Ouăle de la găinile stresate nu se vor mai comercializa după 1 ianuarie

România şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouăle marcate cu cifra trei, a anunţat preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan-Roatiş, potrivit Gandul.info.

Cifra trei marcată pe ouă semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite.

“CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la această dată oăle marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinară va întări controalele astfel încât piaţa românească să nu fie invadată de cantităţi mari de stocuri de ouă din ţările membre pe care nu le vom mai putea desface după 1 ianuarie 2012”, a precizat Roatiş.

România deţine 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor. Dintre acestea, 18 au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011.

De asemenea, alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iulie 2012, în situţia de a fi închise fiind doar două exploataţii.

Preşedintele ANSVSA a precizat că toate cantităţile de ouă marcate cu cifra trei, din producţie proprie, care nu vor fi comercializate până la finele anului, vor putea fi trimise către industrializare.

Sursa articol: Adevarul.ro

Sursa foto: en.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.