Connect with us

SUA

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Fostul secretar de stat american Hillary Clinton l-a ironizat marţi pe preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la extinderea NATO, spunând: “Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”.

Ea a făcut aceste remarci la sediul Departamentului de Stat al SUA, acolo unde a participat la ceremonia de dezvăluire a portretului său din perioada în care a fost titulara politicii externe americane.

Al 67-lea secretar de stat din istoria SUA, Hillary Clinton a fost însoțită de soțul său, fostul președinte Bill Clinton, la ceremonia găzduită de actualul secretar de stat Antony Blinken, cel care a lucrat pentru administrația Clinton în anii ’90 și a scris discursul pe care fostul lider de la Casa Albă l-a susținut la 11 iulie 1997 la București, când a fost lansat Parteneriatul Strategic România – SUA.

 

Clinton s-a folosit, de asemenea, de acest moment pentru a-şi arăta dezgustul faţă de politicile fostului preşedinte republican Donald Trump, care a învins-o în alegerile prezidenţiale americane din 2016, pentru a sublinia acțiunile pozitive ale administrației democrate conduse de Joe Biden.

Ea a sugerat că ar fi putut exista întrebări cu privire la capacitatea SUA de a aduna sprijin pentru Ucraina pentru a rezista invaziei ruse din 2022 din cauza moştenirii lui Trump de înstrăinare a aliaţilor.

“Oamenii s-ar fi putut îndoi de asta pentru că am ars atât de multe poduri cu aliaţii şi prietenii noştri”, le-a spus ea unor actuali şi foşti oficiali în Benjamin Franklin State Dining Room a Departamentului de Stat.

“Restabilirea unei politici externe care aduce oameni aproape de noi, şi nu îi îndepărtează, ar fi fost considerată extrem de dificilă. Şi într-adevăr a fost, dar s-a realizat”, a adăugat ea, mulţumindu-i secretarului de stat Antony Blinken pentru că “a ajutat la restabilirea poziţiei Americii”.

Clinton a spus că preşedintele democrat Joe Biden a urmat multe dintre priorităţile administraţiei Obama, în care ea a fost şefa diplomaţiei în primul mandat (2009-2013) şi el a fost vicepreşedinte al lui Barack Obama (2009-2017).

Clinton a descris ceea ce ea consideră a fi priorităţile comune ale lui Biden şi Obama: “extinderea NATO, înfruntarea agresiunii ruseşti şi gestionarea provocărilor din partea Chinei”.

“Apărând democraţia în Ucraina, extinzând NATO – ca o paranteză: Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”, a spus ea, provocând râsete şi aplauze.

“Am spus întotdeauna: oamenii nu sunt forţaţi să adere la NATO. Oamenii aleg şi vor să adere la NATO”, a adăugat ea, în contextul în care Clinton a fost unul dintre artizanii politicii de resetare a relațiilor Statelor Unite cu Rusia, semnând, împreună cu omologul său Serghei Lavrov, Tratatul New Start privind reducerea armamentelor strategice, la Conferința de Securitate de la Munchen din februarie 2011.

Kremlinul a ripostat miercuri la adresa fostului secretar de stat al SUA, în urma remarcii la adresa lui Putin, subliniază Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova îşi aminteşte de gafa din 2009, când un buton simbolic conceput pentru a marca o “resetare” a relaţiilor dintre SUA şi Rusia înseamnă “supraîncărcare” în limba rusă.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

Published

on

© US Department of State

Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu fațete uneori controversate, secretar de stat și consilier pentru securitate națională sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa miercuri, într-un comunicat de presă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Un jucător cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, Henry Kissinger “a murit astăzi, în casa sa din Connecticut”, conform sursei citate.

Evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, un bărbat cu o voce gravă şi un puternic accent german, el a continuat să fie faimos şi o voce influentă timp de decenii după ce şi-a părăsit responsabilităţile în planul afacerilor internaţionale. Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui profesor de şcoală, s-a alăturat contra-spionajului militar şi armatei americane, după care a urmat studii strălucitoare la Harvard, unde a şi predat.

Recunoscut după ramele groase ale ochelarilor, s-a impus ca un chip al diplomaţiei globale atunci când republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă în 1969 în calitate de consilier pentru securitate naţională, apoi ca secretar de stat. A ocupat ambele funcţii din 1973 până în 1975 şi a rămas maestru al diplomaţiei sub preşedintele Gerald Ford, până în 1977. Atunci a iniţiat relaxarea în relaţia cu Uniunea Sovietică, dar şi dezgheţul în relaţia cu China lui Mao, în timpul călătoriilor secrete pentru a organiza vizita istorică a lui Nixon la Beijing, în 1972.

Iniţiind apropierea de Moscova şi Beijing în anii 1970, acest laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi-a văzut însă imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est în 1975 şi, desigur, războiul din Vietnam. A condus, întotdeauna în cel mai mare secret şi în paralel cu bombardamentele de la Hanoi, negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capăt războiului din Vietnam. Semnarea încetării focului i-a adus în 1973 Premiul Nobel pentru Pace cu nord-vietnamezul, unul dintre cele mai controversate din istoria decernării acestei distincţii.

Fără Kissinger, America a pierdut “una dintre cele mai ascultate voci ale sale în politica externă”, a reacţionat fostul preşedinte republican George W. Bush.

Faptul că un astfel de om, un refugiat din Germania nazistă, a putut deveni şef al diplomaţiei americane “vorbeşte atât despre măreţia sa, cât şi despre măreţia Americii”, a adăugat fostul preşedinte republican într-un comunicat de presă. 

Continue Reading

SUA

După reuniunea miniștrilor de externe din NATO, Antony Blinken merge în Israel și Cisiordania pentru a discuta despre dreptul Israelului de a se apăra, despre protejarea civililor din Gaza și despre soluția celor două state

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua o vizită în Macedonia de Nord, Israel, Cisiordania și Emiratele Arabe Unite, după ce va fi participat la reuniunea miniștrilor de externe din NATO, anunță Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

În timpul vizitei sale în Macedonia de Nord, secretarul Blinken se va întâlni cu omologii din cadrul OSCE, reafirmând angajamentul ferm al Statelor Unite față de OSCE și față de misiunea sa principală de promovare a securității, stabilității și cooperării între state, cu un accent deosebit pe drepturile omului și pe soluționarea pașnică a disputelor. 

Secretarul Blinken va sublinia, de asemenea, rolul esențial jucat de OSCE în promovarea securității globale în întreaga regiune și va mulțumi Macedoniei de Nord pentru rolul său de lider.

În Israel și în Cisiordania, secretarul Blinken va discuta despre dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar internațional, precum și despre eforturile continue de a asigura eliberarea ostaticilor rămași, de a proteja viața civililor în timpul operațiunilor Israelului în Gaza și de a accelera asistența umanitară pentru civilii din Gaza.

Secretarul a discuta, de asemenea, despre principiile pe care le-a prezentat la Tokyo la 8 noiembrie, despre măsurile concrete pentru a promova crearea unui viitor stat palestinian și despre necesitatea de a împiedica extinderea conflictului.

Citiți și: SUA susțin unificarea Fâșiei Gaza cu Cisiordania sub Autoritatea Palestiniană și soluția cu două state drept „elemente-cheie ale unei păci și securități durabile” în Orientul Mijlociu

În cele din urmă, secretarul Blinken se va deplasa la Dubai pentru a participa la Conferința ONU privind clima, COP28, unde va discuta cu liderii despre necesitatea de a continua acțiunile globale pentru a aborda criza climatică. Secretarul se va întâlni, de asemenea, cu omologi pe probleme regionale, inclusiv conflictul dintre Israel și Hamas.

Această vizită la lui Blinken în Orientul Mijlocu este a treia de când a izbucnit conflictul între Israel și Hamas, la 7 octombrie, și vine într-un context în care armistițiul facilitate de Statele Unite, Egipt și Qatar a intrat în cea de-a cincea zi.

Conform prevederilor înțelegerii, Hamas a eliberat 50 de femei și copii israelieni, dintre cei 240 de ostatici pe care i-au capturat în timpul masacrului de la începutul lunii octombrie, informează Reuters.

În schimb, Israelul a eliberat 150 de palestinieni, toți femei și adolescenți.

Continue Reading

ROMÂNIA

Raluca Turcan a discutat cu oficiali din cadrul Departamentului de Stat al SUA responsabili cu domeniul culturii despre ”repornirea schemei de sprijin pentru producția de opere audiovizuale în România”

Published

on

© Raluca Turcan/ Facebook

Cooperarea instituțională dintre România și Statele Unite are deja o istorie importantă în domeniul culturii, a evidențiat ministrul Culturii, Raluca Turcan, în cadrul unei întâlniri cu Scott Weinheold și echipa sa din cadrul Departamentului de Stat, Biroul de afaceri în domeniul culturii și educației.

Potrivit unui mesaj publicat de aceasta pe pagina de Facebook, discuțiile au vizat perspectivele unor parteneriate care să dezvolte schimbul de experiență în domeniul cultural.

”Am regăsit obiective comune de acțiune în măsurile legislative și administrative pentru protejarea și restaurarea patrimoniului cultural mobil și imobil, precum și pentru prevenirea și combaterea traficului de bunuri culturale”, a precizat Turcan.

Un alt subiect de importanță prioritară pentru ambele națiuni este ”repornirea schemei de sprijin pentru producția de opere audiovizuale în România, companiile americane având o îndelungată  colaborare cu producătorii români”.

”Odată cu reluarea acestui program în subordinea Ministerului Culturii, România va reveni pe harta destinațiilor de producție, deschizând astfel calea pentru o cooperare mai strânsă și schimburi comerciale și culturale în industria filmului”, consideră Raluca Turcan.

Ea a ținut să le mulțumească gazdelor pentru această întâlnire și, împreună cu colegii de la Ambasada României la Washington, ”vom continua colaborarea cu Departamentul de Stat în aceste zone deosebit de importante pentru diplomația culturală și întărirea legăturilor comerciale dintre țările noastre în industriile creative”.

Ministrul Culturii se află până pe 2 decembrie într-o vizită în Statele Unite care prevedere, pe lângă întâlniri cu reprezentați ai Congresului american, ai Departamentului de Stat american, precum și cu profesioniști din domeniul cultural și academic din Washington și reprezentanți ai industriei de film, și o întâlnire specială cu comunitatea de români din Washington D.C.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE56 mins ago

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

INTERNAȚIONAL1 hour ago

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

U.E.18 hours ago

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene

ROMÂNIA19 hours ago

Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria

NATO19 hours ago

Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis

NATO20 hours ago

Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte

NATO20 hours ago

Trebuie ”să creăm o zonă euro-atlantică a industriilor de apărare” pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de muniție, susține Dmitro Kuleba: Am primit o treime din proiectilele promise de UE

NATO3 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

ROMÂNIA2 weeks ago

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane

Trending