LIVE VIDEO Parlamentul European dezbate ”necesitatea extinderii și consolidării spațiului Schengen prin aderarea României, Bulgariei și Croației”

Plenul Parlamentului European, reunit săptămâna aceasta la Strasbourg, dezbate necesitatea extinderii spațiului Schengen cu aderarea României, Bulgariei și Croației, conform agendei sesiunii plenare publicată pe pagina legislativului european.

Dezbaterea are loc miercuri, 13 decembrie, de la ora 16:00 (ora României) și va fi transmisă LIVE pe CaleaEuropeana.ro.

FOTO: European Parliament

Dezbaterea are loc în contextul în care delegațiile naționale de eurodeputați ale Bulgariei (17 europarlamentari) și României (32 de europarlamentari) au adoptat două declarații de poziție comună privind aderarea celor două țări la spațiul Schengen și o viziune comună privind pachetul rutier din UE.

”Noi vrem să forțăm printr-o nouă repoziționare a Parlamentului European privind aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen”, declara recent eurodeputatul Victor Boștinaru (PSD, S&D) pentru CaleaEuropeana.ro.

Aderarea României la spațiul de liberă circulație Schengen este în avantajul Uniunii Europene, consideră și eurodeputatul Siegfried Mureșan (PMP, PPE).

”Dezbatem săptămâna aceasta în Parlamentul European necesitatea extinderii spațiului Schengen cu aderarea României, Bulgariei și Croației. Așa cum am mai spus-o, România a îndeplinit de mult toate condițiile de aderare la Schengen și este în avantajul întregii Uniuni ca țara noastră să adere cât mai repede la această zonă”, a scris eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook. 

Dezbaterea din plen, cât și declarația comună a celor două delegații survine după ce Comisia Europeană a adoptat pachetul pentru un spațiu Schengen mai puternic, în care invită Consiliul (statele membre) să ia decizia politică necesară pentru a ridica controalele de frontieră dintre România și Bulgaria și restul Uniunii Europene. Poziția Comisiei a urmat discursului privind Starea Uniunii Europene în care Jean-Claude Juncker a solicitat aderarea celor două țări la spațiul de liberă circulație.

Mai mult, Parlamentul European a aprobat în luna octombrie, în sesiune plenară la Strasbourg, un sistem electronic comun pentru verificări mai rapide la granițele externe ale zonei Schengen și pentru înregistrarea tuturor călătorilor din afara UE, un sistem intrare/ieșire (EES) la care vor participa inclusiv România și Bulgaria, chiar dacă cele două țări nu sunt încă membre ale spațiului de liberă circulațieRegulamentul a fost adoptat pe 20 noiembrie și de către țările membre ale UE.

Bulgaria urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2018, iar România, un an mai târziu, la 1 ianuarie 2019.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.