Connect with us

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc consideră că “dezinformarea este primul păcat al jurnalismului”, subliniind “urgența unei comunicări constructive”

Published

on

© Vatican News

Papa Francisc a denunţat sâmbătă “dezinformarea” şi ştirile false, care, în încercarea de a influenţa opinia publică, reprezintă “primul păcat al jurnalismului”, scrie AFP, potrivit Agerpres.

“Dezinformarea este primul dintre păcatele, greşelile – să spunem aşa – ale jurnalismului”, a declarat el în timpul unei audienţe la Vatican pentru înmânarea unui premiu jurnalistic în prezenţa jurnaliştilor italieni.

Premiul “E’ Giornalismo”, înființat în 1995 de un grup de jurnaliști italieni de renume internațional, a fost atribuit unor personalități și jurnaliști influenți din presa și televiziunea italiană care au influențat cu obiectivitate, profesionalism și creativitate subiectele de actualitate din Italia.

Într-un discurs adresat delegației care i-a acordat premiul sâmbătă, 26 august, Papa Francisc a spus că, deși a refuzat întotdeauna acest tip de ofertă, a ales să o accepte pe aceasta pentru a sublinia “urgența unei comunicări constructive, care să favorizeze cultura întâlnirii și nu a confruntării; cultura păcii și nu a războiului; cultura deschiderii față de celălalt și nu a prejudecăților”, subliniază Vaticanul într-un comunicat.

Dezinformarea, a adăugat Papa, este “unul dintre păcatele jurnalismului, dintre care sunt patru”: “dezinformarea, când jurnalismul nu informează sau informează prost; calomnie (…); defăimarea, care este diferită de calomnie, dar distruge; iar a patra este coprofilia, adică dragostea de scandal, de murdărie, de scandal care vinde”.

Pentru a combate dezinformarea, a continuat, cei care lucrează în comunicare trebuie să răspândească o cultură a întâlnirii, o cultură a dialogului, o cultură a ascultării celuilalt și a rațiunilor sale.

El a avertizat împotriva riscurilor implicite în cultura digitală, despre care a spus, ne-a adus atât de multe posibilități noi de schimb, dar riscă să transforme comunicarea în sloganuri.

“De exemplu, manipulările celor care răspândesc ştiri false din interes pentru a influenţa opinia publică mă îngrijorează”, a explicat el, făcând apel la “o explozie de responsabilitate” în “situaţia dramatică prin care trece Europa, prin continuarea războiului din Ucraina”.

“Speranţa mea este să dăm spaţiu vocilor păcii, celor care se angajează să pună capăt acestui conflict, precum şi atâtor altora”, a insistat el.

Un comunicator talentat, papa argentinian în vârstă de 86 de ani, care urmează să viziteze Mongolia săptămâna viitoare, a acordat de la alegerea sa numeroase interviuri, fiind mult mai deschis şi mai confortabil în acest exerciţiu decât predecesorul său Benedict al XVI-lea.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

SUA solicită Kievului reforme urgente în sectorul de securitate și sistemul de justiție pentru ca Ucraina ”să poată primi în continuare asistență militară”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Statele Unite au solicitat Ucrainei realizarea unei serii de reforme urgente în agențiile sale anticorupție, sistemul de justiție și în sector de securitate, conform unei scrisori al cărei conținut a fost dat publicității de Ukrainska Pravda, citată de EFE, informează Agerpres.

Solicitările, care stabilesc termene de implementare de minimum trei luni și de maximum un an și jumătate, au fost înaintate de consilierul adjunct pentru securitate naţională al Casei Albe, Mike Pyle, premierului (Denis Şmîgal), preşedintelui ucrainean (Volodimir Zelenski), precum şi Platformei de coordonare a donatorilor, înfiinţată de G7 pentru a armoniza sprijinul acordat Ucrainei.

Ambasada SUA în Ucraina a confirmat că această scrisoare a fost trimisă către Platformă de coordonare a donatorilor.

Scrisoarea are ca titlu ”Reforme legate de condiţiile privind asistenţa SUA” şi expune o ”lista de reforme”, prezentate ca ”fiind necesare să fie pusă în aplicare” pentru ca Ucraina ”să poată primi în continuare asistenţă militară din partea SUA”, notează Ukrainska Pravda.

În viziunea SUA, cele mai urgente reforme sunt clarificarea funcţiilor şi îmbunătăţirea criteriilor de selecţie pentru Procuratura Anticorupţie, în conformitate cu recomandările Fondului Monetar Internaţional (FMI), şi consolidarea Oficiului Naţional Anticorupţie cu mai mulţi agenţi.

Washingtonul cere Ucrainei ca funcționarii publici să își facă cunoscute averile în mai puțin de 90 de zile.

Printre priorităţile stabilite pentru anul viitor se remarcă cele vizând Ministerul Apărării, cerându-se transparenţă şi control civil în domeniul apărării. Astfel, Kievului i se solicită să ”redreseze procesele” în domeniul achiziţiilor de armament şi altor tipuri de materiale într-o manieră care să reflecte standardele NATO de transparenţă.

La mijlocul lunii iunie, Uniunea Europeană a propus crearea unui mecanism de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei.

Acest mecanism ar urma să fie finanțat în trei moduri: cu granturi de la bugetul UE; cu împrumuturi obținute pe piețele de capital; și, în cele din urmă, cu veniturile din activele rusești înghețate.

La fel ca și SUA, și Uniunea Europeană a anunțat că va corela reformele ucrainene de investițiile europene.

Continue Reading

NATO

Premierul Estoniei a îndemnat celelalte state membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare, urmând exemplul țărilor baltice

Published

on

© European Union 2021

Prim-ministrul Estoniei, Kaja kallas, a îndemnat celelalte state membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare, urmând exemplul țărilor baltice, potrivit DPA, preluat de Agerpres.

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă DPA, șefa guvernului de la Tallinn a declarat că, în 2024, Estonia va aduce acest capitol bugetar la 3,2% din PIB. „Și este un lucru pe care îl cer și la nivelul NATO”, a adăugat Kallas.

Premierul Estoniei a subliniat că situația de securitate în Europa s-a înrăutățit mai mult decât în timpul Războiului Rece.

„Să ne uităm la anul 1988, când toți aliații NATO au cheltuit mai mult de 2 la sută din produsul intern brut pentru apărare. Și de ce? Pentru că au considerat că pericolul este grav. Cu toate acestea, pericolul este mai mare acum decât în timpul Războiului Rece, deoarece războiul s-a întors în Europa”.

Totodată, Kallas a amintit că „Rusia a fost întotdeauna cea mai mare amenințare la adresa securității noastre”. „Ceea ce s-a schimbat acum este că și aliații noștri o văd astfel”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

OSCE: Ministrul Odobescu a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat marți la reuniunea Consiliului Permanent consolidat al OSCE, organizată în format hibrid, alături de miniștrii afacerilor externe ai statelor membre ale UE, adjunctul secretarului de stat al SUA,Victoria Nuland, și secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă, Stefano Sannino, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Reuniunea a fost convocată de președintele-în-exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani, pentru reiterarea condamnării agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și identificarea unor soluții pentru situația dificilă în care se află organizația, din cauza blocajului instituțional al Rusiei, susținută de Belarus.

 

În intervenția sa, ministrul de externe Luminița Odobescu a condamnat atacurile Federației Ruse asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României și a reafirmat sprijinul consolidat oferit de țara noastră Ucrainei. A subliniat că actuala criză de securitate, generată de agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse asupra Ucrainei a afectat buna funcționare a OSCE, ca urmare a atitudinii obstrucționiste a Rusiei în procesul de luare a deciziilor la nivelul organizației.

În context, alături de reprezentanții celorlalte state membre ale UE, șefa diplomației române a accentuat necesitatea depășirii acestei situații prin adoptarea unei decizii de sprijinire a candidaturii Estoniei la Președinția-în-Exercițiu a OSCE pentru anul 2024, precum și nevoia asigurării predictibilității la nivelul pozițiilor de Secretar General, Director ODIHR, Reprezentant pentru Libertatea Presei și Înalt Comisar pentru Minorități Naționale. De asemenea, ministrul român a asigurat conducerea actuală a OSCE de susținerea României pentru accesul organizației la resursele necesare funcționării sale în parametri corespunzători.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII7 hours ago

Germania ia în calcul să susțină planul Franței prin care Banca Europeană de Investiții să finanțeze proiecte europene pentru apărare

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană pregătește terenul pentru summitul liderilor UE de la Granada cu propunerea de a construi o Europă capabilă să își protejeze interesele strategice

EUROBAROMETRU8 hours ago

Eurobarometru: 60% dintre români sunt în favoarea utilizării documentelor de călătorie digitale atunci când călătoresc în sau în afara spațiului Schengen

U.E.8 hours ago

Țările din UE au acum la dispoziție un cadru comun privind îmbunătățirea cunoștințelor financiare în rândul copiilor și al tinerilor

CONSILIUL UE8 hours ago

Fără Schengen pe agendă, miniștrii de interne din UE se reunesc pentru a discuta despre reforma legislației în materie de azil și gestionarea migrației

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Recomandare reiterativă a Comisiei Europene la adresa României privind progresele în atingerea obiectivelor pentru transformarea digitală a UE: Eforturile ar trebui accelerate

ROMÂNIA9 hours ago

Guvernul așteaptă un „feedback real” de la Curtea de Conturi privind eficiența măsurilor fiscal-bugetare, transmite premierul Marcel Ciolacu

U.E.10 hours ago

Marile platforme online raportează cu privire la primele șase luni de funcționare pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Pachetul fiscal-bugetar al guvernului Ciolacu, salutat de șefa Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European: Sunt decizii fiscale și economice sănătoase

EDUCAȚIE10 hours ago

Ligia Deca, ministrul educației, distinsă cu Premiul pentru viziune și leadership din partea European Association for International Education

U.E.1 day ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA6 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU6 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu7 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending