Daniel Buda
Parlamentul European a adoptat amendamentul vicepreședintelui Comisiei AGRI, Daniel Buda, privind ajutoarele naționale tranzitorii pentru fermieri
Published
5 years agoon

Parlamentul European a votat și adoptat joi, 22 octombrie, amendamentul privind ajutoarele naționale tranzitorii pentru fermieri, propus de vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), în cadrul raportului privind „Politica agricolă comună – sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR”.
Amendamentul 132a, care se referă la ajutoarele naționale tranzitorii, prevede că „statele membre pot continua să acorde ajutoare naționale tranzitorii fermierilor din oricare dintre sectoarele autorizate de Comisie în conformitate cu articolul 132 alineatul (7) sau cu articolul 133a alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 în 2013. Cuantumul total al ajutoarelor naționale tranzitorii care pot fi acordate fermierilor se limitează la 50% din fiecare pachet financiar sectorial autorizat de Comisie în conformitate cu articolul 132 alineatul (7) sau cu articolul 133a alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 în 2013. Statele membre pot decide, pe baza unor criterii obiective și în limita prevăzută la alineatul (2), cuantumurile ajutoarelor naționale tranzitorii care urmează să fie acordate. Statele membre pot decide să adapteze perioada de referință pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii decuplate. Perioada de referință adaptată nu poate fi ulterioară datei de 1 iunie 2018”, informează Daniel Buda, într-o postare pe Facebook.
Ajutoarele naționale tranzitorii au fost introduse în 2004 cu scopul de a sprijini noile state membre ale UE și de a servi ca sprijin suplimentar pentru venit pentru sectoarele și fermierii cei mai vulnerabili care au cu adevărat nevoie să-și completeze veniturile. Ajutoarele naționale tranzitorii sunt neutre din punct de vedere bugetar pentru UE și au un efect social semnificativ în sprijinirea ocupării forței de muncă în zonele rurale. Ajutoarele naționale tranzitorii se vor aplica în continuare în perioada de tranziție a PAC, însă micii fermieri au nevoie de previzibilitate în următorii 7 ani. Întrucât Cadrul Financiar Multianual nu poate garanta convergența externă completă a plăților directe până în 2027, este esențial să se mențină ajutoarele naționale tranzitorii la nivelurile actuale.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”
Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat
UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare
China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană
Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate
Daniel Buda
Daniel Buda, la zilele de studiu PPE: Contribuția României la consolidarea securității europene și poziția sa strategică o transformă într-un partener esențial în discuțiile legate de apărare și extinderea UE
Published
9 months agoon
September 26, 2024
Grupul Partidului Popular European (PPE) se reunește în aceste zile la Napoli pentru sesiuni de studiu pe teme esențiale pentru viitorul 𝐔niunii Europene. De la politica de apărare și extindere, până la provocările din vecinătatea sudică, discuțiile vizează strategii pentru o Europă mai sigură și competitivă, informează eurodeputatul Daniel Buda (PNL/PPE), într-o postare pe Facebook.
Pe agenda acestor zile figurează teme precum:
– Importanța regiunii 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧𝐞𝐞𝐧𝐞
– Necesitatea consolidării unei 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐚 𝐀𝐩𝐚̆𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐢
– Combaterea 𝐭𝐞𝐫𝐨𝐫𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢, crimei organizate și traficului de persoane
„În contextul actual, cu războiul la granițele Uniunii Europene, problema 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 a devenit centrală, iar 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, situată la frontiera estică a UE, joacă un rol crucial în asigurarea 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞, un fapt recunoscut de toți partenerii europeni. Contribuția României la consolidarea securității europene și poziția sa strategică o transformă într-un 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐥 în discuțiile legate de 𝐚𝐩𝐚̆𝐫𝐚𝐫𝐞 și 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢”, transmite eurodeputatul liberal.
Daniel Buda
Daniel Buda subliniază importanța fondurilor europene pentru sprijinirea fermierilor români și pentru transformarea zonei portului Constanța într-un hub logistic de referință pentru regiunea Mării Negre
Published
12 months agoon
June 27, 2024By
Teodora Ion
Eurodeputatul Daniel Buda a subliniat importanța sprijinirii fermierilor și a producătorilor români de cereale, care au consolidat poziția României în contextul geopolitic european.
Acesta a participat la evenimentul intitulat ”Economia Mării Negre în context geopolitic european”, care a avut loc la Constanța, fiind organizat de asociația Societatea Liberală, cu sprijinul fundației Hanns Seidel România.
”Mesajul meu a fost clar: companiile care operează atât pe partea terestră, cât și pe partea maritimă, pot accesa fonduri europene nerambursabile substanțiale, fiind esențiale pentru dezvoltarea afacerilor și creșterea productivității”, a precizat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.
Din punctul său de vedere, ”aceste finanțări sunt vitale pentru modernizarea și extinderea capacităților logistice, permițând o gestionare mai eficientă a fluxurilor de mărfuri”, fapt ce va contribui la creșterea semnificativă a competitivității economice a regiunii noastre.
Daniel Buda a mai menționat, de asemenea, că ”există bugete importante disponibile pentru administrația publică locală și instituțiile care gestionează activitatea economică”.
”Parteneriatul public-privat joacă un rol crucial în dezvoltarea durabilă a economiei locale, iar aceste bugete sunt esențiale pentru susținerea acestui parteneriat. Prin promovarea investițiilor și accesarea fondurilor adecvate, putem transforma zona portului Constanța într-un hub logistic de referință pentru întreaga regiune a Mării Negre. Acest lucru va facilita creșterea fluxurilor comerciale și va consolida poziția strategică a României în contextul geopolitic european”, consideră europarlamentarul.
El a făcut apel la eforturi comune pentru ”a asigura un viitor prosper și sustenabil pentru toți actorii economici din regiune”.
”Susținerea fermierilor și a producătorilor români, împreună cu promovarea oportunităților de finanțare, reprezintă pași importanți către o economie mai robustă și competitivă în actualul context geopolitic european”, a conchis Daniel Buda.
Daniel Buda
Eurodeputatul Daniel Buda cere Comisiei Europene să ofere fermierilor finanțări adecvate pentru a ține pasul cu directivele europene privind combaterea schimbărilor climatice
Published
1 year agoon
March 19, 2024By
REDACTIA
Europarlamentarul Daniel Buda i-a cerut comisarului european pentru agricultură finanțări adecvate pentru fermierii statelor membre pentru ca aceștia să facă față cheltuilelilor ce sunt prevăzute în directivele europene privind combaterea schimbărilor climatice. Un fermier este nevoit să facă investiții de 70.000-90.000 de euro pentru ca fermele să respecte noile norme de mediu, bani care nu sunt prevăzuți în finanțări europene, lucru pe care l-a semnalat Daniel Buda în timpul reuniunii Comisiei AGRI din Parlamentul European, care l-a avut invitat în dezbatere pe comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
„Domnule comisar, știți care este fractura de logică pe care o vedem noi, europarlamentarii, mai ales cei din Comisia AGRI, legat de toate aceste obiective asumate de Comisia Europeană? Și anume, lipsa de finanțare a acestor obiective asumate și mai ales a acestor sarcini pe care noi le impunem fermierilor. Săptămâna trecută am votat în Parlamentul European directiva privind reducerea emisiilor industriale. Această chestiune va impune obligativitatea pentru foarte mulți fermieri să facă investiții undeva între 70.000-90.000 de euro în propriile ferme ca să poată să satisfacă exigențele prevăzute în acea directivă. Faceți vă rog un exercițiu de imaginație și gândiți-vă că sunteți fermier în țara dumneavoastră și de mâine trebuie să faceți această investiție de 90.000 de euro în propria firmă pentru că altfel vin cei de la mediu și vă închid”, a precizat eurodeputatul liberal în intervenția sa.
De asemenea, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European a atenționat că securitatea alimentară poate fi pusă în pericol: „Vă întreb: Cum pot să reziste fermierii acestor obligații impuse de Comisia Europeană câtă vreme noi nu asigurăm finanțarea acestor obiective. Pentru că este foarte ușor, aici de la Parlamentul European, să stăm pe diverse scaune și să spunem fermierului că de mâine trebuie să faci chestiunea aceasta. Fără să îi spun și cum finanțez ceea ce trebuie să facă. Aici este marea problemă și v-ați pus vreodată întrebarea dacă acești fermieri își vor închide pur și simplu porțile fermei? De unde vom reuși să asigurăm securitatea alimentară. Pentru că este o chestiune care mi se pare că scapă din vedere uneori Comisiei Europene și din păcare nu se vine cu finanțări adecvate pentru a sprijini eforturile fermierilor și noi asta vă cerem. Dați bani pentru fermieri dacă vreți să fie parte din eforturile pentru combaterea schimbărilor climatice”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Comisia Europeană: România nu a luat măsuri suficiente pentru reducerea deficitului bugetar excesiv și riscă măsuri disciplinare dure, inclusiv suspendarea fondurilor europene