Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European dezbate stadiul aplicării prevederilor Sistemului de Informații Schengen în Bulgaria și România

Published

on

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European dezbate joi raportul privind aplicarea în Bulgaria și România a dispozițiilor restante ce aparțin Sistemului de Informații Schengen (SIS).

UPDATE: Prezentarea raportului s-a amânat pentru o dată ulterioară, conform informațiilor remise de Parlamentul European.

Anul trecut, țările membre ale Uniunii Europene au adoptat regulamentul privind un sistem de intrare/ieșire și regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu Sistemul de intrare/ieșire, sistem la care vor participa inclusiv România și Bulgaria, chiar dacă cele două țări nu sunt încă membre ale spațiului de liberă circulație.

Proiectul de raport poate fi consultat aici.

Anterior, Parlamentul European aprobase, în sesiune plenară la Strasbourg, sistemul SIS, eurodeputații fiind inclusiv în favoarea unei rezoluții pentru a acorda Bulgariei și României acces la Sistemul de informații Schengen privind vizele.

Sistemul de intrare/ieșire va contribui la: 1) reducerea timpului necesar pentru verificările la frontieră și îmbunătățirea calității acestor verificări, prin calcularea automată a șederii autorizate pentru fiecare călător, 2) asigurarea identificării sistematice și fiabile a persoanelor care depășesc termenul legal de ședere, 3) consolidarea securității interne și a luptei împotriva terorismului, permițând autorităților de aplicare a legii accesul la istoricul călătoriilor.

Sistemul va deveni operațional în anul 2020.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D): ,,Ideea Președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției în aceeași zi cu alegerile pentru PE este neconstituțională și face parte dintr-o strategie electorală pentru a sprijini PNL

Published

on

Europarlamentul Claudia Țapardel (PSD, S&D) susține că ideea Președintelui României Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, pe 26 mai, este neconstituțională și face parte dintr-o strategie electorală pentru a sprijini Partidul Național Liberal, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Claudia Țapardel transmite că Preşedintele Klaus Iohannis foloseşte ca pretext referendumul pe tema justiţiei pentru a intra în campania electorală cu scopul de a sprijini PNL la alegerile pentru Parlamentul European.

„Devine tot mai clar scenariul anticonstituţional la care se lucrează în prezent: președintele Iohannis va merge în teritoriu, la foarte multe dintre mitingurile PNL, va urca pe scenă, va face băi de mulţime și va ține discursuri legate de importanța alegerilor europarlamentare, dar mai presus de orice despre tema referendumului pe Justiție, pe care intenționează să-l convoace în aceeași zi cu alegerile. Este încă o dovadă clară că actualul preşedinte al României, chiar pe ultima sută a mandatului său, calcă în picioare Constituţia”, a declarat europarlamentarul social-democrat.

În opinia acesteia, Preşedintele României ar trebui să fie garantul Constituţiei, însă intenţia acestuia de a convoca referendum chiar în ziua alegerilor europarlamentare contravine atât Constituției, cât și recomandărilor Comisiei de la Veneția. Mai mult, spune eurodeputatul social-democrat, desfășurarea concomitentă a două voturi ar crea confuzie în rândul cetățenilor.

​„Înţelegem că actualul şef al statului nu respectă deciziile Curţii Constituţionale, lucru dovedit de acţiunile sale în timpul mandatului, dar este mult prea mult să nu permită ca alegerile pentru Parlamentul European să se desfăşoare într-un climat de linişte. Atât Comisia de la Veneţia, cât şi Consiliul Europei au recomandat foarte clar că un referendum nu poate fi organizat în aceeaşi zi cu un scrutin electoral. ​Românii vor veni la urne pe 26 mai pentru a vota reprezentanţii în cea mai democratică instituţie a Uniunii Europene. A veni cu un referendum pe o altă temă în aceeaşi zi cu europarlamentarele nu va face decât să bulverseze şi să creeze o stare de conflict şi de dezbinare în societate”,a precizat europarlamentarul.

Politicianul le atrage atenția românilor că organizarea unui referendum pe teme de justiţie în acelaşi timp cu europarlamentarele este ,, ultimul as din mâneca prezidenţială,  o manipulare prin care să crească numărul de participanţi la vot”,  iar intenţia preşedintelui Iohannis, care induce cetățenii în eroare, nu poate fi acceptată, susţine Claudia Ţapadel. 

Amintim că Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale. Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Președintele PNL Ludovic Orban îndeamnă românii să iasă la vot în număr cât mai mare la alegerile europene, pentru că doar așa pot schimba direcția antieuropeană în care merge România ghidată de actuala coaliție de guvernare PSD-ALDE

Published

on

Președintele PNL Ludovic Orban transmite românilor că alegerile pentru Parlamentul European din acest an nu sunt niște alegeri  obișnuite, ci unele decisive, în care cetățenii pot lua niște decizii care să schimbe direcția antieuropeană în care merge România ghidată de actuala coaliție de guvernare PSD-ALDE. Afirmația a fost făcută de liderul liberal într-o vizită alături de președintele filialei Sibiu a PNL, Raluca Turcan, pentru prezentarea candidatului cap de listă la alegerile europene, Rareș Bogdan, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

,,Alegerile pentru Parlamentul European din acest an sunt niște alegeri decisive, nu sunt  niște alegeri obișnuite pentru a trimite un număr de parlamentari din România la Bruxelles. Sunt niște alegeri fundamentale în care cetățenii români sunt chemați să decidă dacă vor ca România să fie și mai strâns legată de Uniunea Europeană, dacă vor ca România să aibă influență la nivel european,  dacă vor ca România să fie respectată la nivel european și să aibă capacitatea ca împreună cu partenerii europeni să ia decizii care să ducă la îmbunătățirea vieții românilor sau să decidă ca România să se îndrepte într-o altă direcție, așa cum vrea PSD-ALDE, să țină România în conflict cu Uniunea Europeană, într-un conflict artificial fără niciun fel de fundament, să pună România pe coji de nucă la nivelul Uniunii Europene, datorită comportamentului anti-european și a atitudinii contrare valorilor și principiilor europene pe care le manifestă PSD-ALDE”,  a declarat în conferința de presă Ludovic Orban.

@PNL/Facebook

De asemenea, liderul liberalilor din România îi îndeamnă pe români să iasă masiv la vot pentru a se asigura că țara noastră este reprezentată corespunzător în instituțiile UE, obținând astfel respectul și aprecierea cuvenite din partea celorlalte state membre, precum și influențarea deciziilor de la nivel european în beneficiul cetățenilor. 

,,Cu siguranță toți europarlamentarii români vor reprezenta România, se vor bate pentru interesele României și vor asigura ca deciziile de la nivelul Uniunii Europene să avantajeze românii și să nu creeze dezavantaje României”.

Ludovic Orban a precizat care este obiectivul campaniei PNL pentru alegerile europene din mai:

,,Obiectivul nostru pe parcursul acestei campanii este să vorbim cu fiecare român, să ajungem în fiecare casă, să facem campanie directă la firul ierbii și să îi convingem pe români că stă în puterea lor să aducă România pe drumul cel bun, iar partidul  care are capacitatea de a aduce România pe drumul cel bun este Partidul Național Liberal”.

Potrivit președintelui PNL, ,,România nu are decât o singură voce la Bruxelles, care se aude, care este ascultată, care este respectată și care poate să influențeze deciziile la nivel european. Această voce este vocea președintelui Klaus Iohannis și a Partidului Național Liberal, parte a Partidului Popular European (PPE), cea mai puternică familie europeană de la nivel european, care conduce Comisia Europeană și majoritatea instituțiilor de la nivelul Uniunii Europene din 1999”, a mai adăugat acesta. 

În acest context, Ludovic Orban a atras atenția asupra faptului că familia popularilor europeni a început ,,să facă curățenie” la nivel european, prin excluderea partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orban pentru derapajele de la democrație și pentru nerespectarea valorilor și principiilor care stau la baza PPE și la baza funcționării Uniunii Europene, iar formațiunea ALDE, respectiv formațiunea social-democrată ar trebui să facă același lucru în privința celor două partide aflate la guvernare în România din cauza asemănării cu Fidesz, ele oricum fiind niște ,,paria” în prezent.

Acesta a mai spus că ,,pe drumul pe care au pornit PSD și ALDE vor avea o viață extrem de scurtă în familiile lor politice”, deoarece ,,astăzi un număr tot mai mare de partide europene din familia politică din care fac parte se pronunță pentru excluderea lor din formațiunea politică, iar cred că asta este rezultatul comportamentului antieuropean și comportamentului împotriva valorilor și principiilor care stau la baza Uniunii Europene”

Continue Reading

Mihai Țurcanu

Eurodeputatul Mihai Țurcanu (PNL, PPE) și Consiliul Concurenței, dialog la Bruxelles cu autorități române și reprezentanți ai instituțiilor europene privind progresul României în impulsionarea economiei competitive prin digitalizare și inovare

Published

on

Economia competitivă, cercetarea, inovarea și digitalizarea au fost subiectele dezbătute, ieri, 21 martie, la Bruxelles, de autorități din România alături de reprezentanți ai instituțiilor europene. Evenimentul organizat de Consiliul Concurenței împreună cu europarlamentari români a reunit specialiști ai Ministerului Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Serviciului de Telecomunicații Speciale, ANCOM și ai mediului academic din România, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Conferința a fost deschisă de europarlamentarul Theodor Stolojan, șeful delegației României la Grupul Partidului Popular European care a pus accentul pe importanța eficienței și eficacității în proiectele aflate pe agenda europarlamentarilor români și a fost felicitat de reprezentanții Comisiei Europene pentru evoluția înregistrată de România în domeniul concurenței, al antreprenoriatului și al dezvoltării tehnlogice.

Din partea Comisiei Europene au participat directorul pentru problemele legate de ajutorul de stat din cadrul Direcției Generale pentru Concurență, Karl Soukup și directorul politicilor de dezvoltare și coordonare al Direcției de Cercetare și Inovare, Kurt Vandenberghe.

Temele de dezbatere au fost structurate pe două paneluri: „Cercetare și inovare” și „Digitalizare și conectivitate”.

În cadrul celui dintâi panel au luat cuvântul reprezentanți ai mediului academic care au prezentat lucrări de cercetare în desfășurare care abordează politica de concurență și antreprenoriatul, dar și reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene care au punctat relevanța sprijinului acordat de Consiliul Concurentei în accesarea fondurilor nerambursabile destinate creșterii competitivității prin cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare prin asigurarea unei piețe stabile din punct de vedere al concurentei.

În cadrul celui de-al doilea panel intitulat „Digitalizare și conectivitate” au luat cuvântul directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Sorin Vasilca și reprezentantul ANCOM, Iosif Popa Acesta  a prezentat măsurile de securitate cibernetică pe care STS le asigură Consiliului Concurenței. Iosif Popa a arătat că tehnologia 5G si prelucrarea datelor vor caracteriza comunicațiile următorului deceniu, prezentând totodată unele elemente ale planificării strategice în curs de finalizare în Romania.

Consiliul Concurenței este preocupat de interesele consumatorilor. În același timp, mediul concurențial este permanent provocat de dezvoltarea tehnologică. Prin proiectele dezvoltate cu fonduri nerambursabile, Consiliul Concurenței a reușit să se adapteze pieței digitale, înregistrând progrese importante și datorită reglementărilor europene care favorizează dezvoltarea tehnologiei și simplificarea accesului la informații. Serviciul de Telecomunicații Speciale a făcut posibilă implementarea sistemelor informatice în cadrul a două proiecte: unul privind acordarea ajutoarelor de stat, iar altul referitor la interconectarea diferitelor baze de date deținute de autorități din România.

În acest context, președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu a mai vorbit despre importanța respectării legislației europene în domeniul concurenței, precum și despre sprijinul deosebit de important pe care Consiliul Concurenței îl acordă autorităților și mediului de afaceri din România. Un aspect important în activitatea autorității de concurență îl reprezintă colaborarea constantă cu autoritățile de reglementare române și europene.

Conferința a fost organizată de europarlamentarul Mihai Țurcanu și Consiliul Concurenței.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending