Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European dorește ca UE să acționeze ca un organism de standardizare la nivel mondial în domeniul inteligenței artificiale (IA)

Published

on

© European Parliament

Marți, Parlamentul European a adoptat recomandările finale ale Comisiei sale speciale pentru inteligența artificială în era digitală (AIDA).

Textul, adoptat cu 495 de voturi pentru, 34 împotrivă și 102 abținteri, afirmă că dezbaterea publică privind utilizarea inteligenței artificiale (IA) ar trebui să se concentreze asupra potențialului enorm al tehnologiei de a completa forța de muncă umană. UE ia act de faptul că UE a rămas în urmă în cursa mondială pentru poziția de lider în domeniul tehnologiei. Există riscul ca standardele să fie elaborate în altă parte, adesea de către actori nedemocratici, iar eurodeputații consideră că UE trebuie să acționeze ca un organism de standardizare la nivel mondial în domeniul IA.

Aceștia au identificat opțiuni de politică care ar putea debloca potențialul IA în domeniul sănătății, al mediului și al schimbărilor climatice, pentru a contribui la combaterea pandemiilor și a foametei la nivel mondial și pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor prin medicina personalizată. Eurodeputații europeni afirmă că, împreună cu infrastructura de sprijin necesară, educația și formarea, IA poate spori capitalul și productivitatea muncii, inovarea, creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă.

UE nu ar trebui să reglementeze întotdeauna IA ca tehnologie, afirmă eurodeputații, iar nivelul de intervenție normativă ar trebui să fie proporțional cu tipul de risc asociat utilizării specifice a unui sistem IA.

Riscuri de supraveghere în masă

Luând act de eforturile depuse de UE pentru un acord global privind standardele comune pentru utilizarea responsabilă a IA, eurodeputații încurajează democrațiile care împărtășesc aceeași viziune să colaboreze pentru a contura împreună această dezbatere internațională. Aceștia subliniază, de asemenea, că tehnologiile IA ar putea ridica probleme etice și juridice importante și își exprimă îngrijorarea cu privire la cercetarea militară și la evoluțiile tehnologice în ceea ce privește sistemele de arme autonome letale.

Parlamentul subliniază că anumite tehnologii IA permit automatizarea prelucrării informațiilor la o scară fără precedent, deschizând calea pentru o eventuală supraveghere în masă și pentru alte ingerințe ilegale în drepturile fundamentale. Eurodeputații avertizează că regimurile autoritare pot aplica sisteme de IA pentru a controla, a exercita supravegherea în masă și a-și ierarhiza cetățenii sau a restricționa libertatea de circulație, în timp ce platformele tehnologice dominante utilizează IA pentru a obține mai multe informații cu caracter personal. Pentru eurodeputați, această întocmire de profiluri prezintă riscuri pentru sistemele democratice.

Prin urmare, potrivit Parlamentului, UE ar trebui să acorde prioritate cooperării internaționale cu parteneri care împărtășesc aceeași viziune, pentru a proteja drepturile fundamentale și, în același timp, pentru a coopera în vederea reducerii la minimum a noilor amenințări tehnologice.

Raportorul Axel Voss (PPE, Germania) a declarat: „Prin acest raport, arătăm în mod clar că IA va fi un stimulent pentru digitalizare și un factor de schimbare radicală în ceea ce privește concurența digitală la nivel mondial. Foaia noastră de parcurs privind IA permite UE să își asume un rol de lider la nivel mondial.”

„UE are acum șansa unică de a promova o abordare a IA centrată pe factorul uman și de încredere. Una care se bazează pe drepturile fundamentale, care gestionează riscurile, profitând totodată pe deplin de beneficiile pe care IA le poate aduce pentru întreaga societate. Avem nevoie de un cadru juridic care să lase loc inovării și de o piață unică digitală armonizată, cu standarde clare. Avem nevoie de investiții maxime și de o infrastructură digitală solidă și durabilă la care să poată avea acces toți cetățenii”, a adăugat el.

Președintele Comisiei AIDA, Dragoș Tudorache (Renew, România), a declarat: „Viitoarea noastră competitivitate globală în sectorul digital depinde de normele pe care le punem în aplicare astăzi. Aceste norme trebuie să fie în concordanță cu valorile noastre: democrația, statul de drept, drepturile fundamentale și respectarea ordinii internaționale bazate pe norme. Succesul în acest sens este extrem de important, deoarece lupta dintre autoritarism și democrație devine din ce în ce mai acută – și, din păcate, mai mortală, așa cum am văzut în cazul invaziei nejustificate a Ucrainei de către Rusia.”

Raportul va contribui la viitoarea activitate parlamentară privind IA, în special la Legea privind IA, care este discutată în prezent în Comisia pentru piața internă și consumatori (IMCO) și în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE). Legea privind IA urmează să fie votată în comun de cele două comisii la sfârșitul lunii septembrie.

Comisia AIDA și-a început activitatea în septembrie 2020. În mandatul său, comisia a fost însărcinată să analizeze impactul IA asupra economiei UE și a diferitelor sale sectoare, să analizeze modul în care țările din afara UE se ocupă de IA și să traseze calea de urmat. Comisia a organizat o serie de audieri și dezbateri pentru a contribui la raportul său final, care vizează stabilirea unei foi de parcurs privind IA până în 2030.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

UE trebuie să susțină industria oțelului şi a metalelor pentru a fi competitivă, cere eurodeputatul Virgil Popescu Comisiei Europene într-o scrisoare semnată alături de alți colegi din PE

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Virgil Popescu, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a semnat alături de mai mulți colegi europarlamentari o nouă scrisoare adresată vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, pentru a-i cere să țină cont de noile realități cu care se confruntă reprezentanții industriei oțelului și metalelor, solicitând să pregătească măsuri care să fie incluse în Planul de Acțiune pentru Oțel şi Metale.

”UE trebuie să susțină industria oțelului şi a metalelor! Am cerut mai multă susținere reală pentru producători, investiții şi mai puțină birocrație pentru a putea avansa, la nivel de UE, cu producția de hidrogen. Nu vom putea fi competitivi dacă nu ne consolidăm industria europeană”, a subliniat Popescu.

 

Industria oțelului și a aluminiului a fost lovită de măsurile protecționiste anunțate de președintele american Donald Trump: tarife de 25% asupra importurilor din acest sector.

Uniunea Europeană, în persoana președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat la aceste taxe suplimentare care afectează comerțul liber și a dezvăluit un pachet de retorsiune ce va viza produse americane precum băuturi alcoolice, motociclete și ambarcațiuni.

Într-un gest de escaladare a conflictului pe care el l-a pornit, Donald Trump a amenințat că va impune taxe de 200% pentru vinul și șampania din țările UE.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale UE

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Europarlamentarul român Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale Uniunii Europene. Acesta a semnat, alături de mai mulți europarlamentari, o scrisoare în acest sens adresată Comisiei Europene.

„Politica de Coeziune a fost concepută pentru a promova solidaritatea și pentru a reduce discrepanțele economice și sociale între regiunile UE”, a subliniat Dan Motreanu în mesajul său.

În răspunsul primit de la Raffaele Fitto, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Coeziune și Reforme, se afirmă că posibila mobilizare a programelor politicii de coeziune pentru a stimula apărarea nu va afecta obiectivele pe termen lung ale coeziunii economice, sociale și teritoriale din Uniunea Europeană.

Dan Motreanu informează că o serie de investiții pentru apărare pot deja să fie realizate în cadrul programelor Politicii de Coeziune, cum ar fi utilizarea dublă (civilă și militară) pentru infrastructură, sprijin pentru IMM-uri și cercetare și dezvoltare, dacă contribuie la dezvoltarea regională.

Potrivit acestuia, următoarea revizuire a programelor Politicii de Coeziune va oferi statelor membre posibilitatea de a evalua progresul în implementarea acestora: „Acolo unde este cazul, autoritățile de management pot propune ajustări ale alocărilor bugetare pentru investiții, inclusiv măsuri legate de apărare și de protecție civilă. Astfel, fondurile nu ar fi redirecționate, vor rămâne disponibile pentru regiuni, în special pentru cele mai puțin dezvoltate, contribuind la realizarea obiectivelor politicii de coeziune, se afirmă în răspunsul primit de la Raffaele Fitto.”

Europarlamentarul liberal reamintește că investițiile realizate din fondurile Politicii de Coeziune au vizat, în anumite regiuni, dezvoltarea infrastructurii rutiere și a transportului public, modernizarea școlilor și a spitalelor, renovarea clădirilor, sprijinirea dezvoltării IMM-urilor și antreprenoriatului precum și crearea de noi locuri de muncă, accesul la servicii, cercetarea aplicată și a inovării, echipamente, software și active necorporale.

   Citiți și: Eurodeputatul Dan Motreanu prezintă beneficiile apartenenței României la UE: Doar prin Politica de Coeziune, țara noastră beneficiază de fonduri în valoare de 31,5 miliarde de euro

Toate investițiile cuprinse în Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum ocupărea forței de muncă, infrastructură, educație, locuințe, sănătate, servicii sociale și pentru îngrijire de lungă durată.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Nemulțumire în Parlamentul European față de intenția CE de a ocoli instituția pentru aprobarea mai rapidă a noului instrument financiar SAFE destinat consolidării capacităților de apărare ale țărilor din UE

Published

on

© European Union 2025 - Source : EP

Parlamentul European a reacționat cu opinii împărțite la decizia Comisiei Europene de a folosi Articolul 122 din Tratatul UE pentru a obține aprobarea noului instrument financiar (SAFE – Security Action for Europe) de 150 miliarde de euro destinat consolidării capacităților de apărare a statelor membre, parte a planului „Rearm Europe” de 800 miliarde de euro. Această prevedere permite Comisiei să acționeze rapid în situații de urgență, fără a consulta Parlamentul European, o decizie criticată de unii eurodeputați pentru lipsa de legitimitate democratică, relatează Euronews.

„Ocolirea Parlamentului prin Articolul 122 este o greșeală. Democrația Europei se bazează pe doi piloni: cetățenii săi și statele membre. Avem nevoie de ambele pentru securitatea noastră”, a declarat Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European (PPE), în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Deși unii eurodeputați au cerut o implicare mai mare a legislativului european în luarea acestor decizii, Parlamentul a putut doar să își exprime punctul de vedere printr-o rezoluție non-legislativă, aprobată cu 419 voturi pentru, 204 împotrivă și 46 de abțineri. Rezoluția nu a inclus o condamnare explicită a utilizării Articolului 122, deși eurodeputați din grupurile GUE/NGL și Verzii/EFA au încercat să introducă un amendament în acest sens.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a atras atenția asupra riscurilor excluderii Parlamentului din procesul decizional, subliniind că acest lucru poate amplifica sentimentul de frustrare al cetățenilor față de UE. „Lucrând prin Parlamentul European, în special în cazul deciziilor de o asemenea amploare, consolidăm încrederea în Uniunea noastră”, a declarat Metsola în fața liderilor europeni, la summit-ul special de pe 6 martie, dedicat susținerii Ucrainei.

Totuși, alți eurodeputați consideră că rapiditatea acțiunilor este mai importantă decât procesul în sine. „Nu ne simțim excluși, atât timp cât avem transparență și supraveghere asupra utilizării fondurilor pe care Comisia le împrumută statelor membre”, a explicat Riho Terras, vicepreședintele Comisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din partea PPE.

Parlamentul European a solicitat statelor membre să își majoreze cheltuielile pentru apărare la cel puțin 3% din PIB și a susținut crearea unei bănci europene pentru apărare, securitate și reziliență. De asemenea, a propus explorarea unui sistem de obligațiuni europene de apărare pentru a finanța investițiile militare majore. În ciuda controverselor privind procedura, sprijinul pentru consolidarea capacității de apărare a Europei rămâne o prioritate pentru instituțiile UE.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 minutes ago

UE trebuie să susțină industria oțelului şi a metalelor pentru a fi competitivă, cere eurodeputatul Virgil Popescu Comisiei Europene într-o scrisoare semnată alături de alți colegi din PE

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII30 minutes ago

Oficialii BEI subliniază importanța asistenței financiare rambursabile de 4 miliarde de euro acordate României pentru implementarea eficientă a proiectelor strategice

MAREA BRITANIE12 hours ago

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

G712 hours ago

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

NATO16 hours ago

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

U.E.17 hours ago

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

RUSIA17 hours ago

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

U.E.18 hours ago

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ4 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare

Trending