Pachetul fiscal-bugetar pentru care guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu și-a asumat marți răspunderea în Parlament a fost salutat de președinta Comisiei pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European, Irene Tinagli, și de o vicepreședintă a grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Gaby Bischoff.
“Sprijin total pentru deciziile fiscale și economice sănătoase ale Guvernului României. Creșterea salariului minim, combaterea evaziunii fiscale, reducerea evaziunii fiscale, menținerea TVA pentru alimente, medicamente, cărți și energie la cel mai mic nivel sunt politici economice puternice și eficiente pentru populație!”, scris Irene Tinagli, pe platforma de socializare X.
La rândul său, Gaby Bischoff a precizat că decizia Guvernului condus de PSD și premierul Marcel Ciolacu de a crește salariul minim este o veste foarte bună pentru România și Europa.
“Lucrătorii au nevoie de mai multă putere de cumpărare, iar directiva europeană privind salariul minim a pus acest aspect pe agenda UE, pe bună dreptate. Trebuie să oprim fenomenul de sărăcie a lucrătorilor. În Germania am crescut și noi salariul minim, iar dezbaterea despre salarii decente continuă. În aceste vremuri, este esențial să oferim rezultate pentru oameni”, a scris Bischoff, pe Facebook.
Un mesaj similar de susținere a venit marți și din partea lui Iratxe Garcia, liderul grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, iar miercuri din partea Partidului Socialiștilor Europeni.
Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri, a spus, marţi, prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune şi risipă în cheltuielile statului.
“Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu este cazul. Nu am susţinut niciodată măsuri luate peste noapte, fără nicio analiză. Nu cred în varianta inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. Cred, însă, că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, acolo unde există evaziune, acolo unde există risipă în cheltuielile statului. Cred că singura cale prin care această ţară se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri!”, a afirmat Marcel Ciolacu în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.
Potrivit documentului adoptat de Guvern și pentru care cabinetul Ciolacu și-a asumat răspunderea, măsurile prevăd creșteri de taxe pentru IMM-uri, marile companii, bănci și companii din diferite sectoare.
Astfel, IMM-urile vor de la 1 ianuarie 2024 impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
De asemenea, companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
Băncile vor plăti un impozit de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%. Totodată, companiile din sectorul de petrol și gaze vor plăti o taxă de 0,5% pe cifra de afaceri.
În ceea ce privește taxa pe valoare adăugată, aceasta rămâne 5% doar la cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică. Crește de la 5% la 9% pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive, livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Crește de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.