SUA
Ovaționat de Convenția Democrată, Joe Biden predă torța succesiunii spre Casa Albă: “Am făcut o mulțime de greșeli, dar am dat Americii tot ce am avut mai bun timp de 50 de ani”
Published
3 weeks agoon
Prima zi a Convenției naționale a Partidului Democrat din Chicago, care va culmina cu nominalizarea cuplului Kamala Harris – Tim Walz pentru Casa Albă, a salutat realizările și moștenirea președintelui Joe Biden, care a predat torța către vicepreședinta Kamala Harris prin retragerea sa din competiția cu republicanul Donald Tump, ex-președintele pe care Biden l-a învins la alegerile prezidențiale americane din 2020.
Biden a primit un rămas bun afectuos din partea mulțimii de delegați, care au scandat și au fluturat bannere și au ascultat cu atenție discursul principal al lui Biden, care a durat o oră, relatează CNBC, referindu-se la scandările “Mulțumim, Joe!” și “Noi îl iubim pe Joe”.
De asemenea, vicepreședintele Kamala Harris a avut o apariție surpriză în prima parte a serii. Candidatul democrat nu figura pe ordinea de zi oficială, dar a urcat pe scenă pentru a-l elogia pe Joe Biden.
Tot în prima zi a Convenției Democrate, fostul secretar de stat Hillary Clinton, și candidat învins de Donald Trump la alegerile din 2016, a luat cuvântul, atacându-l pe Donald Trump și punându-și speranța în Harris pentru a “sparge” plafonul de sticlă, și anume alegerea primei femei președintă a SUA, după cum relatează The Guardian.
Înlăcrimat la urcarea pe scenă, Biden nu a reușit să scoată niciun cuvânt în primele minute ale discursului său principal, fiind înecat de mulțimea care l-a ovaționat în picioare și a scandat “Mulțumim, Joe!”
Președintele i-a mulțumit fiicei sale, Ashley Biden, care l-a prezentat, împreună cu fiul său, Hunter, și soția sa, Jill Biden. Expresiile copleșitoare de sprijin pentru Biden au încununat o lună profund dificilă pentru președinte, care a decis să se retragă din cursă la 21 iulie, pe măsură ce Partidul Democrat devenea din ce în ce mai îngrijorat de capacitatea sa de a-l învinge pe Trump.
El a negat informațiile potrivit cărora ar avea resentimente față de membrii Partidului Democrat care i-au cerut să se retragă din cursa prezidențială, în timp ce Prima Doamnă, Jill Biden, a spus că soțul său a săpat “adânc în sufletul său” în decizia de a renunța la candidatura sa pentru realegere.
“Toate aceste discuții despre cum sunt supărat pe toți oamenii care au spus că ar trebui să mă retrag – nu este adevărat. A fost onoarea vieții mele să fiu președintele vostru. Îmi iubesc slujba, dar îmi iubesc mai mult țara”, a spus Biden.
În schimb, el a spus că se concentrează pe terminarea celor cinci luni rămase din mandatul său: “Mai am cinci luni de președinție. Am multe de făcut. Intenționez să le fac”.
Într-un discurs simbolic de retragere, dar și de predare a ștafetei, Biden a trecut în revistă realizările marcante ale mandatului său prezidențial și a făcut loc pentru a împărtăși recunoașterea realizărilor sale cu vicepreședinta Kamala Harris.
“Am avut unul dintre cei mai extraordinari patru ani de progres din toate timpurile, punct. Când spun noi, mă refer la Kamala și la mine”, a spus el, după ce în urmă cu o săptămână s-a auto-intitulat drept un “președinte de tranziție“.
În ceea ce ar putea fi probabil cea mai vizionată apariție publică a sa din ultimele luni ale mandatului său, Biden a enumerat realizările politice majore ale administrației sale, cum ar fi legea privind reducerea inflației și legea privind cipurile.
“Democrația a învins în 2020. În ultimii patru ani, am demonstrat că democrația dă rezultate. Iar cu Kamala Harris și Tim Walz, democrația va fi păstrată”, a spus el. În timp ce mulțimea scanda: “Mulțumesc, Joe”, președintele a răspuns: “Mulțumesc și Kamala”.
În timpul discursului său, Biden a rostit jurământul pe care l-a făcut pe 20 ianuarie 2021, când a devenit cel de-al 46-lea președinte al SUA, amintind că a făcut acest lucru la doar două săptămâni după ce același loc unde se afla, Capitoliul SUA, era scena unor violențe fără precedent. “În America nu este loc pentru violență politică”, a insistat el.
La sfârșitul discursului său de aproape o oră, lui Biden i s-a alăturat pe scenă familia sa, inclusiv Jill Biden, împreună cu Harris și soțul acesteia, Doug Emhoff.
În încheierea discursului său, Joe Biden a declarat că s-a dedicat slujirii Statelor Unite și că nu s-a simțit niciodată mai optimist cu privire la viitorul țării.
“Am făcut o mulțime de greșeli în cariera mea, dar v-am dat tot ce am avut mai bun timp de 50 de ani. Ca mulți dintre voi, mi-am dat inima și sufletul națiunii noastre și am fost binecuvântat de un milion de ori în schimb cu sprijinul poporului american. Am fost într-adevăr prea tânăr pentru a fi membru în Senat, pentru că nu aveam încă 30 de ani, și prea bătrân pentru a rămâne președinte. Dar sper că știți cât de recunoscător vă sunt tuturor. Pot să spun cu sinceritate, și o spun pe șleau, dându-mi cuvântul de Biden, pot să spun cu sinceritate că sunt mai optimist în privința viitorului decât am fost când am fost ales senator al Statelor Unite la vârsta de 29 de ani”, a conchis Joe Biden.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice asupra unor state din NATO și UE
Nicolae Ciucă: Trebuie încheiat un protocol cu Ucraina pentru ca dronele rusești care pătrund în România “să poată fi angajate de către sistemele de apărare antiaeriană”
Iulian Chifu: Kursk și Lumea lui Putin în intelligence-ul anglo-american
Ursula von der Leyen prezintă miercuri în Parlamentul European repartizarea portofoliilor în viitoarea Comisie. Ce domeniu ar putea primi România?
INTERNAȚIONAL
Secretarul de stat american va merge la Londra pentru a discuta despre Orientul Mijlociu și Ucraina
Published
1 day agoon
September 8, 2024By
REDACTIASecretarul de stat american Antony Blinken va merge la Londra în perioada 9-10 septembrie pentru a discuta despre Orientul Mijlociu și Ucraina, înaintea unei vizite a premierului britanic Keir Starmer, a anunțat sâmbătă Departamentul de Stat.
Şeful diplomaţiei de la Washington va deschide dialogul strategic SUA – Regatul Unit, „reafirmând relaţia noastră specială”, se arată în comunicatul citat.
În cursul vizitei de la Londra, Blinken se va întâlni, de asemenea, cu înalți oficiali guvernamentali pentru a discuta o serie de probleme critice, inclusiv despre regiunea indo-pacifică, parteneriatul AUKUS, Orientul Mijlociu și eforturile SUA de a sprijini Ucraina.
Premierul britanic Keir Starmer va fi primit pe 13 septembrie de preşedintele american, Joe Biden, a anunţat Casa Albă. Keir Starmer a mai fost primit la Casa Albă pe 10 iulie cu ocazia summitului NATO de la Washington, informează Agerpres.
INTERNAȚIONAL
Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei
Published
2 days agoon
September 7, 2024By
REDACTIASecretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins vineri încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra unor ţinte situate pe teritoriul Rusiei, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.
„Nu cred că există o anumită capabilitate care să poată fi decisivă în acest război”, a explicat Austin la încheierea unei noi întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care a reunit baza aeriană Ramstein din Germania ţările ce oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.
Situaţia prezentă de pe câmpul de luptă arată că Rusia deja şi-a mutat la baze din afara razei de acţiune (de 300 de kilometri) a rachetelor americane ATACMS unele dintre avioanele folosite în lansarea bombelor ghidate cu planare, o armă cu mare putere distructivă folosită de armata rusă împotriva poziţiilor ucrainene pe frontul din interiorul Ucrainei.
Cât despre argumentul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căruia există în Rusia multe ţinte strategice pe care Ucraina le-ar putea lovi dacă ar primi rachete cu rază mai lungă de acţiune, Lloyd Austin a spus că există şi alte modalităţi de atac asupra unor asemenea ţinte, cum ar fi de pildă dronele, pe care Ucraina de altfel chiar le foloseşte pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, îndeosebi asupra rafinăriilor, depozitelor petroliere şi bazelor aeriene.
„Cred că în viitorul previzibil ne vom asigura că ne concentrăm în continuare pe ajutorul prin care Ucraina să-şi poată apăra în mod eficient teritoriul”, a indicat secretarul american al apărării, care a anunţat un nou pachet de ajutor militar al SUA destinat Ucrainei, în valoare de 250 de milioane de dolari.
Volodimir Zelenski s-a declarat recunoscător pentru pentru poziția clară a SUA privind continuarea furnizării sprijinului militar necesar.
„Am discutat cu Lloyd Austin conținutul pachetului de sprijin pentru apărare de 250 de milioane de dolari, recent anunțat, și alte nevoi de apărare pentru Ucraina”, a scris Zelenski pe platforma X.
As part of the UDCG meeting in the Ramstein format, I met with U.S. Defense Secretary Lloyd Austin.
We discussed the contents of the newly announced $250 million defense support package and other defense needs for Ukraine.
I am grateful for the clear position on continuing to… pic.twitter.com/0UyyLYJkgC
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 6, 2024
Președintele Zelenski a solicitat la reuniunea de la Ramstein „mai multe arme” de la aliații Ucrainei pentru a sprijini forțele ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse, în special în regiunea Donețk din estul țării.
„Lumea dispune de suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a garanta că teroarea rusă nu va avea rezultat și eu vă îndemn să fiți mai activi în această muncă alături de noi asupra apărării aeriene”, a declarat liderul ucrainean. El a solicitat, de asemenea, permisiunea pentru utilizarea armelor cu rază de acțiune lungă „nu doar pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci și pe teritoriul rus”.
SUA
SUA impun noi sancțiuni pentru încercările de operaționalizare a proiectului rus Arctic LNG 2
Published
3 days agoon
September 6, 2024Ca răspuns la războiul continuu de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite impun costuri suplimentare celor care sprijină efortul de război al Rusiei și încearcă să extindă influența energetică globală a Rusiei, a anunțat, joi, Departamentul de Stat.
Departamentul de Stat vizează două entități și două nave legate de încercările de a exporta gaze naturale lichefiate (GNL) din proiectul Arctic LNG 2, sancționat de SUA. Departamentul sancționează Gotik Energy Shipping Co (Gotik) și Plio Energy Cargo Shipping OPC PVT LTD (Plio Energy). Gotik și Plio Energy sunt proprietarul înregistrat și, respectiv, administratorul comercial al transportatorului de GNL (LNG/C) New Energy.
LNG/C New Energy a utilizat practici înșelătoare de transport maritim, inclusiv închiderea sistemului său de identificare automată, pentru a încărca încărcături din proiectul Arctic LNG 2 sancționat de SUA printr-un transfer de la navă la navă la 25 august 2024, cu LNG/C Pioneer, o navă blocată de Statele Unite la 23 august 2024. De asemenea, a fost identificată o navă suplimentară gestionată și operată de Plio Energy, LNG/C Mulan, ca proprietate asupra căreia Plio Energy are un interes.
Guvernul Statelor Unite va continua să răspundă rapid încercărilor de a operaționaliza proiectul Arctic LNG 2 sancționat sau de a extinde în alt mod capacitățile energetice ale Rusiei.
„Lucrând alături de partenerii noștri din G7 și de alți aliați, vom rămâne fermi în contracararea exploatării de către Rusia a resurselor sale energetice pentru câștig politic”, mai transmite Departamentul de Stat.
Concrete & Design Solutions
Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”
Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina
UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro
Nicolae Ciucă: „România are nevoie de specialiști care contează. Învățământul dual este o sursă de dezvoltare și prosperitate”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Trending
- POLITICĂ4 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă, discuții cu Ursula von der Leyen la Praga: România este pregătită să joace un rol cheie în consolidarea securității regionale
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene