PPE
Pachetul Pharma: Grupul PPE susține stimularea producției de medicamente în UE și obligativitatea sprijinului pentru accesul la acestea
Published
1 year agoon

Grupul PPE dorește ca Europa să fie o piață atractivă pentru medicamente, să se asigure că europenii au acces la medicamente și să găsească soluții mai bune la problema tot mai mare a rezistenței antimicrobiene, unde antibioticele își pierd eficacitatea, potrivit unui comuniat remis caleaeuropeana.ro.
Acestea sunt mesajele cheie pe care Grupul PPE dorește să le promoveze înaintea votului de marți din Comisia pentru Mediu privind mult-așteptatul pachet farmaceutic. Noile norme constau în două noi reglementări care vor înlocui legislația farmaceutică existentă.
„Am îmbunătățit semnificativ propunerile legislative inițiale ale Comisiei. Vrem să ne asigurăm că Europa rămâne atractivă ca piață pentru medicamente, să impunem obligativitatea de a sprijini accesul la medicamente în întreaga Uniune și să permitem sistemelor noastre de sănătate să facă față provocărilor și nevoilor din următorul deceniu”, a declarat eurodeputatul Pernille Weiss, membră a Grupului PPE, negociator-șef al Parlamentului pentruDirectiva privind produsele farmaceutice.
„Cercetătorii europeni trebuie să aibă cele mai bune condiții posibile pentru a-și desfășura activitatea, care, în cele din urmă, este în beneficiul nostru, al tuturor. De exemplu, noua lege va garanta că, dacă o companie dezvoltă un nou antibiotic, va fi recompensată cu 6, 9 sau 12 luni de exclusivitate pe piață, în funcție de amenințarea reprezentată de bacteria pe care antimicrobianul o va combate. Acest lucru va stimula cercetarea în Uniune și este în întregime un succes al Grupului PPE”, a subliniat eurodeputatul Tomislav Sokol, negociator al Grupului PPE pentru Regulamentul privind autorizarea și supravegherea medicamentelor de uz uman și de stabilire a normelor privind Agenția Europeană a Medicamentului.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății
Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”
Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni
Starmer și von der Leyen au pregătit, la Londra, semnarea unui pact de securitate și apărare UK – UE care va fi agreat la un summit bilateral pe 19 mai
UE, Ucraina și R. Moldova vor pace, Putin nu vrea, afirmă Kaja Kallas la Chișinău: UE aprobă sprijin de 60 de milioane de euro pentru armata moldoveană
Șefa diplomației UE condamnă atacul asupra Kievului: Adevăratul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci Rusia
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Relația cu SUA, una dintre cele mai importante ancore strategice ale României
Published
1 week agoon
April 16, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul Gheorghe Falcă face apel la autoritățile naționale să mențină reformele interne și dialogul constant și predictibil cu partenerii internaționali pentru a consolida parteneriatele strategice ale României.
„România, așadar, are nevoie de stabilitate, de profesionalism și de parteneriate de durată, iar relația cu Statele Unite este una dintre cele mai importante ancore strategice ale noastre – și tocmai de aceea trebuie consolidată, nu instrumentalizată politic. Nu loialitatea declarativă, ci acțiunile coerente, reformele interne și dialogul constant și predictibil cu partenerii americani vor consolida această relație, așa cum a făcut Ilie Bolojan”, a transmis eurodeputatul liberal în urma vizitei oficiale a delegației Congresului SUA la București.
Europarlamentarul Gheorghe Falcă a menționat că oficialii americani nu au exprimat nicio îngrijorare legată de alegerile din luna mai și au arătat susținere fermă pentru Visa Waiver: „De aceea, pentru noi, eu cred că toate acestea nu sunt doar puncte bifate într-o discuție protocolară, ci dovezi că parteneriatul strategic România–SUA este viu și solid. (…) Promisiunea membrilor Congresului că vor susține în mod activ includerea României în programul Visa Waiver, arată că lucrurile se vor mișca în favoarea noastră.”
Potrivit acestuia, România a devenit în ultimii ani un actor de încredere pe flancul estic al NATO, iar rolul nostru în menținerea stabilității în regiune este recunoscut: „În opinia mea, dacă vrem să rămânem o țară care contează în regiune și în Europa, atunci trebuie să înțelegem că diplomația de secol XXI nu înseamnă doar vizite și declarații, ci mai ales coerență în politică internă și externă, seriozitate instituțională și lideri care știu ce să vorbească și cum să inspire încredere. Ilie Bolojan a făcut exact asta”, a mai adăugat acesta.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Comisia Europeană trebuie să vină cu un răspuns strategic în cazul în care SUA impun tarife suplimentare produselor farmaceutice, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
Published
2 weeks agoon
April 15, 2025By
Diana Zaim
În contextul în care produsele farmaceutice ar urma să fie supuse unor tarife suplimentare din partea administrației prezidențiale de la Casa Albă, Parlamentul European, prin vocea mai multor eurodeputați, printre care și Dan Motreanu, solicită Comisiei Europene, printr-o scrisoare, să pregătească o strategie prin care să protejeze industria farmaceutică europeană, dar mai ales pacienții europeni.
„O astfel de măsură, dacă se confirmă, ar reprezenta o amenințare directă la adresa accesului pacienților la tratamente esențiale, în special în Statele Unite, dar cu repercusiuni globale mai largi. (…) Tarifele pentru medicamente reprezintă un atac direct asupra sănătății publice și trebuie respinse ferm. Am semnat, alături de mai mulți europarlamentari, o scrisoare adresată Comisiei Europene prin care ne exprimăm îngrijorarea cu privire la semnalele recente din partea administrației americane, care sugerează posibilitatea introducerii unor tarife vamale pentru medicamente. (…) Solicităm Comisiei Europene un răspuns european de principiu, dar strategic. Abordarea europeană nu trebuie să implice represalii împotriva pacienților”, a transmis eurodeputatul liberal Dan Motreanu într-o postare pe pagina de Facebook.
Potrivit europarlamentarului, această evoluție vine într-un moment critic pentru Europa: „Ne aflăm în plin proces de negociere a unei reforme ample a legislației farmaceutice a UE, aflată în prezent în așteptarea poziției Consiliului pentru a începe discuțiile în trilog.”
Comisia Europeană menține un dialog strâns cu industria farmaceutică europeană și pregătește deja eventuale contramăsuri la tarifele SUA pentru importurile de produse farmaceutice, dacă acestea se vor concretiza, potrivit Directorului Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.
Federația Europeană a Asociațiilor și Producătorilor de Medicamente, EFPIA, a avertizat că industria farmaceutică europeană riscă să piardă investiții în valoare de 102,6 miliarde de euro, în contextul tarifelor suplimentare anunțate de Casa Albă: „În România zona de investiții este pe partea de studii clinice, pe când cele despre care vorbea EFPIA este zona de laboratoare, de cercetare și este cu totul o altă zonă decât cea care este vizată de România. Deci din punctul acesta de vedere, România nu ar fi afectată direct, dar în schimb Europa, fără îndoială că ar fi afectată de acest fenomen în ansamblul ei.”
PPE
Eurodeputatul Gheorghe Falcă, mesaj în urma reuniunii de la Palatul Cotroceni: Este vital să păstrăm acest dialog strâns între instituțiile de la București și cele de la Bruxelles
Published
2 weeks agoon
April 14, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul Gheorghe Falcă a participat la întâlnirea organizată la Palatul Cotroceni la invitația Președintelui interimar Ilie Bolojan, unde au fost discute teme al momentului privind securitatea europeană, noile provocări economice generate de tarifele anunțate de SUA, viitorul buget al Uniunii și deciziile strategice care se pregătesc la Bruxelles.
„A fost în mod cert o întâlnire necesară și binevenită, într-un context în care România are nevoie de coerență, unitate și viziune pe termen lung. Ca europarlamentar român și ca membru al Partidului Național Liberal, eu cred că este vital să păstrăm acest dialog strâns între instituțiile de la București și cele de la Bruxelles. Doar așa putem transforma, după cum amintesc mereu, provocările de azi în oportunitățile de mâine. Iar ele sunt numeroase și reale, dacă reușim să ne coordonăm”, a transmis eurodeputatul liberal în urma discuțiilor de la Palatul Cotroceni.
„Le mulțumesc tuturor colegilor pentru discuțiile aplicate și mai ales Președintelui interimar pentru inițiativă și deschidere. România are voce în Europa și trebuie să o folosim cu inteligență, hotărâre și respect pentru cetățenii care ne-au trimis acolo”, a conchis deputatul european în mesajul său postat pe pagina de Facebook.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ4 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- NATO1 week ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate
- ROMÂNIA4 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
România, mai aproape de standardele internaționale ale OCDE. Guvernul a decis implementarea recomandărilor Organizației privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private