Parlamentul European a dat undă verde acordurilor de liber schimb și protecția investițiilor între Uniunea Europeană și Vietnam, cel mai cuprinzător și mai ambițios acord de acest tip încheiat vreodată între UE și o țară în curs de dezvoltare, pavând astfel calea stabilirii unui spațiu interregional de liber schimb cu țările ASEAN.
Eurodeputații, reuniți la Strasbourg în prima sesiune plenară după ieșirea Regatului Unit din UE, au ratificat astfel acordul de liber schimb cu Vietnam ”de înaltă calitate bazat pe valori” cu 401 voturi pentru, 192 împotrivă și 40 abțineri, în vreme ce rezoluția care însoțește acordul a fost adoptată cu 416 voturi pentru, 187 împotrivă și 44 abțineri.

© captura video ebs
Parlamentul a votat separat, cu 407 voturi pentru, 188 împotrivă și 53 de abțineri, asupra unui acord de protecție a investițiilor prin intermediul unui sistem judiciar format din judecători independenți care vor fi responsabili de soluționarea litigiilor dintre investitori și stat. Rezoluția ce însoțește acordul a fost aprobată cu 406 voturi pentru, 184 împotrivă și 58 abțineri.

© captura video ebs
Acesta reprezintă un model ambițios pentru politica comercială a UE față de economiile emergente, un model negociat în calitate de parteneri, pe picior de egalitate și partajând o agendă și valori comune, pentru a stimula creșterea și ocuparea forței de muncă, pentru a stimula competitivitatea, pentru a combate sărăcia și pentru a consolida reformele structurale, un model pentru realizarea unui parteneriat reciproc avantajos, potrivit unui document al Parlamentului European.
Acordul va crea noi oportunități de creștere și dezvoltare de ambele părți. Nu numai că va elimina peste 99 % din taxele vamale pe bunuri, ci va deschide și piețele serviciilor vietnameze către întreprinderile din UE. Conform cifrelor Comisiei Europene, acordul de liber schimb ar putea stimula economia în plină expansiune a Vietnamului cu până la 15 % din PIB, exporturile vietnameze către Europa crescând cu peste o treime.
Astfel, acordurile de liber schimb și protecția investițiilor dintre Uniunea Europeană și Vietnam implică:
– 65 % din exporturile UE către Vietnam vor fi scutite de taxe vamale, iar restul vor fi liberalizate după zece ani, cu câteva excepții. UE va liberaliza 71 % din importurile sale la intrarea în vigoare, iar 99 % vor fi scutite de taxe vamale după șapte ani. Tarifele vor fi eliminate treptat în cursul unor perioade de tranziție, permițând producătorilor să se adapteze.
– interzice discriminarea între mărfurile importate și cele produse intern și interzice adoptarea oricărei interdicții sau restricții privind importul oricărei mărfi, în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
– întreprinderile comerciale de stat sunt autorizate, dar funcționează în conformitate cu normele OMC.
– mărfurile reprelucrate vor fi tratate în același mod ca și mărfurile noi.
– introducerea și menținerea subvențiilor la export pentru produsele agricole liberalizate de către fiecare parte importatoare vor fi interzise.
– Vietnamul acceptă marcarea originii „fabricat în UE” pentru produse neagricole (cu excepția prduselor farmaceutice). Marcajele de origine referitoare la statele membre ale UE vor continua să fie acceptate.
– regulile de origine incluse în acord urmează abordarea UE și principalele lor caracteristici sunt aceleași cu cele ale regulilor de origine ale SGP al UE, dar conțin o serie de limitări, ținând seama de situația specifică a ambelor părți.
– dispozițiile care abordează barierele din calea comerțului depășesc obligațiile OMC.
– Vietnamul se angajează să aplice aceleași cerințe în materie de siguranță alimentară produselor similare care provin din toate statele membre ale UE. Recunoașterea specifică de către părți a stării de sănătate oficiale, astfel cum a fost acceptată de organizații internaționale precum OIE pentru anumite boli ale animalelor, este inovatoare și va contribui la eliminarea barierelor din Vietnam legate de ESB.
– drepturile de proprietate intelectuală (DPI): Vietnamul va adera la Tratatele OMPI privind internetul (accesul la operele de creație intelectuală și utilizarea acestora pe internet sau alte rețele digitale). Autorii, emițătorii, artiștii interpreți sau executanți și producătorii dobândesc drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul de reproducere, de distribuție sau de comunicare către public. Vietnamul va aplica recomandarea OMPI privind protecția mărcilor notorii. Vietnamul s-a angajat să prelungească termenul de protecție pentru desene și modele industriale la 15 ani. Protecția datelor privind produsele farmaceutice (inclusiv produsele biologice) și produsele agrochimice a fost stabilită la cinci ani. Părțile protejează dreptul de proprietate asupra unui soi de plante.
– 169 de indicații geografice europene (IG) vor beneficia de recunoaștere și protecție pe piața vietnameză la un nivel comparabil cu cel al legislației UE. 39 de indicații geografice vietnameze vor fi, de asemenea, recunoscute și protejate ca atare în UE.
– sectorul de servicii și al comerțului cu servicii reprezintă 40 % din PIB în Vietnam. Prin acest acord, Vietnamul depășește angajamentele sale din cadrul OMC și oferă un acces mai bun la o serie de subsectoare de afaceri (de exemplu, servicii de planificare arhitecturală și urbană) și oferă un nou acces pe piață unor sectoare precum curățarea clădirilor, ambalarea, târgurile comerciale și altele. În cadrul serviciilor de învățământ superior, Vietnamul a deschis pentru prima dată servicii transfrontaliere. În sectorul serviciilor financiare, în domeniul titlurilor de valoare, Vietnamul s-a angajat în ceea ce privește accesul la piață și tratamentul național. Vietnamul a deschis atât serviciile de curierat, cât și serviciile poștale, cu excepția celor care fac obiectul serviciului universal și al serviciilor rezervate.
– promovează o serie de norme privind comerțul electronic, cum ar fi interzicerea taxelor vamale pentru transmisiile electronice.
– Vietnamul și UE au convenit asupra unor discipline în conformitate cu normele Acordului privind achizițiile publice (AAP) al OMC. Acest lucru este deosebit de valoros deoarece Vietnamul nu este încă membru al AAP. Capitolul privind achizițiile publice din acordurile de liber schimb și protecția investițiilor realizează un grad de transparență și de echitate procedurală comparabil cu alte acorduri de liber schimb pe care UE le-a semnat cu țări dezvoltate și cu țări în curs de dezvoltare mai avansate.
După aprobarea Parlamentului European, acordul comercial poate fi încheiat de către Consiliu, urmând ca acesta să fie ratificat de către statele membre și Vietnam.
Negocierile dintre UE și Vietnam au început în iunie 2012 și au fost încheiate la 2 decembrie 2015. Cu toate acestea, încheierea formală a acordului a fost amânată de un aviz al Curții Europene de Justiție privind împărțirea competențelor între UE și statele sale membre referitoare la încheierea Acordului de liber schimb UE-Singapore.
Uniunea Europeană și Vietnam au semnat la 30 iunie, la Hanoi, două acorduri comerciale și de investiții în urma unei decizii luate de Consiliul Uniunii Europene, aflat sub președinție română.
Uniunea Europeană este în prezent cel mai mare partener comercial al Vietnamului, după China, și a doua piață de export ca mărime, după SUA.
Exporturile UE în această țară au crescut în ultimii zece ani anual cu o medie de 5-7 %. Cu toate acestea, deficitul comercial al Uniunii cu Vietnamul este relativ ridicat, ajungând la 27 de miliarde de euro în 2018.
Acordul este un pas important în direcția obiectivului final al UE, și anume crearea unui spațiu interregional de liber schimb cu țările ASEAN, Vietnamul fiind, de altfel, al doilea partener comercial al UE ca mărime din regiune, cu un comerț cu mărfuri în valoare de 47.6 miliarde de euro pe an și 3.6 miliarde de euro atunci când vine vorba de servicii.
Împreună cu acorduri similare cu Singapore și Japonia, acesta consolidează relațiile UE cu Asia într-un moment în care este pus în discuție comerțul multilateral bazat pe norme, fiind un semnal puternic împotriva tendințelor protecționiste.