Connect with us

Siegfried Mureșan

Parlamentul European a aprobat mutarea Agenției Europene pentru Medicamente de la Londra la Amsterdam. Siegfried Mureșan (PNL, PPE): Candidatura României pentru găzduirea agenției nu a avut nicio șansă

Published

on

Parlamentul European a aprobat mutarea Agenției Europene pentru Medicamente de la Londra la Amsterdam ca urmare a Brexit-ului, arată europarlamentarul Siegfried Murşean (PNL, PPE). „Noi am dorit să găzduim această agenție, însă Guvernul României a venit cu o candidatură care nu a avut nicio șansă”, transmite europarlamentarul român. 

„Parlamentul European a confirmat astăzi prin vot mutarea Agenției Europene a Medicamentului de la Londra la Amsterdam ca urmare a Brexit-ului. Pierderea de către București a acestei agenții este unul dintre cele mai mari eșecuri ale Guvernului României în Europa. Noi am dorit să găzduim această agenție, însă Guvernul României a venit cu o candidatură care nu a avut nicio șansă. Locul propus pentru găzduirea agenției, lângă stația de metrou Pipera, este una dintre cele mai aglomerate zone din București. La orele de vârf, se stă la coadă și câte 10 – 15 minute numai pentru a ajunge pe peron. În plus, nicio linie de transport nu leagă zona de Aeroportul din Otopeni, în condițiile în care buna conectare la aeroport era unul dintre principalele criterii de evaluare a candidaturilor. Acestea sunt doar câteva dintre multele puncte slabe ale dosarului de candidatură.

Eșecul arată 2 lucruri:

1. calitatea serviciilor publice în București este departe de standardele europene. Vinovații sunt primarii Oprescu și Firea care au condus Capitala în ultimii 10 ani.
2. Incapacitatea guvernelor PSD – ALDE de a se impune în Europa”, a scris europarlamentarul român pe pagina de Facebook”.

Orașul Amsterdam (Olanda) a obținut găzduirea viitorului sediu al Agenției Europene pentru Medicamente, care va trebui să fie mutat de la Londra în perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Amsterdam a câștigat cursa în care s-au mai înscris 18 orașe, inclusiv Bucureștiul, învingând în finală orașul Milano din Italia.

Agenția Europeană pentru Medicamente, înființată la 1 ianuarie 1995, este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Potrivit datelor oficiale, EMA are un corp de angajați – secretariat, management etc. – de aproximativ 900 de persoane.

Cele 19 propuneri propuneri depuse pentru relocarea EMA au fost: Amsterdam (Țările de Jos), Atena (Grecia), Barcelona (Spania), Bonn (Germania), Bratislava (Slovacia), Bruxelles (Belgia), București (România), Copenhaga (Danemarca), Dublin (Irlanda), Helsinki (Finlanda), Lille (Franța), Milano (Italia), Porto (Portugalia), Sofia (Bulgaria), Stockholm (Suedia), Malta (Malta), Viena (Austria), Varșovia (Polonia), Zagreb (Croația).

 

Citiți și: Consiliul UE a decis: Orașul Amsterdam va fi noul sediu al Agenției Europene pentru Medicamente

 

.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE: Voi continua să lupt pentru o alocare cât mai mare a fondurilor europene pentru România

Published

on

© Siegfried Mureșan/Facebook

 „Ca membru al Comisiei pentru bugete, voi continua să lupt pentru o alocare cât mai mare a fondurilor europene pentru România și în condiții cât mai transparente și cât mai bune pentru beneficiarii români.”, a transmis eurodeputatul Siegfried Mureșan, (PPE/PNL), după ce a prezidat în calitate de membru, ședința constitutivă a Comisiei pentru bugete din Parlamentul European (BUDG).

În postarea pe Facebook, Siegfried Mureșan a menționat și despre negoicerea viitorului buget multianual al Uniunii Euroepen: „Vom negocia în următoarea perioadă bugetul multianual al UE 2021 – 2027, iar eu mă voi asigura că noul buget va trece de Comisia pentru bugete a Parlamentului doar într-o formă avantajoasă pentru țara noastră.”

Reamintim că familia popularilor europeni (PPE) este gruparea cu cele mai multe mandate și a obținut președinția celor mai multe Comisii parlamentare în viitorul Parlament European.

Citiți și: Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE în Parlamentul European: Încă o victorie pentru PPE. Am obținut președinția celor mai multe comisii parlamentare

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, a fost ales vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European, cel mai mare grup politic din legislativul european și în mandatul 2019-2024 în urma alegerilor din 26 mai.

Siegfried Mureșan, eurodeputat și în legislatura 2014-2019, este vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European și a fost negociator-șef al PE pentru bugetul UE pe anul 2018.

Și în mandatul 2014-2019, PNL a deținut o poziție de vicepreședinte la nivelul grupului PPE în Parlamentul European, funcție ocupată de Marian-Jean Marinescu, eurodeputat încă din 2007 și care va continua și în legislatura 2019-2024.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele grupului PPE Siegfried Mureșan: Cer Guvernului României să își stabilească drept obiectiv obținerea unei funcții de vicepreședinte în viitoarea Comisie Europeană

Published

on

Vicepreședintele grupului PPE în Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a reacționat joi la afirmațiile ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, potrivit căruia România nu are șanse să obțină un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană.

Într-o postare pe Facebook, Mureșan a arătat că României i se cuvine ”un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană” și a cerut ”Guvernului României să își stabilească drept obiectiv obținerea unei funcții de vicepreședinte în viitoarea Comisie Europeană”.

”Declarația ministrului Teodor Meleșcanu, cum că România nu are șanse să obțină un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană, nu are nicio legătură cu realitatea de la Bruxelles. În realitate, României astăzi i se cuvine un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană. (…)  În toate funcțiile importante din Uniunea Europeană au fost desemnați săptămâna aceasta candidați din statele membre vechi, din vestul Europei. Germania a primit președinția Comisiei, Belgia, președinția Consiliului European, Italia, președinția Parlamentului European, Franța a primit conducerea Băncii Centrale Europene, iar Spania, funcția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuie să echilibreze balanța geografică în interiorul Comisiei Europene, iar noi, țările din Europa de Est, să primim funcții importante. Chiar astăzi, președintele în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat că trebuie făcut acest lucru”, a scris Mureșan.

Potrivit eurodeputatului, datorită faptului că România este a doua țară ca mărime din Europa de Est, Guvernul trebuie să fructifice această ”conjunctură favorabilă și să se bată pentru un post important în viitoarea Comisie”.

Joi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că este greu de crezut că România va reuşi să deţină şi pentru a treia oară în cadrul Comisiei Europene un portofoliu care să gestioneze “foarte multe proiecte şi fonduri foarte importante”, după ce a deţinut deja consecutiv două astfel de funcţii.

Pe de altă parte, în contextul negocierii pachetului de nume pentru posturile din vârful instituțiilor UE, șefii de stat sau de guvern i-au solicitat Ursulei von der Leyen, cea propusă pentru a deveni președinte al Comisiei Europene, să creeze un echilibru geografic între Est și Vest în rândul pozițiilor de vicepreședinți ai Comisiei Europene.

Alegerea italianului David Sassoli în fruntea Parlamentului European și propunerile Consiliului European pentru celelalte poziții cheie respectă majoritatea criteriilor dorite de liderii europeni – paritate de gen și afiliere politică – însă nu și echilibrul geografic, unde toți candidații provin din Germania (Ursula von der Leyen – Comisia Europeană), Belgia (Charles Michel – Consiliul European), Spania (Josep Borrell – Înaltul Reprezentant al UE) și Franța (Christine Lagarde – Banca Centrală Europeană).

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE: Șansele Laurei Codruta Kövesi pentru ocuparea șefiei Parchetului European au crescut în urma deciziilor luate de Consiliul European pe 2 iulie

Published

on

Șansele Laurei Codruța Kövesi au crescut în urma deznodământului Consiliului European de astăzi, care a înaintat nume clare pentru ocuparea pozițiilor de top din instituțiile europene, printre care și Banca Centrală Europeană, unde a fost propusă franțuzoaica Christine Lagarde, actuala șefă a Fondului Monetar Internațional (FMI), este mesajul reiterat de eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European. 

Într-o postare pe Facebook, eurodeputatul PNL amintește că, în urmă cu două săptămâni, a susținut pentru Adevărul că șansele Laurei Codruța Kövesi de a ajunge în fruntea Parchetului European (EPPO) vor crește după alegerile europene. Motivul, explica Mureșan, ar fi fost faptul că prioritățile Franței se vor schimba, Emmanuel Macron încercând să obțină pentru un reprezentant din țara sa conducerea Băncii Centrale Europene. Această predicție s-a adeverit astăzi, când Christine Lagarde a fost propusă pentru această funcție, ca parte a soluției de compromis găsite de liderii din UE pentru ocuparea funcțiilor de vârf din instituțiile de la Bruxelles. 

Astfel, Siegfried Mureșan explică că firesc ar fi ca susținerea pentru Francois Bohnert pentru ocuparea funcției de Procuror-șef European să scadă în Consiliu, deoarece Franța ar ceda Parchetul European în favoarea Băncii Centrale. De altfel, este foarte puțin probabil ca Franța să obțină conducerea simultană a două instituții europene prestigioase. 

În acest context, fără aceeași susținere puternică a candidatului francez din partea statelor membre, negocierile interinstituționale între Consiliu și Parlament s-ar putea încheia cu un rezultat în favoarea Laurei Codruța Kövesi, candidata din România fiind susținută puternic de legislativul european, în ciuda opoziției guvernului de la București, încă de la începutul procesului de numire a primului Procuror-șef al EPPO, demarat înaintea alegerilor europarlamentare. 

În următoarele săptămâni este de așteptat ca negocierile dintre Consiliu și PE să fie reluate, odată aleasă noua echipă de negociatori, care va fi formată din viitorul preşedinte al Comisiei LIBE, viitorul preşedinte al Comisiei CONT şi, probabil, un viitor vicepreşdinte al PE.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending