Connect with us

U.E.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care îndeamnă UE să pună în aplicare sancțiuni ample și eficace împotriva lui Aleksandr Lukașenko și a tuturor celor vinovați de fraudă electorală, de violență și de represiune în Belarus

Published

on

© European Union 2019- Source : EP

Parlamentul European nu îl va recunoaște pe Alexander Lukașenko ca președinte al Belarus după ce mandatul său actual se va încheia, la 5 octombrie, și îndeamnă Uniunea Europeană să pună în aplicare, fără întârziere și în strânsă coordonare cu partenerii internaționali, sancțiuni ample și eficace împotriva tuturor făptașilor belaruși vinovați de fraudă electorală, de violență și de represiune în Belarus, inclusiv împotriva lui Alexander Lukașenko.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 574 de voturi pentru, 37 de voturi împotrivă și 82 de abțineri, eurodeputații au respins rezultatul așa-numitelor alegeri prezidențiale din data de 9 august, desfășurate în Belarus, argumentând că acestea au avut loc ”cu încălcarea flagrantă a tuturor standardelor recunoscute la nivel internațional”. 

În acest context, Legislativul european solicită în documentul mai sus amintit desfășurarea de noi alegeri pentru fotoliul prezidențial ”cât mai curând posibil sub o supraveghere internațională condusă de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), în prezența unor observatori internaționali, fiind garantat că alegerile se desfășoară în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional”.

În același timp, eurodeputații condamnă în termenii cei mai fermi, autoritățile din Belarus pentru reprimarea violentă a protestelor pașnice pentru justiție, libertate și democrație în urma alegerilor prezidențiale frauduloase din 9 august; solicită să se înceteze imediat violența, să fie eliberate imediat și necondiționat toate persoanele deținute din motive politice, înainte și după așa-numitele alegeri din 9 august, inclusiv persoanele deținute pentru participarea la protestele împotriva rezultatelor alegerilor sau împotriva violenței utilizate de autorități sau pentru că au susținut aceste proteste, precum și să se renunțe la toate acuzațiile împotriva acestor persoane”

Mai mult, Parlamentul European îndeamnă ”autoritățile din Belarus să să se pună capăt tuturor formelor de rele tratamente și tortură și să se introducă o definiție specifică a torturii în Codul penal al Belarusului, în conformitate cu standardele internaționale privind drepturile omului, precum și modificări legislative pentru incriminarea disparițiilor forțate”

În plus, europarlamentarii ”încurajează statele membre ale UE să faciliteze și să accelereze crearea unui coridor umanitar și procedura de obținere a vizelor pentru persoanele care fug din Belarus din motive politice sau pentru persoanele care au nevoie de tratament medical ca urmare a actelor de violență comise împotriva lor și să le ofere acestora și familiilor lor tot sprijinul și asistența necesare”

De asemenea, Parlamentul European invită Comisia Europeană să procedeze la punerea în aplicare rapidă și eficientă a asistenței financiare acordate de UE pentru sprijinirea societății civile și a victimelor represiunii și să mobilizeze mai multe resurse pentru susținerea lor fizică, psihologică și materială.

Pentru un Belarus democratic, eurodeputații sunt de părere că UE ar trebui să organizeze o conferință a donatorilor, care să reunească instituții financiare internaționale, țări din grupul G7, state membre și instituții ale UE, precum și alte părți care doresc să ofere un pachet financiar de mai multe miliarde de euro pentru a sprijini eforturile viitoare de reformă și restructurarea economiei.

Având în vedere situația actuală din Belarus, eurodeputații consideră că este nevoie ca Serviciul European de Acține Externe și Comisia Europeană să pregătească o revizuire completă a politicii UE în ceea ce privește Belarus, cu scopul de a sprijini poporul belarus și aspirațiile sale democratice, precum și societatea civilă, apărătorii drepturilor omului, sindicatele independente și mass-media independentă.

Mai mult, aceștia solicită o creștere a sprijinului financiar al UE destinat societății civile din Belarus, înghețând, în același timp, orice transfer de fonduri ale UE către actualul guvern belarus și către proiectele controlate de stat, precum și anulând împrumuturile de la BEI, BERD și alte împrumuturi oferite regimului actual.  

Din punctul Parlamentului European de vedere, SEAE trebuie să suspende negocierile privind prioritățile parteneriatului dintre UE și Belarus până la organizarea unor alegeri prezidențiale libere și corecte.

În încheiere, europarlamentarii condamnă interferența hibridă a Federației Ruse în Belarus, exercitată în special prin delegarea așa-numiților experți în mijloace de comunicare în mass-media de stat din Belarus și a consilierilor pe lângă agențiile militare și de aplicare a legii, și solicită guvernului Federației Ruse să pună capăt oricărui amestec ascuns sau vizibil în procesele interne ale Belarusului. 

Rezoluția adoptată de Parlamentul European poate fi consultată AICI

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

Published

on

© Bundesregierung

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Rusiei să se conformeze solicitării Adunării Generale a ONU din februarie de a-și retrage trupele și de a pune capăt războiului din Ucraina. Această solicitare, a spus Scholz, a rămas fără răspuns, relatează DW.

„Nimic nu răsună mai tare astăzi decât tăcerea Rusiei ca răspuns la acest apel global pentru pace”, a declarat Scholz în discursul său în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Adunarea Generală a ONU adoptase în februarie o rezoluţie prin care cerea retragerea trupelor ruse, la un an de la invazia rusă în Ucraina. Din cele 193 de state membre, 141 au votat în favoarea sa şi doar şase, alături de Rusia, au votat împotrivă. Au existat şi 32 de abţineri, între care China şi India. De atunci, însă, nu a existat o nouă rezoluţie în acest sens, notează DPA.

„Zeci de mii de militari și civili ucraineni au fost uciși. Nenumărați copii ucraineni au fost răpiți. Trupele rusești au ucis, violat și torturat. Ele rad orașele și satele de pe fața pământului”, a continuat Scholz.

Cancelarul german a acuzat, de asemenea, Rusia că a privat în mod intenționat piața mondială de milioane de tone de cereale și îngrășăminte de care au nevoie țările din întreaga lume.

„Rusia țintește în mod deliberat silozurile de cereale și infrastructura portuară. Iar Rusia a eliminat în mod unilateral Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, exacerbând astfel sărăcia și insecuritatea alimentară în întreaga lume”, a declarat liderul german.

Olaf Scholz a avut miercuri o întrevedere bilaterală cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, potrivit Biroului de presă al Guvernului Federal. În cadrul conversației de 30 de minute, cei doi au făcut un schimb de opinii cu privire la situația politică, militară și umanitară din Ucraina.

În acest sens, cancelarul german a subliniat că țara sa va continua să sprijine Ucraina în strânsă coordonare cu partenerii europeni și internaționali. De asemenea, aceasta se va angaja să asigure aprovizionarea populației ucrainene în iarna care urmează.

Scholz a mai spus că guvernul federal sprijină inițiativa Ucrainei pentru o pace justă și durabilă, în conformitate cu principiile Cartei ONU. În plus, cancelarul și președintele ucrainean au făcut apel la reluarea Acordului privind cerealele sub egida ONU, care contribuie la îmbunătățirea situației alimentare la nivel mondial.

Cancelarul Scholz a anunțat, de asemenea, că Germania va găzdui următoarea Conferință de reconstrucție a Ucrainei la Berlin, la 11 iunie 2024.

 

Continue Reading

U.E.

Germania intenționează să interzică componentele chinezești în rețelele 5G pentru a ”reduce riscurile” față de China

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Germania intenționează să interzică în rețelele sale 5G, începând cu 2026, piesele fabricate de producătorii chinezi Huawei şi ZTE, au declarat miercuri pentru AFP surse guvernamentale de la Berlin, conform Agerpres.

Conform propunerilor guvernului, componentele chineze ar urma să fie excluse din ”rețeaua centrală” începând cu luna ianuarie 2026, interdicția urmând să vizeze și piesele deja instalate.

Doar că acest proiect inițiat de Ministerul de Interne trebuie să fie supus acordului coaliției guvernamentale conduse de Scholz, iar presa germană semnalează deja că există voci contra.

În propunerea consultată de AFP, Ministerul de Interne invocă în special necesitatea de a ”reduce riscurile” faţă de China, aşa cum este stipulate în recenta strategie adoptată de Germania cu privire la gigantul asiatic.

În acest an, Comisia Europeană a anunțat că va împiedica gigantul chinez de telecomunicații Huawei și rivalul său chinez mai mic, ZTE, să primească fonduri UE pentru inovare și a încurajat țările membre ale UE să facă mai mult pentru a elimina Huawei din rețelele lor 5G.

Continue Reading

U.E.

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Published

on

© Governo Italiano

Polonia a anunțat miercuri seară că nu mai aprovizionează Kievul cu arme, declarație care reliefează tensiunile tot mai mari între cele două țări aliate, într-un moment de intensificare a contraofensivei ucrainene, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la postul privat de televiziune Polsat News.

”Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, şi asta într-un timp foarte scurt”, a explicat el.

”Dacă nu vrei să fii în defensivă, trebuie să ai cu ce să te aperi”, a adăugat el, insistând însă că această mișcare nu va pune în pericol securitatea Ucrainei, conform Politico Europe.

Comentariile laconice ale lui Morawiecki au fost făcute în contextul în care tensiunile dintre Kiev și UE au escaladat în ultima săptămână, după ce Comisia Europeană a decis să permită comercializarea de cereale ucrainene în cadrul blocului european, punând astfel capăt restricțiilor privind importurile de cereale pe care cinci țări din estul UE le-au urmărit inițial pentru a-și proteja fermierii de concurență.

Polonia, Ungaria și Slovacia au reacționat la inițiativa Comisiei prin impunerea unor interdicții unilaterale asupra importurilor de cereale ucrainene, ceea ce reprezintă o încălcare evidentă a normelor UE privind piața internă. Kievul a ripostat prin intentarea de procese împotriva celor trei țări la Organizația Mondială a Comerțului.

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a atacat subtil pe cei care au impus interdicții asupra cerealelor, declarând în fața Adunării Generale a ONU: ”Este alarmant să vedem cum unii din Europa, unii dintre prietenii noștri din Europa, joacă solidaritatea într-un teatru politic – făcând un thriller din cereale. Poate că ei par să își joace propriul rol, dar de fapt ajută la pregătirea scenei pentru un actor din Moscova”.

Deși Zelenski nu a menționat în mod special Polonia, Varșovia l-a convocat pe ambasadorul Kievului la ministerul de externe ca răspuns.

Morawiecki a transmis, de asemenea, un ”avertisment” ”autorităților ucrainene”, declarând anterior pentru Polsat: ”dacă vor escalada conflictul în acest fel, vom adăuga produse suplimentare pe lista interdicțiilor. Autoritățile ucrainene nu înțeleg în ce măsură a fost destabilizată industria agricolă din Polonia”.

Polonia se află în mijlocul unei campanii cu miză mare înaintea alegerilor de luna viitoare, guvernul de dreapta Lege și Justiție luptând pentru realegere.

În timp ce Varșovia fost un vocal susținător al sprijinului pentru Kiev, acest sprijin total s-a diminuat pe măsură ce consecințele susținerii Ucrainei pentru propriii fermieri au devenit mai evidente.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.7 mins ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

U.E.34 mins ago

Germania intenționează să interzică componentele chinezești în rețelele 5G pentru a ”reduce riscurile” față de China

U.E.1 hour ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE2 hours ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU3 hours ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU4 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA4 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, fiind co-nominalizat de România și alte nouă țări

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE16 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU17 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending