Parlamentul European își rezervă dreptul de a monitoriza acordul cu Marea Britanie privind perioada de tranziție post-Brexit

Legislativul european a luat notă de acordul de principiu convenit între UE și Marea Britanie, dar își rezervă dreptul de a-l monitoriza, potrivit coordonatorului PE pentru Brexit, Guy Verhofstadt, notează Agerpres.

”Reafirmăm că nimic nu este convenit până când nu este totul convenit şi că Parlamentul European va decide dacă acordul final de retragere negociat este acceptabil sau nu”, afirmă comunicatul emis luni.

”Salutăm confirmarea că cetăţenii UE care vin în Marea Britanie vor beneficia de aceleaşi drepturi ca şi cei care au sosit înaintea începerii perioadei de tranziţie şi că propunerile Marii Britanii care promovau discriminarea între cetăţenii UE sosiţi înainte şi după începutul perioadei de tranziţie au fost respinse”, menţionează sursa citată.

Acesta salută, de asemenea, ”eliminarea art. 32 care limitează dreptul la liberă circulaţie pentru cetăţenii britanici în UE-27′. ‘Vom continua să facem presiuni în favoarea acestui drept (…) În acelaşi spirit, vom continua să facem presiuni pentru eliminarea oricărei limitări a revenirii cetăţenilor UE în Marea Britanie”, menţionează textul citat.

Negociatorii privind Brexit, Michel Barnier din partea UE și David Davis din partea Marii Britanii, au ajuns la o înțelegere politică privind termenii unei perioade de tranziție după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, și negociatorul UE, Michel Barnier, au anunțat acordul într-o conferință de presă, luni, la sediul Comisiei Europene.

Pentru a ajunge la un acord, Marea Britanie a trebuit să facă compromisuri cu privire la prelungirea termenului de încetare efectivă a liberei circulații, pe durata preferată a tranziției și pe accesul la pescuit, potrivit Politico Europe.

De asemenea, UE și-a revizuit poziția, permițând mai multă consultare cu guvernul Regatului Unit în perioada de tranziție.

Barnier a declarat că va prezenta ceea ce a fost aprobat liderilor UE la un summit de la sfârșitul acestei săptămâni.

Citiți și Donald Tusk: UE nu poate fi de acord să asigure Marii Britanii drepturile Norvegiei și obligațiile Canadei

Acordul privind perioada de tranziție intervine cu câteva zile distanță înainte ca membrii Consiliului European să decidă vineri asupra unui text de principii pe care negociatorii UE să le urmească în tratativele privind viitoarea relație cu Marea Britanie, un text care se referă la echilibrul între drepturi și obligații și la integritatea pieței unice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.