Connect with us

G20

Ovații și trandafiri pentru Angela Merkel la ultimul său summit G20: “O campioană a multilateralismului. Vom prețui această moștenire”

Published

on

© Palazzo Chigi/ governo.it

Liderii din G20 reuniţi la Roma au ovaţionat-o duminică pe şefa executivului german Angela Merkel, cu prilejul ultimei ei participări la summit în calitate de cancelar, relatează dpa.

Premierul italian Mario Draghi, gazda summitului, i-a oferit Angelei Merkel un buchet de trandafiri multicolori, în timp ce ceilalţi şefi de stat şi guvern participanţi s-au ridicat de pe scaune şi au aplaudat.

“Doresc să-i adresez mulţumiri speciale Angelei Merkel, pentru care acesta este ultimul summit G20 în calitate de cancelar al Germaniei, după 16 ani în funcţie”, a spus Draghi, potrivit Agerpres.

“Cancelarul Merkel a fost un adevărat campion al multilateralismului şi ordinii internaţionale bazate pe reguli. Leadershipul şi determinarea sa de a construi consens au fost de nepreţuit pentru acest grup. Vom preţui această moştenire pentru foarte multă vreme. Mulţumim, dragă doamnă cancelar, dragă Angela”, a adăugat premierul italian.

 

Summitul G20 este cel de-al patrulea summit major din acest an care a marcat ultimele reprezentanții ale Angelei Merkel pe scena lumii.

Despărțirea Angelei Merkel de marea scenă politică europeană și internațională a început în luna iunie, ea participând pentru ultima dată la summit-urile G7 și NATO, structuri și organizații unde, de asemenea, a căpătat o poziție longevivă.

Totodată, în ultimele luni mai mulți lideri occidentali au găzduit vizite ale longevivului lideri transatlantic. Pe 15 iulie, la Casa Albă, președintele SUA Joe Biden a elogiat “natura istorică” a mandatelor Angelei Merkel: “Ai fost un apărător de neclintit al Europei unite și al alianței transatlantice. Îmi va fi dor să te văd la summiturile noastre”. Cel mai recent, ea a fost laureată cu Premiul “Carol al V-lea” de regele Spaniei pentru că reprezintă “spiritul celei mai bune Europe unite”.

Consiliul European de toamnă de la Bruxelles din 21-22 octombrie, o reuniune altfel ordinară și prevăzută în calendarul politic instituțional, a fost scena unui moment demn de a fi înscris în cronica istoriei integrării europene. Liderii statelor membre au organizat o ceremonie de adio pentru cancelarul german Angela Merkel, aflată la cel de-al 107-lea și (probabil) ultimul său Consiliu European înainte de a se retrage de la conducerea celei mai mari puteri europene, după 16 ani, și de a se îndrepta către panteonul integrării europene. Mai mult, în cadrul ceremoniei de adio organizate de liderii europeni, care a cuprins o fotografie de familie, un cadou simbolic și aplauze la scenă deschisă, omologii săi europeni i-au rezervat cancelarului german o surpriză aparte: un mesaj video din partea unuia dintre cei mai apropiați parteneri internaționali ai Angelei Merkel, fostul președinte american Barack Obama.

De asemenea, într-un discurs de omagiere, Charles Michel – care prezidează summiturile UE – a descris-o pe Merkel ca fiind “un monument” și a spus că fără ea reuniunile “vor fi ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel”.

În cadrul unui summit de două zile desfășurat la Roma, înaintea conferinței COP26 privind clima, liderii celor mai puternice și industrializate 20 de țări ale lumii (G20), la care se alătură și Uniunea Europeană, au reafirmat angajamentul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale. De asemenea, aceștia s-au angajat să îmbunătățească accesul global la vaccinurile COVID-19 în țările în curs de dezvoltare și să pună în aplicare o reformă globală a impozitului pe profit pentru companiile multinaționale până în anul 2023.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G20

Canada se opune participării Rusiei la următorul summit G20

Published

on

© Prime Minister of Canada

Premierul canadian, Justin Trudeau, consideră că Rusia nu își are locul la următorul summit G20 deoarece nu poate fi considerată un ”partener constructiv”, anunță AFP, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că ”nu putem sta cu Rusia la masă”, anunțând că a discutat acest subiect cu șeful statului indonezian, a cărui țară deține anul acesta președinția G20.

”Nu are sens să avem o discuţie despre creşterea economică globală dacă ţara responsabilă de o mare parte a tulburărilor se află în jurul mesei”, a adăugat prim-ministrul canadian.

Decizia aparţine G20, un format creat pentru a promova dialogul între vechile puteri industriale ale G7 şi giganţii economici emergenţi precum China, Brazilia şi Rusia.

”Este logic ca Vladimir Putin să nu fie (prezent) anul acesta. (În privinţa unei) expulzări pe termen lung, va trebui să avem o discuţie în acest sens”, a adăugat premierul Trudeau.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a solicitat săptămâna trecut excluderea Rusiei din G20.

Indonezia, care deţine preşedinţia G20, a declarat că va rămâne ”imparţială”, în timp ce China a spus deja că preşedintele Vladimir Putin ar trebui să participe la summitul programat să aibă loc la sfârşitul acestui an.

Amintim că Rusia a fost exclusă din G8, grup cea a devenit acum G7, după anexarea ilegală a Peninsulei ucrainene Crimeea, gest condamnat de comunitatea internațională care a impus de atunci sancțiuni ce sunt reînnoite periodic.

Continue Reading

G20

G20 – Joe Biden a reunit UE și liderii din 14 țări la un summit privind rezilienţa lanţului de aprovizionare global: Aceasta este puterea Americii când lucrează cu aliaţii

Published

on

© White House

Summitul G20 de la Roma “a arătat puterea Americii atunci când aceasta se implică”, a declarat preşedintele american Joe Biden la finalul reuniunii de două zile a celor mai puternici lideri ai planetei și în cadrul căreia liderul de la Casa Albă a organizat “un summit privind rezilienţa lanţului de aprovizionare global cu Uniunea Europeană şi alte 14 ţări ce împărtăşesc aceleaşi idei”.

“Ceea ce am văzut aici este puterea Americii atunci când se angajează şi lucrează cu aliaţii noştri parteneri asupra problemelor. Nimic nu poate înlocui negocierile faţă în faţă pentru cooperarea pe plan mondial”, a spus el, conform declarațiilor transcrise de Casa Albă.

Potrivit acestuia, G20 a produs totuşi rezultate tangibile asupra climei, economiei şi pandemiei de COVID-19, însă a arătat că are o dezamăgire cu privire la China și la Rusia.

“Dezamăgirea se referă la faptul că Rusia și China, practic nu au apărut în ceea ce privește orice angajamente pentru a aborda schimbările climatice. Și există un motiv pentru care oamenii ar trebui să fie dezamăgiți de acest lucru. Eu însumi am considerat-o dezamăgitoare”, a spus Biden, în contextul în care președinții Vladimir Putin și Xi Jinping nu au participat fizic la summitul G20, ei adresându-se prin videoconferință, iar cele două țări fiind reprezentate de miniștrii de externe Serghei Lavrov și Wang Yi.

 

Înainte de finalul summitului, Biden a anunţat noi măsuri pentru reglementarea problemelor întâmpinate de lanţul de aprovizionare pe plan global.

El a organizat o reuniune la nivel înalt privind reziliența lanțului de aprovizionare la nivel mondial, împreună cu Uniunea Europeană și 14 țări care împărtășesc aceleași idei, pentru a promova o mai mare cooperare internațională în ceea ce privește perturbările pe termen scurt ale lanțului de aprovizionare și pentru a trasa o cale de consolidare și diversificare a întregului ecosistem al lanțului de aprovizionare pe termen lung – de la materii prime, produse intermediare și finite, producție, până la transport, logistică, depozitare și distribuție.

 

Prezent în faţa presei la Roma, înconjurat de alţi lideri mondiali veniţi fizic în capitala italiană, Biden a subliniat importanţa primordială a bunelor condiţii de aprovizionare pentru “majoritatea cetăţenilor”.

“În timpul acestei pandemii, am constatat întârzieri în livrările de automobile sau electronice”, a amintit el, relatează Agerpres.

Administraţia SUA este preocupată de aceste dificultăţi de aprovizionare pe plan global care, de la reluarea activităţilor, au dus la creşterea preţurilor şi sporesc temerile privind o inflaţie mai îndelungată decât se previziona şi care îi nemulţumeşte pe americani.

Între măsurile concrete anunţate de Biden se numără o finanţare suplimentară a asistenţei tehnice pentru Mexic şi partenerii SUA din America centrală în scopul rezolvării blocajelor de ordin logistic.

Va urma de asemenea să fie semnat un decret vizând accelerarea livrării de materiale militare “pentru a reacţiona mai rapid la insuficienţe”, a mai spus Biden.

“Nu ne putem relua activităţile ca de obicei după ce am văzut cum epidemia a întrerupt lanţul de aprovizionare. Coordonarea este cheia. Trebuie să lucrăm împreună”, a subliniat Biden.

Pentru 2022 este prevăzut de altfel un summit internaţional ce va reuni companii private, sindicate şi alte instituţii sub egida Departamentelor de Stat şi comerţului american, în vederea reluării funcţionării lanţului de aprovizionare.

Reuniunea găzduită de Biden a fost salutată de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În cadrul unui summit de două zile desfășurat la Roma, înaintea conferinței COP26 privind clima, liderii celor mai puternice și industrializate 20 de țări ale lumii (G20), la care se alătură și Uniunea Europeană, au reafirmat angajamentul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale. De asemenea, aceștia s-au angajat să îmbunătățească accesul global la vaccinurile COVID-19 în țările în curs de dezvoltare și să pună în aplicare o reformă globală a impozitului pe profit pentru companiile multinaționale până în anul 2023. Într-o notă distinctă, Statele Unite și Uniunea Europeană au deschis “o nouă eră a cooperării transatlantice”, cele două părți hotărând să elimine tarifele privind oțelul și aluminiul, să își întrerupă litigiile la Organizația Mondială a Comerțului pe această temă și să pună bazele unui acord global durabil pentru a reduce amprenta de carbon generată din comercializarea produselor din oțel și aluminiu.

Continue Reading

G20

Declarația Summitului G20 de la Roma, primul pentru Joe Biden și ultimul pentru Angela Merkel: Liderii lumii evită să fixeze o dată clară pentru atingerea neutralității climatice

Published

on

© G20/ Twitter

În cadrul unui summit de două zile desfășurat la Roma, înaintea conferinței COP26 privind clima, liderii celor mai puternice și industrializate 20 de țări ale lumii (G20), la care se alătură și Uniunea Europeană, au reafirmat angajamentul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale. De asemenea, aceștia s-au angajat să îmbunătățească accesul global la vaccinurile COVID-19 în țările în curs de dezvoltare și să pună în aplicare o reformă globală a impozitului pe profit pentru companiile multinaționale până în anul 2023.

Reuniți sub auspiciile președinției italiene a G20 și a premierului Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, Joe Biden, aflat la primul său G20, Angela Merkel, aflată la ultimul summit G20, și ceilalți lideri în frunte cu președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul britanic Boris Johnson au adoptat o declarație comună de 17 pagini, cu multiple obiective, însă cu o omisiune majoră: “Nu a fost stabilită nicio dată pentru atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon”.

După summitul din weekend al șefilor de stat din cele mai mari 20 de economii ale lumii, la care președinții Rusiei și Chinei au fost marii absenți, s-au înregistrat puține progrese, în timp ce figurile politice cheie au sosit la Glasgow pentru o conferință crucială a ONU privind schimbările climatice, COP26, relatează Deutsche Welle, care citează dezamăgirea secretarului general al Națiunilor, Antonio Guterres.

În schimb, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat pentru o redresare echitabilă echitabilă, încurajând inițiativele G20 de reducere a datoriilor și de adoptare a obligațiunilor sociale și verzi pentru ca “nicio țară să nu fie nevoită să aleagă între a-și onora datoria și a investi în sănătate și redresare durabilă”.

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai presante probleme la nivel mondial, a spus și Angela Merkel, cancelarul german aflat la ultimul său summit G20: adăugând cu referire la declarația summitului că: “Avem un rezultat foarte bun”.

Potrivit lui Emmanuel Macron, conferința COP26 ce urmează summitului G20 “va reuși dacă noi, statele și organizațiile, vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, cu planuri de acțiune clare și concrete”.

“Să ne luăm cu toții acest angajament. Timpul pentru acțiune este acum, nu mâine”, a pledat el înainte ca declarația finală a summitului să fie publicată. Apeluri pentru un angajament global mai puternic în direcția combaterii schimbărilor climatice au venit și din partea premierului britanic Boris Johnson, gazda COP26 de la Glasgow care începe luni, precum și din partea unui invitat special al summitului, prințul Charles al Marii Britanii.

Pe scurt, în Declarația liderilor G20 de la Roma, sintetizată de Consiliul UE, șefii de stat și de guvern s-au angajat: 

– să mențină la îndemână obiectivul unei încălziri globale de 1,5 grade față de nivelurile pre-industriale;

– să accelereze acțiunile în vederea atingerii unui nivel net de emisii de gaze cu efect de seră la nivel mondial sau a neutralității emisiilor de dioxid de carbon până la jumătatea secolului sau în jurul acestei date;

– să reafirme angajamentul țărilor dezvoltate de a mobiliza în comun 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice și să salute noile angajamente asumate de unii membri ai G20;

– să pună în aplicare până în 2023 noile norme pentru un sistem fiscal internațional mai stabil și mai echitabil, inclusiv un impozit pe profit minim de 15 % la nivel mondial;

– să depună eforturi suplimentare pentru a asigura o mai bună și mai rapidă pentru vaccinurile COVID-19 în țările cu venituri mici și mijlocii;

– să înființeze un grup operativ comun G20 pentru finanțe și sănătate pentru a asigura finanțarea adecvată a prevenirii, pregătirii și reacției în caz de pandemie;

Redresarea economică

Liderii au remarcat faptul că economia mondială și-a revenit într-un ritm solid în 2021, datorită lansării vaccinurilor și sprijinului politic continuu. Cu toate acestea, redresarea a fost foarte divergentă între țări și în cadrul acestora.

Din acest motiv, G20 rămâne hotărât să utilizeze toate instrumentele disponibile atât timp cât este necesar pentru a aborda consecințele negative ale pandemiei, în special asupra celor mai afectate, cum ar fi femeile, tinerii și lucrătorii informali și slab calificați, precum și asupra inegalităților.

ȚVom continua să susținem redresarea, evitând orice retragere prematură a măsurilor de sprijin, păstrând în același timp stabilitatea financiară și sustenabilitatea fiscală pe termen lung și protejându-ne împotriva riscurilor de scădere și a efectelor negative de propagare”, și-au asumat liderii.

G20 va rămâne, de asemenea, vigilent la provocările economice globale, cum ar fi perturbarea lanțurilor de aprovizionare.

COVID-19

Pentru a remedia lacunele persistente în materie de vaccinare, liderii G20 s-au angajat să sporească în mod substanțial furnizarea de vaccinuri, produse terapeutice și diagnostice și accesul la acestea, acordând o atenție deosebită nevoilor țărilor cu venituri mici și mijlocii.

Acest lucru ar trebui să permită realizarea de progrese în vederea atingerii obiectivului de a vaccina cel puțin 40 % din populație în toate țările până la sfârșitul anului 2021 și 70 % până la jumătatea anului 2022, astfel cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Asigurarea unei distribuții rapide și echitabile a vaccinurilor la nivel mondial va implica consolidarea lanțurilor de aprovizionare, extinderea și diversificarea capacității de producție, promovarea acceptării și încrederii în vaccinuri și combaterea dezinformării.

Liderii G20 și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul față de Declarația de la Roma, adoptată la Summitul mondial privind sănătatea din luna mai, ca “busolă pentru acțiunea colectivă”.

Prevenirea, pregătirea și reacția în caz de pandemie (PPR)

Pentru a asigura o finanțare adecvată, durabilă și mai bine coordonată a PPR în caz de pandemie, liderii G20 au înființat un grup operativ comun G20 pentru finanțe și sănătate.

Grupul operativ va elabora, până la începutul anului 2022, modalitățile de stabilire a unui mecanism financiar, care va fi coordonat de OMS, pentru a spori finanțarea globală pentru PPR pandemică.

Crearea grupului operativ a fost propusă de miniștrii sănătății și finanțelor din G20 în ajunul summitului.

Climă și energie

Liderii G20 s-au angajat să colaboreze pentru a asigura succesul conferinței ONU privind clima (COP26), care a început la Glasgow, în Regatul Unit, în paralel cu summitul G20.

Aceștia și-au reafirmat angajamentul față de punerea în aplicare integrală și efectivă a Convenției Națiunilor Unite privind clima (UNFCCC) și a Acordului de la Paris.

Liderii G20 au remarcat faptul că menținerea obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade față de nivelurile pre-industriale va necesita acțiuni semnificative și eficace și angajamentul tuturor țărilor, ținând seama de diferitele abordări.

Aceștia s-au angajat să pună capăt finanțării publice internaționale pentru noi surse de energie electrică pe bază de cărbune în străinătate până la sfârșitul anului 2021.

Liderii G20 au subliniat angajamentul lor de a menține securitatea energetică, abordând în același timp problema schimbărilor climatice, și de a garanta tranziții ale sistemului energetic care să mențină energia la prețuri accesibile pentru gospodăriile și întreprinderile cele mai vulnerabile.

Aceștia au subliniat, de asemenea, importanța menținerii unor fluxuri neîntrerupte de energie din diferite surse, furnizori și rute și a promovării unor piețe internaționale de energie deschise, competitive și libere.

Biodiversitate și mediu

Liderii G20 s-au angajat să consolideze acțiunile pentru a stopa și inversa pierderea biodiversității până în 2030.

Aceștia se vor strădui să se asigure că cel puțin 30 % din terenurile globale și cel puțin 30 % din oceanele și mările globale sunt conservate sau protejate până în 2030 și vor contribui la realizarea de progrese în vederea atingerii acestui obiectiv, în conformitate cu circumstanțele naționale.

Liderii au îndemnat alte țări să își unească forțele cu G20 pentru a atinge obiectivul aspirațional de plantare a 1 trilion de copaci până în 2030, cu implicarea sectorului privat și a societății civile.

Dezvoltare durabilă

Liderii G20 și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la impactul crizei COVID-19, în special în țările în curs de dezvoltare. Aceștia și-au reafirmat angajamentul față de un răspuns global pentru a accelera progresele în direcția Obiectivelor de dezvoltare durabilă și pentru a sprijini o redresare durabilă, favorabilă incluziunii și rezilientă în întreaga lume.

Liderii s-au angajat să își consolideze acțiunile în vederea punerii în aplicare a Planului de acțiune al G20 privind Agenda 2030 și a Sprijinului G20 pentru răspunsul și redresarea COVID-19 în țările în curs de dezvoltare. De asemenea, aceștia și-au reafirmat sprijinul continuu pentru țările africane printr-o serie de inițiative precum Pactul G20 cu Africa.

După criza financiară din 2008, liderii mondiali au căutat soluții multilaterale și au organizat primul summit al liderilor G20 la Washington D.C. Împreună, membrii G20 reprezintă aproximativ 90 % din PIB-ul mondial, 80 % din comerțul mondial și două treimi din populația lumii, precum și aproximativ 60 % din totalul terenurilor agricole și circa 80 % din comerțul mondial cu produse agricole.

Din acel moment, membrii G20 au decis să-și stimuleze economiile și să se abțină de la măsuri protecționiste, grăbind astfel sfârșitul recesiunii. S-a dovedit astfel că doar colaborând, actorii majori ai economiei mondiale pot să găsească soluții la provocările unei lumi în schimbare rapidă și să asigure stabilitatea și continuitatea sistemelor economice și financiare care stau la baza securității și prosperității mondiale.

Membrii G20 sunt: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, Italia, India, Indonezia, Japonia, Mexic, Republica Coreea, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite, Uniunea Europeană. UE este membru cu drepturi depline al G20, alături de trei dintre statele sale membre: Franța, Germania și Italia. Spania este invitat permanent.

Summit-urile G20 din anii viitori vor avea loc în Indonezia, India și Brazilia.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL23 mins ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA17 hours ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

NATO18 hours ago

Sondaj NATO înainte de summitul istoric de la Madrid: Peste 80% dintre români consideră că România este mai sigură datorită Alianței și că aceasta este importantă pentru viitorul securității lor

CONSILIUL EUROPEAN19 hours ago

Comunitatea Politică Europeană propusă de Macron s-ar putea reuni în premieră la Praga, în toamnă. Formatul va reuni liderii UE și liderii țărilor aspirante la UE

ROMÂNIA19 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat liderilor din UE eforturile României pentru a asigura securitatea alimentară globală în contextul blocadei rusești a porturilor ucrainene

CONSILIUL EUROPEAN20 hours ago

Charles Michel anunță că UE va coordona îndeaproape arhitectura financiară europeană: Inflația este o preocupare majoră pentru noi

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi2 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL4 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL5 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac7 days ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending