Connect with us

CONSILIUL UE

Parlamentul European își exprimă îngrijorarea față de modul în care Ungaria va fi în măsură să își îndeplinească în mod credibil rolul de președinție semestrială a Consiliului UE, în 2024

Published

on

© Viktor Orban - Facebook

Parlamentul European a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care își exprimă profunda îngrijorare cu privire la evoluțiile din Ungaria, în contextul deținerii președinției Consiliului UE în a doua parte a anului 2024, relevă un comunicat al instituției. 

În urma unei dezbateri în plen care a avut loc miercuri pe tema situației statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria și a înghețării fondurilor UE, textul a fost adoptat joi cu 442 pentru, 144 împotrivă și 33 abțineri.

Regrese suplimentare în ceea ce privește valorile UE

Eurodeputații și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la situația valorilor UE în Ungaria, care s-au deteriorat și mai mult din cauza „eforturilor deliberate și sistematice ale guvernului” și în ciuda activării de către Parlament a mecanismului articolului 7.

Ultimele lor preocupări se referă la adoptarea de legi fără suficientă examinare parlamentară și consultare publică, precum și la invocarea abuzivă a „situației de pericol”, la utilizarea abuzivă a protecției avertizorilor de integritate pentru a submina drepturile persoanelor LGBTIQ+ și libertatea de exprimare, precum și la încălcarea drepturilor sociale și de muncă ale profesorilor.

Rezoluția condamnă campaniile anti-UE ale guvernului ungar, care urmăresc să distragă atenția de la nerespectarea valorilor europene și corupția sistemică. Eurodeputații solicită guvernului să alinieze procesele electorale la standardele internaționale, în special în contextul viitoarelor alegeri europene din 2024.

De asemenea, ei trag un semnal de alarmă cu privire la relatările unor acte de intimidare, cum ar fi vizitele poliției secrete la birourile unor companii, ale unor părți „strategice” ale industriei, cu scopul de a le aduce sub controlul cercului apropiat al prim-ministrului. Bugetul anual pentru 2022 a fost modificat de 95 de ori prin decret guvernamental, subliniază aceștia, ceea ce a împiedicat un control adecvat și indică lipsa unei bune gestiuni financiare.

Parlamentul menționează, de asemenea, o serie de preocupări legate de fondurile de redresare „înghețate” și de reformele corespunzătoare.

Preocupări legate de președinția rotativă a UE

Parlamentul subliniază rolul important pe care președinția Consiliului îl are în promovarea legislației, în asigurarea continuității agendei UE și în reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții.

Acesta pune sub semnul întrebării modul în care Ungaria va fi în măsură să îndeplinească această sarcină în mod credibil în 2024, având în vedere lipsa de conformitate cu legislația și valorile UE, precum și cu principiul cooperării loiale, dublând mesaje similare venite din partea unor state membre precum Germania, chiar dacă Budapesta, prin vocea ministrului de Justiție, Judit Varga, a contestat anticipat demersul legislativului european

Prin urmare, Parlamentul solicită Consiliului să găsească o soluție potrivită și reamintește că Parlamentul ar putea lua măsuri adecvate dacă nu se găsește o astfel de soluție.

Prin adoptarea acestei rezoluții, instituția legislativă europeană răspunde așteptărilor cetățenilor de a susține în mod sistematic statul de drept în toate țările UE, în special prin protejarea valorilor europene și a bugetului UE, exprimate în propunerile 25(1), 25(4), 16(6) și 38(1) din concluziile Conferinței privind viitorul Europei.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială, subliniază Consiliul UE

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială. În concluziile aprobate astăzi privind promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin ocuparea forței de muncă, adaptări rezonabile și reinserție, Consiliul invită țările UE să ajute persoanele cu dizabilități să (re)intre pe piața muncii.

”În ultimii ani, UE a înregistrat progrese considerabile în ceea ce privește promovarea și protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, după cum atestă directivele adoptate recent privind cardul european de dizabilități și cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități. Concluziile de astăzi se bazează pe acest impuls, concentrându-se pe dreptul persoanelor cu dizabilități de a avea acces la locuri de muncă ca o cale către autonomia economică și incluziunea socială”, a subliniat Adam Kosa, ministru de stat maghiar pentru persoane cu dizabilități.

Strategia UE privind persoanele cu dizabilități recunoaște importanța locurilor de muncă de calitate în asigurarea independenței persoanelor cu dizabilități și a menținerii unei calități decente a vieții. În plus, angajatorii beneficiază, de asemenea, de pe urma angajării persoanelor cu dizabilități, deoarece locurile de muncă diverse pot avea un impact pozitiv asupra performanței și productivității angajaților.

Cu toate acestea, în 2021, doar aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani cu dizabilități aveau un loc de muncă, comparativ cu aproape trei sferturi dintre persoanele fără dizabilități, femeile cu dizabilități fiind deosebit de afectate. În plus, atât femeile, cât și bărbații cu dizabilități câștigă în medie mai puțin decât cei fără dizabilități.

Consiliul invită statele membre să promoveze incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin:

  • adoptarea de măsuri, inclusiv stabilirea de obiective naționale de ocupare a forței de muncă, pentru a îmbunătăți ratele de ocupare a forței de muncă pentru persoanele cu dizabilități
  • promovarea unei abordări nediscriminatorii în cadrul politicilor care să ia în considerare nevoile individuale
  • consolidarea și promovarea accesului la serviciile sociale și de sprijin
  • promovarea ocupării forței de muncă pe piața deschisă a forței de muncă, inclusiv prin promovarea egalității de tratament și sprijinirea regimurilor de lucru flexibile
  • consolidarea, acolo unde este necesar, a cadrelor naționale privind adaptările rezonabile
  • dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare
  • îmbunătățirea colectării de date și a schimbului de bune practici

De asemenea, Consiliul solicită Comisiei să elaboreze un raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a Strategiei UE privind persoanele cu dizabilități, precum și să monitorizeze situația ocupării forței de muncă de către persoanele cu dizabilități.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE invită statele membre să abordeze deficitul de forță de muncă și de competențe prin sporirea sprijinului pentru formare și educație

Published

on

© European Union, 2023/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE invită statele membre să abordeze deficitul de forță de muncă prin sporirea sprijinului pentru formare și educație, în special pentru persoanele care sunt în prezent subreprezentate pe piața muncii.

Potrivit unui comunicat al instituției, combaterea deficitului de forță de muncă și de competențe este una dintre provocările-cheie ale timpurilor noastre, cu implicații asupra competitivității Uniunii Europene, creșterii durabile și favorabile incluziunii, capacității de inovare, coeziunii sociale și tranziției ecologice și digitale.

Penuria de forță de muncă și de competențe se accentuează în toate țările UE, ca urmare a schimbărilor demografice, a cererii de noi competențe și a condițiilor de muncă precare din anumite sectoare. Pe de altă parte, multe persoane de vârstă activă din Europa sunt inactive economic sau subocupate. Acesta este cazul în special al femeilor, al lucrătorilor slab calificați, al lucrătorilor în vârstă, al tinerilor, al persoanelor din minoritățile etnice și al persoanelor cu handicap. Consiliul invită țările UE să ajute aceste grupuri subreprezentate să aibă acces la locuri de muncă în domenii deficitare, inclusiv prin:

  • oferirea de oportunități de perfecționare și recalificare în domenii în care există nevoi identificate pe piața forței de muncă;
  • abordarea obstacolelor individuale și structurale în calea participării pe piața muncii;
  • abordarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați și combaterea stereotipurilor de gen;
  • promovarea unor condiții de muncă echitabile, decente și stabile;
  • în cooperare cu Comisia, îmbunătățirea previziunilor privind forța de muncă și competențele.

„UE trebuie să abordeze problema deficitului de forță de muncă și de competențe dacă dorim să rămânem în avangarda competitivității, inovării și creșterii durabile. Măsurile propuse în concluziile de astăzi nu numai că vor contribui la soluționarea acestor deficite, ci vor permite și grupurilor subreprezentate să aibă acces pe piața muncii și să își sporească autonomia economică”, a decșarat Márton Nagy, ministrul ungar al economiei. 

La 20 martie 2024, Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune pentru a aborda deficitul de forță de muncă și de competențe și propune să colaboreze cu statele membre și cu partenerii sociali pentru a aborda aceste probleme în lunile și anii următori. Decizia vine în contextul în care, de aproape un deceniu, deficitul de forță de muncă și de competențe a crescut în toate statele membre.

Aceste deficite sunt determinate de schimbările demografice, de cererea de noi competențe legate de evoluțiile tehnologice și de dubla tranziție, de dorința UE de a-și dezvolta în continuare propriile sectoare industriale, de nevoile de apărare și de securitate, precum și de provocările legate de condițiile de muncă în anumite sectoare și locații.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE, mai rezistentă în fața amenințărilor cibernetice. Statele membre adoptă noi legi pentru consolidarea capacităților de securitate cibernetică

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Pentru a consolida solidaritatea și capacitățile Uniunii Europene de a detecta, de a se pregăti și de a răspunde amenințărilor și incidentelor de securitate cibernetică, Consiliul UE a adoptat luni două noi acte legislative care fac parte din „pachetul” legislativ privind securitatea cibernetică, și anume „legea privind solidaritatea cibernetică” și o modificare specifică a legii privind securitatea cibernetică (CSA).

Potrivit comunicatului oficial, noua lege stabilește capacitățile UE pentru a face Europa mai rezistentă în fața amenințărilor cibernetice, consolidând în același timp mecanismele de cooperare. Aceasta instituie, printre altele, un „sistem de alertă privind securitatea cibernetică”, o infrastructură paneuropeană compusă din centre cibernetice naționale și transfrontaliere din întreaga UE.

Acestea sunt entități responsabile cu schimbul de informații și însărcinate cu detectarea amenințărilor cibernetice și cu luarea de măsuri în consecință. Centrele cibernetice vor utiliza tehnologii de ultimă generație, cum ar fi inteligența artificială (IA) și analiza avansată a datelor, pentru a detecta și partaja în timp util avertismente privind amenințările și incidentele cibernetice la nivel transfrontalier. Acestea vor consolida cadrul european existent și, în schimb, autoritățile și entitățile relevante vor putea răspunde mai eficient și mai eficace la incidentele de securitate cibernetică.

Noul regulament prevede, de asemenea, crearea unui mecanism de urgență în materie de securitate cibernetică pentru a spori gradul de pregătire și a consolida capacitățile de răspuns la incidente în UE.

Acesta va sprijini:

  • acțiuni de pregătire, inclusiv testarea vulnerabilităților potențiale ale entităților din sectoarele extrem de critice (sănătate, transporturi, energie etc.), pe baza unor scenarii și metodologii de risc comune
  • o nouă rezervă de securitate cibernetică a UE constând în servicii de răspuns la incidente din sectorul privat, gata să intervină la cererea unui stat membru sau a instituțiilor, organismelor și agențiilor UE, precum și a țărilor terțe asociate, în cazul unui incident de securitate cibernetică semnificativ sau la scară largă
  • asistență tehnică reciprocă

În cele din urmă, noua lege stabilește un mecanism de revizuire a incidentelor pentru a evalua, printre altele, eficacitatea acțiunilor întreprinse în cadrul mecanismului de urgență cibernetică și utilizarea rezervei de securitate cibernetică, precum și contribuția acestui regulament la consolidarea poziției competitive a sectoarelor industriei și serviciilor.

Modificarea specifică a Legii privind securitatea cibernetică din 2019

Această modificare specifică vizează consolidarea rezilienței cibernetice a UE prin facilitarea adoptării viitoare a unor sisteme europene de certificare pentru așa-numitele „servicii de securitate gestionate”. Noua lege recunoaște importanța tot mai mare a serviciilor de securitate gestionate în prevenirea, detectarea, răspunsul și recuperarea în urma incidentelor de securitate cibernetică. Aceste servicii pot consta, de exemplu, în gestionarea incidentelor, teste de penetrare, audituri de securitate și consultanță legată de asistența tehnică.

În așteptarea rezultatelor evaluării CSA, această modificare specifică va permite instituirea unor sisteme europene de certificare pentru aceste servicii de securitate gestionate. Aceasta va contribui la creșterea calității și comparabilității acestora, la promovarea apariției unor furnizori de servicii de securitate cibernetică de încredere și la evitarea fragmentării pieței interne, având în vedere că unele state membre au început deja să adopte sisteme naționale de certificare pentru serviciile de securitate gestionate.

După semnarea lor de către președinții Consiliului și Parlamentului European, ambele acte legislative vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE în următoarele săptămâni și vor intra în vigoare la 20 de zile de la această publicare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
POLITICĂ42 minutes ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA58 minutes ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

POLITICĂ2 hours ago

Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european

POLITICĂ2 hours ago

Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie

POLITICĂ4 hours ago

Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc

U.E.4 hours ago

Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor

U.E.4 hours ago

Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană

CHINA5 hours ago

În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”

CONSILIUL UE5 hours ago

Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială, subliniază Consiliul UE

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Curajul românilor din Timișoara care s-au ridicat în 1989 pentru libertate, evocat la tribuna PE de Ursula von der Leyen: Generația noastră de europeni trebuie să lupte din nou pentru libertate

Trending