Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European face un pas concret pentru viitorul Politicii de Coeziune în perioada 2021-2027

Published

on

Regulile pentru investițiile care vor avea loc în perioada 2021-2027 în toate regiunile UE pentru a stimula coeziunea economică, socială și teritorială au fost revizuite marți de către Comisia pentru Dezvoltare regională a Parlamentului European, se arată într-un comunicat al acestuia. 

Raportul, elaborat de Constanze Krehl (S&D, Germania) și Andrey Novakov (PPE, Bulgaria), a fost adoptat cu 25 de voturi pentru, 1 împotrivă și 9 abțineri. Membrii Comisiei pentru Dezvoltare Regională au fost de acord cu noile obiective orizontale stabilite în propunerea Comisiei Europene și salută regulile simplificate cu scopul de a stimula proiectele și solicitările locale din partea întreprinderilor mici.

Ratele de finanțare și suma globală ar trebui menținute la nivelurile actuale, susțin aceștia, bugetul pentru “coeziune economică, socială și teritorială” atingând 378,1 miliarde de euro la prețurile din 2018 (cu 14% mai mult decât în propunerea Comisiei care prevede o sumă de 330,6 miliarde de euro).

Regiunile mai puțin dezvoltate vor continua să beneficieze de un sprijin substanțial din partea UE, cu rate de cofinanțare de până la 85% (în loc de 70% propuse de Comisie) și un pachet global de 61,6% din fondurile de dezvoltare regională, sociale și de coeziune . Rata de cofinanțare pentru regiunile de tranziție și mai dezvoltate a crescut, de asemenea, la 65% și, respectiv, 50%. 1,6 miliarde EUR (0,4%) ar trebui alocate ca o finanțare suplimentară pentru regiunile ultraperiferice.

Resursele pentru proiectele transfrontaliere în cadrul programului Interreg și Fondului European de Dezvoltare Regională, se ridică la 11,3 miliarde EUR în prețurile de la nivelul lui 2018, reprezentând 3% (în loc de 2,5% propus de Comisie) din totalul resurselor globale de coeziune.

Deputații au convenit că, în cazuri justificate în mod corespunzător, Fondul Social poate prevedea rate de cofinanțare de până la 90% pentru prioritățile care sprijină acțiunile inovatoare.

,,Votul de astăzi în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare regională este unul dintre cele mai importante ale acestui termen legislativ – privind viitorul politicii regionale. Mă bucur că suntem de acord că toate regiunile ar trebui să participe și că cofinanțarea ar trebui să rămână la nivelul actual. Mai mult, rezultatul acestui vot permite regiunilor să se angajeze în lupta împotriva schimbărilor climatice, cu 30% din resurse dedicate acestui scop ”, a declarat co-raportorul Constanze Krehl după vot.
,,Este realizarea noastră comună să putem vota în ședință plenară încă din februarie, ceea ce ne oferă o șansă istorică de a începe negocierile cu Consiliul în zilele următoare. Dorim să oferim răspunsuri beneficiarilor cu privire la finanțarea noilor proiecte după 2020 și să le permitem să înceapă activitatea la 1 ianuarie 2021”, a declarat eurodeputatul Andrey Novakov (PPE, Bulgaria).

Comisia specială este pregătit să înceapă negocierile cu Comisia Europeană și cu Consiliul, de îndată ce plenul va aproba mandatul de negociere, în cadrul unui vot programat pentru sesiunea plenară din perioada 11-14 februarie.

Pentru Președinția română a Consiliului UE vor fi extrem de importante negocierile din următoarea perioadă privind viitorul Politicii de Coeziune în contextul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, reprezentând o prioritate clară trasată formațiunii Afaceri Generale. Atingerea unui acord privind alocarea unui procent considerabil din bugetul UE fondurilor de coeziune, cel puțin la nivelul celui din exercițiul financiar 2014-2020, este esențial nu doar pentru atingerea nevoilor de dezvoltare la nivel regional ale României, ci și pentru reducerea decalajelor economice între diferitele regiuni ale statelor membre din UE. De altfel, programul de lucru al Președinției Consiliului subliniază în repetate rânduri nevoia generală de întărire a coeziunii la nivel european, fie că se discută despre Politica Agricolă Comună, Politica de Vecinătate,  despre politicile din domeniul apărării sau politicile ce țin de dimensiunea socială a Uniunii Europene.

Alexandra Loy este redactor și specialist în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European a votat: Începând cu anul 2021, țările UE vor trebui să aleagă și să mențină permanent ora de vară sau pe cea de iarnă

Published

on

© Screen Caption/ Zazzle watches.com

Parlamentul European a votat marți în favoarea renunțării la schimbarea orei de vară începând cu anul din 2021, susținând astfel încetarea practicii de ajustare a ceasurilor și trecerea de la ora de iarnă la ora de vară și viceversa.

Potrivit unui comunicat al co-legislativului european remis CaleaEuropeană.ro, eurodeputații au adoptat propunerea Comisiei Europene de renunțare la schimbarea sezonieră a orei cu 410 voturi pentru, 192 împotrivă și 51 de abțineri, însă au votat pentru amânarea intrării în vigoare pentru 2021 în loc de 2019.

Conform sursei citate, țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021.

Cele care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Această propunere trebuie să fie adoptată și de Consiliul UE pentru a deveni efectivă.

Comisia Europeană le-a solicitat ţărilor membre ale UE să-şi comunice alegerea până cel târziu la sfârşitul lui aprilie 2019.

Comisia Europeană și-a sprijinit inclusiv pe rezultatul unei consultări publice online realizate vara aceasta, la care au răspuns 4,6 milioane de persoane, dintre care 84% s-au pronunţat în favoarea abolirii schimbării de oră.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European a aprobat controversata reformă a directivei drepturilor de autor, un dosar sensibil negociat și încheiat cu președinția României la Consiliul UE

Published

on

©️ European Parliament

Parlamentul European a votat marți, în sesiune plenară, o reformă controversată a regulilor privind drepturile de autor în epoca internetului, după un acord negociat mai mulți ani și finalizat în timpul tratativelor recente dintre co-legislativul european și președinția română a Consiliului UE.

Potrivit Politico Europe, Parlamentul European a adoptat propunerea cu 348 voturi pentru, 274 împotrivă, iar propunerile de înlăturare a așa-numitului articol 13 nu au fost supuse la vot.

Articolul 13 responsabilizează marile plaftorme digitale, în principal GAFA, adică Google, Amazon, Facebook şi Apple, să filtreze conţinutul încărcat de utilizatori şi să-l elimine în cazul identificării unor încălcări ale drepturilor de autor.

Negocierea propunerii de directivă privind dreptul de autor în Piața Unică Digitală a durat aproape trei ani, timp în care instituțiile europene au fost sub presiunea unui lobby intens din partea editurilor, industriilor culturale, marilor giganți IT și a activiștilor în domeniul drepturilor digitale.

Ce prevede acordul votat?

În cadrul înțelegerii finale, giganții americani tehnologici precum Google vor trebui să negocieze acorduri de licențiere cu deținătorii de drepturi – cum ar fi companiile de înregistrări, societățile de gestiune colectivă și companiile media – pentru a-și publica conținutul pe YouTube și Google News și să scaneze platforma de distribuire a videoclipurilor pentru a elimina conținutul protejat prin dreptul de autor care intră sub incidența acestor oferte.

Textul are nevoie acum de o aprobare oficială de către miniștrii europeni și va trebui să fie transpus în legislația națională de către țările UE.

Ce a propus Comisia Europeană în 2016

Directiva a fost propusă inițial de Comisia Europeană pe 14 septembrie 2016 și are ca obiectiv principal modernizarea sistemului drepturilor de autor în epoca revoluției digitale.

Reforma vizează stimularea platformelor de Internet, precum Youtube, pentru a plăti mai bine creatorii de conținuturi, dar și crearea unui nou „drept conex” pentru editorii de presă care să permită agenţiilor de presă şi ziarelor să fie de asemenea mai bine plătite pentru a retransmite pe Internet producțiile lor editoriale.

Parlamentul European a votat asupra acestei reforme în septembrie 2018

În septembrie 2018, Parlamentul European a votat asupra reformei drepturilor de autor, proiect ce a stârnit numeroase controverse și dispute cu giganții Internetului și cu aparătorii drepturilor utilizatorilor de Internet.

La acel moment, două articole au fost dezbătute intens: 11 şi 13. Articolul 11 nu permite citarea sau crearea de legături la conţinut fără acordul autorului şi poate obliga giganţi IT precum Facebook şi Google să plătească pentru fragmentele de ştiri difuzate. Articolul 13 responsabilizează marile plaftorme digitale, în principal GAFA, adică Google, Amazon, Facebook şi Apple, să filtreze conţinutul încărcat de utilizatori şi să-l elimine în cazul identificării unor încălcări ale drepturilor de autor.

Tratativele vor avea loc în cadrul procedurii de „trilog” , înainte de a se conveni asupra unui text comun care va trebui apoi să fie supus din nou votului Parlamentului European.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Sesiune plenară la Strasbourg. Europarlamentarii vor vota reguli privind drepturile de autor, interzicerea produselor din plastic de unică folosință și drepturile consumatorilor de electricitate

Published

on

Eurodeputații, reuniți în această săptămână în sesiune plenară la Strasbourg, vor vota cu privire la actualizarea regulilor UE privind drepturile de autor pe piața unică digitală care vizează aplicarea acelorași reguli online și offline, anunță un comunicat al Parlamentului European remis CaleaEuropeană.ro.

Europarlamentarii vor vota, de asemenea, și asupra reformei pieței de energie electrică, inclusiv asupra drepturilor consumatorilor de energie electrică.

Marți, deputații vor vota noi norme care să consolideze drepturile consumatorilor atunci când cumpără bunuri online sau în magazin.

Tot marți, Legislativul european va decide asupra eliminării diferenței dintre ora de vară și cea de iarnă începând cu 2021.

De asemenea, deputații europeni urmează să adopte recomandări privind intensificarea luptei împotriva infracțiunilor financiare și evaziunii fiscale.

O propunerea de interzicere a anumitor produse din plastic de unică folosință, cum ar fi farfuriile sau tacâmurile, va fi votată miercuri. În aceeași zi, Parlamentul European va vota o propunere de reducere a emisiilor de CO2 generate de autoturisme.

Tot miercuri dimineață, deputații europeni vor dezbate concluziile reuniunii Consiliului European din data de 21-22 martie, inclusiv cele mai recente evoluții cu privire la Brexit.

Joi, deputații europeni vor vota o propunere de îmbunătățire a calității apei potabile pentru a încuraja mai mulți oameni să bea apă de la robinet în locul apei îmbuteliate.

Citiți și: 

Doar 15 dintre cele 60 de dosare încheiate de România în primele trei luni de Președinție la Consiliul UE sunt de importanță majoră, potrivit unui infografic al instituției privind progresul agendei legislative europene

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending