PARLAMENTUL EUROPEAN
Parlamentul European aprobă prima Lege privind Inteligența Artificială, cu scopul protejării drepturilor fundamentale în paralel cu stimularea inovării
Published
1 year agoon

Parlamentul European a aprobat miercuri Legea privind inteligența artificială, care asigură siguranța și respectarea drepturilor fundamentale, stimulând în același timp inovarea, potrivit unui comunicat.
Regulamentul, convenit în cadrul negocierilor cu statele membre în decembrie 2023, a fost aprobat de deputați cu 523 de voturi pentru, 46 împotrivă și 49 de abțineri.
Acesta are ca scop protejarea drepturilor fundamentale, a democrației, a statului de drept și a durabilității mediului de IA cu risc ridicat, stimulând în același timp inovarea și stabilind Europa ca lider în domeniu. Regulamentul stabilește obligații pentru IA pe baza riscurilor potențiale și a nivelului de impact al acesteia.
Aplicații interzise
Noile norme interzic anumite aplicații de IA care amenință drepturile cetățenilor, inclusiv sistemele de clasificare biometrică bazate pe caracteristici sensibile și extragerea neorientată a imaginilor faciale de pe internet sau din înregistrările CCTV pentru a crea baze de date de recunoaștere facială. De asemenea, vor fi interzise recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în școli, scoring-ul social, activitățile polițienești predictive (atunci când acestea se bazează exclusiv pe profilarea unei persoane sau pe evaluarea caracteristicilor acesteia) și IA care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilitățile oamenilor.
Derogări în domeniul aplicării legii
Utilizarea sistemelor de identificare biometrică (RBI) de către autoritățile de aplicare a legii este interzisă în principiu, cu excepția situațiilor enumerate în mod exhaustiv și definite în mod strict. RBI “în timp real” pot fi utilizate numai dacă sunt respectate garanții stricte, de exemplu, dacă utilizarea lor este limitată în timp și geografic și dacă fac obiectul unei autorizații judiciare sau administrative prealabile specifice. Astfel de utilizări pot include, de exemplu, căutarea selectivă a unei persoane dispărute sau prevenirea unui atac terorist. Utilizarea unor astfel de sisteme post-factum (“RBI post-remote”) este considerată un caz de utilizare cu risc ridicat, necesitând o autorizație judiciară, fiind legată de o infracțiune penală.
Obligațiile pentru sistemele cu risc ridicat
Obligații clare sunt, de asemenea, prevăzute pentru alte sisteme de inteligență artificială cu risc ridicat (din cauza potențialului lor semnificativ de afectare a sănătății, siguranței, drepturilor fundamentale, mediului, democrației și statului de drept). Printre exemplele de utilizări cu risc ridicat ale IA se numără infrastructura critică, educația și formarea profesională, ocuparea forței de muncă, serviciile publice și private esențiale (de exemplu, asistența medicală, sistemul bancar), anumite sisteme de aplicare a legii, migrația și gestionarea frontierelor, justiția și procesele democratice (de exemplu, influențarea alegerilor). Astfel de sisteme trebuie să evalueze și să reducă riscurile, să mențină jurnale de utilizare, să fie transparente și exacte și să asigure supravegherea umană. Cetățenii vor avea dreptul de a depune plângeri cu privire la sistemele de inteligență artificială și de a primi explicații cu privire la deciziile bazate pe sisteme de inteligență artificială cu risc ridicat care le afectează drepturile.
Cerințe de transparență
Sistemele de inteligență artificială de uz general (GPAI), precum și modelele GPAI pe care se bazează, trebuie să îndeplinească anumite cerințe de transparență, inclusiv să respecte legislația UE privind drepturile de autor și să publice rezumate detaliate ale conținutului utilizat pentru instruire. Modelele GPAI mai puternice, care ar putea prezenta riscuri sistemice, se vor confrunta cu cerințe suplimentare, inclusiv efectuarea de evaluări ale modelelor, evaluarea și atenuarea riscurilor sistemice și raportarea incidentelor.
În plus, imaginile artificiale sau manipulate, conținutul audio sau video (“deepfakes”) trebuie să fie etichetate în mod clar ca atare.
Măsuri de sprijinire a inovării și a IMM-urilor
La nivel național, vor trebui să se creeze sandbox-uri de reglementare care să fie accesibile IMM-urilor și start-up-urilor, pentru a dezvolta și a antrena inteligența artificială inovatoare înainte de introducerea acesteia pe piață.
Ce urmează
Regulamentul face încă obiectul unei verificări finale de tip jurist-lingvist și se așteaptă ca acesta să fie adoptat definitiv înainte de sfârșitul actualei legislaturi (prin așa-numita procedură de rectificare). De asemenea, legislația trebuie să fie aprobată în mod oficial de către Consiliu.
Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial și va fi pe deplin aplicabilă la 24 de luni de la intrarea sa în vigoare, cu excepția: interdicțiilor privind practicile interzise, care se vor aplica la șase luni de la data intrării în vigoare; a codurilor de practică (la nouă luni de la intrarea în vigoare); a normelor privind IA de uz general, inclusiv guvernanța (la 12 luni de la intrarea în vigoare); și a obligațiilor pentru sistemele cu risc ridicat (36 de luni).
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei
Șoferii din UE vor avea permise de conducere digitale. Noua directivă europeană va permite tinerilor de 18 ani să aibă permise profesionale
Eurodeputatul Dan Motreanu: Voi continua să susțin măsuri care simplifică accesul pacienților la tratamente
Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE
Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video
Fragmentarea pieței reduce apetitul europenilor pentru investiții în Europa, afirmă Bolojan: Avem nevoie de o piață de capital integrată și de sprijin pentru industrie și competențe în cadrul pieței unice
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei
Published
13 hours agoon
March 25, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul Gheorghe Falcă a salutat decizia Comisiei Europene de a include România pe lista țărilor UE cu proiecte strategice în domeniul metalelor rare și solicită Guvernului României să elaboreze o strategie națională pentru valorificarea metalelor rare.
„Dintre cele 47 de proiecte strategice aprobate, trei sunt din România, vizând extracția cuprului, grafitului și magneziului. Prin această decizie, țara noastră își consolidează poziția de actor-cheie în asigurarea resurselor esențiale pentru tranziția verde și securitatea economică a Europei”, a punctat Gheorghe Falcă.
Cele trei proiecte sunt: Rovina (Hunedoara) – unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din lume; Baia de Fier (Gorj) – proiect de extracție a grafitului, esențial pentru baterii; Verde Magnesium (Bihor) – primul proiect de extracție a magneziului din UE.
„Aceste resurse sunt cruciale pentru industria bateriilor, tehnologiile regenerabile, apărare și industria aerospațială. Prin acest pas, România demonstrează că poate contribui strategic la securitatea energetică și industrială a Europei!”, mai transmite eurodeputatul român.
Eurodeputatul Gheorghe Falcă explică faptul că oportunitățile majore de finanțare vin cu reguli clare: „Proiectele strategice selectate vor putea beneficia de autorizații simplificate și acces prioritar la finanțare prin instituții precum Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și prin fonduri europene de dezvoltare și coeziune”.
Potrivit deputatului european, „accesarea fondurilor va trebui făcută cu respectarea cerințelor de mediu – exploatarea trebuie să fie sustenabilă și conformă cu normele europene”: Autorizarea rapidă înseamnă că termenul pentru aprobarea proiectelor este limitat la 27 de luni pentru extracție și 15 luni pentru procesare sau reciclare, iar în ceea ce privește evaluarea, fiecare finanțare va fi analizat de un subgrup de finanțare din cadrul Consiliului pentru Materii Prime Critice, alături de instituțiile financiare”.
„România are mult mai multe resurse care ar trebui să fie pe această listă! Este momentul ca Guvernul României să elaboreze o strategie națională pentru valorificarea metalelor rare, mai ales în contextul global în care marile puteri concurează pentru aceste resurse. Spre exemplu, SUA au convenit deja un acord cu Ucraina, care va oferi companiilor americane acces preferențial la mineralele rare ucrainene după război. România trebuie să acționeze rapid și inteligent pentru a nu rata această oportunitate strategică!”, a concluzionat Gheorghe Falcă.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE
Published
13 hours agoon
March 25, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri intenționează să ia pentru asigurarea de servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE.
Solicitarea sa apare în contextul celui mai recent raport al Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură care evidențiază ”disparități semnificative în sistemele de educație și îngrijire timpurie din întreaga Europă”.
Așadar, ”majoritatea țărilor au încă nevoie de reforme pentru a îmbunătăți guvernanța, accesul și calificările forței de muncă”.
În răspunsul primit de eurodeputatul Dan Motreanu, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, subliniază că ”Grupul de lucru privind educația și îngrijirea timpurie oferă oportunități de învățare reciprocă și cunoștințe bazate pe dovezi”.
Grupul oferă și exemple pentru a fundamenta reformele statelor membre, abordând subiecte precum guvernanța, personalul și incluziunea.
Comisia încurajează, de asemenea, accesul gratuit și efectiv la educație și îngrijire timpurie pentru copiii aflați în dificultate, prin intermediul Garanției europene pentru copii, cu sprijinul Fondului social european Plus.
Cu sprijinul Mecanismului de redresare și reziliență, 15 state membre s-au angajat să realizeze reforme și investiții în acest domeniu de politică, cu o valoare de aproape 7,5 miliarde de euro.
Erasmus+ finanțează proiecte de mobilitate pentru personalul specializat în educație și îngrijire timpurie și proiecte de dezvoltare a unor pedagogii și cooperări inovatoare.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Agricultura și dezvoltarea rurală trebuie să fie priorități clare în viitorul buget european pe termen lung
Published
19 hours agoon
March 25, 2025By
Andreea Radu
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a inițiat un dialog direct cu liderii Copa-Cogeca, una dintre cele mai reprezentative organizații ale fermierilor și sectorului agroalimentar la nivel european.
„Agricultura și dezvoltarea rurală trebuie să fie priorități clare în viitorul buget european pe termen lung. În calitate de negociator-șef al bugetului UE pentru 2025, am reușit să obțin 40 de milioane de euro în plus pentru Fondul European de Garantare Agricolă și 13,2 milioane de euro în plus pentru Fondul European de Dezvoltare Regională”, a scris Victor Negrescu, pe Facebook.
Potrivit europarlamentarului, fermierii europeni merită mai mult sprijin și stabilitate, „în special tinerii fermieri, cei mici și cei aflați la început de drum”. Din acest motiv, Victor Negrescu a obținut o creștere semnificativă a finanțărilor destinate tinerilor fermieri și promovării produselor agricole.
„Știu că birocrația este o povară reală, iar fondurile europene ajung de multe ori prea târziu sau nu ajung deloc acolo unde e cea mai mare nevoie. În loc ca resursele să fie valorificate la timp, aproape 1 miliard de euro necheltuiți au fost recuperați și transferați în exercițiul bugetar 2025”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului European.
De asemenea, acesta a declarat că își dorește ca astfel de situații să nu se mai repete. El militează pentru o simplificare reală a accesului la finanțare și pentru reducerea birocrației, fără a-i penaliza pe fermierii care deja respectă regulile europene.
„La Bruxelles, românii sunt prezenți și activi, atât în instituții, cât și în organizațiile profesionale. Florentin Bercu este Vicepreședinte Copa-Cogeca iar Oana Neagu este director în cadrul aceleiași organizații. Le mulțumesc pentru deschiderea la dialog și le urez mult succes! Ușa mea este și va rămâne mereu deschisă fermierilor români și celor implicați în dezvoltarea sectorului agricol și a zonelor rurale prin proiecte europene”, a concluzionat Victor Negrescu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic

Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE

Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE

Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”

Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”

Comisia Europeană va plăti parțial cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, după ce România nu a îndeplinit 6 jaloane

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI6 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA6 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE2 days ago
Iulian Chifu: Prins între ciocan și nicovală: de ce nu poate Putin opri, dar nici continua războiul din Ucraina
- ROMÂNIA7 days ago
Prin lansarea EIT Community Hub România, Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) devine un nod strategic în ecosistemul european de inovare