Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European a aprobat includerea REPowerEU în planurile naționale de redresare: Români va primi 1,39 miliarde de euro pentru investiții în independența energetică

Published

on

© European Union 2022 - Source : EC Audiovisual

Deputații europeni au aprobat includerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale pentru a fi mai independenți de combustibilii fosili ruși, pentru a accelera tranziția ecologică și pentru a combate sărăcia energetică, plenul Parlamentului European votând miercuri în favoarea unui acord încheiat cu Consiliul Uniunii Europene în decembrie 2022.

În conformitate cu acordul, statele membre care solicită să primească fonduri suplimentare prin intermediul unui plan modificat de redresare și reziliență vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a aprovizionării cu energie, așa cum prevede planul REPowerEU al UE, informează Parlamentul European într-un comunicat.

Acordul, negociat în numele PE de eurodeputații români Siegfried Mureșan (PNL, PPE) și Dragoș Pîslaru (Reper, Renew Europe) și eurodeputatul spaniol Eider Gardiazabal Rubial (S&D), a fost votat cu 535 de voturi pentru, 63 de voturi împotrivă și 53 de abțineri.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, România va primi din acest nou fond 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

O independență crescută și combaterea sărăciei energetice

Noile norme se aplică retroactiv măsurilor de la 1 februarie 2022, cu un număr limitat de excepții. Eurodeputații s-au asigurat că măsurile sunt concepute pentru a sprijini investițiile menite să combată sărăcia energetică în cazul gospodăriilor vulnerabile, IMM-urilor și microîntreprinderilor.

Măsuri transfrontaliere, transparență și climă

Eurodeputații au convins țările Uniunii să aloce cel puțin 30 % din fondurile pe care le cheltuie în cadrul REPowerEU pentru proiecte naționale sau multinaționale care abordează blocajele existente în ceea ce privește transportul, distribuția și stocarea energiei, precum și creșterea fluxurilor transfrontaliere.

Deputații au reușit și să introducă noi norme în materie de transparență pentru primii 100 de beneficiari finali în ordinea descrescătoare a finanțării primite. Aceste norme se vor aplica tuturor planurilor de redresare și reziliență.

Principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” ar trebui să se aplice capitolelor din REPowerEU. În același timp, se vor acorda derogări temporare atât pentru măsurile care protejează Uniunea în contextul provocărilor imediate cu care se confruntă în materie de securitate energetică, cât și pentru cele care reduc la minimum prejudiciul potențial împotriva mediului și care nu periclitează obiectivele Uniunii în materie de climă.

Finanțarea

Mulțumită negociatorilor Parlamentului, din suma de 20 de miliarde de euro de granturi suplimentare propusă de Comisie, opt miliarde vor proveni dintr-o licitație anticipată a certificatelor naționale de emisii din cadrul sistemului Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), în timp ce 12 miliarde vor proveni din Fondul pentru inovare. În plus, veniturile realizate prin ETS nu vor putea fi folosite pentru investițiile în combustibilii fosili.

Mecanismul de redresare și reziliență este o măsură unică și extraordinară, care se va încheia pe 31 august 2026. Noile norme referitoare la introducerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale de redresare intră în vigoare în ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă : Socialiștii europeni vor să sărăcească și să împovăreze cetățeanul european

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul PPE, Gheorghe Falcă atrage un semnal de alarmă cu privire la modificarea legislației pentru restaurarea naturii, într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Eurodeputatul subliniază întreg grupul PPE din Parlamentul European „îi cere vicepreședintelui Comisiei Europene, socialistul Frans Timmermans, retragă propunerea de lege pentru restaurarea naturii, după ce Comisia pentru pescuit a Parlamentului a respins legislația planificată pentru vot în această săptămână. Comisia pentru Agricultură a Parlamentului a votat marți, 23 mai împotriva aceleiași legi”.

Gheorghe Falcă transmite în mod clar: „Două comisii parlamentare au votat acum pentru respingerea propunerii de refacere a naturii. Acesta este un semnal de alarmă și arată Parlamentul nu dorește accepte o propunere care doar crește costurile și insecuritatea pentru fermieri, pescari și consumatori. Susținem biodiversitatea, dar această propunere nu este adecvată scopului și ar trebui retrasă în urma voturilor decisive din două comisii parlamentare”.

Europarlamentarul a mai spus: „Vrem protejăm și refacem natura, dar trebuie lucrăm efectiv în realitate, astfel încât obiectivele fie fezabile și toate părțile interesate le poată atinge”.

Referindu-se la reglementările legate de refacerea naturii, Falcă subliniază: „În prezent, există până la 23 de reglementări legate de refacerea naturii și mai mult de 40 de texte care țin cont de comunicări, strategii și reglementări. Încă un text suplimentar nu va aduce nicio valoare adăugată. Comisia Europeană ar fi trebuit facă alte sugestii care creeze coerență cu legislația existentă. Vrem ajutăm statele membre restabilească ecosistemele, asigurând în același timp locuri de muncă, în special în sectoare precum sectorul agriculturii sau pescuitului din UE, care s-a dovedit a fi strategic, asigurând securitatea alimentară în Europa în timpul Brexit-ului, a pandemiei de COVID și a războiului din Ucraina. Sectorul pescuitului european este mai durabil decât sectorul pescuitului în majoritatea țărilor terțe”.

În cazul în care legislația nu va fi retrasă, aceasta va fi votată în iunie de către comisia de mediu, care este comisia principală pentru propunere. „Socialiștii europeni vor sărăcească și împovăreze cetățeanul european în numele protejării mediului. Grupul PPE este angajat în aceste eforturi care vizează reducerea emisiilor de carbon, dar nu cu orice preț, nu putem distruge locuri de muncă și industrii”.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Roberta Metsola, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Nu există nicio îndoială că viitorul UE și al R. Moldova este împreună

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat joi, într-un mesaj video, că nu există nicio îndoială în faptul că viitorul Uniunii Europene și al Republicii Moldova este să fie “împreună”.

“Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova, alături de conducerea și poporul său, alături de alegerea sa europeană. Cetățenii Republicii Moldova pot fi mândri de curajul lor de a face față intimidării rusești. Ei pot fi mândri de solidaritatea lor cu Ucraina. În Parlamentul European, Moldova va găsi întotdeauna un prieten adevărat și un aliat, pentru că pentru noi nu există nicio îndoială. Viitorul nostru este împreună. Moldova nu este singură, Moldova, nu ești singură”, a spus Metsola, într-un mesaj video distribuit pe contul oficial de Twitter pentru summitul din 1 iunie al Comunității Politice Europene, găzduit de Republica Moldova.

Mesaje similare au fost transmise zilele trecute și de președintele Consiliului European Charles Michel, de președintele francez Emmanuel Macron și de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Mesajul președintelui Consiliului European vine la câteva zile de la ampla manifestare intitulată Adunarea Națională “Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai, cu zece zile înainte ca R. Moldova să găzduiască, tot la Chișinău, summitul Comunității Politice Europene (CPE), a doua astfel de reuniune după summit-ul inaugural din octombrie anul trecut, de la Praga.

La această manifestare, peste 75.000 de cetățeni au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție, iar președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European Roberta Metsola au susținut discursuri.

Liderii de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, speră că această adunare cetățenească și summitul CPE vor oferi un impuls puternic pentru obținerea unei decizii în vederea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Summitul Comunității Politice Europene urmează să se concentreze pe chestiuni legate de securitate și migrație, energie și conectivitate în Europa.

R. Moldova a obținut la 23 iunie anul trecut, alături de Ucraina, statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi, întâlnire cu reprezentanții Sanitas: Voi acționa în PNL și în Coaliție pentru deblocarea posturilor din sănătate și creșterea veniturilor

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi, vicepreședinte al Partidului Național Liberal responsabil pentru domeniul sănătății, a avut joi o întrevedere de lucru cu reprezentanții sindicatelor Sanitas pentru a genera soluții privind deblocarea posturilor din sistemul de sănătate.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Bușoi a descris întâlnirea drept “foarte bună”, însă a atenționat că sunt necesare “soluții rapide”.

“Voi acționa în cadrul PNL și în Coaliție pentru deblocarea posturilor din sistemul de Sănătate, aplicarea Legii 153/2017 privind salariile, sporurile și gărzile, asigurarea tichetelor de vacanță și a indemnizației de masă. Angajații din spitalele aflate în subordinea Ministerului Transporturilor au nevoie de certitudinea că își vor păstra locurile de muncă”, a spus el.

Bușoi a pledat și pentru soluții legate de creșterea veniturilor, respectând în același timp “angajamentele din PNRR și constrângerile bugetare”.

“Trebuie să se găsească soluții în următoarea Lege unică a salarizării pentru creșterea veniturilor și, mai ales, pentru rezolvarea inechităților și discrepanțelor din sistem. Dialogul trebuie să continue, soluțiile să fie implementate rapid și mișcările de protest să fie evitate”, a conchis Cristian Bușoi, care este și raportor al Parlamentului European pentru programul de sănătate al UE și responsabil al Parlamentului European pentru relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente.

 

Continue Reading

Facebook

NATO15 hours ago

Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane F-16 Ucrainei

NATO15 hours ago

NATO: Germania își relochează sistemul de apărare antirachetă Patriot din Slovacia în Lituania în vederea summit-ului de la Vilnius

NATO17 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că summit-ul NATO de la Vilnius se va concentra pe sprijinirea concretă a Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

U.E.2 days ago

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

NATO2 days ago

Mircea Geoană: Buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru ca România să-și atingă potențialul strategic, economic și uman

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

ROMÂNIA2 days ago

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

CONSILIUL UE2 days ago

Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024

NATO3 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ3 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA4 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

NATO1 week ago

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”

Team2Share

Trending