UPDATE Papa Francisc l-a primit pe Barack Obama la Vatican

obama papa

Papa Francisc și președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, au avut joi la Vatican o întrevedere de 50 de minute, relatează EFE și AFP, care observă că aceasta a durat mai mult decât convorbirile obișnuite ale pontifului cu șefii de stat și de guvern care îl vizitează.

‘Este minunat să vă întâlnesc’, i-a spus papei președintele american. Surâzător, papa i-a răspuns în engleză: ‘Bine ați venit, domnule președinte!’.

După câteva minute, ziariștii și fotografii au fost invitați să părăsească sala și a început întrevederea privată, cu ajutorul a doi interpreți, potrivit Agerpres.

Între timp, ampla delegație americană, din care face parte și secretarul de stat John Kerry, a fost însoțită de prefectul Casei Pontificale, arhiepiscopul Georg Ganswein, și a fost ulterior invitată să intre în bibliotecă pentru înmânarea cadourilor.

Jorge Bergoglio i-a dăruit lui Barack Obama ‘Evangelii Gaudium’, publicată la 26 noiembrie, și un medalion artistic reprezentând ‘Îngerul Păcii’, după cum însuși papa i-a explicat președintelui american. Papa Francisc i-a mai dăruit lui Barack Obama o colecție de monede ale pontificatului său, care au căzut în timp ce erau arătate președintelui, ceea ce i-a făcut pe amândoi să râdă.

Papa Francisc l-a primit joi dimineaţa la Vatican pe preşedintele american Barack Obama, aceasta fiind prima întâlnire între cei doi de la alegerea Suveranului Pontif argentinian în martie 2013.

Primul papă care provine din Americi a înaintat către preşedintele Statelor Unite care zâmbea, dar care părea impresionat, şi i-a strâns mâinile cu putere, relateazĂ AFP. Potrivit Casei Albe, cei doi vor discuta despre lupta împotriva sărăciei și a inegalității.

“Vin la Roma să-l ascult pe Papă. Gândirea sa este preţioasă pentru a înţelege cum să câştigi provocarea împotriva sărăciei”, a declarat Obama, într-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera, potrivit unor fragmente publicate miercuri seara, imediat după sosirea preşedintelui american în Italia.

Obama se va întâlni, de asemenea, cu noul premier Matteo Renzi şi cu preşedintele Giorgio Napolitano şi va efectua o vizită la Colosseum.

Potrivit datelor UE, aproape 25 la sută din populaţia UE este sub riscul sărăciei şi excluderii sociale, echivalentul a  125 de milioane de oameni, iar de la adoptarea UE 2020, încă 6,6 milioane de europeni au ajuns în această situaţie, o creştere care a afectat o treime din statele membre.

Românii se află în topul sărăciei în UE: 40 la sută dintre români sunt expuşi sărăciei sau excluziunii sociale. Potrivit UNICEF, unul din patru copii români trăiesc sub limita sărăciei.

Nici în SUA, situaţia nu arată mai bine. Peste 150 de milioane de americani sunt, fie saraci sau cu un venit minim. Prăpastia dintre saraci şi bogati este la un nivel nemaintilnit vreodata in istoria SUA.

Numarul gospodariilor cu avere neta de peste un milion de dolari, excluzand valoarea locuintei, a crescut anul trecut la 9,63 milioane, un nou record, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Spectrem Group, publicat în luna martie a acestui an.

.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.