Parlamentar ungar, campanie electorală în România: Sper ca numărul maghiarilor cu dublă cetăţenie care vor vota să se dubleze

Preşedintele Subcomisiei de Tineret a Parlamentului Ungariei, Kapus Krisztian, a afirmat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că speră că până la alegerile legislative din Ungaria, din 6 aprilie, numărul maghiarilor cu dublă cetăţenie care se vor înscrie pe liste ca să participe la scrutin se va dubla.steag ungaria

Sâmbătă, la Miercurea Ciuc, s-a desfăşurat şedinţa Subcomisiei de Tineret a Parlamentului Ungariei, la care au fost invitaţi să participe şi reprezentanţii organizaţiilor de tineret din Ardeal, funcţionari locali şi reprezentanţi ai Consulatului General al Ungariei în Harghita, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sedinţa a început cu intonarea imnului Ungariei şi a imnului secuiesc, iar după urările de bun venit, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, şi-a exprimat speranţa că relaţia ”maghiaro-maghiară”, precum şi cea “maghiaro-secuiască” vor fi “roditoare”, că vor fi găsite soluţii la problemele tinerilor, apreciind, totodată, că viaţa tineretului din Ardeal ar trebui să fie susţinută şi din Ungaria.

“Viaţa tineretului maghiar din Ardeal trebuie susţinută şi din Ungaria. Ceea ce îşi doresc tinerii din Secuime este să fie mai aproape de ţara mamă, să primească ajutor, pentru că organizaţiile de tineret au nevoie de sprijin. CJ încearcă să ajute cât mai mult aceste organizaţii, dar mai încape ajutor şi din partea Subcomisiei din Ungaria”, a spus Borboly.

Preşedintele CJ Harghita şi-a manifestat “bucuria” că lucrările şedinţei s-au putut desfăşura la Miercurea Ciuc şi că s-a putut arbora steagul Ungariei, “marcând apropierea de statul ungar”.

“Mi-aş dori să fie aici în fiecare zi un reprezentant al Parlamentului Ungariei, ca să nu mai fie o problemă arborarea steagului Ungariei”, a răspuns preşedintele Subcomisiei de Tineret a Parlamentului de la Budapesta, Kapus Krisztian.

Kapus, reprezentant al FIDESZ, a prezentat principalele elemente ale politicii naţionale în domeniul tineretului, între care sprijinirea spiritului inventiv al tinerilor, crearea unei reţele de orientare profesională atât la nivelul Ungariei, cât şi în Ardeal, organizarea de cursuri pentru pedagogi, “care îi atinge în mod direct pe cei din Transilvania”, sprijinirea sănătăţii individuale, dezvoltarea turismului de tineret în afara graniţelor pentru a “întări conştiinţa naţională maghiară” şi consolidarea relaţiilor dintre diferite sectoare ale societăţii tinerilor din ţară şi din afara graniţelor.

Parlamentarul a spus că în Ungaria există un grup de lucru care se ocupă de sprijinirea proiectelor care îi vizează pe tineri, inclusiv pe cei din afara graniţelor, fiind prevăzută o creştere cu 25 la sută a bugetului în acest scop.

Totodată, preşedintele Subcomisiei de Tineret din Ungaria le-a amintit reprezentanţilor organizaţiilor de tineret din Trasilvania, prezenţi la şedinţa de lucru, că se apropie alegerile parlamentare în ţara vecină şi că este foarte important ca “cei care au un cuvânt de spus” să se folosească de posibilitatea de a participa, care le-a fost oferită de statul ungar.

Potrivit lui Kapus, până în prezent s-au înregistrat pentru vot 52.000 de alegători din Secuime, totalul celor înscrişi pe liste din Transilvania depăşind 80.000 de votanţi. El a cerut sprijinul organizaţiilor de tineret, afirmând că “orice vot contează” şi şi-a manifestat speranţa ca numărul maghiarilor cu dublă cetăţenie din Ardeal care vor vota în 6 aprilie să se dubleze.

Totodată, repezentantul fracţiunii Jobbik în Subcomisia de Tineret a Parlamentului de la Budapesta, Barath Zsolt, i-a îndemnat pe tinerii de peste 18 ani să se înregistreze pe listele de participare la scrutinul din 6 aprilie din Ungaria.

“Înregistrarea are un rol important şi nu este indiferent dacă 80.000 sau 50.000 de oameni iau parte la alegeri, respectiv este important şi pentru maghiarimea din Ardeal să participe la alegerile din 6 aprilie”, a afirmat Barath.

La finalul şedinţei, oaspeţii din Ungaria au primit din partea preşedintelui Consiliului Tinerilor din Regiunea Ciuc câte un briceag, pe care secuii îl numesc, în glumă, “paşaportul secuiesc”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.