Connect with us

Iuliu Winkler

Parlamentul European a votat liberalizarea importurilor de vin din Moldova

Published

on

Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a aprobat astăzi Regulamentul care va elimina toate restricțiile la importul de vinuri provenind din Republica Moldova.

sabin cutasÎn calitate de responsabil pentru acest Regulament din partea grupului său politic, Grupul socialiștilor și democraților din Parlamentul European, europarlamentarul Sabin Cutaş a salutat această liberalizare care apropie Republica Moldova de Uniunea Europeanǎ.

Legea urmează să fie validată de Miniștrii responsabili pentru comerț din partea celor 28 de state membre ale UE și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.

Liberalizarea importului de vinuri din Republica Moldova pe piața europeană vine la momentul potrivit, ca un răspuns la presiunile politice și economice exercitate de Federația Rusă. Am observat cu îngrijorare consecințele pe care aceste presiuni le-au avut asupra relațiilor cu alți parteneri din vecinătatea estică a Uniunii: Ucraina și Armenia au renunțat la parafarea Acordul de Asociere cu UE la Summit-ul de la Vilnius“, a subliniat eurodeputatul român.

“Cu toate acestea, Chișinăul a continuat să-și urmeze drumul european, semnând acordul cu Uniunea Europeană pe 28 noiembrie. În acest context, UE trebuie să își demonstreze angajamentul pentru o Republică Moldova europeană. Sper ca liberalizarea importului de vinuri din această țară să fie doar una din numeroasele dovezi ale acestui angajament și că vom asista cât mai curând la eliminarea vizelor pentru cetățenii din Republica Moldova“, a conchis Sabin Cutaş.

“Votul de astăzi trimite un semnal puternic de sprijin politic pentru alegerea europeană a Moldovei. Liberalizarea imediată a importurilor de vin moldovenesc în UE arată dorinţa noastră politică de a răspunde iuliu.winklerpresiunilor nejustificate şi arbitrare exercitate de Rusia asupra partenerilor săi din Est. Măsurile susţinute astăzi vor ajuta producătorii moldoveni de vin să treacă peste situaţia dificilă cauzată de interdicţiile Rusiei. Cooperarea apropiată între instituţiile UE a grăbit răspunsul UE”, a spus raportorul pe tema comerţului cu Moldova, Iuliu Winkler (PPE, RO) după votul din plen aprobat cu 503 la 14 şi 17 abţineri.

Sursa: Comunicate de presă

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO Interviu. Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), soluție pentru combaterea fenomenului ”brain drain”: Avem nevoie de cooperare între administrația publică locală, educație și mediul de afaceri

Published

on

Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a precizat în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro că una dintre cele mai bune metode pentru a opri exodul creierelor este aceea de a aplica o rețetă europeană de succes, precum cea a cooperării locale.

Avem nevoie de un triughi între administrația publică locală, educația la nivel local și educația la nivel general și mediul de afaceri. Mediul de afaceri trebuie să spună ce planuri are pentru viitor, educația trebuie să furnizeze acele skills-uri tinerilor care să le permită acestora obținerea unui loc de muncă, iar administrația publică trebuie să îi deservească și pe unii, și pe ceilalți”, a subliniat eurodeputatul.

În viziunea sa, ”comunitățile puternice și prospere vor fi cele care își vor menține tinerii acasă, iar cele care sunt dezorganizate își vor pierde în continuare tinerii care vor pleca către alte zări mai profiabile”.

Făcând trimitere la cele 50 de milioane de cetățeni europeni care se încadrează în categoria minorităților, Iuliu Winkler a invocat necesitatea adoptării unor măsuri, atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre, care să îi facă ”pe acești oameni să se simtă ca acasă”, fiind o soluție de combatere a fenomenului brain drain, ”fenomenul de pierdere a celor mai talentați tineri din comunitățile noastre”.

Urmăriți și:

 VIDEO | CJ Harghita a organizat workshop-ul „Brain Drain: a one way ticket” în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor de la Bruxelles

Consiliul Județean Harghita, cu sprijinul Comisiei Europene, Parlamentului European și Comitetului European al Regiunilor, a organizat marți, 9 octombrie, în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, 2018 (EWRC) de la Bruxelles, workshop-ul „Brain Drain: a one way ticket” dedicat migrației tinerilor și forței de muncă.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor importante personalități politice europene, precum Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Jose Ignacio Ceniceros, președinte al Comisiei SEDEC din cadrul Comitetului European al Regiunilor și Iuliu Winkler, deputat în Parlamentul European.

Dezbaterea s-a concentrat pe problematica migrației forței de muncă în rândul tinerilor specialiști, care reprezintă o provocare majoră pentru țările din Europa de Est, generând apariția fenomenului „exodului de creiere”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputații Sorin Moisă și Iuliu Winkler salută sprijinirea economică a Ucrainei de către UE fără a sacrifica interesele industriei românești

Published

on

Europarlamentarii Sorin Moisă și Iuliu Winkler salută aprobarea măsurilor comerciale unilaterale acordate astăzi Ucrainei de către Parlamentul European, în special datorită faptului că s-a reșit asigurarea echilibrului între sprijinirea stabilității politice și macro-economice a Ucrainei și protejarea intereselor producătorilor europeni, potrivit unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

„În domeniul industrial, la inițiativa euro-deputaților români Sorin Moisă și Iuliu Winkler, a fost respinsă propunerea Comisiei de a se reduce taxele vamale la uree, un fertilizant care este produs și în România”, se arată în comunicat.

Sorin Moisă a declarat după vot: „Decizia de azi de a acorda concesii comerciale unilaterale Ucrainei este una firească. Suntem interesați în cel mai înalt grad de asigurarea stabilității statelor incluse în politica europeană de vecinătate, cu o sensibilitate specială în cazul României pentru frontiera estică. Pe de altă parte, politica comercială a Uniunii Europene trebuie să acorde cea mai mare atenție efectelor pe care angajamentele comerciale, fie ele unilaterale, bilaterale sau multilaterale, le pot avea asupra numărului și calității locurilor de muncă în Europa. Din această perspectivă, deși am susținut în ansamblu propunerea Comisiei, am cerut și argumentat necesitatea menținerii taxelor vamale la ureea produsă în Ucraina la nivelul actual, din cauza riscului ca o diminuare a acestora să afecteze negativ industria şi locurile de muncă din această ramură, din România.

Europarlamentarul român Iuliu Winkler, co-autor al amendamentului privind menținerea taxelor vamale la uree, a declarat, la rândul său: „Votul de azi este o dovadă clară că, la nivel european, politica comercială poate sprijini realizarea unor obiective mai largi de acțiune externă; că anumite concesii comerciale, chiar cu privire la produse sensibile, pot fi calibrate astfel încât să nu producă efecte adverse pe piața europeană; și că România poate și trebuie să își promoveze, pe un ton moderat, dar ferm, interesele specifice în cadrul politicii comerciale a Uniunii, atât la nivelul Consiliului cât și al Parlamentului European.”

Concesiile unilaterale adoptate se adaugă celor conținute în Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, parte a Acordului de Asociere încheiat între Uniunea Europeană și Ucraina, aplicat provizoriu din ianuarie 2016. Acestea urmează să favorizeze accesul pe piața europeană a unor produse agricole și industriale, printre care miere, roșii, grâu, porumb, orz, fertilizanți, încălțăminte, materiale neferoase, mașini și echipamente electrice.

În ceea ce privește ureea, Ucraina beneficiază deja de taxe vamale preferențiale de 4,8 % (față de 6,5% cât este tariful general aplicat statelor membre ale Organizației Mondiale a Comerțului) și exportă în mai multe state membre, printre care Italia, România, Spania, Bulgaria și Slovacia. În România, cota de piață estimată este deja de 25%, tendința de evoluție fiind una ascendentă. În trecut, Comisia a stabilit că producătorii de uree din Ucraina, alături de cei din Algeria, Belarus și Rusia, au exportat uree în Uniunea Europeană la preț de dumping. Față de această situație, Comisia a impus măsuri anti-dumping, ridicate în decembrie 2011.

În România, principalul producător de uree este Azomureș Târgu Mureș, cel mai mare angajator cu activitate de producție din județ. Azomureș are în prezent un număr total de 1400 de angajați pe Platforma Combinatului, și încă 1400 de persoane beneficiază de diverse forme de colaborare directă cu Azomureș.

 

Continue Reading

Iuliu Winkler

Eurodeputatul Iuliu Winkler: Anul 2021 va fi un succes pentru Timișoara, Capitala Europeană a Culturii, mai ales datorită componentei multiculturalismului

Published

on

Multiculturalismul Banatului reprezintă ”o comoară de neprețuit”, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană cu ocazia dezbaterii ”Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2021: Oportunitate de dezvoltare locală și regională”, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European din România.

”Trebuie definite bine conceptele – multiculturalismul este altceva decât diversitatea și caracterul multietnic, multicultural și multilingvistic pe care îl are Banatul. Banatul a fost multicultural și acum 100 de ani și, sper eu, că va rămâne așa și peste 100 de ani, în sensul acestei confluențe și a comunităților de șvabi, germani, maghiari, sârbi, croați, și alte câteva comunități care trăiesc aici de decenii sau secole și care au creat o comunitate unică. Dacă ne uităm la Timișoara, vedem această fuziune de culturi (…) și cred că aceasta este o comoară de neprețuit. Nu vorbim de multiculturalismul european ca experiment, ci de multiculturalismul bănățean ca fapt istoric și ca o comoară unică. (…) Cred că anul 2021, chiar prin această componentă, căreia i se vor adăuga și altele, desigur, va fi un succes pentru Timișoara, capitala europeană a culturii”, a declarat eurodeputatul.

 

”Timișoara este capitala culturală, în 2021, alături de alte două orașe, printre care și Nov Sad, care este în Serbia, stat care nu este încă membru al Uniunii Europene, deci este în aceeași situație în care se afla Sibiul în urmă cu zece ani de zile”, a mai transmis acesta, făcând referire la titlul deținut de Sibiu, acela de capitală europeană, în anul 2007, împreună cu Luxemburg.

Reprezentanți ai autorităţilor locale, ai operatorilor culturali şi din turism la nivel local şi regional, jurnaliști și alte părți interesate au dezbătut impactul şi oportunitățile generate de obţinerea de către municipiul Timişoara a titlului de capitală europeană a culturii. Evenimentul, moderat de Corina Răceanu, și-a propus să acopere subiecte legate de posibile modalităţi de cooperare, colaborare și parteneriate pentru a răspunde provocărilor pentru dezvoltarea regională şi locală prin punerea în valoare a ofertei culturale şi a turismului cultural, dar şi de a crea noi oportunităţi durabile pentru o gamă largă de cetăţeni, cu scopul de a stimula implicarea şi participarea acestora la activităţile culturale din 2021. Ce moștenire rămâne și cum gestionăm capitalul de imagine creat în 2021 pentru oraș și regiune, au fost teme transversale care au fost, de asemenea, abordate.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending