Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European a adoptat poziția sa privind viitorul buget al UE: Trebuie să finanțeze priorități noi și să compenseze orice deficit cauzat de Brexit

Published

on

Parlamentul European a adoptat miercuri poziția sa privind viitorul buget pe termen lung al UE, ”care ar trebui să finanțeze priorități noi și să compenseze orice deficite cauzate de Brexit.”

Parlamentul European a adoptat două rezoluții privind cheltuielile și veniturile viitorului cadru financiar multi-anual (MFF), care se va aplica din 2021.

Parlamentul European cere ca bugetul UE să corespundă priorităților politice și să răspundă unora dintre noile provocări cu care se confruntă toate statele membre – migrația, apărarea, securitatea sau schimbarea climatică. Deputații europeni consideră că limita actuală privind cheltuielile UE ar trebui ridicată de la 1% la 1,3% din PIB-ul UE pentru a putea finanța aceste noi priorități fără să fie sacrificate regiunile cele mai sărace ale UE sau comunitățile agricole.

Printre propunerile-cheie se numără susținerea programelor de cercetare, Erasmus+, Inițiativa pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor și sprijinul pentru IMM-uri, precum și investițiile în infrastructură prin intermediul Connecting Europe Facility (CEF). Deputații avertizează că ”niciun acord privind MFF nu poate fi încheiat fără progres în privința resurselor proprii” – adică veniturile la bugetul UE. Cheltuielile și veniturile trebuie considerate un pachet unic. 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat recent planurile executivului european pentru viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM), abordând și problematica finanțării prin intermediul fondurilor de coeziune. Astfel, Comisia Europeană a propus trei scenarii pentru perioada post 2020, incluzând tăieri de până la 124 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune, respectiv de 120 miliarde de euro în cadrul Politicii Agricole Comune.

Reducerea contribuțiilor directe ale statelor membre

Rezoluția se bazează pe raportul Grupului la nivel înalt privind resursele proprii și cere întărirea resurselor proprii existente şi introducerea progresivă a unor noi resurse proprii. Acestea ar putea proveni din resurse revizuite de TVA, dintr-o parte a taxelor pe profit, dintr-o taxă pe tranzacțiile financiare sau aplicată în sectorul digital sau din taxe pe me diu.

Noile resurse proprii ar trebui:

• să aducă o reducere substanțială (țintită la 40%) a proporției contribuțiilor directe bazate pe VNB (Venitul Naţional Brut), creând economii la bugetele statelor membre și eliminând logica ”rentabilităţii echitabile” și a ”jocurilor de sumă nulă” între plătitorii neți și beneficiari;

• să elimine toate rabaturile și corecțiile de care beneficiază doar unele state membre;

• să acopere pierderile cauzate de Brexit fără să crească povara generală fiscală asupra cotribuabililor UEi

Rezoluția redactată de co-raportorii Jan Olbrycht (PPE, PL) și Isabelle Thomas (S&D, FR) privind bugetul UE pe termen lung după 2020 a fost adoptată cu 458 voturi la 177 și 62 abțineri.

Rezoluția co-raportorilor Gérard Deprez (ALDE, BE) și Janusz Lewandowski (PPE, PL) privind reforma sistemului UE de resurse proprii a fost adoptată cu 442 voturi la 166 și 88 abțineri.

Cele două poziții reprezintă contribuția PE la propunerile legislative ale Comisiei care vor fi prezentate în mai 2018. Adoptarea Regulamentului MFF are nevoie de consimțământul PE.

Rezoluțiile cer ca negocierile între Parlament, Comisie și Consiliu să înceapă imediat pentru a ajunge la un acord înainte de alegerile europene.

.

Dragoș Tudorache

Eurodeputatul Renew Europe Dragoș Tudorache, numit membru în Comisia specială pentru inteligență artificială în era digitală a PE

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Tudorache (PLUS) a fost numit membru cu drepturi depline din parte grupului Renew Europe în Comisia specială pentru inteligență artificială în era digitală a Parlamentului European, potrivit unui comunicat al instituției.

Comisia specială pentru inteligență artificială în era digitală va studia impactul și provocările extinderii AI și va propune o foaie de parcurs cu obiective pentru UE în domeniul AI și măsurile care trebuie luate pentru realizarea acestora.

Înființarea subcomisiei a fost votată în cadrul sesiunii plenare din luna iunie cu o majoritate copleșitoare de de 574 de eurodeputați, în timp ce 41 au votat împotrivă și 72 s-au abținut.

Conform regulilor de procedură ale Parlamentului, mandatul unei comisii speciale (articolul 207 din Regulamentul de procedură) nu poate depăși 12 luni, cu excepția cazului în care Parlamentul prelungește acest termen la expirare. Mandatul unei subcomisii (articolul 212 din Regulamentul) este pe termen nelimitat. Comisiile speciale, comisiile de anchetă și subcomisiile nu pot adopta texte legislative.

Dragoș Tudorache mai este membru cu drepturi depline în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne ( LIBE), Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo (DSEE) și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite (D-US). 

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda, numit membru în noua Comisie de anchetă din Parlamentul Europen privind protecția animalelor în timpul transportului

Published

on

©️ Daniel Buda/ Facebook

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură (AGRI) din Parlamentul European, a fost numit membru, din partea Grupului Popularilor Europeni, în noua Comisie de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului.

Comisia de anchetă privind presupusele contravenții și administrarea defectuoasă a transportului animalelor va cerceta în primul rând presupusul eșec al Comisiei și al statelor membre de a pune în aplicare în mod ineficient numeroase norme ale UE referitoare la transportul animalelor în UE și dincolo de frontierele sale, potrivit comunicatului oficial.

Înființarea acestei comisii a fost votată în Parlamentul European cu 605 de voturi pentru, 53  împotrivă și 31 abțineri.

Din această comisie specială va face parte încă un europarlamentar român din partea Grupului Popularilor Europeni, și anume Dan Motreanu, care este vicepreședintele Comisiei pentru Mediu (ENVI), dar și eurodeputatul româ Carmen Avram, din partea Grupului social-democraților.

Comisia  își va desfășura activitatea pe o perioadă de 12 luni, începând cu luna septembrie.

Președintele și vicepreședintele acestei comisii vor fi hotărâți la ședințele constitutive din septembrie. Aceasta va fi compusă din 33 de europarlamentari.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Tudor Ciuhodaru, numit membru în noua comisie de specialitate a Parlamentului European destinată luptei împotriva cancerului

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

 

Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D) a fost numit membru din partea Grupului social-democraților în noua comisie de specialitate a Parlamentului European destinată luptei de combatere a cancerului, potrivit comunicatului Legislativului.

Reamintim că înființarea acestei comisii a fost votată în Parlamentul European cu 651 de voturi pentru, 8 abțineri și 28 împotrivă, se arată în comunicatul oficial. 

Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului își va desfășura activitatea pe o perioadă de 12 luni, începând cu luna septembrie.

Președintele și vicepreședintele acestei comisii vor fi hotărâți la ședințele constitutive din septembrie. Aceasta va fi compusă din 33 de europarlamentari.

De asemenea, din această comisie vor parte face încă doi europarlamentari români, de această dată din partea Grupului Popularilor Europeni, și anume Marian-Jean Marinescu, dar și Nicolae Ștefănuță din partea Grupului Renew Europe. 

Citiți și: Parlamentul European înființează o comisie specială destinată luptei împotriva cancerului, consolidând strategia europeană pentru combaterea cancerului

Reamintim că președintele celei mai mari familii politice din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că Grupul PPE a fost cel care a militat pentru o comisie specială în Parlamentul European, care să  ghideze și să promoveze un plan european împotriva cancerului.

Această comisie specială pentru combaterea cancerului are sarcina specifică de a evalua oportunitățile UE de a lua măsuri concrete, de a identifica legislația și alte măsuri care pot ajuta la prevenirea și combaterea cancerului și căutarea celor mai bune modalități de a sprijini cercetarea. Toate detaliile privind competențele comisiei vor fi curând disponibile.


Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D), aflat la primul său mandat în Parlamentul European, este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu India, membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, precum și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Legislativul de la Bruxelles. Specializat în medicina de urgență, Tudor Ciuhodaru activează ca medic primar în cadrul Spitalului Clinic de Urgență ,,Prof. Dr.Nicolae Oblu” din Iași.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending