Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European a adoptat Programul „Europa creativă” în valoare de 2.5 miliarde de euro, sprijinind astfel sectoarele culturale și creative din UE

Published

on

© Creative Europe/ Facebook

Deputații europeni au adoptat miercuri Programul UE pentru cultură și sectorul audiovizual, cel mai mare angajament financiar al UE de până acum, denumit „Europa creativă”, având un buget aproape dublu în comparație cu perioada 2014-2020, (în creștere de la 1.4 miliarde de euro), investind 2.5 miliarde de euro  în sectoarele culturale și creative ale Uniunii, informează Parlamentul European printr-un comunicat

Deputații recunosc importanța sectorului cultural al continentului și îl ajută să se recupereze după pandemia COVID-19, care a lăsat închise multe locații muzicale și culturale din Europa.

Pe lângă creșterea semnificativă a finanțării, deputații europeni s-au concentrat mai mult pe incluziune, pe sprijinirea sectoarelor muzicale contemporane și live care se numără printre cele mai afectate de pandemie și pe rate mai ridicate de cofinanțare pentru proiectele la scară mică.

De asemenea, în negocierile cu Consiliul, deputații europeni au reușit să includă obligația programului de a promova talentul feminin și de a sprijini carierele artistice și profesionale ale femeilor. Femeile sunt încă subreprezentate în funcțiile decizionale din instituțiile culturale, artistice și creative.

În dezbaterea plenară dinaintea votului, deputații europeni au vorbit despre modul în care COVID-19 a pus artiștii și lucrătorii culturali într-o situație precară și care au nevoie mai mult ca niciodată de sprijinul UE. Mulți au insistat asupra faptului că arta și cultura merită mai mult din sprijinul financiar al UE în viitor.

„Noua generație a programului a fost dezvoltată având în vedere două obiective importante: în primul rând, protejarea, dezvoltarea și promovarea cooperării europene privind diversitatea culturală și patrimoniul. În al doilea rând, creșterea competitivității și a potențialului economic al sectoarelor culturale și creative, în special al sectorului audio-vizual. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere efectele dezastruoase ale pandemiei. Parlamentul a muncit din greu și a luptat pentru un program consolidat; acum este timpul ca statele membre să depună eforturi concrete în sprijinirea recuperării sectorului”, a transmis raportorul Massimiliano Smeriglio (S&D, IT) .

„Aproximativ 3,8% dintre europeni lucrează în sectoarele culturale și creative. Cu toate acestea, acest sector s-a confruntat întotdeauna cu provocări – cum ar fi concurența cu producții comerciale mari și piața culturală transnațională foarte fragmentată. Acum, blocajele actuale au avut un efect dramatic asupra comunităților culturale ale UE și au nevoie de ajutorul nostru mai mult ca niciodată. Acest program cu o finanțare mult mai bună recunoaște valoarea adăugată a culturii pentru modul nostru de viață european și reprezintă un prim pas în direcția sprijinirii acestuia în confruntarea cu provocările globalizării și ale digitalizării”, a declarat a declarat președinta Comitetului pentru cultură și educație Sabine Verheyen (PPE DE).

Programul a fost deja aprobat de Consiliu și va intra în vigoare imediat după publicarea în jurnalul oficial. Pentru a asigura o tranziție lină de la perioada anterioară a programului, dispozițiile privind retroactivitatea din regulament asigură intrarea în vigoare a noii Europe creative începând cu 1 ianuarie 2021.

Cea mai mare finanțare (1,4 miliarde EUR) va merge către componenta „MEDIA” care sprijină dezvoltarea, promovarea și distribuția filmelor europene și a lucrărilor audiovizuale în Europa și nu numai. Componenta „CULTURE” sprijină proiecte transfrontaliere culturale și creative (rețele, platforme, proiecte de inovare) între organizații și profesioniști în domenii precum muzică, cărți și promovarea literaturii europene, arhitectură, precum și premiile și inițiativele culturale ale UE .

În cadrul celei de a treia componente transversale, sprijinul va fi acordat pentru prima dată sectorului mass-media de știri, promovând alfabetizarea în domeniul mass-mediei, pluralismul, libertatea presei și jurnalismul de calitate și ajutând mass-media să abordeze mai bine provocările digitalizării.

ROMÂNIA

Social-democrații europeni consideră că pachetul de măsuri fiscale asumat de guvernul Ciolacu reprezintă “un semnal de responsabilitate”

Published

on

© Iratxe Garcia/ Twitter

Liderul grupului social-democrat din Parlamentul European, Iratxe Garcia, a salutat marți măsurile fiscale asumate de guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu, subliniind că acestea reprezintă un semnal de responsabilitate din partea liderului PSD.

“Guvernul României a luat decizia corectă în a propune măsuri fiscale care permit țării să salveze fonduri UE, să protejeze cetățenii, să pună în aplicare Planul Național de Redresare și Reziliență și să evită penalitățile impuse de procedura de deficit excesiv declanșată în 2019”, a scris Iratxe Garcia pe platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

În opinia ei, această decizie reprezintă “un semnal de responsabilitate al lui Marcel Ciolacu”.

Premierul Marcel Ciolacu a apreciat luni că România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 miliarde de lei pe an, care însumează 15% din PIB și care pun în pericol realizarea obiectivelor strategice, precum aderarea la OCDE și atragerea banilor din PNRR.

El a făcut aceste precizări înaintea unei ședințe de guvern în care cabinetul a analizat forma finală a măsurilor fiscal-bugetare pentru care executivul își va asuma răspunderea în Parlament. Guvernul a adoptat luni, în şedinţă, proiectul privind măsurile fiscal-bugetare. 

Guvernul se reunește și marți în ședință înainte de ședința Parlamentului în care premierul Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea pentru măsurile propuse.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Acord al instituțiilor UE privind sustenabilitatea și agilitatea financiară a Agenției Europene pentru Medicamente, anunță Cristian Bușoi, raportorul din partea Parlamentului European

Published

on

© Cristian Bușoi / Facebook

Acordul dintre Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European privind un sistem de taxe durabil, mai simplu și mai flexibil pentru Agenția Europeană pentru Medicamente va asigura sustenabilitatea și agilitatea financiară a EMA, a declarat marți europarlamentarul Cristian Bușoi, raportor din partea PE pentru acest dosar.

“Salut munca constructivă care a fost depusă și acordul la care am ajuns astăzi, la numai trei săptămâni de la primul trialog. Cred că am transmis un mesaj important că acest act legislativ este o prioritate-cheie pentru Parlament și că, prin acordul de astăzi, vom asigura sustenabilitatea și agilitatea financiară a EMA. Ne-am asigurat că agenția își poate îndeplini în continuare responsabilitățile în mod eficient și am înțeles, de asemenea, că EMA este în mare măsură asistată de autoritățile naționale competente (ANC) în îndeplinirea sarcinilor care îi revin. În plus, prin stabilirea unei structuri adecvate a taxelor, regulamentul poate promova inovarea în sectorul farmaceutic, asigurând în același timp accesul echitabil al pacienților la medicamente sigure și eficiente”, a transmis Cristian Bușoi, președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, într-un comunicat.

Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la regulamentul de modernizare și simplificare a structurii taxelor plătibile Agenției Europene pentru Medicamente.

”Acordul marchează tranziția către un sistem de taxe durabil, mai simplu și mai flexibil pentru Agenția Europeană pentru Medicamente. Pentru a asigura siguranța și calitatea medicamentelor pe piața Uniunii, este extrem de important să se asigure o finanțare adecvată pentru agenție și pentru autoritățile naționale competente, astfel încât acestea să asigure un sistem de reglementare de primă clasă”, a precizat José Manuel Minones Conde, ministrul spaniol al Sănătății în exercițiu, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”Salut călduros acordul dintre Parlamentul European și Consiliu. Aceste noi norme vor permite Agenției să perceapă taxe care să reflecte mai bine funcția sa crucială de evaluare a calității, siguranței și eficacității medicamentelor în UE. De asemenea, acestea vor permite EMA să ofere o compensație adecvată autorităților naționale pentru contribuția lor științifică. Acordul de astăzi marchează un alt progres în crearea unei Uniuni Europene a Sănătății puternice, durabile și reziliente, având ca unul dintre piloni o EMA flexibilă și pregătită pentru viitor, capabilă să se adapteze la noile provocări”, a reacționat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Date și cifre privind taxele EMA

EMA percepe o taxă pentru procesarea cererilor depuse de companiile care doresc să lanseze un medicament pe piață, precum și pentru alte sarcini, cum ar fi monitorizarea siguranței medicamentelor (farmacovigilență). Pentru anul 2023, taxele și tarifele au reprezentat aproximativ 89% din bugetul agenției.

Agenția plătește, de asemenea, autoritățile naționale pentru evaluarea științifică a cererilor. În 2023, se estimează că 163 de milioane de euro vor fi plătite agențiilor naționale de reglementare a medicamentelor din bugetul agenției.

De ce este necesară actualizarea structurii taxelor EMA?

EMA joacă un rol crucial în protejarea și promovarea sănătății umane și animale prin evaluarea și monitorizarea medicamentelor. Pentru a-și îndeplini misiunea, agenția are nevoie de o bază financiară solidă pentru a-și susține operațiunile. Cu toate acestea, structura actuală a taxelor este din ce în ce mai complexă și nu mai reflectă natura activității și provocările implicate.

Elemente-cheie ale acordului provizoriu

Textul convenit provizoriu prevede că taxele percepute de EMA ar trebui să se bazeze pe costuri. Textul prevede o simplificare a cadrului juridic actual prin stabilirea unui instrument juridic unic pentru toate taxele (farmacovigilență și autorizații de introducere pe piață).

De asemenea, acesta prevede un sistem de taxe mai durabil și mai flexibil, care va asigura atât o finanțare adecvată pentru EMA, cât și un sprijin suficient pentru autoritățile naționale competente în îndeplinirea sarcinilor lor. În acest scop, au fost introduse trei modificări în propunerea inițială:

  • ajustarea anumitor taxe pentru a reflecta ratele inflației, inclusiv pentru medicamentele de uz uman, și o creștere mai mică pentru produsele veterinare
  • creșterea taxelor pentru consultanță științifică și proceduri privind medicamentele generice, pentru a asigura o bază financiară sustenabilă a EMA
  • creșterea remunerației alocate autorităților naționale competente pentru a acoperi costurile integrale ale activității pe care acestea o desfășoară pentru EMA și pentru a se asigura că acestea dispun de personalul calificat necesar pentru a face acest lucru

Textul convenit provizoriu conține, de asemenea, modificări privind monitorizarea și revizuirea taxelor. Scopul este de a crește flexibilitatea sistemului și de a-l face adaptabil la nevoile viitoare. În special, modificările sunt menite să extindă rolul consiliului de administrație al EMA, acoperind domenii precum actualizarea taxelor sau adaptarea acestora la circumstanțe în schimbare.

Cele două instituții cu rol de colegiuitor trebuie acum să aprobe formal acordul pentru ca acesta să poată intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Biroul Parlamentului European în România lansează un program de training în afaceri europene pentru tinerii jurnaliști. Cum poți aplica?

Published

on

Biroul de Legătură al Parlamentului European în România lansează ”European Affairs Bootcamp for Young Journalists”, un nou program de training în domeniul afacerilor europene pentru tinerii jurnaliști din mass-media românească. 

Trainingul se va desfășura la București, în perioada 16-19 noiembrie 2023, iar cei mai buni dintre jurnaliștii care finalizează prima etapă a programului vor avea oportunitatea de a parcurge un al doilea modul, care va avea loc la Bruxelles sau Strasbourg, la sediul Parlamentului European.

Programul are scopul de a contribui la o mai bună înțelegere atât a modului în care funcționează Uniunea Europeană și Parlamentul European, cât și a democrației parlamentare și a valorilor pe care aceasta le reprezintă.

”European Affairs Bootcamp for Young Journalists” este un exercițiu de consolidare a capacităților jurnalistice în domeniul Uniunii Europene ale tinerilor profesioniști din mass-media. Activitățile includ un prim modul concentrat pe cunoștințele generale despre funcționarea Uniunii Europene, precum și pe activitatea mass-media pe teme legate de UE.

Pentru înscrierea la primul modul de training tinerii jurnaliști trebuie să fie absolvenţi ai unui program de studii universitare de licenţă, să aibă o experienţă de lucru în instituţii de presă care să nu depăşească trei ani și să manifeste un interes pentru temele europene. 

Tinerii jurnaliști interesați pot transmite dosarul de candidatură la adresa de e-mail epbucarest@europarl.europa.eu, până la data de 15 octombrie 2023. 

Dosarul de candidatură este compus din:

– O scrisoare de intenție de maximum o pagină, redactată în limba română, și care să releve motivația participării, interesul pentru domeniul afacerilor europene și impactul preconizat al acestui program pentru viitorul lor profesional;

– Curriculum Vitae, redactat în limba română;

– Scrisoare de recomandare de la instituția de presă cu care colaborează;

– O selecție de maximum 3 link-uri cu materiale de presă publicate (articole, reportaje scrise, audio sau video).

Rezultatele selecției candidaturilor vor fi anunţate la începutul lunii noiembrie.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la: epbucarest@europarl.europa.eu sau la telefon +40 730 015 141. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ44 mins ago

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

INTERNAȚIONAL48 mins ago

OSCE: Ministrul Odobescu a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României

ROMÂNIA55 mins ago

Klaus Iohannis i-a primit pe noii ambasadori ai Belgiei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Olandei și Sloveniei, cu care a discutat despre coordonarea în cadrul NATO și UE

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Code for Romania: Este o oportunitate de a profila România ca actor important

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Premierul R. Moldova, vizită la Berlin. Dorin Recean va participa la Forumul de Afaceri Germania – România alături de premierul Marcel Ciolacu

U.E.15 hours ago

Comisia Europeană propune o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru țările care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni

U.E.16 hours ago

Prin Declarația de la Cáceres, miniștrii culturii din UE se angajează să depună eforturi pentru recunoașterea culturii ca nou obiectiv de dezvoltare durabilă

U.E.16 hours ago

Emmanuel Macron introduce un nou plan de stimulente pentru combaterea schimbărilor climatice: Politica ecologică a Franței nu ar trebui să fie punitivă

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport, inclusiv cele care facilitează exporturile și importurile Ucrainei și R. Moldova. În premieră, Kievul și Chișinăul pot cere direct finanțare din partea UE

NATO17 hours ago

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

U.E.19 hours ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE6 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending