Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European salută aprofundarea relațiilor cu Vecinătatea Estică și solicită UE să facă mai mult pentru a finaliza procesul de extindere către aceste țări

Published

on

© European Union

 

UE apreciază relațiile bune cu alte țări, în special cu cele de la granițele sale, printr-o varietate de inițiative de la acorduri de liber schimb la parteneriate, încercând să stimuleze comerțul și cooperarea și să încurajeze democrația, drepturile omului și statul de drept.

Legislativul european subliniază că pe lângă faptul că Uniunea European a ajutat și încă ajută aceste țări cu pandemia de COVID-19, blocul comunitar reflectă și modul de aprofundare a relațiilor, transmite Parlamentul European în comunicatul oficial.

În plus față de 3,07 miliarde de euro, anunțate în aprilie, din resursele existente, la 15 mai, Parlamentul a aprobat alte 3 miliarde de euro în împrumuturi favorabile pentru a ajuta vecinii și țările partenere ale UE să suport consecințele pandemiei: Albania (180 de milioane euro), Bosnia și Herțegovina (250 de milioane euro), Georgia (150 de milioane de euro), Iordania (200 de milioane de euro), Kosovo (100 de milioane de euro), Moldova (100 de milioane de euro), Muntenegru (60 de milioane de euro), Macedonia de Nord (160 de milioane de euro) ), Tunisia (600 milioane EUR) și Ucraina (1,2 miliarde de euro).

Uniuniea Europeană reflectă în prezent modul cel mai bun de a promova relațiile cu vecinii săi de est, iar Parlamentul dorește să contribuie la discuții.

La 17 iunie, Parlamentul va vota o rezoluție cu privire la țările din Balcanii de Vest în care europarlamentarii solicită UE să facă mai mult pentru a reuși procesul de extindere pentru aceste țări.

”Parlamentul a fost întotdeauna în favoarea țărilor din Balcanii de Vest care au posibilitatea de a adera la UE, odată ce sunt gata. Într-o rezoluție adoptată în octombrie anul trecut, Parlamentul și-a exprimat dezamăgirea pentru că Albania și Macedonia de Nord nu au putut începe negocierile de aderare, subliniind că procesul de extindere a jucat un rol decisiv în stabilizarea Balcanilor de Vest”, se arată în comunicatul legislativului.

După luni de întârziere, Consiliul European a decis în martie să deschidă negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

La 17 iunie, Parlamentul va vota, de asemenea, o rezoluție privind Parteneriatul estic, care tratează modul în care europarlamentarii doresc ca parteneriatul să se dezvolte înaintea unui summit crucial din 18 iunie.

Ieri, 11 iunie, s-a organizat reuniune ministerială a Parteneriatului Estic la inițiativa Înaltului Reprezentan al UE, reuniune la care a participat și secretarul de stat Dan Neculăescu, necesitatea promovării unei viziuni strategice pentru PaE, inclusiv reafirmarea interesului UE pentru continuarea susținută a agendei de reforme în regiune, printr-o abordare mai ambițioasă în privința cooperării pe dimensiunea de securitate și posibilitatea dezvoltării unor formate specifice de integrare europeană pentru statele partenere cele mai avansate, în baza principiilor condiționalității și diferențierii.

În contextul discuției pe tema sprijinului acordat de UE partenerilor din Vecinătatea Estică pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 – Comisia Europeană anunțând în luna martie un pachet de sprijin financiar substanțial, adresat celor șase state PaE, în valoare totală de aprox. 963 mil. euro – partea română a salutat mobilizarea rapidă a fondurilor și asistenței necesare, evidențiind și contribuția substanțială a României pe acest palier, prin asistența umanitară acordată Republicii Moldova și Ucrainei. De asemenea, secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat importanța continuării demersurilor de consolidare a rezilienței statelor din Parteneriatul Estic, potrivit comunicatului MAE, remis caleaeuropeană.ro.

 

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România, șanse reale de a obține găzduirea Centrului European pentru Securitatea Cibernetică și de a-și consolida poziția în UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

România are șanse reale de a obține găzduirea Centrului pentru Securitatea Cibernetică și de a-și consolida, astfel, poziția în Uniunea Europeană, în ciuda competiției acerbe, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, într-un mesaj pe Facebook. 

Cristian Bușoi a participat joi, 29 octombrie, la trilogul de negociere între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, pe tema securității cibernetice, la care au participat comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, și secretarul de stat din Guvernul federal al Germaniei, dr. Markus Richter.

În cadrul sesiunii de negociere desfășurată prin videoconferință, președintele ITRE a transmis următorul mesaj:

„Pentru a opri infracțiunile și amenințările cibernetice, în continuă creștere, Uniunea Europeană are nevoie de o abordare coordonată și, implicit, de un nou Centru de securitate cibernetică. Digitalizarea Uniunii Europene și implementarea sigură a 5G nu vor putea fi făcute fără un scut de apărare, care să protejeze temeinic integritatea și securitatea infrastructurii digitale, a serviciilor și rețelelor de comunicații”.

Eurodeputatul PPE consideră că factorii decizionali de la Bruxelles pot proteja prin deciziile lor cetățenii europeni și statele membre și să le ofere garanția securității și în domeniul digital. Mai mult, spune Cristian Bușoi, Centrul pentru Securitatea Cibernetică reprezintă „o șansă pentru România de a-și consolida poziția în UE, pentru ca avem șanse reale de obține găzduirea Centrului, chiar dacă competiția este foarte grea”.

Centrul European Industrial, Tehnologic și de Cercetare pentru Securitatea Cibernetică va spori coordonarea activităților de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al Uniunii Europene de a pune în comun investițiile în dezvoltarea securității cibernetice la nivel de cercetare, tehnologie și industrie.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac salută decizia UE de a aloca 220 de milioane de euro pentru transferul pacienților COVID-19: Sprijinul european este esențial

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac a salutat vineri reacția imediată a Uniunii Europene la criza provocată de al doilea val al pandemiei de COVID-19, după ce Comisia Europeană a anunțat că va mobiliza 220 de milioane de euro pentru transferul pacienților infectați între statele membre.

“Este o măsură mai mult decât necesară în condițiile în care multe dintre spitale și-au atins capacitatea maximă și se găsesc în imposibilitatea de a primi noi pacienți. Este o perioadă extrem de dificilă pentru noi toți, iar sprijinul european este esențial spre a o depăși”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

 

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat joi că Uniunea Europeană va mobiliza 220 de milioane de euro pentru finanţarea transferurilor de pacienţi cu COVID-19 dintr-o ţară în alta, pentru a susţine spitalele suprasolicitate din cele mai afectate state membre de al doilea val al pandemiei.

Pentru a facilita aceste transferuri, statele “trebuie să împărtăşească date exacte şi în timp real” la nivel european “pentru o mai bună coordonare”, a declarat şefa executivului european în cadrul unei conferinţe de presă după încheierea unei videoconferinţe despre coordonarea răspunsului UE la pandemia de COVID-19, cu participarea celor 27 de state membre.

“Răspândirea virusului va copleşi sistemele noastre de sănătate dacă nu acţionăm urgent”, a avertizat Ursula von der Leyen, care a precizat că le-a transmis liderilor UE cinci mesaje cheie: statele membre să facă schimb de informații, să facă, de asemenea, schimb de experiență și analiză, să crească masiv capacitatea de testare, capacitatea de depistare și urmărire și, nu în ultimul rând, vaccinarea.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: România este un exemplu în ce privește minoritățile, iar o supra-reglementare la nivelul UE ar fi ”păguboasă”

Published

on

© Vasile Blaga/Facebook

Europarlmanetarul Vasile Blaga (PNL, PPE) consideră că România este un exemplu în ce privește minoritățile, iar o supra-reglementare la nivelul UE ar fi păguboasă.

În ce privește inițiativa Minority SafePack, sprijin pe deplin participarea democratică a cetăţenilor în deciziile UE. Dar inițiativele cetățenești, cum este cazul acesteia, nu pot atinge spiritul și principiile stabilite prin tratatele fundamentale ale Uniunii Europene. În acest sens, inițiativa nu ne spune că pentru concretizarea ei este nevoie de modificarea tratatelor UE dar și a ordinii constituționale din statele membre. Tot așa, inițiativa vorbește despre drepturi colective pe criterii etnice în condițiile în care la nivelul UE nici măcar nu există o definiție clară a minorității naționale. Mai mult, efectele implementării acestei inițiative ar putea genera o și mai mare polarizare a societăților, contrar obiectivului UE – integrare și coeziune”, a subliniat eurodeputatul Vasile Blaga, potrivit comunicatul oficial, remis CaleaEuropeana.ro

Săptămâna trecută a avut loc o dezbatere publică în Parlamentul European privind inițiativa cetățenească Minority SafePack. Audierea a reunit Comisiile LIBE și CULT, dar și Comisia asociată PETI.

Pe scurt, inițiativa presupune introducerea la nivel european a unor reglementări specifice privind protejarea și promovarea diversității culturale și lingvistice în cadrul Uniunii Europene. Concret, printre altele, măsurile vizează înființarea unui centru al diversității lingvistice, crearea unor regulamente care au în vedere protecția minorităților și promovarea diversității culturale și lingvistice, asigurarea liberei prestări a serviciilor și a recepționării de conținut audiovizual în regiunile în care locuiesc minoritățile naționale.

Comisia Europeană a decis la 10 ianuarie 2020 că Inițiativa Cetățenească Minority Safe Pack este validă, depășind numărul de semnături necesar (1 milion). Semnăturile au fost strânse în majoritatea statelor membre, cu următoarea pondere: Ungaria – 527.000; Romania – 255.000; Italia – 78.000 ; Slovacia – 63.000; Spania – 48.600 ;  Polonia – 25.000 ; Bulgaria – 20.500 ; Lituania – 19.000; Germania – 17.400, Danemarca – 11.700

Potrivitul eurodeputatului liberal, minoritățile naționale din țara noastră au garantată o participare cuprinzătoare, atât în forurile legislative, dar și în cele executive, după cum se vede în istoria post-decembristă: „Există pachete legislative specifice care reglementează drepturile de care minoritățile naționale se bucură în România și, nu în ultimul rând, participarea minorităților naționale la guvernările locale este de notorietate”, a mai adăugat acesta.

„România este exemplul care arată că prin gestionarea punctuală și națională a problemelor minorităților se pot rezolva problemele acestora, fără să fie nevoie de supra-reglementări trans-naționale care nu fac altceva decât să modifice tratate și constituțiile statelor membre”, a subliniat Vasile Blaga în intervenția sa.

Vasile Blaga reamintește că Uniunea Europeană reunește 40 de milioane de cetățeni care aparțin unei minorități naționale, fiecare cu specificul ei, cu particularitățile sale istorice și geografice: „Consider că o abordare națională și specifică este în măsură să răspundă mai bine nevoilor acestor minorități”, a concluzionat europarlamentarul PPE.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

COMISIA EUROPEANA16 mins ago

Securitate cibernetică: Comisia Europeană solicită României, Belgiei și Ungariei să respecte obligațiile care le revin în ceea ce privește operatorii de servicii esențiale

CONSILIUL UE23 mins ago

Țările UE sprijină în unanimitate o reformă a OMS, care să devină mai “transparentă și mai puternică”: UE este pregătită să fie lider în acest efort

ROMÂNIA47 mins ago

Ambasadorul SUA afirmă sprijinul țării sale pentru “perioada Renașterii în România”: România poate fi un lider de talie mondială şi un model demn de urmat în Europa

U.E.1 hour ago

Belgia, țara care găzduiește instituțiile UE și NATO, intră în carantină totală pentru a salva sistemul sanitar

Cristian Bușoi15 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România, șanse reale de a obține găzduirea Centrului European pentru Securitatea Cibernetică și de a-și consolida poziția în UE

U.E.16 hours ago

Comisarul european pentru sănătate îndeamnă statele membre să impună măsuri dure de distanțare socială „pentru a rupe lanțul transmiterii” noului coronavirus

NATO17 hours ago

MApN: Încă două avioane F-16 au sosit în țară. Forțele Aeriene Române au de acum în dotare 16 aeronave de luptă F-16

ROMÂNIA17 hours ago

Raport al Comisiei Europene: România a suferit cele mai mari pagube produse de incendii în zonele protejate în 2019

ROMÂNIA18 hours ago

Procedura de infringement: Comisia Europeană solicită României să transpună pe deplin legislația UE care condamnă discursul și infracțiunile motivate de ură

ROMÂNIA18 hours ago

Ambasadorul SUA, la cinci ani de la Colectiv: Nu pot șterge răul din trecut, dar pot să asigur că SUA sunt partenerul neclintit în crearea unei Românii lipsite de corupție

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI21 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru Cerul Unic European, speră că va finaliza cât mai rapid acest dosar ”esențial pentru viitorul aviației”

Dragoș Pîslaru3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, la audierea lui Cosmin Boiangiu: Autoritatea Europeană a Muncii este pe mâini bune. Coordonarea în domeniul protecției sociale și al muncii este fundamentală

ROMÂNIA4 days ago

Ela Moraru, CEO Google România: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală ar trebui să susțină și să promoveze continuarea studiilor de către femei în domeniul IT&C, fiind necesară această forță de muncă

ROMÂNIA4 days ago

Violeta Luca, Microsoft: Crearea CNTD vine într-un moment foarte bun, pe o bază în care digitalizarea s-a făcut într-un ritm accelerat, efectul de transformare fiind unul structural

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea CNTD. Călin Bota, secretar de stat în cadrul MFE: Vom colabora foarte bine cu ADR și în perioada următoare vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate

ROMÂNIA4 days ago

Sabin Sărmaș, președinte ADR: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este un mic minister al transformării digitale a României, cu expertiză din mediul privat pentru instituțiile statului

Dacian Cioloș5 days ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

Advertisement
Advertisement

Trending