Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European, în sesiune plenară extraordinară: Eurodeputații vor aproba sprijinul de 3 miliarde de euro pentru sectorul sanitar și vor da undă verde utilizării flexibile a fondurilor UE

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

Parlamentul European se întrunește joi și vineri, la Bruxelles pentru o nouă sesiune plenară extraordinară și desfășurată în condiții speciale, cu sesiuni de vot via e-mail, legislativul european declarându-se pregătit să voteze cu privire la orice propuneri legislative sau bugetare pregătite în timp util de Comisia Europeană pentru a gestiona în continuare situația creată de pandemia COVID-19. Astfel, eurodeputații vor aproba prin procedură de urgență pachetul de 3 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru domeniul sanitar al Uniunii Europene și adoptat deja de Consiliul Uniunii Europene. De asemenea, Parlamentul European va da undă verde și pentru utilizarea flexibilă a fondurilor UE pentru combaterea impactului provocat de noul coronavirus, măsuri solicitate și de România, și va adopta măsuri speciale de ajutor alimentar și asistență pentru persoanele aflate în dificultate. Dezbaterile vor avea loc joi, 16 aprilie iar voturile finale sunt programate pentru vineri, 17 aprilie.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, lucrările în plen vor începe joi dimineață cu dezbaterea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru intensificarea răspunsului coordonat al UE la criza sanitară și economică, va fi urmată de adoptarea unei rezoluții.

În dezbaterea care va începe la ora locală 9:00 (10:00 ora României), cu liderii grupurilor politice participând la distanță, deputații vor aborda acțiunea coordonată a UE în vederea protejării cetățenilor săi, vor stabili o strategie comună de ieșire treptată din carantină și vor conveni asupra unui plan de redresare în cadrul unui nou buget ambițios pe termen lung pentru a atenua efectele economice și financiare ale crizei.

Proiectul de rezoluție invită statele membre să învețe din experiența pandemiei, astfel încât să coopereze mai strâns și să construiască o Uniune Europeană mai puternică și mai rezilientă, permițând Comisiei să ia rapid măsuri decisive ca răspuns la viitoarele dezastre și crize.

COVID-19: Parlamentul European va pune la dispoziție peste 3 miliarde euro, sprijin pentru sectorul sanitar din UE

Parlamentul European urmează să aprobe ajutor UE în valoare de 3,08 miliarde euro.

Fondurile UE trebuie să sprijine în mod direct sistemele de sănătate din statele membre ale UE în lupta lor împotriva pandemiei provocate de coronavirus. Inițiativa va permite achiziționarea de materiale medicale urgente, cum ar fi măști și echipamente respiratorii, transportul echipamentelor medicale și al pacienților din regiunile transfrontaliere, finanțarea recrutării mai multor profesioniști în domeniul sănătății care să poată fi trimiși în zonele cele mai afectate din întreaga Uniune Europeană, precum și sprijinul acordat statelor membre pentru organizarea unor spitale de campanie mobile.

O sumă totală de 3,08 miliarde euro din bugetul UE va fi canalizată în principal prin Instrumentul de sprijin de urgență (2,7 miliarde euro) și prin intermediul rescEU (380 milioane euro). Cele 300 de milioane euro pentru capacitatea de echipamente medicale rescEU sunt adăugate celor 80 de milioane de euro deja alocate luna trecută. De asemenea, acest vot survine și în contextul în care România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea unei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul țării noastre.

Eurodeputații vor aproba utilizarea flexibilă a fondurilor UE pentru combaterea impactului COVID-19 asupra cetățenilor

Parlamentul European va aproba noi măsuri care să permită ca toate fondurile UE care nu sunt încă utilizate să fie canalizate către acțiuni de atenuare a efectelor crizei COVID-19.

Noile măsuri excepționale de flexibilitate propuse de Comisia Europeană vor permite statelor membre să transfere resurse între cele trei fonduri de coeziune (Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune), între diferitele categorii de regiuni și între domeniile prioritare specifice fondurilor.

Va fi posibilă finanțarea integrală (în proporție de 100%) a programelor din cadrul politicii de coeziune prin finanțarea UE în cursul exercițiului financiar 2020-2021. Măsurile simplifică, de asemenea, procesul de aprobare a programelor pentru a accelera punerea în aplicare, facilitează utilizarea instrumentelor financiare și simplifică procesele de audit.

Ajutor alimentar și asistență pentru persoanele aflate în dificultate în timpul crizei COVID-19

Parlamentul urmează să adopte măsuri speciale pentru protejarea celor mai vulnerabili cetățeni și pentru acoperirea nevoilor imediate ale acestora.

În contextul situației de urgență provocated de coronavirus, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a solicitat plenului PE să adopte în mod direct măsuri speciale pentru a garanta funcționarea continuă a Fondului UE pentru persoanele cele mai defavorizate (FEAD), care oferă ajutor alimentar și asistență materială de bază unui număr de aproximativ 13 milioane de persoane din UE pe an.

Pentru a proteja în fața virusului persoanele fără adăpost și persoanele care trăiesc în sărăcie și pentru a se asigura că asistența FEAD ajunge în continuare la cei care au nevoie, Comisia Europeană a propus modificarea normelor FEAD.

În cadrul unui vot pe 17 aprilie, Parlamentul European urmează să aprobe măsurile propuse, care includ posibilitatea de a finanța furnizarea de echipamente de protecție, furnizarea de ajutoare alimentare și de asistență materială de bază prin intermediul cupoanelor valorice, finanțarea temporară în proporție de 100% din bugetul UE și măsuri simplificate de raportare și de audit pe timpul pandemiei.

Alte subiecte de pe ordinea de zi vizează măsuri consolidate de sprijin pentru sectorul pescuitului și amânarea noilor norme pentru dispozitivele medicale.

Măsurile de precauție actuale adoptate de Parlamentul European pentru a limita răspândirea COVID-19 nu afectează activitatea legată de prioritățile legislative ale instituției. Activitățile de bază sunt reduse, dar sunt menținute pentru a asigura menținerea funcțiilor legislative, bugetare și de control ale instituției.

Parlamentul a decis să introducă un sistem alternativ de vot la distanță. Din motive legate de sănătatea publică, acesta va permite organizarea voturilor cu garanții adecvate pentru a se asigura că voturile membrilor sunt individuale, personale și gratuite.

Reamintim că sub auspiciile acelorași proceduri, Parlamentul European a organizat o sesiune plenară extraordinară la 26 martie în care a dat undă verde celor trei propuneri aflate pe agendă, vizând pachetul economic menționat, extinderea domeniului de aplicare a Fondului de solidaritate al UE și încetarea ”zborurilor-fantomă” cauzate de epidemia de COVID-19.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: În timp ce România și UE aduc primele doze de vaccin la Chișinău, Rusia livrează milioane de doze către Uniunea Africană

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) salută gestul de solidaritate al României și Uniunii Europene prin donația de doze de vaccin AstraZeneca către cetățenii Republicii Moldova.

„Dacă acești oameni ar înțelege, de exemplu, că lui Putin îi pasă mai mult de Africa decât de R. Moldova, poate ar renunța să mai rămână captivi unui discurs propagandistic. Pentru că, în timp ce România și Uniunea Europeană aduc deja primele doze de vaccinuri la Chișinău, Rusia se pregătește să livreze 300 milioane de doze către Uniunea Africană”, a scris deputatul european într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

De asemenea, Eugen Tomac a reiterat sprijinul necontenit al României pentru Republica Moldova: „În asemenea clipe de criză majoră, putem observa cine este aproape și cui îi pasa de R. Moldova. România a fost și este alături pentru că suntem aceeași, Rusia apare doar când interesul politic o cere, iar deocamdată este preocupată mai mult de Africa și de America Latină”, a mai adăugat acesta.

Ieri, Președintele Republicii Moldova a mulțumit României pentru prima tranșă de vaccinuri AstraZeneca pe care țara noastră le-a donat vecinilor de peste Prut.

„Acesta este prima tranșă din cele 200.000 de doze de vaccin din donația generoasă promisă de România pentru cetățenii țării noastre. Mulțumim, România! Mulțumim, Uniunea Europeană”, a scris Maia Sandu pe Facebook. 

Potrivit șefului statului, lotul va fi utilizat pentru vaccinarea tuturor medicilor, angajaților din sistemul medical și lucrătorilor implicați în prima linie de luptă cu pandemia.

De asemenea, procedura de vaccinare va începe în zilele următoare.

„Împreună oprim pandemia. Vaccinul și respectarea măsurilor de protecție în continuare ne vor ajuta să ieșim din această criză”, a conchis Maia Sandu în mesajul său.

Citiți și: Premierul Florin Cîțu: Astăzi livrăm Republicii Moldova primele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-COVID Republicii Moldova, a anunţat prim-ministrul Florin Cîţu.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, negociatorul PE pentru programul de sănătate al UE, salută donația României de vaccinuri pentru RM: Promisiune onorată

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), negociatorul Parlamentului European pentru programul EU4Health, salută gestul de solidaritate al României față de Republica Moldova, prin donarea a peste 21.600 de doze de vaccin anti-COVID-19.

„Promisiune onorată. Încă de acum câteva luni am spus că România va face totul pentru Republica Moldova și le vom duce fraților de peste Prut vaccinurile necesare pentru a opri răspândirea COVID-19. Iată că astăzi, primele 21.600 de doze de vaccin produs de AstraZeneca au ajuns de la București la Chișinău pentru imunizarea medicilor și asistentelor din prima linie. România nu uita și nu va uita niciodată să fie la greu alături de Republica Moldova”, a transmis Cristian Bușoi pe contul personal de Facebook.

Președintele Republicii Moldova a mulțumit României pentru prima tranșă de vaccinuri AstraZeneca pe care țara noastră le-a donat vecinilor de peste Prut.

„Acesta este prima tranșă din cele 200.000 de doze de vaccin din donația generoasă promisă de România pentru cetățenii țării noastre. Mulțumim, România! Mulțumim, Uniunea Europeană”, a scris Maia Sandu pe Facebook. 

Potrivit șefului statului, lotul va fi utilizat pentru vaccinarea tuturor medicilor, angajaților din sistemul medical și lucrătorilor implicați în prima linie de luptă cu pandemia.

De asemenea, procedura de vaccinare va începe în zilele următoare.

„Împreună oprim pandemia. Vaccinul și respectarea măsurilor de protecție în continuare ne vor ajuta să ieșim din această criză”, a conchis Maia Sandu în mesajul său.

Citiți și: Premierul Florin Cîțu: Astăzi livrăm Republicii Moldova primele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-COVID Republicii Moldova, a anunţat prim-ministrul Florin Cîţu.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Am dezvoltat centrul Aradului prin proiecte majore europene în valoare de 25 de milioane de euro

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), fost primar al Municipiului Arad, salută toate investițiile majore din fonduri europene care au fost realizate în ultimii doi ani în centrul orașului.

„25 milioane euro în 2 ani investite în centrul Aradului. Am promis în 2019 investiții majore din fonduri europene, toate în municipiul Arad. Am anunțat în urmă cu doi ani, că 25 de milioane de euro din fonduri europene ajung în Arad pentru lucrările din centrul municipiului. Astăzi, 90% din ce am promis că vom face s-a realizat. Am promis că vom dezvolta orașul prin proiecte majore europene și ne-am ținut de cuvânt”, a scris deputatul european pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit fostului edil, lucrările la Colegiul „Ghiba Birta” și cele de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” sunt acum în curs de finalizare: „Am realizat lucrări majore de înlocuire a sistemului de canalizare de pe Bulevardul Revoluției și am investit în reabilitarea fațadelor din centrul Aradului”, a mai adăugat acesta.

Citiți și: Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Aradul se dezvoltă, încep lucrările la cel mai mare parc industrial privat!

Amintim că în vremea în care eurodeputatul PNL conducea Aradul, a restaurat tot cu fonduri europene (11 milioane euro) Colegiul Moise Nicoară, dar și Palatul Cultural (ridicat în 1913, cu linii asemănătoare Academiei de Muzică Franz Liszt de la Budapesta), clădiri emblematice pentru istoria și imaginea Aradului. Palatul Cultural din Arad a fost dotat cu o orgă nouă, care a costat 600.000 euro.

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad în perioada 2004-2019, funcție la care a trebuit să renunțe după câștigarea unui mandat de europarlamentar la alegerile europene din mai 2019. Din calitatea de primar, Falcă a fost membru al Comitetului European al Regiunilor, participând la formarea politicilor la nivel european. Ca primar al Aradului, Gheorghe Falcă a reușit să dezvolte și să modernizeze orașul și a realizat cea mai mare investiție finanțată din fonduri europene din învățământul românesc.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

CONSILIUL EUROPEAN38 mins ago

Președintele Consiliului European, în prima sa vizită oficială în RM: UE este cel mai de încredere partener al Republicii Moldova

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Echipa de medici români trimisă în Slovacia, apreciată de Comisia Europeană: ”Când vecinii au nevoie de ajutor, punem în practică solidaritatea europeană”

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, despre dozele donate de România Republicii Moldova: Mulțumesc României pentru oferta sa generoasă și rapidă

U.E.4 hours ago

Ambasadoarea Uniunii Europene în Venezuela, expulzată de regimul Maduro, va părăsi țara marți

Eugen Tomac4 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: În timp ce România și UE aduc primele doze de vaccin la Chișinău, Rusia livrează milioane de doze către Uniunea Africană

Cristian Bușoi21 hours ago

Cristian Bușoi, negociatorul PE pentru programul de sănătate al UE, salută donația României de vaccinuri pentru RM: Promisiune onorată

U.E.23 hours ago

Republica Moldova a primit prima tranșă de vaccinuri donate de țara noastră. Mesajul Maiei Sandu: ”Mulțumim, România! Mulțumim, Uniunea Europeană!”

ROMÂNIA23 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Astăzi livrăm Republicii Moldova primele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca

Gheorghe Falcă1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Am dezvoltat centrul Aradului prin proiecte majore europene în valoare de 25 de milioane de euro

INTERNAȚIONAL1 day ago

COVAX: Germania trimite peste 600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în Abidja și Ghana – Africa

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE2 days ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE2 days ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache2 days ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi4 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA5 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL6 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Advertisement
Advertisement

Trending