Connect with us

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc consideră că “dezinformarea este primul păcat al jurnalismului”, subliniind “urgența unei comunicări constructive”

Published

on

© Vatican News

Papa Francisc a denunţat sâmbătă “dezinformarea” şi ştirile false, care, în încercarea de a influenţa opinia publică, reprezintă “primul păcat al jurnalismului”, scrie AFP, potrivit Agerpres.

“Dezinformarea este primul dintre păcatele, greşelile – să spunem aşa – ale jurnalismului”, a declarat el în timpul unei audienţe la Vatican pentru înmânarea unui premiu jurnalistic în prezenţa jurnaliştilor italieni.

Premiul “E’ Giornalismo”, înființat în 1995 de un grup de jurnaliști italieni de renume internațional, a fost atribuit unor personalități și jurnaliști influenți din presa și televiziunea italiană care au influențat cu obiectivitate, profesionalism și creativitate subiectele de actualitate din Italia.

Într-un discurs adresat delegației care i-a acordat premiul sâmbătă, 26 august, Papa Francisc a spus că, deși a refuzat întotdeauna acest tip de ofertă, a ales să o accepte pe aceasta pentru a sublinia “urgența unei comunicări constructive, care să favorizeze cultura întâlnirii și nu a confruntării; cultura păcii și nu a războiului; cultura deschiderii față de celălalt și nu a prejudecăților”, subliniază Vaticanul într-un comunicat.

Dezinformarea, a adăugat Papa, este “unul dintre păcatele jurnalismului, dintre care sunt patru”: “dezinformarea, când jurnalismul nu informează sau informează prost; calomnie (…); defăimarea, care este diferită de calomnie, dar distruge; iar a patra este coprofilia, adică dragostea de scandal, de murdărie, de scandal care vinde”.

Pentru a combate dezinformarea, a continuat, cei care lucrează în comunicare trebuie să răspândească o cultură a întâlnirii, o cultură a dialogului, o cultură a ascultării celuilalt și a rațiunilor sale.

El a avertizat împotriva riscurilor implicite în cultura digitală, despre care a spus, ne-a adus atât de multe posibilități noi de schimb, dar riscă să transforme comunicarea în sloganuri.

“De exemplu, manipulările celor care răspândesc ştiri false din interes pentru a influenţa opinia publică mă îngrijorează”, a explicat el, făcând apel la “o explozie de responsabilitate” în “situaţia dramatică prin care trece Europa, prin continuarea războiului din Ucraina”.

“Speranţa mea este să dăm spaţiu vocilor păcii, celor care se angajează să pună capăt acestui conflict, precum şi atâtor altora”, a insistat el.

Un comunicator talentat, papa argentinian în vârstă de 86 de ani, care urmează să viziteze Mongolia săptămâna viitoare, a acordat de la alegerea sa numeroase interviuri, fiind mult mai deschis şi mai confortabil în acest exerciţiu decât predecesorul său Benedict al XVI-lea.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”

Published

on

© European Union 2025 - Source : EP Fotograf: Laurie DIEFFEMBACQ

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European au luat cuvântul în plenul Parlamentului European de la Strasbourg și au prezentat viziunea instituțiilor europene pentru viitorul relațiiei UE-SUA, viziune care are în vedere un parteneriat transatlantic „mai puternic, inclusiv în contextul NATO.”

„Uniunea Europeană și Statele Unite sunt reciproc cei mai mari parteneri comerciali și de investiții. Este în interesul ambelor părți să continue să promoveze o relație comercială stabilă, echilibrată și previzibilă. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape cu noua administrație a SUA pentru a promova o cooperare economică pozitivă și echitabilă și pentru a lucra la prioritățile noastre comune în materie de prosperitate și securitate, protejându-ne în același timp – în mod firesc – propriile interese”, a transmis președintele Consiliului European, Antonio Costa, de la pupitrul hemiciclului european. 

De asemenea, Ursula von der Leyen a subliniat ca prioritatea din topul agendei sale este ca UE să fie pregătite în noile negocieri care vor urma cu noua administrație de la Casa Albă: „Prima noastră prioritate va fi să ne implicăm din timp, să discutăm interese comune și să fim pregătiți să negociem. Iar atunci când va veni momentul să negociem, vom fi pragmatici în căutarea unui teren comun. Dar vreau, de asemenea, să știți că ne vom menține întotdeauna principiile noastre europene.”

Liderul Consiliului European a făcut referire în discursul său și la cheltuielile statelor membre pentru apărare și are așteptări de la acestea să cheltuiască peste 2% din PIB pentru apărare: „Astăzi, se așteaptă ca cele douăzeci și trei de state membre care sunt, de asemenea, aliați NATO, să cheltuiască împreună peste 2% pentru investițiile în apărare. Este în interesul nostru să facem mai mult în domeniul apărării. Să devenim mai rezistenți, mai eficienți, mai autonomi și un actor de securitate și apărare mai fiabil. În acest fel, Uniunea Europeană va deveni, de asemenea, un partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO.”

Continue Reading

SUA

Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”

Published

on

© The White House/ Flickr

Donald Trump, proaspăt învestit în funcția de președinte al SUA, a subliniat că ”singura modalitate” ca Statele Unite ”să fie tratate corect” este prin taxe vamale, astfel că țările europene vor fi vizate de aceste măsuri, completând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie, anunță AFP, citat de Agerpres.

”UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău”, a menționat Trump, acuzând că ”nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole”, deci ”sunt buni pentru taxe vamale”.

El s-a plâns că Statele Unite au un ”deficit comercial cu UE de 350 de miliarde de dolari”.

Germania se teme că va fi principala țintă europeană a tarifelor comerciale impuse de Trump, deși SUA au devansat China și au devenit principalul partener comercial al primei economii europene.

Mai mult, nouă din zece companii americane prezente pe Bătrândul Continent împărtășesc părerea că relațiile economice transatlantice se vor înrăutăți în următorii ani, tot din cauza tarifelor anunțate de Donald Trump.

Într-un demers de diplomație digitală, liderii instituțiilor UE i-au urat succes lui Donald Trump în cel de-al doilea mandat de președinte al Statelor Unite folosind hashtag-ul comun #EUUS pentru a arăta unitate.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană, prin vocea comisarului european pentru economie și productivitate, Valdis Dombrovskis, a anunțat că este ”pregătită să își apere interesele economice” dacă este nevoie.

Un potențial conflict comercial ar avea ”un cost economic substanțial pentru toată lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Dacă este necesar să apărăm interesele economice ale Europei, suntem pregătiți să facem acest lucru, așa cum am făcut de altfel în timpul primei administrații Trump (2017-2021), când a introdus tarife la oțel și aluminiu”, a punctat acesta.

El a amintit că europenii au oferit atunci un răspuns ”proporțional”, cu taxe suplimentare la produsele americane precum motocicletele Harley-Davidson și Bourbon.

Continue Reading

SUA

Trump este dispus să impună noi sancțiuni Rusiei dacă Putin refuză un acord de pace și cere UE să facă mai mult pentru Ucraina și Chinei să ajute la încheierea conflictului

Published

on

© The White House

Președintele american Donald Trump a declarat marți că ar putea impune sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei dacă președintele Vladimir Putin refuză să negocieze în vederea încheierii războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Trump nu a oferit detalii despre eventualele sancțiuni suplimentare, menționând doar că Statele Unite au aplicat deja sancțiuni severe Rusiei pentru invazia sa în Ucraina din februarie 2022, măsuri restrictive care au aparținut administrației Biden.

Este posibil“, a declarat președintele Statelor Unite, întrebat despre acest subiect în cursul unei conferințe de presă la Casa Albă, reiterând că “războiul nu ar fi avut loc niciodată dacă aș fi fost președinte” la acea dată.

Președintele SUA a mai precizat că administrația sa analizează problema trimiterii de arme către Ucraina, subliniind că, în opinia sa, Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina.

“Discutăm cu (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski și vom discuta foarte curând și cu președintele Putin. Vom analiza această situație”, a spus Trump.

De asemenea, Trump a afirmat că a pus presiuni pe președintele chinez Xi Jinping, într-o conversație telefonică, să intervină pentru a opri războiul din Ucraina.

“Nu a făcut prea multe în această privință. Are multă… putere, la fel cum avem și noi multă putere. I-am spus: «Ar trebui să rezolvi această problemă». Am discutat despre asta”, a adăugat Trump.

Liderul american a promis să pună capăt conflictului rapid. Vorbind luni la Casa Albă, după învestirea sa, noul președinte american a declarat că Vladimir Putin “distruge” Rusia și că ar trebui să încheie o înțelegere.

De la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că vor fi necesari “cel puțin 200.000” de militari aliați pentru a pune în aplicare orice acord de pace în Ucraina, îndemnând Europa să “aibă grijă de ea însăși” în timp ce Donald Trump revine la putere în SUA.

Donald Trump a declarat în repetate rânduri în timpul campaniei că va putea pune capăt războiului Rusia-Ucraina în prima sa zi de mandat, sau chiar mai devreme. Mai recent, Keith Kellogg, alesul lui Trump pentru a fi trimisul special pentru pace, a stabilit un termen mai lung pentru încheierea războiului.

“L-aș stabili la 100 de zile”, a declarat miercuri Kellogg, general locotenent al armatei SUA în retragere, iar Mike Waltz, noul consilier pentru securitate națională, a spus că este clar că Ucraina nu va putea alunga Rusia total de pe teritoriul său.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA53 minutes ago

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest

ENGLISH1 hour ago

INTERVIEW | 62 years after the Élysée Treaty, France and Germany’s ambassadors assure that the Franco-German engine for Europe will not fail and express confidence that Romania will remain a valuable NATO and EU member

INTERVIURI2 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

U.E.2 hours ago

Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa

INTERNAȚIONAL2 hours ago

UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”

SUA3 hours ago

Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Victor Negrescu susține noi norme de transparență în Parlamentul European pentru ca instituția să devină un model de excelență

ROMÂNIA4 hours ago

Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Gabriela Firea, mesaj din plenul PE: Programele UE pentru tineret trebuie să includă fonduri și pentru locuințe accesibile

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ministrul Finanțelor, întâlnire cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate: Vom primi un sprijin semnificativ pe plan financiar și tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic

INTERVIURI2 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA23 hours ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA2 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA2 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA6 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA6 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 week ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

Trending