Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Pachetul Mobilitate I: Marian-Jean Marinescu cere instituțiilor UE să elimine din legislație întoarcerea obligatorie a camioanelor. Comisia Europeană a constatat că măsura ar crește cu până la 4,6% emisiile de CO2

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) a salutat vineri studiile publicate de Comisia Europeană privind Pachetul de Mobilitate, document legislativ care afectează activitatea transportatorilor din Europa de Est, inclusiv România.

Sper că Parlamentul European și Consiliul vor accepta realitatea și vor cere eliminarea din legislație a întoarcerii camioanelor“, a scris, pe Facebook, Marinescu, care este coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European și care a solicitat în trecut întocmirea unor astfel de studii.

Comisia Europeană a publicat vineri rezultatele a două studii pe care le-a comandat pentru a evalua impactul așteptat al două aspecte specifice ale pachetului I de mobilitate, adoptat la 15 iulie 2020.

Aceste două cerințe – întoarcerea obligatorie a vehiculului în statul membru de stabilire la fiecare opt săptămâni și aplicarea cotelor de cabotaj pentru operațiunile internaționale de transport combinat – au fost introduse de Parlamentul European și Consiliu și nu au făcut parte din propunerile Comisiei. Cele două dispoziții nu fuseseră supuse unei evaluări de impact înainte de adoptarea pachetului de către colegiuitori și, prin urmare, Comisia s-a angajat să continue o evaluare atentă a impactului probabil al acestora asupra climei, mediului și pieței unice.

Rezultatele sugerează că obligația de întoarcere a camioanelor și cotele impuse operațiunilor de transport combinat sunt susceptibile de a avea efecte negative, inclusiv o creștere a emisiilor de transport. Comisia evaluează îndeaproape rezultatele studiului în contextul Acordului verde european, al strategiei sale de mobilitate durabilă și inteligentă și al funcționării pieței unice.

Analiza obligației de întoarcere a vehiculelor arată că aplicarea acestei dispoziții ar putea duce până 2,9 milioane de tone de emisii suplimentare de dioxid de carbon (CO2) în 2023, reprezentând o creștere cu 4,6% a emisiilor internaționale de transport rutier de marfă.

În trei scenarii studiate de către Comisia Europeană, creșterea emisiilor de CO2 variază de la 0,8% la 4,6%.

În timpul negocierilor cu Parlamentul European și cu Consiliul privind pachetul de mobilitate, Comisia a făcut o declarație cu privire la aceste două aspecte, exprimându-și îngrijorarea că acestea contravin ambițiilor Pactului verde european.

La 23 octombrie anul trecut, România a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru “anularea prevederilor problematice din Pachetul Mobilitate I”.

Dispozițiile actelor UE vizate de acțiunile în anulare introduse de Guvernul României prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Transporturilor privesc acele aspecte care vor avea implicații negative semnificative asupra pieței interne și vor afecta competitivitatea transportului de mărfuri în Uniune, respectiv: interdicția efectuării perioadei normale de repaus săptămânal la bordul vehiculului; obligația întoarcerii periodice a conducătorului auto la centrul operațional al angajatorului sau la locul său de reședință; obligația întoarcerii vehiculului la unul din centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare; stabilirea de limitări suplimentare la efectuarea operațiunilor de cabotaj; instituirea unor norme specifice privind detașarea conducătorilor auto.

De asemenea, săptămâna trecută, România a depus mai multe cereri Grefa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind intervenţia statului român în 12 acţiuni în anularea unor dispoziţii din Pachetul Mobilitate I.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu, vizită la Kiev alături de grupul PPE: Ucraina trebuie să primească arme pentru a se apăra și să înceapă negocierile de aderare la UE

Published

on

© Marian-Jean Marinescu / Facebook

O delegație a grupului PPE din Parlamentul European, condusă de liderul Manfred Weber și din care face parte și europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, efectuează luni o vizită la Kiev pentru discuții cu autoritățile ucrainene, principalele teme de pe agenda întâlnirilor fiind sprijinul militar european pentru Ucraina și începerea negocierilor de aderare la UE pentru această țară.

“Mă aflu la Kiev împreună cu o delegație EPP, condusă de președintele grupului, Manfred Weber. Pe parcursul întâlnirilor noastre cu autoritățile ucrainiene vom transmite un mesaj clar: 1) Ucraina trebuie să primească arme pentru a se putea apăra; 2) UE și NATO trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina”, a scris Marian-Jean Marinescu, într-o postare pe Facebook.

La cea mai recentă sesiune plenară a Parlamentului European, eurodeputații au adoptat o rezoluție prin care au solicitat statelor membre să ia în considerare în mod serios livrarea de avioane de luptă, elicoptere, sisteme de rachete adaptate și creștere substanțială a munițiilor către Ucraina.

“Parlamentul European își reafirmă sprijinul pentru acordarea de asistență militară Ucrainei atât timp cât este necesar și solicită să se ia în considerare în mod serios livrarea de avioane de luptă și elicoptere occidentale, sisteme de rachete adaptate și o creștere substanțială a livrării de muniții către Kiev. Ucraina trebuie nu numai să fie capabilă să se apere, ci și să recâștige controlul deplin asupra întregului său teritoriu recunoscut la nivel internațional”, se arată în rezoluție adoptată la 16 februarie.

În prezent, discuțiile dintre statele membre ale UE au în vedere posibilitatea unor achiziții în comun de muniții pentru Ucraina.

În ceea ce privește negocierile de aderare la UE pentru Ucraina, Kievul solicită începerea acestor demersuri în acest an, în vreme ce instituțiile UE subliniază că acest proces se va realiza pe merite.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu: Declanșând război împotriva Ucrainei, Putin a semnat condamnarea Rusiei la scara istoriei

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Declanșând război împotriva Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a semnat condamnarea Rusiei la scara istoriei, iar cetățenii ruși vor suporta consecințele greșelilor enorme comise de liderul lor, a afirmat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), pe marginea dezbaterii din plenul Parlamentului European, de la mijlocul lunii februarie, privind scurgerea unui an de la declanșarea invaziei împotriva Ucrainei.

„Printr-o tragică ironie a sorții, declanșând acest război împotriva Ucrainei, Putin a semnat, de fapt, condamnarea Rusiei la scara istoriei. Acest război este sfârșitul Rusiei așa cum o știam până în 2022: partener strategic al UE, membru al organizațiilor internaționale și partener de afaceri pentru lumea occidentală. În următoarele decenii, cetățenii ruși vor trebui să facă față consecințelor acestei greșeli enorme comise de Putin. Fiecare zi în care nu se ia decizia de a se pune capăt războiului, este încă o zi neagră pentru Ucraina, Europa și pentru viitorul poporului rus. Sute de mii de ruși au părăsit Rusia și au devenit refugiați, speriați de mobilizare și represiuni politice”, afirmă Marian-Jean Marinescu.

Pe de altă parte, subliniază eurodeputatul, Putin pare însă susținut de oligarhi. „Au pierdut averi uriașe din cauza războiului, dar tac”. „Potrivit cercetărilor sociale, însă, la un an de la invazia Ucrainei, Putin nu ar câștiga alegerile astăzi”, mai adaugă acesta.

În orice caz, Marian-Jean Marinescu punctează că UE va rămâne alături de Ucraina și de poporul ucrainean în acest conflict.

„Iată un scurt sumar al acestui an de război. În oglindă, avem o Ucraină condusă de ”liderul moral al lumii democratice”, Vladimir Zelenski, o țară care luptă eroic pentru viitorul ei european, și o Uniune Europeană onorată să își deschidă porțile pentru acest popor de viteji. UE nu va cunoaște liniștea până când toți cei vinovați de crimele din Ucraina nu vor da socoteală în fața justiției, pentru toate aceste vieți frânte”, încheie eurodeputatul român.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu: PPE dorește să examineze modul în care a fost negociat acordul aerian UE-Qatar pentru a elimina orice suspiciune de ingerințe străine

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru Transport (TRAN) a Parlamentului European, a declarat pentru Politico că grupul din care face parte dorește să examineze modul în care a fost negociat acordul aerian UE-Qatar pentru a elimina posibilitatea unor ingerințe străine în contextul mai larg al scandalului de corupție Qatargate.

 

„La reuniunea de astăzi a Comisiei TRAN, prima din 2023, s-a discutat despre acordul aviatic UE-Qatar. Am declarat la POLITICO Europe, că pentru grupul PPE cât și pentru mine, coordonatorul grupului în TRAN, este important să verificăm că nu a avut loc nicio ingerință străină în timpul negocierilor privind acordul aerian UE-Qatar. PPE dorește să examineze modul în care a fost negociat acordul de către Comisia Europeană și ce poziție au luat țările UE la momentul respectiv”, a scris eurodeputatul într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit acestuia, acordul aerian UE-Qatar a fost examinat luna trecută și în plenul PE, când Parlamentul European a votat pentru suspendarea lucrărilor la toate dosarele legate de statul arab, în lumina așa-numitului scandal Qatargate.

Acest acord a fost semnat de Comisie în 2021 si trebuie încă ratificat de Parlament, dar eurodeputații nu vor avea un cuvânt de spus până în momentul în care toate țările vor da undă verde planului.

Acordul în domeniul aviației a înlocuit o serie de acorduri bilaterale pe care țările UE le aveau cu Qatar și a intrat în vigoare în momentul în care Comisia a aprobat planul.

Comisia Europeană va oferi acum Comisiei TRAN o actualizare a procesului complicat de ratificare, în timp ce deputații europeni vor avea șansa de a interoga Executivul cu privire la ceea ce s-a întâmplat în timpul negocierilor.

Continue Reading

Facebook

G77 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA8 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO9 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.12 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA13 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA5 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending