Parlamentul European, după Summitul de la Vilnius: ”UE să dea semnalul că uşa ei rămâne deschisă”

European-parliament-strasbourg-insideRezultatul summitului de la Vilnius al Parteneriatului Estic, din 29 noiembrie, arată că UE trebuie să facă mai mult pentru a sprijini aspiraţiile europene ale partenerilor săi europeni, spun deputaţii europeni într-o rezoluţie adoptată joi, potrivit

Ei cer ca la Consiliul UE din decembrie să se dea un semnal politic puternic că uşa Uniunii rămâne deschisă, chiar dacă Ucraina nu a semnat Acordul de asociere cu Uniunea, se arată într-un comunicat al Parlamentului European, potrivit unui comunicat.

Rezoluția spune că UE trebuie să utilizeze toate instrumentele, inclusiv ajutorul, comerțul, politica de vize și proiectele de securitate energetică în cadrul unei “politici mai strategice și mai flexibile” pentru a sprijini partenerii estici să aleagă legături mai puternice cu Europa.

Parlamentul condamnă presiunea Rusiei asupra Ucrainei, Armeniei și a altor parteneri estici ca să îi îndepărteze de la semnarea tratatelor cu UE, cerând Uniunii și statelor membre să răspundă. Parlamentul cere Comisiei să ia în calcul măsuri, dacă Rusia încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului prin sancțiuni comerciale motivate politic împotriva UE și a partenerilor săi.

Ucraina – o ocazie pierdută

Deputații deplâng decizia președintelui ucrainean Ianukovici de a nu semna acordul de asociere, numind aceasta “o mare oportunitate ratată”. Ei subliniază sprijinul lor continuu în acest sens, cu condiția ca cerințele să fie îndeplinite, și cer Consiliului European din decembrie să transmită un semnal politic puternică că UE rămâne pregătită să discute cu Ucraina.

Deputații își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean care demonstrează pașnic împotriva deciziei lui Ianukovici și condamnă utilizarea “brutală și inacceptabilă” a forței de către forțele de securitate în nopțile de 9,10 și 11 decembrie, inclusiv pe durata vizitei Înaltului Reprezentant Catherine Ashton în Ucraina.

Ei cer eliberarea imediată și necondiționată a protestatarilor arestați și fac apel la trimiterea în Ucraina a unei misiuni de mediere la nivel înalt a UE.

Deputații cer ca o misiune a Parlamentului European să meargă în Ucraina cât de curând posibil și subliniază că există posibilitatea de a organiza alegeri noi, un instrument al oricărei democrații, “atunci când este nevoie de o reînnoire a legitimitații populare”.

Armenia

Rezoluția exprimă regretul Parlamentului privind decizia Armeniei de a se alătura uniunii vamale cu Rusia, după mai mult de trei ani de negocieri privind asocierea cu UE, cerând autorităților armeniene să respecte dreptul poporului de a manifesta împotriva lor.

Georgia și Moldova – unele succese

Deputații salută inițierea acordurilor politice și comerciale cu Georgia și Moldova la summitul de la Vilnius și speră ca acestea să poată fi semnate cât de curând posibil. Ei cer Comisiei să se asigură că cetățenii acestor state vor beneficia de anumite avantaje tangibile, pe termen scurt, în urma acestor acorduri.

Ei salută, de asemenea, propunerea de a permite cetățenilor moldoveni să călătorească în spațiul Schengen fără vize.

Azerbaidjan

Parlamentul cere Parlamentului din Azerbaidjan să reconsidere decizia de a suspenda participarea la adunarea parlamentară a EURONEST, ca urmare a criticilor aduse de PE privind modul în care au fost organizate alegerile prezidențiale. Deputații exprimă îngrijorări și în privința arestării activiștilor din opoziție și a hărțuirii ONG-urilor independente și a presei.

Rusia – la distanță

Parlamentul “respinge foarte ferm” orice propunere de a include Rusia în acordurile de asociere dintre UE și partenerii estici.

Sursa: Parlamentul European
Foto: europarl.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.