Papa Francisc crede că cel de-al Treilea Război Mondial a fost declanșat, iar războiul din Ucraina este prea complex pentru a putea fi redus la o situație cu „băieți buni și băieți răi”, potrivit unui interviu acordat La Civiltà Cattolica, în mai, și publicat parțial de presa de la Vatican.
„Nu există aici băieți buni și băieți răi metafizici, într-un mod abstract”, a declarat Papa Francisc în timpul unei conversații din luna mai cu presa iezuită. „Ceva global este în curs de apariție, cu elemente care sunt foarte întrepătrunse unele cu altele”, a adăugat acesta.
„În urmă cu câțiva ani mi-a trecut prin cap să spun că trăim un al treilea război mondial pe bucăți”, a continuat el. „Acum, pentru mine, cel de-al Treilea Război Mondial a fost declarat. Și acesta este un aspect care ar trebui să ne facă să reflectăm. Ce se întâmplă cu omenirea încât a avut trei războaie mondiale într-un secol?”, a întrebat retoric Papa Francisc.
Deși a condamnat „ferocitatea, cruzimea trupelor rusești”, Suveranul Pontif a spus că „nu trebuie să uităm adevăratele probleme dacă vrem ca acestea să fie rezolvate” și a indicat industria de armament ca fiind unul dintre numeroșii factori care stimulează războiul.
De asemenea, el a citat opinia unui șef de stat cu care s-a întâlnit cu câteva luni înainte de începerea războiului și care și-a exprimat îngrijorarea „cu privire la modul în care se mișca NATO”.
„L-am întrebat de ce și mi-a răspuns: ‘Latră la ușa Rusiei’. Și ei nu înțeleg că rușii sunt imperialiști și nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei'”, a spus Papa. Suveranul Pontif a adăugat că șeful de stat neidentificat a spus că, la modul în care acționează NATO, „situația ar putea duce la război”.
Papa Francisc a avertizat împotriva pericolului de a ne concentra doar pe „brutalitatea și ferocitatea cu care acest război este purtat de trupe, în general mercenare, folosite de ruși, care preferă să trimită ceceni, sirieni și mercenari” și că „este ceva monstruos”.
Dar, a adăugat acesta, este important să vedem și „drama care se desfășoară în spatele acestui război, care poate că într-un fel a fost provocat sau nu a fost împiedicat. Și înregistrez un interes în testarea și vânzarea de arme. Este foarte trist, dar, în fond, aceasta este miza”.
Papa Francisc a negat, de asemenea, acuzațiile potrivit cărora l-ar susține pe președintele rus Vladimir Putin:
„Nu, nu o fac. Este simplist și greșit să spui un astfel de lucru. Dar sunt pur și simplu împotriva reducerii complexității la distincția dintre bine și rău, fără să mă gândesc la rădăcini și interese, care sunt foarte complexe”, a afirmat el. „În timp ce vedem ferocitatea, cruzimea trupelor rusești, nu putem uita problemele, așa că încercăm să le rezolvăm”.
Papa a mai spus că rușii „au calculat greșit” durata războiului – trei zile, potrivit lui Putin – pentru că nu s-au gândit la „curajosul” popor ucrainean, 1un popor care se luptă să supraviețuiască și care are o istorie de luptă”.
„Asta este ceea ce ne mișcă: Să vedem un astfel de eroism”, a spus Papa. „Aș vrea să subliniez cu adevărat acest aspect, eroismul poporului ucrainean. Ceea ce avem în fața ochilor noștri este o situație de război mondial, de interese globale, de vânzări de arme și de apropriere geopolitică, care martirizează un popor eroic.”
Suveranul Pontif argentinian a subliniat, de asemenea, pericolul ca războiul din Ucraina să piardă în timp interesul publicului.
„Ce se va întâmpla când entuziasmul de a ajuta va scădea? Pentru că lucrurile se vor răci, cine va avea grijă de aceste femei? Trebuie să privim dincolo de acțiunea concretă a momentului și să vedem cum le vom sprijini pentru ca ele să nu cadă victime ale traficului de persoane, pentru ca ele să nu fie exploatate, pentru că vulturii deja dau târcoale”, a afirmat acesta.
În cele din urmă, Papa Francisc a abordat problema patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, care și-a exprimat sprijinul pentru invazia Rusiei. Suveranul Pontif a menționat că, inclusiv în timpul conversației de 40 de minute pe care cei doi au avut-o în luna martie, acesta i-a citit 1o declarație în care dădea motive pentru a justifica războiul” și că el i-a răspuns: „Frate, noi nu suntem clerici ai statului, suntem pastori ai poporului”.
Cei doi înalți prelați făcuseră planuri provizorii de a se întâlni personal în iunie la Ierusalim, dar întâlnirea a fost amânată. Cu toate acestea, a adăugat Papa, cei doi s-ar putea întâlni în Kazahstan, în septembrie: „Sper că voi putea să-l salut și să vorbesc cu el în calitate de pastor.”