Connect with us

INTERNAȚIONAL

OSCE și CoE: În turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia, competiția electorală a continuat să fie marcată de lipsa de egalitate de șanse și de părtinirea presei în favoarea lui Erdogan

Published

on

© OSCE PA

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Turcia a fost bine organizat și a oferit alegătorilor posibilitatea de a alege între alternative politice reale, dar a fost caracterizat de un limbaj din ce în ce mai inflamator și discriminatoriu în timpul campaniei. Prejudiciul mediatic și restricțiile continue la libertatea de exprimare au creat condiții de concurență inegală și au contribuit la un avantaj nejustificat al președintelui în exercițiu, au afirmat observatorii internaționali într-o declarație publicată luni.

Misiunea comună a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO), a Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE) și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a constatat că, deși autoritățile electorale au introdus unele reglementări înainte de primul tur de scrutin pentru a asigura buna desfășurare a unui potențial tur de scrutin, legislația nu abordează aspecte importante ale organizării celui de-al doilea tur de scrutin, ceea ce are un impact negativ asupra certitudinii juridice și a stabilității cadrului juridic general.

Deși candidații au putut face campanie în mod liber, susținătorii unor partide de opoziție au continuat să se confrunte cu intimidări și hărțuiri. De ambele părți s-a folosit un limbaj inflamator și discriminatoriu, cu acuzații reciproce de colaborare cu organizații teroriste.

„Preocupările exprimate în timpul primului tur de scrutin cu privire la lipsa unor condiții de concurență echitabile și la caracterul inechitabil al campaniei au rămas nerezolvate, președintele în exercițiu continuând să beneficieze de un avantaj nejustificat”, a declarat Farah Karimi, coordonator special și lider al misiunii de observare pe termen scurt a OSCE / șef al delegației OSCE pentru AP. „Cu părere de rău, utilizarea unei retorici mai dure de către ambele părți aflate în competiție, care a fost discriminatorie și incendiară, a polarizat și mai mult mediul politic. Ieri, alegătorii au ieșit la vot în număr mare și este esențial ca învingătorul să facă eforturi reale pentru a asigura unitatea poporului turc.”

Perioada de campanie premergătoare celui de-al doilea tur de scrutin a fost în general pașnică. În același timp, au continuat cazurile de campanie electorală în timp ce se desfășurau îndatoriri oficiale înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, cu încălcări ale interdicției privind evenimentele de inaugurare în timpul perioadei de campanie. Împreună cu utilizarea continuă a resurselor publice în scopuri de campanie, acest lucru a oferit un avantaj necuvenit actualului președinte, care a fost observat și în campania din primul tur.

„Al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut ca rezultat un câștigător clar. Cu toate acestea, acest al doilea tur de scrutin a avut loc, de asemenea, într-un mediu care, din multe puncte de vedere, nu oferă condițiile necesare pentru desfășurarea unor alegeri democratice”, a declarat Frank Schwabe (Germania, SOC), șeful delegației APCE. „Turcia trebuie acum să pună în aplicare hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului și, mai presus de toate, să îi elibereze pe Osman Kavala și Selahattin Demirtaș. În viitor, Consiliul Electoral Suprem trebuie să se angajeze să asigure cea mai mare transparență posibilă pentru a consolida încrederea în procesul electoral.”

Administrația electorală a gestionat pregătirile pentru cel de-al doilea tur de scrutin în mod eficient și într-un interval de timp scurt. Cu toate acestea, autoritățile electorale naționale au amânat declararea rezultatelor parlamentare finale până după cel de-al doilea tur de scrutin, ratând termenul stabilit anterior. De asemenea, a continuat practica observată în timpul primului tur de scrutin de a organiza sesiuni închise și de a nu publica majoritatea deciziilor, inclusiv cele privind plângerile legate de rezultatele primului tur. Acest lucru a afectat și mai mult transparența activității sale. Ziua alegerilor a fost în mare parte pașnică, dar au existat cazuri izolate de violență, care au fost îndreptate în principal împotriva susținătorilor opoziției. Observatorii au remarcat, de asemenea, cazuri de vot în grup sau în familie, în timp ce secretul votului a fost potențial compromis din cauza amenajării unor secții de votare.

Procesele și arestările jurnaliștilor și bloggerilor au continuat înainte de turul doi, limitând și mai mult libertatea de exprimare. În același timp, observatorii au remarcat că multe posturi de radio și televiziune nu au respectat obligația legală de a oferi o acoperire imparțială a campaniei și șanse egale pentru cei doi candidați prezidențiali, postul public de radio și televiziune favorizându-l în mod semnificativ pe actualul președinte, iar numeroase instituții media private au remarcat o prejudecată similară.

„Este adevărat și pozitiv faptul că alegătorii au avut posibilitatea reală de a alege între alternativele politice în ziua alegerilor”, a declarat ambasadorul Jan Petersen, șeful misiunii de observare a alegerilor a BIDDO. „Dar alegătorii au fost insuficient informați din cauza lipsei de transparență din partea administrației electorale, iar lipsa unei acoperiri mediatice echilibrate a fost îngrijorătoare. Contribuind la condițiile de concurență inegală în general, acesta a fost cu siguranță unul dintre cele mai mari neajunsuri ale acestor alegeri. ODIHR este pregătit să ofere asistență pentru a le aborda.”

Observarea internațională a alegerilor la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Turcia totalizează 232 de observatori din 31 de țări, compusă din 181 de experți, observatori pe termen lung și pe termen scurt detașați de ODIHR, 31 de la AP OSCE și 20 de la APCE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL DE SECURITATE

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

Published

on

© United Nations

Ministrul  afacerilor externe Luminița Odobescu a participat miercuri, la New York, la dezbaterea deschisă de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU dedicată păcii și securității în Ucraina, context în care șefa diplomației române a arătat că România susține pe deplin Formula de Pace din Ucraina propusă de președintele Volodimir Zelenski

Conform poziției exprimate de Odobescu în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Formula de Pace este “cadrul unic care să conducă la o pace echitabilă, durabilă și sustenabilă” și la “o pace care să nu recompenseze agresorul”.

Reuniunea la nivel înalt, la care au participat un număr semnificativ de lideri, a fost organizată de Albania, țară care deține președinția Consiliului de Securitate în luna septembrie 2023.

Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a reiterat condamnarea fermă de către România a agresiunii militare ilegale împotriva Ucrainei a Federației Ruse, membru permanent al Consiliului de Securitate, format care are vocația de garant al păcii și securității internaționale, arată MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

 

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reafirmat rolul activ asumat de România la ONU, de susținător al multilateralismului eficient și al ordinii internaționale bazate pe reguli, precum și de actor implicat în consolidarea securității internaționale și în contracararea impactului negativ al consecințelor agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Totodată, a subliniat că războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor și normelor de drept internațional, consacrate prin prevederile Cartei ONU, generând o criză gravă, cu consecințe multiple și amploare globală, în ceea ce privește, printre altele, securitatea alimentară, energetică, economică, sau protecția mediului. 

Cu această ocazie, a reafirmat sprijinul pentru Formula de Pace propusă de președintele Zelenski și pentru eforturile diplomatice subsumate pentru asigurarea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile.

Ministrul afacerilor externe a  exprimat susținerea fermă a României pentru identificarea de soluții juridice adecvate, eficiente, pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru crima de agresiune comisă în războiul  Federației Ruse împotriva Ucrainei.

De asemenea, a informat despre sprijinul constant și cuprinzător pe care România va continua să îl acorde Republicii Moldova, puternic afectată de agresiunea militară rusă în Ucraina.

Continue Reading

ONU

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

Published

on

© MAE

 Ministrul de externe Luminița Odobescu a semnat miercuri, la sediul ONU, Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, în marja participării la segmentul la nivel înalt a celei de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, semnificația politică a tratatului este deosebită, demonstrând nivelul actual de ambiție al comunității internaționale, interesul pentru protecția mediului și protecția oceanelor.

Tratatul, adoptat la 19 iunie 2023, prin consens, după aproximativ 20 de ani de negocieri, vine în aplicarea Convenției privind dreptul mării de la Montego Bay și reglementează  aspecte privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, precum: conservarea resurselor genetice marine și protecția biodiversității inclusiv prin stabilirea unor arii marine protejate, modul de realizare a evaluării impactului asupra mediului, modul de împărțire a beneficiilor, transferul de tehnologie și consolidarea capacităților statelor în curs de dezvoltare.

Implicarea activă a României în finalizarea tratatului reflectă poziția constantă a țării noastre de promotor al dreptului internațional și al proceselor onusiene.

În context, România încurajează celelalte statele ONU să semneze și să ratifice cât mai rapid și într-un număr cât mai mare acest tratat, fiind necesară ratificarea de un număr de 60 de state pentru intrarea sa în vigoare.

În 2019, un raport al ONU a avertizat că un milion de specii de plante și animale riscă să dispară în decenii. Experții consideră că principalele cauze ale acestei potențiale distrugeri sunt schimbările climatice, alături de pierderea habitatului, poluarea și dezvoltarea.

Continue Reading

ONU

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

Published

on

© United Nations

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația, a afirmat miercuri președinta acestei țări, Maia Sandu, într-un discurs susținut de la tribuna Adunării Generale a ONU de la New York.

Vorbind de pe podiumului unicului for global, lidera de la Chișinău a subliniat că Moldova este în prima linie a luptei pentru democrație și ține piept amenințărilor hibride.

“De la înalta tribună a ONU am făcut apel către lumea liberă să ne sprijine. Astăzi, lupta pentru democrație în orice colț al lumii este luptă pentru democrație pretutindeni”, a scris Sandu, pe Facebook, după ce a rostit discursul său.

În intervenția națională prezentată plenului celei de-a 78-a sesiuni anuale a forului onusian, Maia Sandu și-a centrat alocuțiunea pe sprijinirea Ucrainei, pe apelul către comunitatea internațională de susținere a Republicii Moldova și pe o pledoarie privind aderarea țării sale Uniunea Europeană.

Ea a precizat că progresul economic, întărirea securității și o democrație consolidată sunt pașii care apropie țara sa de aderarea la UE.

“Aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația — în Moldova și pe continent”, a subliniat președinta R. Moldova.

“Extinderea UE este unicul mod pentru a ne asigura că vecinătatea noastră rămâne ancorată în lumea liberă și că oferim o viață mai bună pentru cetățenii noștri. Acest lucru va demonstra totodată angajamentul Uniunii pentru pace – însuși motivul pentru care UE a fost construită”, a adăugat Maia Sandu.

 

În ceea ce privește aderarea la UE, a precizat ea, “suntem adepți ai unui proces echitabil și bazat pe merite, iar noi am continuat să ne facem, conștiincioși, tema pentru acasă”. “În acest sens, fac un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină”, a conchis ea

În perioada 18-20 septembrie, Maia Sandu participă la dezbaterile din cadrul Adunării Generale a ONU. Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi”.

Aflată la New York, Maia Sandu a primit și Premiul “Freedom Fighter” 2023 din partea think tank-ului Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA).

Programul vizitei a inclus, printre altele, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

În marja participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale, Maia Sandu a avut o serie de întrevederi bilaterale cu președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, și prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson.

Discuțiile s-au axat pe aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.26 mins ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu1 hour ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 hour ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU2 hours ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU3 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA4 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

Victor Negrescu1 hour ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE15 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU16 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending