Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European a adoptat legea securității cibernetice: Acest cadru legislativ este o piatră de temelie pentru ca Europa să devină un actor global în acest domeniu

Published

on

Eurodeputaţii au adoptat marţi la Strasbourg legea UE a securităţii cibernetice, prin care se înfiinţează prima schemă de certificate la nivel european menită să asigure că produsele, procesele şi serviciile vândute în UE îndeplinesc standardele de securitate cibernetică, arată un comunicat al Parlamentului European.

Raportul pe această temă, elaborat de eurodeputata germană Angelika Niebler (PPE), a fost adoptat cu 586 voturi pentru, 44 împotrivă şi 36 de abţineri.

De asemenea, PE a votat o rezoluţie ce îndeamnă la acţiune la nivel european asupra ameninţărilor de securitate legate de prezenţa tehnologică crescută a Chinei în Uniunea Europeană.

Membrii PE îşi exprimă profunda îngrijorare asupra acuzaţiilor recente potrivit cărora echipamentele 5G ar putea avea încorporate opţiuni care ar permite fabricanţilor chinezi şi autorităţilor accesul neautorizat la date cu caracter personal şi telecomunicaţii din interiorul UE.

Eurodeputaţii s-au arătat îngrijoraţi şi de faptul că vânzătorii de echipamente din ţări terţe pot prezenta un risc de securitate pentru UE, datorită legilor din ţările lor de origine care obligă toate companiile să coopereze cu statul chiar şi din străinătate, bazându-se pe o definiţie foarte vagă a securităţii naţionale. În mod special, legile chineze de securitate naţională au declanşat reacţii în diferite ţări, de la evaluări de securitate până la restricţii totale.

În acest context, eurodeputaţii cer Comisiei Europene şi statelor membre să ofere îndrumări cu privire la modul de abordare a ameninţărilor cibernetice şi vulnerabilităţilor atunci când achiziţionează echipamente 5G, de exemplu prin diversificarea comercianţilor de echipamente, introducerea proceselor de achiziţie în mai multe etape şi crearea unei strategii pentru reducerea dependenţei europene de tehnologie cibernetică străină.

Aceştia îndeamnă executivul comunitar să mandateze Agenţia europeană pentru securitate cibernetică (ENISA) să lucreze în vederea unei scheme de certificate care să asigure că introducerea 5G în Uniunea Europeană îndeplineşte cele mai înalte standarde de securitate.

Legea securităţii cibernetice, care a obţinut deja acordul informal al statelor membre, subliniază importanţa certificării infrastructurii strategice, ce include reţele energetice, apă, furnizare de energie şi sisteme bancare, alături de produse, procese şi servicii. Până în anul 2023, Comisia Europeană va evalua posibilitatea ca oricare dintre schemele voluntare nou-înfiinţate să devină obligatorii.

”Acest succes important va oferi posibilitatea UE de a ţine pasul cu riscurile de securitate în era digitală pentru anii ce vor urma. Acest cadru legislativ este o piatră de temelie pentru ca Europa să devină un actor global în securitatea cibernetică. Consumatorii, ca şi industria, trebuie să se poată baza pe soluţiile IT”, a afirmat raportoarea PE Angelika Niebler.

Consiliul UE trebuie să aprobe acum formal legea securităţii cibernetice. Regulamentul va intra in vigoare la 20 de zile după publicare. Rezoluţia asupra prezenţei IT chineze în UE va fi trimisă Comisiei şi statelor membre.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Țările și regiunile UE vor beneficia de sprijin suplimentar pentru a atenua consecințele războiului rus împotriva Ucrainei, după ce Parlamentul European a adoptat o nouă legislație în acest sens

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Țările și regiunile UE vor primi sprijin suplimentar pentru a atenua consecințele războiului rus împotriva Ucrainei, după ce Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat o rezoluție în acest sens.

Conform unui comunicat al instituției mai sus amintite, documentul a fost adoptat cu 592 de voturi pentru, 12 împotrivă și 10 abțineri.

Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European a accelerat propunerea FAST-CARE (Asistență flexibilă pentru teritorii) a Comisiei Europene și a retrimis-o în plen fără amendamente, pentru a accelera aprobarea acesteia. Plenul a aprobat textul fără modificări. Principala preocupare a eurodeputaților este de a se asigura că ajutorul este accesibil regiunilor și statelor membre ale UE cât mai curând posibil.

Mai precis, noua legislație simplifică normele de utilizare a fondurilor de coeziune în două domenii: ajutorul pentru migrație și asistența pentru investițiile de coeziune amenințate de costurile ridicate ale energiei și de lipsa materiilor prime și a forței de muncă.

În egală măsură, noile norme prevăd o prefinanțare suplimentară de 3,5 miliarde de euro în 2022 și 2023.

De asemenea, permite finanțarea de 100 % din partea UE pentru proiectele care promovează integrarea socioeconomică a resortisanților țărilor terțe și elimină cerința privind locul de reședință pentru refugiați.

În plus, pentru a se asigura că ajutorul ajunge la comunitățile locale, cel puțin 30 % din valoarea proiectului trebuie să fie acordat autorităților locale sau organizațiilor comunitare locale.

Propunerea va trebui acum să fie aprobată în mod oficial de către Consiliu înainte de a intra în vigoare la o zi după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan solicită creșterea sancțiunilor UE pentru a-l constrânge pe Putin să se retragă din Ucraina și așteaptă măsuri de sprijin energetic din partea UE pentru R. Moldova

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a pledat luni pentru creșterea sancțiunilor europene împotriva Rusiei pentru a-l determina pe Vladimir Putin să se retragă definitiv și necondiționat din Ucraina, în paralel cu creșterea sprijinului pentru țări precum Republica Moldova, care sunt șantajate de Federația Rusă cu livrările și prețurile la gaz.

Rușii fug de războiul lui Vladimir Putin! De când Federația Rusă a anunțat mobilizarea rezerviștilor, mai mulți cetățeni din Rusia au părăsit țara (360.000) decât numărul de rezerviști pe care Vladimir Putin spera să-i trimită la luptă (300.000). Trupele ucrainene s-au descurcat admirabil în fața armatei active a Rusiei. În acest moment, Ucraina recuperează orașele invadate de Vladimir Putin. Dictatorul de la Kremlin știe că nu poate să reia ofensiva în Ucraina cu puținii rezerviști pe care îi va obliga să meargă în calea trupelor ucrainene. Federația Rusă trage de timp în acest război și, în paralel, continuă șantajul privind livrările de gaz în UE și în țările din vecinătate pentru a forța un deznodământ favorabil lui Putin și apropiaților lui. Noi, Uniunea Europeană, nu trebuie să îi permitem acest lux”, a spus Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European și vicepreședinte al Partidului Popular European, prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare.

 

Din contră, în opinia sa “este momentul să îl presăm prin sancțiuni mai dure în următoarele luni, inclusiv prin introducerea unei plafonări ale prețurilor la importul de gaz dinspre Federația Rusă”.

Potrivit lui Mureșan, UE nu trebuie să cadă pradă șantajului cu livrările de gaz.

“Trebuie să creștem sprijinul pentru țări din UE, dar și din Vecinătatea estică, precum Republica Moldova, care sunt șantajate de Federația Rusă cu livrările și prețurile la gaz. Trebuie să-l constrângem pe Vladimir Putin să accepte ca unic deznodământ al războiului retragerea necondiționată din toate teritoriile ucrainene ocupate și încheierea războiului”, a subliniat eurodeputatul PNL & PPE.

Referindu-se la Republica Moldova, europarlamentarul a precizat că așteaptă din partea Comisiei Europene noi propuneri de a crește sprijinul pentru Republica Moldova în contextul crizei energetice generate de Gazprom și Federația Rusă.

“Decizia Gazprom de a reduce livrările de gaz către Moldova confirmă că Federația Rusă folosește toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a sabota parcursul european al Republicii Moldova. Ca stat candidat la Uniunea Europeană și viitor membru al UE, Republica Moldova trebuie să primească tot sprijinul pe care îl putem oferi în crizele cu care se confruntă”, a conchis Mureșan.

 

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

PE: Până la sfârșitul anului 2024, cetățenii UE își vor încărca telefonalele și tabletele cu un încărcător comun

Published

on

© European Commission/ Facebook

Până la sfârșitului anului 2024, cetățenii Uniunii Europene își vor putea încăra toate telefoanele mobile, tabletele și camerele digitale cu același tip de încărcător, informează un comunicat al Parlamentului European, remis CaleaEuropeană.ro.

Până la sfârșitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele și camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. Începând cu primăvara anului 2026, obligația se va extinde la laptopuri. Noua lege, adoptată marți în plen cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri, face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a reduce deșeurile electronice și de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziționează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici și mijlocii.

Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căștile și căștile cu microfon, consolele video portabile și difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație, căștile intraauriculare și laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcționează cu o putere de alimentare de până la 100 de wați, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Toate dispozitivele care permit încărcarea rapidă vor avea acum aceeași viteză de încărcare, permițându-le utilizatorilor să le încarce la fel de repede, indiferent de încărcătorul utilizat, atâta timp cât este compatibil.

Pe măsură ce încărcarea fără fir va deveni mai răspândită, Comisia Europeană va trebui să armonizeze cerințele de interoperabilitate până la sfârșitul anului 2024, pentru a evita un impact negativ asupra consumatorilor și a mediului. Astfel, va dispărea așa-numitul efect de „blocaj” tehnologic, prin care un consumator devine dependent de un singur producător.

Etichete speciale vor informa consumatorii despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive și le vor permite să vadă mai ușor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile. De asemenea, cumpărătorii vor putea să aleagă în cunoștință de cauză dacă să cumpere sau nu un nou dispozitiv de încărcare împreună cu un produs nou.

Aceste noi obligații vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare și vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achizițiile inutile de încărcătoare. În Uniunea Europeană, încărcătoarele aruncate și neutilizate reprezintă aproximativ 11 000 de tone de deșeuri electronice pe an.


Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Țările Uniunii vor dispune apoi de 12 luni pentru a transpune normele în legislația națională și de alte 12 luni după sfârșitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării.

În ultimul deceniu, Parlamentul a solicitat în repetate rânduri introducerea unui încărcător comun. În pofida eforturilor anterioare de a colabora cu companiile din sector pentru a reduce numărul de încărcătoare mobile, măsurile luate voluntar nu au reușit să producă rezultate concrete pentru consumatorii europeni. În cele din urmă, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă la 23 septembrie 2021.

Continue Reading

Facebook

U.E.3 hours ago

Șefa diplomației germane, la Varșovia: Vom obține securitatea doar fără Rusia lui Putin. Germania nu a ascultat vocile din Europa Centrală și de Est care spuneau că Nord Stream 2 este o armă politică

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Biden l-a anunțat pe Zelenski că SUA trimit Ucrainei un nou ajutor militar de 625 de milioane de dolari care include și rachete HIMARS

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski a avut prima discuție telefonică cu Giorgia Meloni, viitorul premier italian: Italia va sprijini ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Anul european al tineretului: UE adoptă primul Plan de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE pentru a consolida cooperarea cu tinerii din întreaga lume

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Țările și regiunile UE vor beneficia de sprijin suplimentar pentru a atenua consecințele războiului rus împotriva Ucrainei, după ce Parlamentul European a adoptat o nouă legislație în acest sens

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea sancțiunilor UE pentru a-l constrânge pe Putin să se retragă din Ucraina și așteaptă măsuri de sprijin energetic din partea UE pentru R. Moldova

CONSILIUL UE11 hours ago

REPowerEU: România a obținut aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice, după ce Consiliul UE a convenit asupra poziției sale, anunță Adrian Câciu

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Războiul Rusiei în Ucraina: Volodimir Zelenski a adoptat un decret prin care exclude negocieri de pace cu Vladimir Putin

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

PE: Până la sfârșitul anului 2024, cetățenii UE își vor încărca telefonalele și tabletele cu un încărcător comun

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

UE va avea o nouă legislație care îi va consolida capacitatea de a preveni și gestiona epidemiile de boli transmisibile

INTERVIURI2 days ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO4 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.2 weeks ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

Team2Share

Trending