Parlamentul catalan va sesiza CEDO pentru ca Puigdemont să poată fi reînvestit în fruntea guvernului regional

Parlamentul catalan a anunţat marţi că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) astfel încât separatistul Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia, să poată fi reînvestit în funcţia de şef al guvernului catalan, relatează AFP, conform Agerpres.

Sursă: Twitter.com/Carles Puigdemont

„Pentru a proteja drepturile lui Puigdemont de a se prezenta efectiv la şedinţa de învestire, preşedintele Roger Torrent va prezenta o cerere de măsuri preventive la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, se arată într-un comunicat al parlamentului catalan în care partidele separatiste sunt majoritare.

Carles Puigdemont, care face obiectul unui mandat de arestare în Spania, intenţionează să guverneze regiunea din Belgia. Însă Curtea Constituţională spaniolă a impus condiţii foarte stricte pentru o eventuală învestitură, cerând ca acesta să fie prezent la şedinţă.

Parlamentul catalan ”va cere CEDO să garanteze drepturile politice şi, în special, dreptul la participare politică al lui Puigdemont”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Roger Torrent. Data la care va fi sesizată instanţa europeană nu este încă cunoscută, a adăugat sursa citată.

Carles Puigdemont, preşedintele ales al Generalitat, guvernul autonom din Catalonia, a fost destituit împreună cu echipa sa la 27 octombrie 2017 de către guvernul central spaniol, care a pus regiunea sub tutelă la câteva ore după proclamarea unei “Republici Catalane” la Barcelona. Fiind vizat în Spania de un mandat de arestare pentru rebeliune şi răzvrătire, el s-a instalat la Bruxelles.

Citiți și:

Guvernul spaniol îi cere legislativului catalan să schimbe candidatul propus pentru conducerea Cataloniei întrucât Carles Puigdemont este auto-exilat pentru a scăpa de justiția spaniolă

Catalonia: Învestirea separatistului Carles Puigdemont a fost amânată, dar acesta rămâne singurul candidat

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.