Connect with us

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc crede că cel de-al Treilea Război Mondial a fost declanșat, iar războiul din Ucraina este prea complex pentru a putea fi redus la o situație cu „băieți buni și băieți răi”

Published

on

© Vatican News

Papa Francisc crede că cel de-al Treilea Război Mondial a fost declanșat, iar războiul din Ucraina este prea complex pentru a putea fi redus la o situație cu „băieți buni și băieți răi”, potrivit unui interviu acordat La Civiltà Cattolica, în mai, și publicat parțial de presa de la Vatican.

„Nu există aici băieți buni și băieți răi metafizici, într-un mod abstract”, a declarat Papa Francisc în timpul unei conversații din luna mai cu presa iezuită. „Ceva global este în curs de apariție, cu elemente care sunt foarte întrepătrunse unele cu altele”, a adăugat acesta.

„În urmă cu câțiva ani mi-a trecut prin cap să spun că trăim un al treilea război mondial pe bucăți”, a continuat el. „Acum, pentru mine, cel de-al Treilea Război Mondial a fost declarat. Și acesta este un aspect care ar trebui să ne facă să reflectăm. Ce se întâmplă cu omenirea încât a avut trei războaie mondiale într-un secol?”, a întrebat retoric Papa Francisc.

Deși a condamnat „ferocitatea, cruzimea trupelor rusești”, Suveranul Pontif a spus că „nu trebuie să uităm adevăratele probleme dacă vrem ca acestea să fie rezolvate” și a indicat industria de armament ca fiind unul dintre numeroșii factori care stimulează războiul.

De asemenea, el a citat opinia unui șef de stat cu care s-a întâlnit cu câteva luni înainte de începerea războiului și care și-a exprimat îngrijorarea „cu privire la modul în care se mișca NATO”.

„L-am întrebat de ce și mi-a răspuns: ‘Latră la ușa Rusiei’. Și ei nu înțeleg că rușii sunt imperialiști și nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei'”, a spus Papa. Suveranul Pontif a adăugat că șeful de stat neidentificat a spus că, la modul în care acționează NATO, „situația ar putea duce la război”.

Papa Francisc a avertizat împotriva pericolului de a ne concentra doar pe „brutalitatea și ferocitatea cu care acest război este purtat de trupe, în general mercenare, folosite de ruși, care preferă să trimită ceceni, sirieni și mercenari” și că „este ceva monstruos”.

Dar, a adăugat acesta, este important să vedem și „drama care se desfășoară în spatele acestui război, care poate că într-un fel a fost provocat sau nu a fost împiedicat. Și înregistrez un interes în testarea și vânzarea de arme. Este foarte trist, dar, în fond, aceasta este miza”.

Papa Francisc a negat, de asemenea, acuzațiile potrivit cărora l-ar susține pe președintele rus Vladimir Putin:

„Nu, nu o fac. Este simplist și greșit să spui un astfel de lucru. Dar sunt pur și simplu împotriva reducerii complexității la distincția dintre bine și rău, fără să mă gândesc la rădăcini și interese, care sunt foarte complexe”, a afirmat el. „În timp ce vedem ferocitatea, cruzimea trupelor rusești, nu putem uita problemele, așa că încercăm să le rezolvăm”.

Papa a mai spus că rușii „au calculat greșit” durata războiului – trei zile, potrivit lui Putin – pentru că nu s-au gândit la „curajosul” popor ucrainean, 1un popor care se luptă să supraviețuiască și care are o istorie de luptă”.

„Asta este ceea ce ne mișcă: Să vedem un astfel de eroism”, a spus Papa. „Aș vrea să subliniez cu adevărat acest aspect, eroismul poporului ucrainean. Ceea ce avem în fața ochilor noștri este o situație de război mondial, de interese globale, de vânzări de arme și de apropriere geopolitică, care martirizează un popor eroic.”

Suveranul Pontif argentinian a subliniat, de asemenea, pericolul ca războiul din Ucraina să piardă în timp interesul publicului.

„Ce se va întâmpla când entuziasmul de a ajuta va scădea? Pentru că lucrurile se vor răci, cine va avea grijă de aceste femei? Trebuie să privim dincolo de acțiunea concretă a momentului și să vedem cum le vom sprijini pentru ca ele să nu cadă victime ale traficului de persoane, pentru ca ele să nu fie exploatate, pentru că vulturii deja dau târcoale”, a afirmat acesta.

În cele din urmă, Papa Francisc a abordat problema patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, care și-a exprimat sprijinul pentru invazia Rusiei. Suveranul Pontif a menționat că, inclusiv în timpul conversației de 40 de minute pe care cei doi au avut-o în luna martie, acesta i-a citit 1o declarație în care dădea motive pentru a justifica războiul” și că el i-a răspuns: „Frate, noi nu suntem clerici ai statului, suntem pastori ai poporului”.

Cei doi înalți prelați făcuseră planuri provizorii de a se întâlni personal în iunie la Ierusalim, dar întâlnirea a fost amânată. Cu toate acestea, a adăugat Papa, cei doi s-ar putea întâlni în Kazahstan, în septembrie: „Sper că voi putea să-l salut și să vorbesc cu el în calitate de pastor.”

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Miniștrii de externe ai G7 și UE solicită Rusiei să restituie imediat autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii de externe ai G7 împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au adoptat o declarație comună prin care solicită Federației Ruse să îți retragă imediat trupele din interiorul Ucrainei și să restituie „imediat” autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie. 

„Solicităm ca Rusia să restituie imediat controlul deplin proprietarului suveran de drept, Ucraina, asupra centralei nucleare Zaporojie, precum și asupra tuturor instalațiilor nucleare din interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei, pentru a asigura funcționarea lor în condiții de siguranță și securitate. Personalul ucrainean care operează centrala nucleară de la Zaporojie trebuie să își poată îndeplini sarcinile fără amenințări sau presiuni. Controlul continuu al centralei de către Rusia este cel care pune în pericol regiunea”, se arată în declarația comună. 

De asemenea, oficialii se arată „profund îngrijorați” de amenințarea gravă pe care confiscarea instalațiilor nucleare ucrainene de către armata Rusiei crește semnificativ riscul unui accident sau incident nuclear și pune în pericol populația Ucrainei, statele vecine și comunitatea internațională: „De asemenea, subminează capacitatea Agențiiei Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) de a monitoriza activitățile nucleare pașnice ale Ucrainei în scopuri de salvgardare.”

„Reiterăm sprijinul nostru deplin și continuu pentru AIEA. Personalul AIEA trebuie să poată avea acces la toate instalațiile nucleare din Ucraina în condiții de siguranță și fără impedimente și să poată colabora direct și fără interferențe cu personalul ucrainean responsabil de funcționarea acestor instalații. Siguranța tuturor persoanelor care pun în aplicare aceste eforturi trebuie să fie abordată pentru a consolida siguranța, securitatea și garanțiile nucleare în Ucraina. Încurajăm toate țările să sprijine eforturile AIEA”, au mai transmis oficialii în declarația comună. 

Continue Reading

SUA

SUA vor oferi 89 milioane de dolari Ucrainei pentru eforturile de îndepărtare a rămășițelor explozive rusești

Published

on

© U.S. Army National Guard photo by Spc. Jacob Hester-Heard

La 9 august, Departamentul de Stat al SUA și-a anunțat intenția de a oferi 89 de milioane de dolari din fondurile pentru anul fiscal 2022 pentru a ajuta guvernul Ucrainei să facă față provocărilor umanitare urgente reprezentate de rămășițele explozive de război create de războiul brutal de agresiune al Rusiei.

„Noua invazie ilegală și neprovocată a Rusiei în Ucraina a presărat zone masive din țară cu mine terestre, muniții neexplodate și dispozitive explozive improvizate. Utilizarea grotescă a dispozitivelor explozive improvizate în modul în care vedem în Ucraina de către actorii ruși era asociată anterior doar cu ISIS în Siria. Aceste pericole explozive blochează accesul la terenuri agricole fertile, întârzie eforturile de reconstrucție, împiedică comunitățile strămutate să se întoarcă la casele lor și continuă să ucidă și să mutileze civili ucraineni nevinovați. Guvernul Ucrainei estimează că 160.000 de kilometri pătrați din terenul său ar putea fi contaminat – ceea ce reprezintă aproximativ dimensiunea statului Virginia, Maryland și Connecticut la un loc”, transmite Departamentul de Stat al SUA.

Finanțarea americană va permite desfășurarea a aproximativ 100 de echipe de deminare și va sprijini un proiect de formare și echipare pe scară largă pentru a consolida capacitatea de deminare și de eliminare a munițiilor explozive (EOD) a guvernului ucrainean.

Din 1993, Statele Unite au investit peste 4,2 miliarde de dolari pentru eliminarea în siguranță a minelor terestre și a armelor de război explozive (ERW), precum și pentru securizarea și eliminarea în siguranță a armelor de calibru mic și armamentului ușor (SA/LW) și a munițiilor în exces în peste 100 de țări și teritorii. Statele Unite sunt cel mai mare susținător financiar al distrugerii armelor convenționale din lume.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre starea centralei nucleare din regiunea Zaporojie (Ucraina)

Published

on

© United Nations

Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre bombardamentele vizând centrala nucleară ucraineană din regiunea Zaporojie în estul ţării, informează miercuri DPA și Agerpres

Rusia a solicitat marţi o întâlnire a celui mai puternic organism al ONU pentru joi după-amiază la New York.

Consiliul de 15 membri va fi informat de Rafael Grossi, director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), cu privire la situaţia de la centrala electrică Zaporojie.

Centrala nucleară din oraşul Energodar în regiunea Zaporojie a fost bombardată în mod repetat în weekend şi a suferit unele pagube, dar infrastructura critică este considerată a fi intactă.

Liderii europeni s-au arătat îngrijorați de ultimele evenimente ce au avut loc în apropierea centralei nucleare. 

Cu prilejul unei discuții telefonice cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Consiliului European, Charles Michel, a descris situația ca fiind ”alarmantă”.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a punctat că ”orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș”, astfel că a solicitat ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie pentru a efectua verificări imparțiale, mesaj dublat și de directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Citiți și: Președintele Consiliului European, îngrijorat cu privire la starea centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și UE solicită Rusiei să restituie imediat autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie

U.E.7 hours ago

Premierul Poloniei cere o ”reformă profundă care să readucă egalitatea printre principiile fundamentale” ale UE

ROMÂNIA7 hours ago

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

ROMÂNIA8 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

U.E.9 hours ago

Atena închide ”un capitol dificil” și ”nu va mai fi o excepție în zona euro”. După 12 ani, Grecia va ieși de sub supravegherea extinsă a Comisiei Europene

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

ROMÂNIA10 hours ago

Marcel Boloș: În ultimele trei luni am lansat măsuri de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri

ROMÂNIA10 hours ago

Președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud a discutat cu Marcel Ciolacu despre exportul de reactoare nucleare şi despre cooperare în domeniul sănătății

FONDURI EUROPENE12 hours ago

MIPE va lansa până la sfârșitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027: Avem o șansă istorică pe care nu putem să o ratăm

SUA12 hours ago

SUA vor oferi 89 milioane de dolari Ucrainei pentru eforturile de îndepărtare a rămășițelor explozive rusești

ROMÂNIA8 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL6 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending