Parlamentul European a votat cu largă majoritate raportul Sargentini și astfel a activat articolulul 7 din cadrul Tratatului de la Lisabona pentru că a încălcat valorile UE.
Propunerea a primit 448 de voturi pentru şi 197 împotrivă. Pentru ca propunerea să fie adoptată, a fost nevoie să fie susţinută de o majoritate absolută a eurodeputaţilor, adică 376 de voturi pentru şi două treimi din voturile exprimate.

Viktor Orban FOTO: Facebook.com/Donald Tusk
Viktor Orban și-a apărat ieri țara în cadrul sesiunii Parlamentului European în ședința în care se discuta statul de drept din Ungaria, precizând că UE vrea să pedepsească Ungaria doar pentru că a fost grănicerul european.
„Condamnați Ungaria pentru că nu vrea să fie o țară de migranți”, a precizat acesta în fața europarlamentarilor care l-au acuzat că valorile europene nu sunt luate în considerare de guvernul ungar și că limitează democrația.
„Știu că v-ați hotărât deja, știu că o majoritate va aproba raportul și că nu vă voi schimba părerea. Am venit aici și știu că nu veți condamna un guvern, ci o țară care este membră a națiunilor creștine de peste 1000 de ani. Veți denunța Ungaria care s-a răsculat și a luptat cu cea mai mare armată din lume, Armata Roșie. Ungaria a luptat și și-a deschis granițele pentru RDG. Ungaria a luptat pentru libertate și democrație. Aceia care acuză democrația sunt cei care nu au avut de rezistat împotriva comunismului. Pentru unguri libertatea, democrația și Europa sunt chestiuni legate e onoare. Raportul este o insultă la adresa Ungariei”, a spus el în cadrul unui dezbaterii.
Membrii Parlamentului European au dezbătut ieri pe marginea activării Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene privind suspendarea dreptului de vot al Budapestei în cadrul Consiliului Uniunii Europene. La dezbatere a participat la dezbatere, expunându-și poziția cu privire la modul în care a fost realizat acel raport, pe care l-a considerat eronat și a spus că acesta „conține 37 de erori factuale”.
Îngrijorările principale ale Parlamentului sunt legate de:
• funcţionarea sistemului constituţional şi electoral,
• independenţa judiciară,
• corupţia şi conflictele de interese,
• protecţia datelor personale,
• libertatea de exprimare,
• libertatea academică,
• liberatatea de religie,
• libertatea de asociere,
• dreptul la tratament egal,
• drepturile persoanelor aparţinând unor minorităţi, incluzând comunitatea Roma şi comunitatea evreiască,
• drepturile fundamentale ale migranţilor, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor,
• drepturile economice şi sociale.
Citiți și
VIDEO Viktor Orban, în fața PE pentru a îi convinge pe europarlamentari să nu suspende dreptul de vot al Budapestei în cadrul Consiliului UE: Aceia care acuză democrația sunt cei care nu au avut de rezistat împotriva comunismului
Budapesta, în fața unui vot decisiv în Parlamentul European. Eurodeputații dezbat astăzi ”raportul Sargentini” în care este solicitată activarea articolului 7 împotriva Ungariei
Statul de drept este un principiu-cheie în statele democratice și Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeanămenționează respectarea statului de drept ca fiind una dintre valorile pe care se întemeiază UE. O încălcare a valorilor UE justifică o reacție la nivelul UE – reacție prevăzută de procedura de la Articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană.
Ce urmează?
Propunerea pentru o decizie a Consiliului va fi transmisă statelor membre ale UE. Acestea pot, cu o majoritate de patru cincimi, să determine existenţa unui risc clar pentru încălcarea valorilor europene în Ungaria. Înainte de a lua o decizie, Consiliul trebuie să audă poziţia autorităţilor din Ungaria iar Parlamentul va trebui să îşi dea consimţământul. Statele UE pot, de asemenea, să adreseze recomandări Ungariei pentru a contracara riscul.
Într-o etapă ulterioară, Consiliul European poate decide, în unanimitate şi cu consimţământul Parlamentului, existenţa încălcării grave şi persistente a statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale în Ungaria. Aceasta ar putea conduce la sancţiuni precum suspendarea dreptului de vot în Consiliu.
–