare celui de-al doilea tur de scrutin a fost în general pașnică. În același timp, au continuat cazurile de campanie electorală în timp ce se desfășurau îndatoriri oficiale înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, cu încălcări ale interdicției privind evenimentele de inaugurare în timpul perioadei de campanie. Împreună cu utilizarea continuă a resurselor publice în scopuri de campanie, acest lucru a oferit un avantaj necuvenit actualului președinte, care a fost observat și în campania din primul tur.
„Al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut ca rezultat un câștigător clar. Cu toate acestea, acest al doilea tur de scrutin a avut loc, de asemenea, într-un mediu care, din multe puncte de vedere, nu oferă condițiile necesare pentru desfășurarea unor alegeri democratice”, a declarat Frank Schwabe (Germania, SOC), șeful delegației APCE. „Turcia trebuie acum să pună în aplicare hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului și, mai presus de toate, să îi elibereze pe Osman Kavala și Selahattin Demirtaș. În viitor, Consiliul Electoral Suprem trebuie să se angajeze să asigure cea mai mare transparență posibilă pentru a consolida încrederea în procesul electoral.”
Administrația electorală a gestionat pregătirile pentru cel de-al doilea tur de scrutin în mod eficient și într-un interval de timp scurt. Cu toate acestea, autoritățile electorale naționale au amânat declararea rezultatelor parlamentare finale până după cel de-al doilea tur de scrutin, ratând termenul stabilit anterior. De asemenea, a continuat practica observată în timpul primului tur de scrutin de a organiza sesiuni închise și de a nu publica majoritatea deciziilor, inclusiv cele privind plângerile legate de rezultatele primului tur. Acest lucru a afectat și mai mult transparența activității sale. Ziua alegerilor a fost în mare parte pașnică, dar au existat cazuri izolate de violență, care au fost îndreptate în principal împotriva susținătorilor opoziției. Observatorii au remarcat, de asemenea, cazuri de vot în grup sau în familie, în timp ce secretul votului a fost potențial compromis din cauza amenajării unor secții de votare.
Procesele și arestările jurnaliștilor și bloggerilor au continuat înainte de turul doi, limitând și mai mult libertatea de exprimare. În același timp, observatorii au remarcat că multe posturi de radio și televiziune nu au respectat obligația legală de a oferi o acoperire imparțială a campaniei și șanse egale pentru cei doi candidați prezidențiali, postul public de radio și televiziune favorizându-l în mod semnificativ pe actualul președinte, iar numeroase instituții media private au remarcat o prejudecată similară.
„Este adevărat și pozitiv faptul că alegătorii au avut posibilitatea reală de a alege între alternativele politice în ziua alegerilor”, a declarat ambasadorul Jan Petersen, șeful misiunii de observare a alegerilor a BIDDO. „Dar alegătorii au fost insuficient informați din cauza lipsei de transparență din partea administrației electorale, iar lipsa unei acoperiri mediatice echilibrate a fost îngrijorătoare. Contribuind la condițiile de concurență inegală în general, acesta a fost cu siguranță unul dintre cele mai mari neajunsuri ale acestor alegeri. ODIHR este pregătit să ofere asistență pentru a le aborda.”
Observarea internațională a alegerilor la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Turcia totalizează 232 de observatori din 31 de țări, compusă din 181 de experți, observatori pe termen lung și pe termen scurt detașați de ODIHR, 31 de la AP OSCE și 20 de la APCE.