Parlamentul European dezbate stadiul aplicării prevederilor Sistemului de Informații Schengen în Bulgaria și România

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European dezbate joi raportul privind aplicarea în Bulgaria și România a dispozițiilor restante ce aparțin Sistemului de Informații Schengen (SIS).

UPDATE: Prezentarea raportului s-a amânat pentru o dată ulterioară, conform informațiilor remise de Parlamentul European.

Anul trecut, țările membre ale Uniunii Europene au adoptat regulamentul privind un sistem de intrare/ieșire și regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu Sistemul de intrare/ieșire, sistem la care vor participa inclusiv România și Bulgaria, chiar dacă cele două țări nu sunt încă membre ale spațiului de liberă circulație.

Proiectul de raport poate fi consultat aici.

Anterior, Parlamentul European aprobase, în sesiune plenară la Strasbourg, sistemul SIS, eurodeputații fiind inclusiv în favoarea unei rezoluții pentru a acorda Bulgariei și României acces la Sistemul de informații Schengen privind vizele.

Sistemul de intrare/ieșire va contribui la: 1) reducerea timpului necesar pentru verificările la frontieră și îmbunătățirea calității acestor verificări, prin calcularea automată a șederii autorizate pentru fiecare călător, 2) asigurarea identificării sistematice și fiabile a persoanelor care depășesc termenul legal de ședere, 3) consolidarea securității interne și a luptei împotriva terorismului, permițând autorităților de aplicare a legii accesul la istoricul călătoriilor.

Sistemul va deveni operațional în anul 2020.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.