Connect with us

RUSIA

Parisul ”crede că Ucraina va câștiga” războiul cu Rusia, dar atrage atenția: ”Intrăm în logica sinistră a asediilor”

Published

on

© Presidence francaise du Conseil de l’UE / Twitter

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, și-a exprimat încrederea în victoria finală a Ucrainei asupra invaziei ruse, dar a atras atenția asupra distrugerilor și victimelor civile pe care le-ar putea provoca asedierea marilor orașe, anunță AFP, citat de Agerpres.

”De zece zile, ceea ce a fost cel mai remarcabil a fost capacitatea puternică de rezistenţă a Ucrainei, până la un punct pe care experţii nu şi l-au imaginat. Intrăm în logica asediilor, iar logica asediilor face parte din expertiza noastră sinistră despre funcţionarea şi acţiunea forţelor ruse”, a declarat Jean-Yves Le Drian la postul France 5.

Oficialul francez a dat exemplu orașele Groznîi sau Alep. ”Cred că ceea ce vom găsi în Mariupol când războiul se va termina va fi oribil, este Odesa şi mai e şi Kiev”, a explicat Jean-Yves Le Drian.

În cadrul unei convorbiri telefonice între președintele francez, Emmanuel Macron, și omologul rus, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin a punctat că își va ”atinge obiectivele” în Ucraina, ”fie prin negociere, fie prin război”, dar a negat atacarea civililor, conform Administrației Prezidențiale franceze.

”Cred că Ucraina va câştiga”, a spus Jean-Yves Le Drian, subliniind în sprijinul acestei analize izolarea diplomatică a Rusiei şi efectul sancţiunilor internaţionale.

”Am adoptat luat serii uriaşe de sancţiuni ale căror efecte sunt grave şi, în opinia mea, vor fi din ce în ce mai grave, ceea ce face ca preţul de plătit pentru război va deveni insuportabil, iar la un moment dat preşedintele Putin va fi confruntat cu alegerea de a avea efecte majore asupra funcţionării Rusiei sau de a deschide negocieri”, a completat acesta.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

RUSIA

Opozantul rus Aleksei Navalnîi cere UE, SUA și Regatului Unit să declare „război total” împotriva oligarhilor ruși

Published

on

© Aleksei Navalnîi/ Facebook

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat într-o colonie penală din Rusia, a cerut Occidentului reprimarea sistematică a oligarhilor ruși care susțin campania militară a lui Vladimir Putin în Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Atrăgând atenția asupra sancțiunilor preexistente din partea Statelor Unite, Uniunii Europene sau Regatului Unit asupra unora dintre cei mai bogați oameni din Rusia, Navalnîi a subliniat că doar 46 dintre cei 200 cei mai bogați oameni de pe lista Forbes din Rusia au fost afectați de sancțiunile occidentale.

„Nu mi se pare că asta sună prea mult a război total împotriva oligarhilor lui Putin”, a remarcat Navalnîi.

El a precizat că Alexei Miller, directorul general al gigantului rus al gazelor Gazprom, este încă scutit de sancțiunile UE.

Un alt nume pe care l-a indicat a fost cel al lui Roman Abramovici, un cunoscut om de afaceri rus și fost proprietar al clubului de fotbal Chelsea. Navalnîi a menționat că, în ciuda faptului că întreprinderile lui Abramovici furnizează „metal către Ministerul rus al Apărării”, acesta a scăpat până acum de sancțiunile SUA.

Dacă, în ciuda discuțiilor ample, „tot nu folosim bățul împotriva lor, permițându-le în același timp să își păstreze toți morcovii”, a declarat Navalnîi, „nu ne putem aștepta la o divizare în rândul elitei lui Putin pe tema războiului”.

„Fac apel la toți alegătorii și legiuitorii din UE, Marea Britanie, SUA și Canada să pună presiune asupra puterii executive și să-i forțeze să înceteze să se mai implice în demagogie și să treacă urgent la sancțiuni personale masive împotriva hoților lui Putin”.

Navalnîi, care ispășește o pedeapsă de nouă ani într-o colonie penală de lângă orașul rus Vladimir pentru acuzații de deturnare de fonduri, a pledat, de asemenea, pentru o restricție de călătorie de „20 de ani” pe teritoriile Uniunii Europene, americane și britanice pentru oricine susține incursiunea militară rusă în Ucraina.

Continue Reading

ROMÂNIA

România ”condamnă ferm acțiunile militare nesăbuite ale forțelor ruse din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie”

Published

on

© MAE

România, prin ministrul său de externe, Bogdan Aurescu, ”condamnă ferm acțiunile militare ale forțelor ruse din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie”.

”Astfel de acțiuni nesăbuite sunt iresponsabile și comportă riscuri pentru întreaga Europă”, a precizat șeful diplomației române într-un mesaj publicat pe Facebook.

Îngrijorări au venit și din partea Uniunii Europene.

Cu prilejul unei discuții telefonice cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Consiliului European, Charles Michel, a descris situația ca fiind ”alarmantă”.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a punctat că ”orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș”, astfel că a solicitat ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie pentru a efectua verificări imparțiale, mesaj dublat și de directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Ministerul rus de Externe a făcut cunoscut luni că este dispus să faciliteze o vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară, pe care trupele ruse o controlează practic încă de la începutul campaniei militare din Ucraina.

De cealaltă parte, Ucraina a acuzat Rusia că atacă centrala nucleară şi creează o ”situaţie extrem de periculoasă pentru toată Europa”.

Conform relatărilor Energoatom, compania publică ucraineană din domeniul energiei, centrala nucleară din Zaporojie funcţionează marţi cu riscul încălcării standardelor de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu, informează Unian, citat de Agerpres.

Ca urmare a bombardamentelor ruseşti, unitatea de azot-oxigen şi clădirea auxiliară de la unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie au fost grav avariate. Riscurile de scurgere de hidrogen şi de emisii de substanţe radioactive persistă, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, mare, subliniază Energoatom.

Continue Reading

RUSIA

Estonia, Finlanda și Letonia fac front comun și solicită UE să-și închidă granițele pentru turiștii ruși

Published

on

© European Union 2022

Estonia s-a alăturat Finlandei și Letoniei și a îndemnat Uniunea Europeană să-și închidă granițele pentru turiștii ruși, reluând astfel apelul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, informează Politico Europe.

”Nu mai eliberați vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”, a fost mesajul publicat pe Twitter de premierul Estoniei, Kaja Kallas.

Cu o zi în urmă, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să introducă o interdicție de călătorie pentru ruși.

”Cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor – pentru că rușii iau pământul altcuiva”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru Washington Post publicat luni, adăugând că rușii ar trebui ”să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”.

Kallas a subliniat că majoritatea intră în UE prin granița estică a UE cu Rusia, ceea ce reprezintă o povară pentru Estonia, Letonia și Finlanda, acestea fiind ”singurele puncte de acces”.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni că ”poziția sa personală este că turismul ar trebui să fie restricționat” și că se așteaptă ca această problemă să fie discutată la următoarele summituri ale liderilor UE.

”Nu este corect ca, în timpul în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este corect”, a declarat ea pentru postul public național de televiziune din Finlanda, Yle.

La rândul său, ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, și-a exprimat sprijinul pentru o astfel de măsură, declarând într-un interviu anterior pentru Politico că țările UE ar trebui să limiteze eliberarea de vize pentru ruși, cu excepția cauzelor de natură umanitară.

Uniunea Europeană a impus deja o serie de sancțiuni împotriva Rusiei pentru că a invadat Ucraina, printre aceste măsuri restrictive numărându-se și închiderea spațiului aerian al UE pentru toate aeronavele ruse și înmatriculate în Rusia, dar nu și închiderea căii rutieră. Astfel, turiștii ruși pot călători în UE cu ajutorul mașinii sau autocarului. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending