Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European caută să obțină un acord rapid cu statele membre asupra Legii privind materiile prime critice

Published

on

© Copyright European Union 2023 - NA

Parlamentul European și-a adoptat poziția, joi, cu privire la creșterea aprovizionării cu materii prime strategice, crucială pentru a asigura tranziția UE către un viitor durabil, digital și suveran, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Mașini electrice, panouri solare și smartphone-uri – toate conțin materii prime critice. Pentru moment, UE este dependentă de anumite materii prime. Materiile prime critice sunt esențiale pentru tranziția verde și digitală a UE, iar asigurarea aprovizionării acestora este vitală pentru reziliența economică, poziția de lider tehnologic și autonomia strategică a Uniunii Europene. Datorită războiului rus împotriva Ucrainei și politicii comerciale și industriale din ce în ce mai agresive a Chinei, cobaltul, litiul și alte materii prime au devenit, de asemenea, un factor geopolitic. Odată cu trecerea globală către energiile regenerabile și digitalizarea economiilor și a societăților, cererea pentru aceste materii prime strategice va crește rapid în următoarele decenii.

Astfel, Legea privind materiile prime critice urmărește să facă UE mai competitivă și mai autonomă. Aceasta va reduce birocrația, va promova inovarea de-a lungul întregului lanț valoric, va sprijini IMM-urile și va stimula cercetarea și dezvoltarea de materiale alternative și de metode de extracție și de producție mai ecologice.

Parteneriate strategice

În poziția lor de negociere înaintea discuțiilor cu Consiliul, eurodeputații subliniază importanța asigurării unor parteneriate strategice între UE și țări terțe în ceea ce privește materiile prime critice, pentru a diversifica oferta UE – pe picior de egalitate, cu beneficii pentru toate părțile. Ei doresc să deschidă calea pentru parteneriate pe termen lung cu transferul de cunoștințe și tehnologie, formarea și perfecționarea pentru noi locuri de muncă, cu condiții de muncă și venituri mai bune, precum și extracția și prelucrarea la cele mai înalte standarde ecologice din țările partenere.

Deputații doresc, de asemenea, să insiste asupra unui accent mai puternic pe cercetare și inovare în ceea ce privește materialele și procesele de producție alternative care ar putea înlocui materiile prime în tehnologiile strategice. Ei doresc să stabilească obiective de circularitate pentru a încuraja extracția mai multor materii prime strategice din deșeuri. Deputații insistă, de asemenea, asupra necesității de a reduce birocrația pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

Proiectul de lege a fost adoptat cu 515 voturi pentru, 34 împotrivă și 28 abțineri. Parlamentul va începe acum negocieri cu președinția spaniolă a Consiliului pentru a ajunge la un acord în primă lectură.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Prioritatea grupului PPE este apărarea drepturilor fermierilor din România și din Uniunea Europeană

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Partidul Popular European apără drepturile fermierilor din România și din toată Uniunea Europeană, a afirmat miercuri europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European.

Eurodeputatul PNL a prezidat, la Split, atelierul de lucru al Grupului PPE din Parlamentul European despre reducerea decalajelor dintre mediul rural și cel urban.

“Este prioritatea noastră, a Partidului Popular European (PPE), să dezvoltăm zonele rurale din Uniunea Europeană și să oferim fermierilor europeni tot sprijinul de care au nevoie”, a subliniat Siegfried Mureșan, cel care este și negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE din anul 2024.

Reuniunea grupului PPE a avut loc în contextul în care popularii europeni au organizat săptămâna trecută, la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, evenimentul “Pactul pentru fermieri” pentru a asculta problemele agricultorilor.

“I-am ascultat, le-am transmis soluțiile propuse de noi și i-am asigurat de sprijinul nostru în toate deciziile pe care le vom lua la nivel european cu impact pentru sectorul agricol. Partidul Popular European a fost și va rămâne partidul care apără interesele fermierilor în Europa, așa cum Partidul Național Liberal apără interesele fermierilor din România. Vrem ca agricultura să rămână o prioritate a Uniunii Europene și în următorii ani așa cum a mai fost și până acum. Faptul că avem noi priorități nu înseamnă că trebuie să ignorăm vechile priorități. Agricultura este cea mai veche politică comună a Uniunii Europene tocmai datorită importanței acestui sector pentru siguranța alimentară și bunăstarea europenilor. De aceea, sprijinirea agriculturii va fi unul dintre punctele principale ale strategiei Partidului Popular European și a Partidului Național Liberal pentru alegerile europene de anul viitor”, a indicat, cu ocazia respectivă, Siegfried Mureșan.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Pachetul fiscal-bugetar al guvernului Ciolacu, salutat de șefa Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European: Sunt decizii fiscale și economice sănătoase

Published

on

© European Union, 2023

Pachetul fiscal-bugetar pentru care guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu și-a asumat marți răspunderea în Parlament a fost salutat de președinta Comisiei pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European, Irene Tinagli, și de o vicepreședintă a grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Gaby Bischoff.

“Sprijin total pentru deciziile fiscale și economice sănătoase ale Guvernului României. Creșterea salariului minim, combaterea evaziunii fiscale, reducerea evaziunii fiscale, menținerea TVA pentru alimente, medicamente, cărți și energie la cel mai mic nivel sunt politici economice puternice și eficiente pentru populație!”, scris Irene Tinagli, pe platforma de socializare X.

La rândul său, Gaby Bischoff a precizat că decizia Guvernului condus de PSD și premierul Marcel Ciolacu de a crește salariul minim este o veste foarte bună pentru România și Europa.

“Lucrătorii au nevoie de mai multă putere de cumpărare, iar directiva europeană privind salariul minim a pus acest aspect pe agenda UE, pe bună dreptate. Trebuie să oprim fenomenul de sărăcie a lucrătorilor. În Germania am crescut și noi salariul minim, iar dezbaterea despre salarii decente continuă. În aceste vremuri, este esențial să oferim rezultate pentru oameni”, a scris Bischoff, pe Facebook.

 

Un mesaj similar de susținere a venit marți și din partea lui Iratxe Garcia, liderul grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, iar miercuri din partea Partidului Socialiștilor Europeni.

Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri, a spus, marţi, prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune şi risipă în cheltuielile statului.

“Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu este cazul. Nu am susţinut niciodată măsuri luate peste noapte, fără nicio analiză. Nu cred în varianta inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. Cred, însă, că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, acolo unde există evaziune, acolo unde există risipă în cheltuielile statului. Cred că singura cale prin care această ţară se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri!”, a afirmat Marcel Ciolacu în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Potrivit documentului adoptat de Guvern și pentru care cabinetul Ciolacu și-a asumat răspunderea, măsurile prevăd creșteri de taxe pentru IMM-uri, marile companii, bănci și companii din diferite sectoare.

Astfel, IMM-urile vor de la 1 ianuarie 2024 impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

De asemenea, companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.

Băncile vor plăti un impozit de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%. Totodată, companiile din sectorul de petrol și gaze vor plăti o taxă de 0,5% pe cifra de afaceri.

În ceea ce privește taxa pe valoare adăugată, aceasta rămâne 5% doar la cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică. Crește de la 5% la 9% pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive, livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Crește de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Social-democrații europeni consideră că pachetul de măsuri fiscale asumat de guvernul Ciolacu reprezintă “un semnal de responsabilitate”

Published

on

© Iratxe Garcia/ Twitter

Liderul grupului social-democrat din Parlamentul European, Iratxe Garcia, a salutat marți măsurile fiscale asumate de guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu, subliniind că acestea reprezintă un semnal de responsabilitate din partea liderului PSD.

“Guvernul României a luat decizia corectă în a propune măsuri fiscale care permit țării să salveze fonduri UE, să protejeze cetățenii, să pună în aplicare Planul Național de Redresare și Reziliență și să evită penalitățile impuse de procedura de deficit excesiv declanșată în 2019”, a scris Iratxe Garcia pe platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

În opinia ei, această decizie reprezintă “un semnal de responsabilitate al lui Marcel Ciolacu”.

Premierul Marcel Ciolacu a apreciat luni că România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 miliarde de lei pe an, care însumează 15% din PIB și care pun în pericol realizarea obiectivelor strategice, precum aderarea la OCDE și atragerea banilor din PNRR.

El a făcut aceste precizări înaintea unei ședințe de guvern în care cabinetul a analizat forma finală a măsurilor fiscal-bugetare pentru care executivul își va asuma răspunderea în Parlament. Guvernul a adoptat luni, în şedinţă, proiectul privind măsurile fiscal-bugetare. 

Guvernul se reunește și marți în ședință înainte de ședința Parlamentului în care premierul Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea pentru măsurile propuse.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA2 hours ago

România va încasa în conturile BNR 2,75 miliarde de euro aferente cererii de plată nr. 2 din PNRR

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

NATO3 hours ago

Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev: Statele NATO au încheiat contracte de 2,4 miliarde de euro pentru muniții din care vor furniza și Ucrainei; Zelenski: Aderarea la NATO, o chestiune de timp

ROMÂNIA7 hours ago

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea: Diversele crize cu care ne-am confruntat în ultimii ani arată că dezvoltarea trebuie să fie nu doar sustenabilă, ci şi rezilientă

NATO7 hours ago

Franța cere Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO: Ne-ar plăcea să vedem că îşi pun în practică angajamentul

U.E.8 hours ago

Președinta Parlamentului European speră că UE va demara negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova până la finalul anului: Să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

ROMÂNIA9 hours ago

Nicolae Ciucă: Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență este o inițiativă românească de succes care a dovedit într-un timp scurt că poate contribui în mod semnificativ la consolidarea rezilienței UE și NATO

ROMÂNIA10 hours ago

MAE: Secretarul de stat Iulian Fota a deschis programul EU-US Emerging Leaders Visitors, lansat în 2022 de Comisia Europeană în colaborare cu România și alte nouă state UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Prioritatea grupului PPE este apărarea drepturilor fermierilor din România și din Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA10 hours ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.2 days ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA3 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA4 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA6 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU6 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Trending